Serviceuppdrag åt Canal Digital – 2019

Det skrivs ofta på diverse forum och i kommentarsfälten under annonser på Facebook att operatörerna inte gör något för sina gamla kunder samt att de bara ger rabatt till nya kunder. Men det är inte helt sant när det gäller Canal Digital i alla fall, för de bokar in serviceuppdrag till antenntekniker, så att vi kan hjälpa befintliga kunder med felsökning, åtgärd, byte av mikrovågshuvud och/eller satellitmottagare. Ibland kan de även betala oss antenntekniker för att vi ska kunna hjälpa kunder med installationen av en ny parabol om de har flyttat till ett nytt hus. Men det händer även att Canal Digital skickar en faktura till kunderna för vårt arbete och det kan ju vara lite taskigt om säljaren har lovat att allt är gratis.

På den här sidan kan ni se bilder och information om de olika serviceuppdragen som jag har gjort åt Canal Digitals kunder 2019.


20191220 – Canal Digital – serviceuppdrag – 965960

Den här kunden hade skaffat en OnePlace men för att kunna spela in flera kanaler samtidigt så behövde han ett nytt mikrovågshuvud.

Jag gjorde en koll av vad den gamla parabolen presterade och det var väldigt bra.

Jag tänkte bara byta mikrovågshuvud, men skruvarna hade rostat fast och plasten var spräckt.

Så det var bara att skruva bort rubbet.

Jag monterade en ny parabol med ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Direkt vid parabolen fick jag den har signalen på UB01, dvs. användarband 1.

Eftersom det gick in 2 kablar till gillestugan gjorde jag en mätning på båda och det blev bra kvalitet på signalen trots att det var ett väldigt disigt väder. Säkert en mil tjockt molntäcke.


20191219 – Canal Digital – serviceuppdrag – 965619

Den här kunden hade redan Canal Digital, men de beställde två stycken OnePlace-mottagare varav den ena med en 1 TB hårddisk. De hade även haft problem med signalen så innan jag rörde nånting kopplade jag instrumentet till det gamla Triax QUAD mikrovågshuvudet.

Som synes var det riktigt dålig signal vilket till en del berodde på felaktigt justerad polarisation.
LM i den högra kolumnen betyder Link Margin som är ett värde på hur mycket MER-värde en digital kanal kan tappa innan bilden försvinner på TV’n. Det brukar oftast hända när LM-värdet närmar sig 0.

10,778 GHz – horisontellt var sämst.

Dessa kanaler hade sämst marginal till dåligt väder.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och justerade.

Från 10 dB till 16,8 dB i MER-värde är en stor förbättring av signalkvaliteten.

Innan jag kopplade in OnePlace-mottagaren i vardagsrummet kontrollerade jag signalen i båda kablarna. I och för sig behövs det bara en kabel, men det är lika bra att kolla båda.


OnePlace-mottagare nummer 2 skulle kopplas in i TV-rummet i ett annat hus på gården. Men först en kontrollmätning för att se att signalen var bra även där.

Men om det är dåliga program på TV så kan de kolla på den fina utsikten 🙂


20191217 – Canal Digital – serviceuppdrag – 968521

Den här kunden hade redan Canal Digital, men de hade skaffat en OnePlace-mottagare så jag fick i uppdrag att byta mikrovågshuvud och installera mottagaren.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och gjorde en snabb dokumentation av signalen ute vid parabolen.

TD64 parabolen justerad och klar.

I vardagsrummet fanns det 2 st. koaxialkablar så jag dokumenterade signalen i båda.

I gillestugan fanns det en gammal satellitmottagare som inte klarade Sat-CR signal, så jag flyttade ner mottagaren som de tidigare hade använt i vardagsrummet. Men dataloggen på UB01 misslyckades trots att det var bra signal.

Jag gjorde en manuell koll på de frekvenser som missades och de var bra, så en ny koll på användarband UB05 som ligger på 1005 MHz funkade. Jag hoppas att det funkar även i framtiden för annars måste nog kabeln bytas.


20191101 – Canal Digital – serviceuppdrag – 958761

Parabolen hade blivit skadad av snön förra vintern, så Warsana ville ha en ny.

Parabolen var väldigt krokig och bortom räddning.Den som hade monterat visste tydligen inte att man ska dra ner plastskyddet så att det inte kommer fukt i kablarna.

Men vadå byta parabol? Jag tyckte att det var totalt bortkastat när trädet skymde, så är det omöjligt att få godkänd signal. Förresten var det totalt bortkastat att montera den där från första början eftersom trädet säkert har stått där innan parabolen kom upp. Att flytta parabolen gick inte heller eftersom Warsana bor i en lägenhet, så 10 meter åt höger skulle innebära montering utanför en grannes altan.

Så jag hjälpte Warsana att berätta hur de skulle kunna få TV med en OnePlace-mottagare ansluten till internet. I och för sig blir det sämre bild via internet, men det blir i alla fall bild, vilket det inte blir när trädet skymmer.


20191015 – Canal Digital Service Level 2 – 956614

Den 3 oktober besökte jag den här kunden första gången och då fanns det enligt felanmälan ingen signal alls, men när jag kom dit och gjorde en kontrollmätning så fanns det signal. Jag började då misstänka att satellitmottagaren var felprogrammerad och mycket riktigt, den var inställd på Universal-signal trots att det var ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud monterat. Jag ändrade inställningen och då blev det bild i TV’n, så då var väl felet funnet och fixat …. trodde jag.

Men det visade sig att signalen försvann titt som tätt. Ibland funkade det och ibland inte, så jag fick i uppdrag att felsöka anläggningen igen.

Men nu när jag kom till kunden såg jag att det var lite sämre signalkvalitet än förväntat. Jag klättrade upp på taket för att göra en koll av parabolinställningen som visade att den stod på max samt att mikrovågshuvudet tog in rätt kanaler från 10778-H, men 14,2 dB i MER-värde var ganska dåligt. Dessutom såg jag att Sat-CR-signalen försvann några gånger så jag trodde först att det var glapp i kabeln till antenninstrumentet.

Jag bytte mikrovågshuvud och fick 16,8 dB vilket är normalt för den frekvensen.

Det var lite svårt att jobba med parabolen på det hala taket, men nu är det fixat.

En datalogg i vardagsrummet visar att det försvann 5,8 dB i signalstyrka på väg ner genom koaxialkabeln vilket inte är jättestor förlust men ändå ett par dB mer än förväntat. Det fanns även 2 skarvar så helst ska kabeln bytas, men jag gjorde om skarvarna så nu bör det fungera.

En datalogg i vardagsrummet visade nu fullt normala värden.

Nu hoppas jag att det fungerar för annars är nästa åtgärd att byta koaxialkabel.


20191003 – Canal Digital Service Level 2 – 952640

Enligt felanmälan så hade kunden ingen signal alls, men när jag kom dit och gjorde en kontrollmätning så fanns det signal. Jag började då misstänka att HD-box-Smart satellitmottagaren var felprogrammerad och mycket riktigt, den var inställd på Universal-signal när det var ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud monterat. Så jag ändrade inställningen och då blev det bild i TV’n.

Jag klättrade aldrig upp på taket för att kontrollera inställningen för jag bedömde att parabolen var bra inställd. Att MER-värdet var några dB lägre än normalt berodde på att det var väldigt tjocka vattenfyllda moln i luften.


20190912 – Canal Digital – Service Level 2 – 949846

Idag gjorde jag ett återbesök och som förväntat var det bra signal från Sat-CR-24 huvudet.


Jag bytte dock till ett Sat-CR 4+2 så att LG TV’n i sovrummet (som bara klarar universalsignal) fick signal igen.

Som synes är det ungefär 1 dB lägre signalkvalitet från ett Sat-CR 4+2 LNB.

Med universalsignal så är det bild på TV’n i sovrummet igen.

Sen bad jag kunden att hämta strömadaptern till OnePlace mottagaren för den ville jag byta. Men han kom ut med en gammal Sagem nätdel.
– Det där är inte rätt, var är den som hör till OnePlace mottagaren, undrade jag.
– Jag vet inte, det är den här vi har använt, sa kunden.

Jag gick ut till servicebilen, öppnade en ny OnePlace kartong och lånade en strömadapter.

Sen gjorde jag en ny mätning i vardagsrummet.

Jag ville byta nätdel eller strömadapter eftersom det kan vara fel i dem, så nu hoppas jag verkligen att det funkar.

Edit 20191029:
Nu funkar det och Torgny kollade upp den defekta nätdelen som ni kan läsa om här.


20190909 – Canal Digital – felavhjälpning – 949256

Jag besökte en kund i torsdags men OnePlace mottagaren i vardagsrummet tappade ändå signal ibland. I torsdags såg jag att det var en annan sorts kabel i vardagsrummet än den som var ansluten vid parabolen, så alltså fanns det en skarv någonstans. Men när signalen var OK så var det ingen vits att kolla in skarven, men det skulle jag tydligen ha gjort. Idag när jag kom för ett återbesök så hade kunden flyttat på ett tungt vitrinskåp, så att jag kom åt skarven. Jag konstaterade snabbt att mittledaren var för kort så när jag rörde på på kabeln försvann signalen. Nåväl, det blev till att göra en ny skarv och byta kabel fram till OnePlace mottagaren.

Bara för att jag ville dokumentera allt så gjorde jag en koll av användarband 9, 10, 11 och 12 som OnePlace mottagaren tar in som standard.

Först signalen från användarband 9 eller UB09 som det står i beskrivningen.

UB10

UB11

UB12

Sen gjorde jag en datalogg med användarband 12 inställt. Den observante ser även att det är ca. 1 dB lägre signal än i torsdags med det berodde på ett mycket disigt höstväder.

Så nu ska det väl i alla fall vara en bra och stabil signal till OnePlace mottagaren i vardagsrummet.


20190905 – Canal Digital – felavhjälpning – 947430

Jag fick i uppdrag av Canal Digital att åtgärda en parabolanläggning så att den fungerade. I normala fall brukar jag börja med att gå in i huset och fråga kunden vad problemet är, men i det här fallet såg jag redan nerifrån gården att parabolen var feljusterad.

Så jag klättrade upp för att justera. Kunden stod nedanför så jag passade på att fråga om de hade vridit på mikrovågshuvudet själva, men de hade inte rört något, utan allt var fixat av en montör från Canal Digital sa kunden.

Nu fick jag det bekräftat vad jag har misstänkt tidigare, att en viss montör här i området saknar både ett avancerat antenninstrument och kunskap för att kunna justera in paraboler rätt. Den som kan lite om paraboler kan faktiskt se vad som är fel genom att bara titta på mikrovågshuvudet.

Innan jag rörde något gjorde jag en dokumentation av signalen. 12,8 dB i MER-värde på 10778-H var faktiskt riktigt dåligt. I och för sig blir det bra bild när det är bra väder, men signalreserven till regndämpningen var ett minimum.

Efter justering av polarisationen fixade jag dubbel signalkvalitet på några transpondrar. Så nu är signalen precis som det ska vara 🙂

Men trädet börjar växa upp så det tog bort några tiondels dB. Jag upplyste kunden om det, så de har koll på läget. Men troligen så får jag flytta parabolen och göra en snygg montering när de byter panel på huset. För det var inte nog med att signalen var dålig, det var dessutom fult monterat 🙁

En koll i vardagsrummet visade nu att det blev godkänd signal till den nya OnePlace-mottagaren.
När jag kollade dataloggen såg jag tyvärr inte att signalnivån hade ökat, men det fattade jag senare när signalen försvann. Någon hade monterat en liten förstärkare för att göra en skarv och när den gick sönder försvann signalen. Men nu är den borta och ersatt med en vanlig F-skarv.

Medan instrumentet mätte igenom alla transpondrar i sovrummet passade jag på att informera kunden om Sat-CR-24-mikrovågshuvudet (som de har på parabolen) och att det är viktigt att man inte har samma användarband på 2 olika mottagare i huset..


20190902 – Canal Digital – serviceuppdrag – 949887

I vintras skaffade kunden en ny OnePlace mottagare, så den 14 januari 2019 besökte jag honom första gången för att byta mikrovågshuvud.

Den 12 juni var jag dit ännu en gång eftersom OnePlace mottagaren tappade signal på användarband UB01. För att säkerställa en stabil signal flyttade jag parabolen till ett fäste på tegelväggen. Men OnePlace mottagaren fortsatte att jäklas så kunden fick även en ny mottagare hemskickad.

Strulet fortsatte även med den nya mottagaren så den 2 september besökte jag kunden en tredje gång.
Först en koll på parabolen som garanterat inte hade flyttat sig en enda tiondels millimeter.

Träden skymde inte heller signalen.

Jag aktiverade alla 4 Sat-CR frekvenser och det såg bra ut.

Sen gjorde jag en datalogg på alla 4 användarband och samtliga visade toppvärden.
Bara för att jag skulle göra någonting så bad jag kunden att koppla bort LG TV’n i sovrummet så att endast OnePlace mottagaren i vardagsrummet var inkopplad. Sen kunde jag byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.


En koll i vardagsrummet visade som förväntat toppvärden på rubbet.

Men tror ni inte på fan att det fortsätter att jäklas hos kunden 🙁
Så ett nytt besök är inbokat till den 12 september.


20190812 – Canal Digital – serviceuppdrag – 942937

Vrid på mikrovågshuvudet, sa supporten till kunden.

Men det fick ingen bild ändå så jag fick ett serviceuppdrag. Vad det är som orsakar störningarna kunde jag se utan att mäta.

De har säkert aldrig haft 100% signal heller eftersom takfoten har skymt redan från början och nu har trädet dämpat resten.

De ska fixa bort några grenar eller hela trädet så att det blir bättre signal än vad jag lyckades åstadkomma idag. Sen ska de ABSOLUT INTE röra mikrovågshuvudet


20190726 och 20190802 – Canal Digital – serviceuppdrag – 939822

Enligt felanmälan från Canal Digital så hade kunden dålig signal, så jag fick i uppdrag att justera parabolen och eventuellt byta mikrovågshuvud.

När jag kom till kunden såg jag att parabolen satt väldigt dåligt monterad. (Enligt uppgift så var parabolen monterad av ett annat företag här i närheten)

Men en vindskiva håller inte får att få en stabil signal när satelliterna ligger 36000 km rakt utanför ekvatorn. 1 grads vridning här betyder att man missar satelliterna med 7 mil.

Men det skulle även visa sig att det var ett träd som skymde så det gick bara att åstadkomma en signal som var strax över pixelnivån, dvs. marginellt över störningarna.

Det blev lite diskussioner med kunden och Canal Digital eftersom en montering av väggfäste och maströr kostar betydligt mer än vad ersättningen ger för ett vanligt serviceuppdrag. Men tillslut fick jag Canal Digital att skjuta till 1250 kronor i extra ersättning samt att kunden godkände debitering för extra material och arbete.

Så i dag kunde jag montera ett väggfäste med maströr på husets norra gavel.

Jag bytte även till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Nu fick jag bra signal från satelliterna.

Men det var verkligen inte “bara” att montera fästet eftersom jag var tvungen att pricka in gluggen mellan granen och björken. Gluggen hittade jag genom att vingla med en handhållen parabol längst upp på stegen. Samtidigt kan man inte montera fästet varsomhelst, eftersom man måste montera där reglarna finns i väggen. Ett tidsödande svårt fall med andra ord.

Efter lite kabeldragning på vinden kunde jag dokumentera att de fick bra signal i vardagsrummet och sovrummet.


Så nu har Canal Digital ännu en kund som har bra signal.

Edit 20190803
Jag upptäckte nyss att jag fick uppdraget att montera parabolen i augusti 2017, men av någon anledning så blev det monterat av någon annan. Enligt mina beräkningar hade denna installation blivit ca. 1 000 kronor billigare om man hade gjort rätt från början.


20190725 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 939058

Den här kunden hade bytt mikrovågshuvud själv men fick inte till signalen, så en justering krävdes.

10,9 dB i MER-värde på 12437-H var faktiskt riktigt uselt.

Efter justering fick jag 17,8 dB i MER-värde på 12437-H vilket är riktigt bra 🙂

Till sovrummet blev det ganska hög dämpning av signalstyrkan så där använde jag Sat-CR användarband UB05 och UB 06. (Mätningen nedan är dock gjord på UB01)

Till den nya OnePlace mottagaren i vardagsrummet funkade det med användarband UB09, UB10, UB11 och UB12.

Till den vita boxen i “gästhuset” eller den gamla affären blev det bra med användarband UB01.


20190612 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 931445

Den 14 januari 2019 besökte jag den här kunden förra gången, då jag bytte mikrovågshuvud enligt arbetsorder # 887196. Redan då tyckte jag att parabolen satt väldigt instabilt, så nu när jag fick en felanmälan trodde jag att det var orsaken till att OnePlace-mottagaren tappade signal.

Jag kopplade in instrumentet, men trots att parabolen satt dåligt, så var det ändå skaplig signal.

Hur kan en installatör ens komma på tanken att montera ett Viasat-fäste på en instabil bräda?

Jag föreslog att flytta parabolen till ett stabilt ställe, så det var bara att demontera.

Monterad på tegelväggen är det garanterat stabilt.

Men det skulle visa sig att OnePlace-mottagaren tappade signal på Sat-CR användarband 01.

Osäkert om felet berodde på OnePlace-mottagaren eller mikrovågshuvudet, men nånting måste jag göra så jag beslutade att byta mikrovågshuvud igen. Kunden hade även en Canal Digital parabol som hade legat många år i källaren, så nu kom den till användning.

Tyvärr visade det sig att toppen på ett träd tog bort nån dB av signalen, men det trädet ska kunden försöka få bort.

I sovrummet hade de en LG-TV med inbyggd satellitmottagare som inte klarade Sat-CR-signal så därför monterade jag denna typ av mikrovågshuvud.


20190612 – Canal Digital – Felsökning – 923533

Den här kunden felanmälde för att han hade väldigt dålig signal.

En koll visade att det var riktigt dålig, men parabolen stod ganska rätt.

Orsaken var att ett träd hade vuxit upp och jag uppskattade att satelliterna är där jag har ritat stjärnan. Så nu när de vet orsaken till den dåliga signalen ska de såga ner trädet.


20190610 – Canal Digital – serviceuppdrag – 898576

Den här kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare så jag fick i uppdrag av Canal Digital att byta mikrovågshuvud och kolla parabolinställningen så att det blev bra signal. Sen är det egentligen klart, för det ingår inte i uppdraget att kolla signalen inomhus.

När jag kom till kunden såg jag att de hade förra generationens mikrovågshuvud som lämnar 4 Sat-CR-frekvenser på en utgång och Legacy-signal på de andra 2 utgångarna.

Så jag bytte till ett Sat-CR-24 och finjusterade.

En snabbkoll av signalstyrkan från UB01 uppe på taket.

Den sitter stabilt monterad.

Egentligen kunde jag alltså ha klättrat ner från taket, sagt “tack & hej” och kört till nästa kund ….

… men jag gick in i vardagsrummet för att göra en koll. Såg att signalstyrkan hade sjunkit 4,5 dB vilket är helt OK. Det viktigaste är signalkvaliteten och den var fortfarande 17,9 dB.

En datalogg för att dokumentera vilken signal som den nya OnePlace-boxen fick.

I sovrummet upptäckte jag en glappkontakt, så jag skalade om koaxialkabeln och bytte till en F-kontakt med rätt storlek, sen kopplade jag in instrumentet och valde UB01. Till höger syns användarbanden UB09, UB10, UB11 och UB12 som OnePlace mottagaren använder. Det gäller alltså att se till att det inte blir konflikt någonstans i huset, för det blir problem om 2 olika satellitmottagare använder samma användarband.

Efter det gjorde jag en datalogg av signalen som den vita boxen i sovrummet fick.

Egentligen ingår det som sagt inte i uppdraget att kolla signalen inne, dvs. att Canal Digital betalar inte för att jag ska kontrollera att kablar och kontakter är OK. Men jag kollar alltid ändå, för tänk om jag skulle ha lämnat platsen utan att kolla, då hade jag aldrig upptäckt och åtgärdat glappkontakten i sovrummet.


20190603 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 922692

Den här kunden saknade vissa kanaler – ibland. När jag kom dit såg jag att det satt ett Alps mikrovågshuvud i parabolen.

Signalen var ganska OK, men kanalerna hade några MHz fel frekvens så ibland lyckades inte mottagarens AFC fånga upp kanalen. Det är därför det funkade ibland – men ibland inte. Som på bilden nedan, där lyckades inte instrumentet att låsa in på transpondern som var förskjuten något åt höger.

Jag bytte till ett nytt Sat-CR-24 som bara skickar ut Sat-CR signaler.

Efter lite finjustering av parabolen blev det bra signal.

En koll i vardagsrummet visade att HD-box-smart mottagaren fick bra signal. Så nu har Canal Digital ännu en nöjd kund.


20190527 – Canal Digital – Serviceuppdrag – 920060

Den här kunden fick problem med signalen när löven började slå ut på björken. Snacka om skymmande skog 🙁

En datalogg inne vid TV’n visade – inget alls.

Signalen pejlade upp och ner när trädet vajade i vinden. 68,3 dB ….

… för att i nästa sekund ha sjunkit till 65,3 dB.

Kunden ska ta ner det skymmande trädet nu när han vet vad störningarna beror på.


20190515 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 919328

För en vecka sedan var jag var till den här kunden och åtgärdade en hel del signalfel, men efter det ville inte OnePlace-mottagaren starta, så Canal Digital skickade en ny. Men när kunden fick hem den nya OnePlace-mottagaren sa den “ingen signal” så Canal Digital tyckte att jag skulle åka dit igen.

När jag pratade med kunden i telefonen så frågade jag om han hade gjort Sat-CR-24-mikrovågshuvudet strömlöst nån minut, eftersom den lilla datorn i det kan hänga upp sig. Enligt uppgift hade det varit strömlöst en stund, men det hjälpte inte, så jag bokade in ett besök.

När jag kom till kunden så kopplade jag in instrumentet och fick fram signal direkt. På bilden är användarband 09 markerat och som synes var det lika bra signal som när jag lämnade kunden en vecka tidigare. (Den 7 maj om man ska vara noga)

Längst till vänster är UB01 som jag aktiverade med instrument, sen är det användarband 9, 10, 11 och 12 som OnePlace mottagarna tar in som standard och längst till höger är UB13 aktiverad.

Jag gjorde en datalogg med UB 09 inställt och det visade bra värden på rubbet.

Så jag satt i kabeln i OnePlace-mottagaren som sa “ingen signal” Knepigt för det var ju signal nyss. In med kabeln i instrumentet igen och som synes var det ingen signal 🙁

Jag gjorde det strömlöst en stund och efter några minuter kopplade jag in instrumentet igen för att se att signalen kom tillbaka. Jag aktiverade (från vänster till höger) UB01, UB09, UB10, UB11, UB 02 och UB12 som är markerat på bilden nedan.

Jag ställe instrumentet på UB24 (längst till höger) och startade upp 3 satellitmottagare på UB08, UB01, UB09, UB10, UB11, UB 02 och UB12

Men signalen försvann igen, så jag bytte mikrovågshuvud och sen gjorde jag 4 kontrollmätningar på användarbanden som OnePlace-mottagarna tar som standard.

Först en kontrollmätning på 11247-V på UB09.

En kontrollmätning på 11247-V på UB10.

En kontrollmätning på 11247-V på UB11.

En kontrollmätning på 11247-V på UB12.

Nu ska väl allt funka tänkte jag och gjorde en ny datalogg i vardagsrummet med instrumentet inställt på användarband 10 (UB10)

Men efter det så la även det nya mikrovågshuvudet av och visade “ingen signal” 🙁 Strömlöst en stund, sen återstart och då funkade allt igen.

Jag monterade en fördelare så att jag kunde se vad OnePlace-mottagaren skickade för kommandon och som synes på spektrumbilden så har instrumentet UB 01 och OnePlace-mottagaren UB09, UB10, UB11, och UB12.

En spektrumbild på rubbet. Från vänster till höger, först UB05 och UB06 som går till mottagaren i uterummet, sen UB07 och UB08 som går till mottagaren i TV-rummet. Därefter följer UB01 som instrumentet aktiverade och därefter UB09, UB10, UB11 och UB12 som är till OnePlace-mottagaren.

Jag bytte som sagt mikrovågshuvud, men jag är faktiskt tveksam till att det är defekt på något sätt. Det är såna här fel man kan bli gråhårig på. Det kan möjligen finnas en skada på kabeln någonstans, som inte syns på instrumentet. Ett litet veck eller en hårt fastsatt klammer kan räcka för att förstöra Sat-CR kommandon. Om mottagaren frågar efter TV4 och mikrovågshuvudet fattar fel så att det skickar ner TV6 så blir det naturligtvis “ingen signal” på TV4.

Jag hoppas att det funkar i framtiden, men det kan ju även vara kombinationen av Sat-CR-frekvenser som ställer till det. Om det inte funkar så kan man prova andra användarband, men ett sådant uppdrag är fruktansvärt tidsödande och alla de timmarna vill ju inte Canal digital betala.


20190507 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – arbetsorder 913686 och 915403

När den här kunden skaffade en OnePlace-mottagare blev han erbjuden att mikrovågshuvudet skulle bytas helt utan kostnad. Men sen dök det ändå upp en faktura, som han efter mycket om och men fick krediterad. Men inte nog med det, utan det funkade inte heller. Så Canal Digital lovade att skicka en annan tekniker och det skulle kosta kunden 500 kronor.

Tillslut fick jag uppdraget och felbeskrivningen såg ut så här:
“Funkar dåligt efter att annan montör har bytt LNB. Kund har ej rört parabolen på taket. Vill ha OnePlace i vardagsrummet och en 500 GB på altanen. Finns liten parabol som ger signal till altanen. Kolla om den signalen räcker”
När jag kom till kunden såg jag Triax-parabolen, med lite trassliga kablar.

På taket satt det en 80 cm parabol med fel sorts mikrovågshuvud. Det var alltså inte ett Sat-CR-24 som kunden skulle ha fått monterat. Sånt “fuskande” har jag sett förut och jag misstänker skarpt att det beror på att den så kallade “teknikern” inte har ett instrument som klarar Sat-CR-signaler.

Till vardagsrummet kom det 2 koaxialkablar, varav den ena hade Sat-CR-signal.

Jag gjorde en koll av Sat-CR-signalen.

Den andra koaxialkabeln hade Legacy- eller till vardags kallad universal-signal.

En koll på den också.

Som sagt, den så kallade “teknikern” hade monterat fel sorts mikrovågshuvud. Dessutom med 2 olika signaltyper till samma box! Att göra så är riktigt FEL! 🙁 

Dessutom satt mikrovågshuvudet löst, eftersom muttern hade lossnat i fästet. En klassiker om man råkar trycka för hårt på skruven. Men om det händer måste man ta isär prylarna och fixa dit muttern. Allt annat är FUSK!

Jag gick till bilen och hämtade ett Sat-CR-24 som jag monterade dit i primärfokus, för att tjäna nån dB till.

Sen snyggade jag till de gamla kablarna lite + att jag tätade en F-skarv med vulktejp.

Nere i vardagsrummet igen kunde jag konstatera att jag hade mer än fördubblat signalkvaliteten.

Sen kopplade jag in signal till satellitmottagaren på altanen.

Även uppe visade signalen 100% kvalitet. 🙂

Signalen till satellitmottagaren uppe fick längst kabel, så därför funkade den lägsta möjliga frekvensen bäst. UB05, eller användarband 5 går ut på frekvensen 1005 MHz, så därför dämpas den inte lika mycket som användarband 24 som ligger på de höga 2130 MHz.

Men det var faktiskt inte nog med detta, för OnePlace-mottagaren började jäklas. Den fastnade med stillbilder så jag ringde en tekniker på Canal Digital som tyckte att jag skulle göra en fabriksåterställning. Sen var det bara att uppdatera mottagaren, men när den hade laddat ner den nya mjukvaran kom det upp en Android-gubbe med texten FEL!

Så Canal Digital ska skicka ut en ny OnePlace-mottagare. Dessutom fick jag Canal Digital att ta bort räkningen de hade tänkt skicka på 500 kronor för att jag kom och fixade felen. Varför ska kunden betala för att jag rättar till fel efter nån som inte kan sin sak? Dessutom fick jag dem att lägga till en 500-kronors arbetsorder med nummer 915436 så att det blir ännu mindre för kunden att betala till mig för jobbet med de extra mottagarna.

Vi får väl se vad som händer när kunden får hem sin nya OnePlace-mottagare? Det kanske blir ytterligare en arbetsorder för att byta mottagare? 😉

Hursomhelst så slipper kunden fundera på om signalen från parabolen är dålig, för det är den verkligen inte. 100% på rubbet är precis som det ska vara. 🙂


20190503 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 908600

Den här kunden skaffade en OnePlace-mottagare så Canal Digital skickade dit någon för att byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud. Kunden berättade att “teknikern” kom dit, bytte mikrovågshuvud och sa, – Nu funkar det nog …. tack & hej!

Han brydde sig alltså inte ens om att gå in och kolla att allt funkade. I och för sig är det rätt, för enligt avtal ska vi byta mikrovågshuvud och sen är det Tack & hej! Men jag vill ALLTID kontrollera signalen inne vid mottagaren, för kunden skiter väl i hur bra det är ute vid parabolen när det är signalen inne som ska användas.

I alla fall så funkade det inte, så kunden bytte själv tillbaka till det gamla mikrovågshuvudet. Men rätt ska vara rätt så jag fick i uppdrag att byta mikrovågshuvud – IGEN.

När jag kom till kunden såg jag att det gamla QUAD-mikrovågshuvudet satt monterat.

Även fästet var lite dåligt så jag föreslog byte av fäste.

Men först en kontroll av hur signalen var.

Ganska bra faktiskt.

Jag bytte till kundens Sat-CR-24 som jag monterade i ett nytt fäste, så att mikrovågshuvudet kom i primär fokus. Då tjänar man nån dB till, vilket är nog så viktigt när +3 dB är en fördubbling 🙂

Eftersom kunden misstänkte att det var fel på kabeln dokumenterade jag att signalstyrkan var 84,7 dB på UB01 eller 1210 MHz.

Inne i vardagsrummet gjorde jag en datalogg och såg att signalstyrkan hade sjunkit närmare 10 dB vilket var lite mycket men ändå acceptabelt. Sen kopplade jag in OnePlace-mottagaren men då fick den ingen signal.

Knepigt … så jag kopplade in instrumentet igen som visade signal. hmmm … stort huvudbry …. så jag började aktivera flera Sat-CR-frekvenser och när jag hade aktiverat 6 – 7 stycken tappades Sat-CR-signalen helt … hmmm … fel på det nya mikrovågshuvudet kanske?

Jag gick ut till parabolen, men innan jag byter mikrovågshuvud så ska jag se om det blir samma fel ute tänkte jag och aktiverade samtliga Sat-CR-frekvenser. Japp, det funkade.

Jag började nu misstänka att det fanns en gammal DiCEqC-switch någonstans, så jag skickade ett DiCEqC-kommando till satellit 2 och då försvann signalen. Tillslut hittade jag DiSEqC-switchen på vinden, så den kopplade jag förbi med en F-skarv och sen gick det att aktivera alla Sat-CR frekvenser inne.

Jag passade även på att notera att UB15 hade lägst styrka. Apropå låg signalnivå, så har jag upptäckt att när den kommer neråt 55 dB börjar Sat-CR-funktionen att balla ur.

UB07 hade den högsta styrkan.

Efter att jag hade tillbringat totalt 86 minuter hemma hos kunden var felet funnet och fixat.

Så nu har Canal Digital ännu en nöjd kund. Samtidigt hoppas jag att de slutar upp med att skicka ut “amatörer” eller i vart fall folk som fuskar till nånting för att få snabba pengar. Själv jobbar jag efter devisen, “om man inte har tid att göra det ordentligt – när ska man då ha tid att göra om det” Så därför händer det så gott som aldrig att jag behöver åka tillbaka för att fixa något.


20190418 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 904070

Den 24 mars skapades ett serviceuppdrag som jag fick den 4 april, dvs. efter 11 dagar. Jag ringde upp kunden som berättade att det har varit problem under en längre tid. Det hade även varit en annan montör där som tillslut, efter att han hade kollat nere i vardagsrummet och uppe på taket 8 – 10 gånger, “trodde” att det var kabeln som det var fel på. Men hur kan man tro? Tydligen så har inte alla tekniker bra mätinstrument.

Det är i alla fall lite sjukt att kunden har behövt vänta så länge när det tydligen har varit ett återkommande fel under lång tid.

Dessutom har nån på Canal Digitals kundsupport lovat att allt ska fixas GRATIS. Men det är tydligt beskrivet i serviceärendet ”Felsökning” att det ingår en okulär besiktning och felsökning utan extra material. Material som t.ex. kabel i det här fallet och arbetstid för åtgärd debiteras kunden.

Enligt kunden så var det en väldigt lång kabel uppifrån taket, som var mycket krångligt dragen. Att byta den tar säkert flera timmar, trodde kunden.

– Men då kommer det nog att kosta extra, för jag får bara 900 kronor av Canal Digital, svarade jag.
– Då säger jag upp skiten, svarade kunden.

– Vi får väl se vad jag kommer fram till hemma hos dig. Jag får väl helt enkelt se vad det är för fel innan jag föreslår en åtgärd, svarade jag.

Så idag när jag kom till kunden så jag direkt att kabeln var för kort.

Jag kopplade in instrumentet och gjorde en kontroll av signalen som kunden hade.

Det var faktiskt godkänd signal.

Men jag bytte ändå till Sat-CR-24 mikrovågshuvudet som kunden hade fått av Canal Digital, eftersom han hade en OnePlace-mottagare.

Efter justering såg jag att signalstyrkan var 84,3 dB på frekvensen 1210 MHz. Sen kopplade jag in kundens kabel.

5 minuter senare hade jag kopplat in instrumentet nere i vardagsrummet och såg direkt att signalstyrkan var nere på 55,8 dB. Det försvann alltså 28,5 dB vilket motsvarar ca. 125 meter kabel. Men eftersom kabeln inte var längre än ca 20 meter var det problem – ett stort problem. Det tog mig alltså 5 minuter att hitta felet som den andra så kallade teknikern inte hittade på några timmar.

Bort med den gamla kabeln som var fastsatt med icke godkända klammer. Det är inte första gången som jag byter kabel som nån så kallad installatör har förstört med häftklammer. Visst, det går fort att montera kabeln, men det blir garanterat fel efter en stund. Men då har montören hunnit lämna platsen, så nån annan får fixa problemet.

Jag drog lite längre kabel så att den blev snyggt fastsatt också.

Det färdiga resultatet i vardagsrummet.

Så nu har Canal Digital ännu en nöjd kund. Jag hoppas bara att Canal Digital slutar att skicka ut amatörer som förstör kablar med klammer, samt att de inte vet hur de ska hitta och åtgärda fel.


20190411 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 905715

En kund hade signalproblem och gjorde en felanmälan som Canal Digital beskrev så här:
“Kund får 0 i kvalitet och röd styrka när han använder 24 användarband på OnePlace. 4 användarband fungerar bra. Kund har en annan fungerande vit-mottagare hemma”

Det första jag såg var att parabolen satt lite lågt, så då är det risk att snön trycker sönder den. Det hade även varit en annan tekniker från Canal Digital hos kunden, men han hade dömt ut det nya Sat-CR-24 mikrovågshuvudet. Jag undrar varför, för det presterar ju ca. 1 dB bättre signalkvalitet. Troligen dömde han ut det eftersom han inte förstod Sat-CR-funktionen samt att han troligen inte hade ett antenninstrument som klarar den senaste tekniken.

Jag började med att kolla vilken signalkvalitet kunden hade innan jag rörde nånting.

Sen bytte jag till det nya Sat-CR-24 mikrovågshuvudet, flyttade upp parabolen en bit och justerade till max.

En ny koll i vardagsrummet visade att jag hade lyckats förbättra signalen ett par dB och det är inte fy skam när + 3 dB är en fördubbling. Så nu kan kunden spela in 3 kanaler samtidigt som han tittar på en fjärde med den nya OnePlace-mottagaren.

Även den vita satellitmottagaren i sovrummet fick bra signal.

En spektrumbild på signalen från användarband UB01 från Sat-CR-24 mikrovågshuvudet.

Resultatet blev bra 🙂


20190411 – Canal Digital – serviceuppdrag – 905708 och 907660

Den här kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare och blev då erbjudanden ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud samt justering av parabolen. Men han hade flera mottagare inkopplade via ett octo-LNB (8 utgångar) eftersom de skulle ha universalsignal.

Jag började med att göra en mätning av signalen som han hade i vardagsrummet.

Sen flyttade jag ner den gamla parabolen lite och monterade en ny ovanför.

Inne i vardagsrummet fanns det 2 koaxialkablar så jag mätte signalen i båda och konstaterade att det i alla fall blev nån dB bättre än tidigare.


Sen kollade jag signalen till den vita satellitmottagaren i köket som fick signal från okto-mikrovågshuvudet.

Även den vita satellitmottagaren i sovrummet fick bra signal från okto-mikrovågshuvudet.

Från okto-mikrovågshuvudet blev det bra signal ute på altanen också.


20190329 – Canal Digital – serviceuppdrag – 903731

Den här kunden köpte en ny HD-box-Smart med 1 TB hårddisk och fick då ett erbjudande av Canal Digital att få mikrovågshuvudet utbytt samt den gamla vita boxen installerad i sovrummet för 675 kronor.

När jag kom till kunden såg jag att det satt ett Alps mikrovågshuvud med en universalutgång i parabolen, så för att kunna koppla in fler mottagare måste det bytas.

Jag började med att mäta hur signalen var innan jag rörde något.

Jag bytte mikrovågshuvud, justerade och lyckades fördubbla signalkvaliten på 10778-H 🙂

Kunden hade fått en satellitmottagare, mikrovågshuvud och kabel av Canal Digital, men ingen fördelare. En sådan fick han köpa av mig så att jag kunde koppla in den nya mottagaren i vardagsrummet och den gamla i sovrummet. Nu stod ju Canal Digital för det mesta, men lite surt var det nog för kunden att han hade blivit lovad att ALLT INGÅR för 675 kronor. Men hur kan säljarna lova ett pris utan att ha koll på alla eventualiteter? Om det hade krävts kabeldragning ända utifrån parabolen hade det kostat flera timmar extra + kanske en resa till, eftersom det är ett stenhus där det krävs kabelkanaler mm. Nu gick det bara åt en liten fördelare och en F-kontakt extra vilket inte blev en särskilt stor kostnad, men det blev i alla fall lite mer än de utlovade 675 kronorna.

Det blev i alla fall bra signal till den nya HD-box Smart med 1 TB hårddisk.


Även den vita mottagaren fick bra signal.

Slutresultatet på lite avstånd.


20190325 – Canal Digital – serviceuppdrag – 902560 och 904287

En kund hade Canal Digital men så ringde en säljare från Viasat som lovade både ditten och datten. Det skulle visa sig att ingenting stämde av det säljaren hade sagt så jag fick i uppdrag att montera tillbaka kundens Canal Digital-parabol.

Först provade jag att bara byta parabol men det blev inte bra signal där Viasat-parabolen satt, så jag fick flytta väggfästet längre bort på gaveln. Tyvärr stod en björk i vägen, annars hade det blivit estetiskt snyggare att montera parabolen längre bort i hörnet på gaveln.

En koll inomhus visade att det blev bra signal till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.

Det blev bra signal till ADB-5720SX mottagaren i sovrummet också.


20190322 – Canal Digital – serviceuppdrag / felavhjälpning – 903184

Den här kunden hade haft signalproblem länge och parabolen satt högt upp eftersom ett träd skymde signalen lite.

Jag gjorde en mätning innan åtgärd för att konstatera att signalen var riktigt usel.

Enligt uppgift hade kunden en lång stege, men jag tyckte att den var nån meter för kort. Nåväl jag fick sträcka mig upp och lyckades klämma ur godkända signalvärden.

Över 13 dB i MER-värde ska det vara för att bli godkänt. Det kunde ha blivit ett par dB till om inte trädet hade skymt parabolen, men det ska kunden såga ner.
Eftersom det kom 2 koaxialkablar in till TV rummet gjorde jag en datalogg på båda.


20190311 och 20190321 – Canal Digital – serviceuppdrag – 901209

Jag fick ett uppdrag av Canal Digital som beskrevs så här:
1 x Inst. av Parabol/LNB/box
Montera upp kunds parabol som han skruvat ner. Skickat ut en smart box.

Jag besökte kunden den 11 mars och såg att han hade skruvat ner sin 80 cm parabol eftersom en björk hade vuxit upp så det blev dålig signal.

Jag föreslog att montera parabolen på skorstenen men eftersom det skulle kosta en hel del extra ville kunden fundera på saken.

Den 21 mars blev det i alla fall ett återbesök och montering av skorstensfäste. Men tyvärr gick det inte att få upp kundens 80 cm parabol genom takluckan, så det även en ny parabol.

Signalen blev mycket bra. Undrar om det inte är rekord faktisk 😉


20190315 – Canal Digital – serviceuppdrag / felavhjälpning – 900979

Den här kunden hade blivit utan signal så Canal Digital skickade ett nytt mikrovågshuvud, men att justera in det utan ett professionellt antenninstrument är svårt. Dessutom hade han ingen signal alls till den vita satellitmottagaren.

Jag finjusterade parabol och mikrovågshuvud samtidigt som jag undrade vad det är för klant från Canal Digital som har dragit kablarna genom plastfästet till mikrovågshuvudet. Det blir omständligt och onödigt svårt att utföra service 🙁

Eftersom det gick 2 kablar med universalsignal till ADB-5720SX mottagaren i vardagsrummet mätte jag signalen i båda.
(V-rum 1 och V-rum 2)Det blev även bra signal till den vita satellitmottagaren i sovrummet, men eftersom det kom en Sat-CR signal i koaxialkabeln måste det programmeras in i mottagarens inställningar. Så när det var gjort blev det även bild på den TV’n 🙂


20190314 – Canal Digital – serviceuppdrag – 900394

Den här kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare och blev då erbjudanden ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud samt justering av parabolen. Jag hittade även några fel ute som jag fixade. Dels hängde kabeln löst, sen fattades skruven i fästet till mikrovågshuvudet.

Jag bytte mikrovågshuvud och med lite finjustering lyckade jag mer än fördubbla signalkvaliteten.

Inomhus var det en dålig F-kontakt som jag bytte, sen gjorde jag en kontrollmätning innan jag kopplade in OnePlace-mottagaren.


20190308 – Canal Digital – serviceuppdrag – 900777

Den här kunden hade signalproblem till sina 2 vita boxar så det var väl bara lite feljusterat trodde jag.

Först en koll … och det var faktiskt sämre än dåligt 🙁

Men jag lyckades inte få tillräckligt bra signal med det befintliga mikrovågshuvudet, så jag bytte till ett Sat-CR-24.

Resultatet med fastsatta kablar och nerdraget regnskydd.

En koll i vardagsrummet och uterummet visade att det blev mycket bra, eller 100% enligt signalstaplarna i boxarna.


Eftersom jag hade monterat ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud passade jag på att informera kunden om Canal Digitals nya OnePlace-mottagare. Signalmässigt är det ju klart för en sådan.


20190308 – Canal Digital – serviceuppdrag – 898313

Jag fick ett uppdrag av Canal Digital att byta mikrovågshuvud och kolla parabolinställningen så att det blev bra signal kundens nya OnePlace-mottagare.

Först en koll för att se hur signalen var innan åtgärd.

Men det var inte lätt att byta mikrovågshuvudet eftersom parabolen satt på ett specialrör, så kunden och jag skruvade loss parabolen för att komma åt.

Men det skulle visa sig all det inte gick att klämma ur så bra signal som jag brukar få, eftersom det stod ett träd i vägen.

Det finns inget annat ställe att montera parabolen så kunden ska fråga grannen om de absolut måste ha trädet kvar.


20190308 – Canal Digital – serviceuppdrag – 899771 och 901679

Den här kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare så jag fick i uppdrag av Canal Digital att byta mikrovågshuvud och kolla parabolinställningen så att det blev bra signal.

Först en koll för att se hur signalkvaliteten var från början, för att veta hur mycket jag kunde förbättra signalen.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och justerade in det till max.

Jag lyckade i alla fall fördubbla signalkvaliteten på kanalerna som sänder från 11261-horisontellt.

De blev bra signal i vardagsrummet också.


20190307 – Canal Digital – serviceuppdrag – 901373

En kund ringde och sa att signalen hade försvunnit från parabolen som jag nyligen hade installerat. Nåja nyligen …. den 10 oktober 2018 var det. Men i alla fall så vet jag att Sat-CR-24 mikrovågshuvuden kan hänga upp sig och då måste man göra satellitmottagaren strömlös några minuter för att det ska återställas. Så jag frågade kunden om han hade testat att göra den strömlös svarade han att han alltid bryter all ström till all TV-utrustning varje natt.

När jag kom till kunden började jag med att gå in till vardagsrummet för att kolla, eftersom jag inte visste vad som var fel. Det kunde ju lika gärna vara satellitmottagarens tuner som var defekt. Jag såg att allt var strömlöst och kopplade in instrumentet som inte hittade någon signal. Aha … fel på mikrovågshuvudet tänkte jag.

Jag bytte mikrovågshuvud och gick in och gjorde en kontrollmätning.

Nu blev det signal och satellitmottagaren fungerade igen.

Men efter några timmar fick jag för mig att koppla in mikrovågshuvudet i instrumentet och såg till min förvåning att det startade upp. Helt otroligt, så nu är frågan om det är trasigt eller inte?


20190301 – Canal Digital – serviceuppdrag – 898743-och-900355

Randi var lite irriterad för han hade inte kunnat kolla på TV på en hel månad.

Jag bytte ut allt eftersom mikrovågshuvudet hade lagt av, parabolen var kass och väggfästet var dåligt monterat.

Hur tänkte den tidigare montören egentligen när han drog fast ett ca. 2 mm tjockt väggfäste med skruvar där 15 mm saknar gängor?  Dessutom hade han missat reglarna under panelen också. Hur svårt kan det vara att hitta reglarna när man ser spikraderna? Rackligt värre – det satt inte alls bra i de 22 mm tjocka fasadbrädorna.

Men nu sitter det stabilt monterat och efter justering gjorde jag en koll i TV-rummet uppe.

Även i vardagsrummet blev det bra signal. Signalstyrkan hade dock sjunkit oroväckande mycket. 65 dB är i alla fall OK, men om signalnivån sjunker ner till ca. 55 dB så kan det bli problem med Sat-CR-signalen.

Kan jag äntligen kolla på TV nu, undrade Randi när jag var klar.


20190225 – Canal Digital – serviceuppdrag – 897339

Jag fick ett uppdrag av Canal Digital att byta mikrovågshuvud och kolla parabolinställningen så att det blev bra signal kundens nya OnePlace-mottagare.

Det första jag såg var att kablarna hängde löst samt att väderskyddet inte var nerdraget. Att kablarna var lösa berodde kanske på att Canal Digitals “billiga” buntband hade torkat och gått av?

Först en koll av signalen som kunden tyckte var bra. Jag såg att speciellt 10778-H var lite klen med bara 14,8 dB i MER-värde.

Så jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och justerade.

Jag lyckades klämma fram ytterligare 2,2 dB i MER-värde på 10778-H och det är inte fy skam när + 3 dB är en fördubbling.

Men plasthållaren till mikrovågshuvudet var torrt och sprucket så det bör bytas. Men om ingen rör något så funkar det.

En sista koll i vardagsrummet för att se så att det inte var något fel på kablarna. Sen fick jag programmera LNB-inställningar mm i den nya OnePlace-mottagaren.


20190215 – Canal Digital – serviceuppdrag – 896061

Idag var jag på ett serviceuppdrag som var struligt värre.

Det första jag såg när jag kom till kunden var att parabolen satt väldigt högt, så jag funderade om det ens var möjligt att nå den. Jag gick i alla fall in till vardagsrummet och började med att kolla signalen från antennkabeln, men där fanns det ingen signal. Alltså inte ens en dålig signal.
Så jag tog med mig ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud och skottade mig fram till parabolen.
Parabolen satt fast på ett tunt aluminiumrör, som i sin tur var fastsatt med en slangklämma och eltejp. Otroligt dåligt monterat av någon annan från Canal Digital 🙁


Jag lossade i alla fall parabolen och vred den så att jag kunde komma åt och sätta dit en kabel från antenninstrumentet. Då upptäckte jag att det gamla mikrovågshuvudet faktiskt lämnade signal, men eftersom det var så krångligt att ta sig ända dit upp, bytte jag till ett Sat-CR-24-mikrovågshuvud.

Väl nere igen så fanns det ingen signal, så jag började undersöka mera och hittade då skadan på koaxialkabeln.

Så jag klättrade upp igen och hämtade parabolen, skruvade dit den på väggen och drog in en ny kabel.

Nu fanns det bra signal, eller hyfsad, för parabolen var aningens skymd av några träd.
Men den vita boxen hittade fortfarande ingen signal. Jag hämtade då en HD-box-Smart i bilen och då funkade allt.

Så jäkla mycket strul för så lite 🙁

Totalt blev det:
46 km resa.
4 timmar arbete och restid.
6 meter koaxialkabel.
2 st. F-kontakter.
Några buntband och kabelklammer.
För den fantastiska ersättningen 1080:- …. och kunden ville absolut inte betala en endaste krona extra. Men tillslut blev hon i alla fall tvungen att betala 1299:- för en HD-box-Smart.

Men det är vid såna här tillfällen som jag får tankar om att det snart är läge att ge upp såna här uppdrag. ??

Apropå ersättningen så fick jag en kommentar i en installatörsgrupp som vi har på Internet.
“En halv dag för 1080:- före kostnader och skatt? Det går inte. Tiggaren utanför ICA tjänar mer.”


20190214 – Canal Digital – serviceuppdrag – 895800

Kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare så jag fick i uppdrag att byta mikrovågshuvud och kolla parabolinställningen så att det blev bra signal till den.

Kunden hade en äldre 80 cm parabol. Lite mossig här och där, men signalen blev riktigt bra.

Dock saknades signal till 10,903 GHz vertikalt vilket orsakade lite huvudbry.

Efter lite undersökning kom jag på att sändningarna från den frekvensen har upphört, så nu har jag gjort en ny kanalplan till instrumentet.


20190208 – Canal Digital – serviceuppdrag – 894613 och 895937

Enligt felanmälan var det fel lite här och där.

När jag kom till kunden såg jag redan nerifrån marken att det var trassliga kablar vilket brukar betyda dålig signal.

Först en koll i Fredriks rum där det var riktigt usel signal.

Sen skulle jag kolla Emelies rum, men där lossnade kontakten från kabeln pga. att det var fel sorts F-kontakt. För stort hål i kontakten eller för tunn kabel, dessutom felaktigt skalad.

Efter att jag hade monterat en kontakt kunde jag göra en kontrollmätning.

I vardagsrummet satt det inte ens någon kontakt på kabeln. Där var bara kabeln instucken i satellitmottagaren. Inte konstigt att det glappade.

Sen kollade jag signalen vid parabolen, där jag även upptäckte att kablarna var torra som äggskal.

Det var dålig kvalitet på signalen vid parabolen och eftersom jag ändå skulle byta kablar kunde jag lika gärna byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud. Det nya mikrovågshuvudet kräver nämligen fräscha kablar för att fungera riktigt.

Efter justering av parabol och mikrovågshuvud lyckades jag få upp signalkvaliten till 17,2 dB vilket är betydligt bättre än de 13 dB som det var från början.
Nytt mikrovågshuvud med nya kablar, justerat och klart. Lite skillnad. eller hur?

Sen gjorde jag en koll av signalen i alla 3 rum innan jag anslöt satellitmottagarna och programmerade in dem på olika Sat-CR-användarband.Det färdiga resultatet betyder att de nu kan kolla på TV utan störningar.


20190207 – Canal Digital – serviceuppdrag – 892207

Den här kunden hade väldiga problem med signalen till sin HD-Smart-box. Men jag fick också problem när jag kom hem till kunden, det var nämligen mycket snö på taket. Men det var bara att ta fram spaden och hugga i. Att skotta snö är dock något som inte ingår i serviceuppdraget, men det gick ändå fortare att göra det än att köra tillbaka en annan dag.

Tillslut fick jag fram stegen.

Pust … äntligen parabolen i sikte 🙂

Jag monterade ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud på den gamla 80 cm parabolen


Jag bytte inte parabol därför att storleken har betydelse. Så här bra värden får man inte med 64 centimeters parabolerna som levereras nu.


20190206 – Canal Digital – serviceuppdrag – 891603

Den här kunden fick inte sin nya att HD-Smart-box att fungera riktigt, så Canal Digital skickade ut mig på ett serviceuppdrag. När jag kom dit såg jag eländet.

Det kan bara inte bli bra signal från detta tänkte jag och dessutom satt parabolen löst.

Mycket riktigt. Signalen var ganska kass.

Jag ringde upp Canal Digital och fick klartecken att montera upp en ny parabol.

Eftersom det gick två koaxialkablar in till vardagsrummet var jag tvungen att kontrollera signalen i båda.
Ungefär dubbel signalkvalitet lyckades jag åstadkomma, så nu har jag ännu en nöjd kund 🙂


20190206 – Canal Digital – serviceuppdrag – 892335

Den här kunden hade klagat på dålig signal och när jag kom dit såg jag flera fel som den tidigare installatören från Canal Digital hade lyckats med.

Finn fem fel!

Ingen skruv i fästet för mikrovågshuvudet.
Väderskyddet på mikrovågshuvudet ej nerdraget.
1 st. M6 skruv med mutter som håller i höjdjusteringen saknades.
1 klammer runt väggfästet saknades.

För hårt böjd kabel borrad genom fönsterkarmen.

1 märla skjuten genom manteln på kabeln (ingen bra bild på det misstaget)
Men det värsta av allt – kabel klamrad tvärs över en innervägg. Så jäkla fult och inte ens rakt 🙁

Signalen var inte så värst bra.

Men den dåliga signalen berodde till stor del på att ungefär halva parabolen var skymd av ett snörasskydd som kunden hade monterat. Det ska han skruva bort själv. Jag erbjöd mig att flytta parabolen till ett bättre ställe, men det avböjde kunden eftersom de troligen ska flytta inom en snar framtid.

Lite bättre signal fick jag dock i källaren. Allt över 13 dB i MER-värde är godkänt.

Signalen blev något sämre i vardagsrummet. Säkert beroende på att den tidigare installatören från Canal Digital har skadat kabeln på nåt vis. En för hårt skjuten klammer räcker för att förstöra signalen, så därför använder jag aldrig såna.


20190121 – Canal Digital – serviceuppdrag – 880343

Då kunden skaffade en OnePlace-mottagare fick han även ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud levererat. Det hade han bytt själv och tyckte att det funkade bra. Men när jag kom dit såg jag redan nerifrån servicebilen att signalkvaliten var dålig.

En snabbkoll som visade 9,8 dB i MER-värde på 12418-V vilket inte alls var bra. Problemet med låg signalkvalitet är att det blir dålig marginal till störningar om vädret blir sämre.

Jag justerade lite och gick in för att göra en kontrollmätning.

Över 15 dB på den svagaste frekvensen är riktigt bra. Så nu kan parabolen skymmas ca. 75 – 80 procent innan det blir risk för störningar.


20190116 – Canal Digital – serviceuppdrag – 888906

Den här kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare, så jag fick i uppdrag att byta mikrovågshuvud. Men när jag såg att parabolen var slarvigt monterad med saknade skruvar så misstänkte jag även att signalen var dålig.

En testmätning innan jag rörde något visade att det inte var mycket marginal till störningar.

Jag monterade ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud och justerade in det till max.

Jag lyckades fixa mer än dubbel signalkvalitet än vad parabolen gav från början.

Nere i källaren blev det bra signal till en HD-Smart-box.


20190114 – Canal Digital – serviceuppdrag – 889538

Jag har besökt Ylva en gång tidigare för att byta mikrovågshuvud och justera så att det blev bra signal. Redan då sa jag att fästet måste fixas eftersom parabolen sitter väldigt instabilt på en trästolpe. Nu hade den kommit ur läge ännu en gång så den hade tappat signalen. Det är noga att parabolerna sitter stabilt för det är långt till satelliterna. En enda grad felriktad parabol betyder att man missar satelliten med 7 mil, så då förstår ni kanske hur noga det är.

Jag justerade in parabolen, men det var något knepigt fel på mikrovågshuvudet så jag bytte det också.

Nu blev det bra signal, men själva fästet måste som sagt åtgärdas annars försvinner signalen säkert igen.

Kanalerna som kom in via 10903-V.


20190114 – Canal Digital – serviceuppdrag – 889754

Den här kunden hade också skaffat en OnePlace-mottagare och han hade en 80 cm parabol från Barcom.

Det var 2 kablar indragna till vardagsrummet så jag mätte signalen i båda.


Det blev bra signal till sovrummet också.


20190114 – Canal Digital – serviceuppdrag – 887196

Den här kunden hade också skaffat en OnePlace-mottagare så jag fick i uppdrag att byta mikrovågshuvud. Jag tyckte att parabolen satt väldigt instabilt, så innan rörde något gjorde jag en koll för att se vilken kvalitet det var på signalen.

I sovrummet hade kunden en LG-TV med inbyggd satellitmottagare som inte klarar Sat-CR-signal, så jag fick montera en annan typ av mikrovågshuvud som har 4 Sat-CR frekvenser och 2 universalutgångar.

Efter lite justering lyckades jag fördubbla signalkvaliteten.

Det blev bra signal även i sovrummet.


20190114 – Canal Digital – serviceuppdrag – 888386

Den här kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare och eftersom Canal Digital vill att kunderna ska ha bra signal fick jag i uppdrag att byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Jag gjorde även en koll inne i vardagsrummet för att vara säker på att det inte blev fel på signalen på väg in.


20190107 – Canal Digital – serviceuppdrag – 884143

Den här kunden hade problem med störningar ibland, så jag började med att göra en kontrollmätning.

Det var faktiskt ganska dålig signalkvalitet.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och finjusterade parabolen något, sen gick jag in för att göra en kontrollmätning.

Som synes lyckades jag fördubbla signalkvaliten. Men sen ville inte mikrovågshuvudet vara med längre, så det slutade att ge någon signal.

Det slutade med att jag var tvungen att byta mikrovågshuvud ännu en gång.

Skam den som ger sig. Tillslut blev det i alla fall bra signal till kundens nya OnePlace-box, så nu har jag fixat ännu en nöjd kund.


20190102 – Canal Digital – serviceuppdrag – 887519

Årets första serviceuppdrag var att försöka få bättre signal från parabolen hos en kund som hade klagat på att OnePlace-mottagaren, bara jäklas.

När jag såg parabolen såg jag att den var väldigt skymd av balkongräcket, men …. NEJ … jag fick inte flytta upp parabolen en bit heller. Enligt kunden måste den sitta så lågt eftersom bostadsrättsföreningen inte tillåter en parabol på balkongen.

– Att mottagaren jäklas beror till största delen på att signalen är dålig, sa jag.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.

Jag gjorde en mätning för att dokumentera hur dålig signalen var. Jag upplyste även kunden om att en dålig signal sänker prestandan i satellitmottagaren, som blir trött och slö när processorn måste jobba för högtryck för att rätta felen i en dålig signal.

80 cm parabolen var även utrustad med ett mikrovågshuvud till Viasat, men det användes inte längre.
(Träklossen är för att inte balkongdörren ska slå i mikrovågshuvudena)

Egentligen skulle jag byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, men eftersom kunden även ville ha signal till en gammal Sagem HD PVR 101-ST som inte klarar Sat-CR signal, fick jag gå ner till servicebilen och hämta ett äldre Canal Digital mikrovågshuvud med 2 universalutgångar och en Sat-CR utgång med 4 frekvenser.

Så har ser det ut med UB01 – UB04 aktiverat.

UB04 har lite högre utnivå och det är bra eftersom frekvensen är högre.

Menyn i Sagem HD PVR 101-ST mottagaren visade OK signal, fast den var ganska dålig.

Det färdiga resultatet. Jag tippar på att parabolen är skymd till 75 – 80 procent eftersom signalkvaliteten blev ungefär 1/5 av vad en 80 cm parabol normalt levererar. Detta betyder dock inte att bilden blir sämre, det betyder “bara” att marginalen till en störningsfri bild vid dåligt väder är ett minimum.

Men jag har tipsat kunden om att jag kan montera en plattantenn istället, för rent juridisk är inte det någon parabol. ??


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal Digital installationer.right-arrow


Kommentarer inaktiverade.