Mobilt bredband i 700 MHz-bandet.

På torsdagen (2014-02-27) beslutade regeringen att frigöra digital-TV-frekvenser i 700 MHz-bandet och öronmärka dem för mobilt bredband.

Medan teleoperatörer jublar över förslaget, som träder i kraft i april 2017, råder det skepsis bland TV-aktörer. I november ifjol skrev nio TV-chefer till Kulturdepartementet där man krävde fortsatt tillgång till 700-bandet. Teracoms koncernchef Åsa Sundberg har också gett uttryck åt att frekvenserna inte skulle släppas till teleoperatörer förrän efter år 2020.

“-Det här beslutet ger oss möjlighet att bygga bättre täckning, få bort vita områden och fläckar, men också att vi får tillräckligt kapacitet i våra mobila nät. Vi kommer kunna erbjuda fler människor i Sverige bra mobila tjänster”, säger Björn Berg från Teliasonera till Computer Sweden.

“-Omställningen är prioriterad, och kommer ske på ett ordnat sätt. Samtidigt som den sker kommer digital-TV att kunna gå över till mer effektiv sändningsteknik (DVB-T2 och MPEG4). Tack vare det kommer det digitala markTVnätet även framöver vara en stabil plattform med förmåga att bära såväl högupplöst TV som ett stort antal tv-kanaler”, skriver Anna-Karin Hatt i artikeln ”Digital-tv får nu lämna frekvenser till mobilerna” DN Debatt.

Vilka kanaler som idag sänder inom 700 MHz-bandet från TV-masten i Skogmur, Gävle ser du nedan.
138513682965450800_resized-4354552

Som installatör ser jag ett problem med det här och det är att idag sänder nät 6 i 700 MHz-bandet. Detta hindrar mig från att redan nu börja montera TV-antenner och förstärkare som inte tar in de framtida (för TV störande) mobilsändningarna.
“-TV-antenner som tar in signaler från frekvenser över 700 MHz?”
“-Glöm det!”, säger säkert konsumentverket och påpekar att kunderna har rätt att reklamera en produkt med den enkla förklaringen “-som yrkesman visste du det!”
Tyvärr hittar jag inte den specifika paragrafen i konsumentköplagen just nu, men det är kanske någon som kan maila ett tips?

Dessutom är det inte “bara” för Teracom, som måste göra om hela Sveriges frekvensplan, där de dessutom måste ta hänsyn till våra grannländers sändningar.

Kommentarer inaktiverade.