Canal digital installationer, januari – mars 2019

Här kan du se foton och info. från Canal digital-installationer under januari – mars 2019.
De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20190327 – Canal Digital – basinstallation – 899271

Den här kunden hade haft Canal digital tidigare så därför satt det redan paraboler monterade på ett träd intill huset.

Innan jag kom så hade kunden satt fart på OnePlace-mottagaren och det funkade faktiskt med det gamla mossiga Nokia mikrovågshuvudet.

Jag skruvade bort alla gamla prylar och vände på det vattenfyllda röret.

Städat, justerat och klart.

Nu blev det lite fräschare.

En koll inomhus visade att det blev bra signal till två rum.


20190322 – Canal Digital – basinstallation – 900124

Här var det bara att skruva bort Viasat-parabolen och montera en ny parabol till Canal digital.


Det blev bra signal till kundens nya HD-box Smart.


20190318 – Canal Digital – basinstallation – 900087

Den här kunden hade redan en parabol så han tyckte att det var onödigt att byta.

Bara för det gjorde jag en datalogg av signalen innan åtgärd.

Bort med den gamla parabolen och dit med en ny Triax TD64.

En ny mätning visar att jag hade lyckats fördubbla signalkvaliteten.

Trots snöväder blev det bra signal.


20190304 – Canal Digital – basinstallation – 899421

Den här kunden ville ha en plattantenn för lite diskretare utseende.

Trots att det snöade ute blev det bra signal.


20190301 – Canal Digital – basinstallation – 900260

Här var det lite svårt att hitta ett ställe med fri sikt eftersom grannens stora träd är i vägen. Tillslut hittade jag ett ställe, men där passade inte väggfästet som Canal digital skickar med.

Det blev även en mer omfattande kabeldragning än vad som normalt ingår i en basinstallation, men tack vare att jag även sålde abonnemanget så kan kunden få lite mera tillgodo.

Som förväntat blev det bra signal till den nya OnePlace-mottagaren med 1 TB hårddisk.

17 dB från 12437-H verkade faktiskt för bra för att vara sant.

Men det var sant. Hela 17 dB på de kanalerna är inte dåligt 🙂


20190215 – Canal Digital – basinstallation – 895519

Den här kunden bytte från Viasat och skaffade en OnePlace-box. Det var dock vissa svårigheter att få Sat-CR-signalen att komma igenom den gamla koaxialkabeln. Kabeln var dock så krångligt dragen att kunden ska byta den själv och det tackar jag för.

Det blev dock bra signal i vardagsrummet.


20190208 – Canal Digital – basinstallation – 884858

Den här kunden hade flyttat till ett nytt hus, så Canal digital ställde upp med en ny parabol och ersättningen för en normal BASinstallation. Det funkade att montera parabolen på husets sydvästra fasad, men kunden ville att jag skulle montera parabolen på taket, på ett rör där det hade suttit en parabol tidigare. Till en extrakostnad naturligtvis, men det gjorde inget, bara det blev bra.

Röret som redan var monterat hade dimensionen 76 mm, så klammerna till TD64 parabolen var för små. Men jag hade andra i servicebussen, så det fixade jag. Men det allvarligaste var nog att den förra husägaren hade lämnat röret utan lock, så att det kunde regna rakt in. Otroligt!

Men jag hade även ett grovt plastlock i bilen, så nu är det tätt 🙂
Kunden kommer med all säkerhet att tjäna in extrakostnaden för monteringen genom att de slipper kostnader för vattenskador som det med all säkerhet hade blivit med ett öppet rör. Det syntes faktiskt redan på vinden att det hade regnat in genom röret. 🙁

Monterat, justerat och klart.

Lite jobbigt var det med all snö på taket, men nu är det fixat.

En kontrollmätning i vardagsrummet visade att det blev bra signal till kundens HD-box smart men eftersom de även tittade mycket på streamad TV informerade jag kunden om Canal digitals OnePlace-box.

Den här speciella installationen leder in på tankarna att Canal digital bör vara rädda om alla kunniga CANT-auktoriserade antenntekniker som de samarbetar med. Det är nämligen inte alla antenntekniker som har fullt utrustade servicebilar och därigenom kan lösa allehanda problem som dyker upp.

Om två veckor, dvs den 23 februari är det 14 år med samma ersättning för en fri basinstallation, vilket innebär att allt fler inte tar åt sig såna uppdrag längre. Även jag har faktiskt funderat på om jag ska sluta med “fria installationer” om de inte betalar mina kostnader fullt ut. Alternativt att de upphör med att lova kunderna att allt ingår gratis, så att kunderna får skjuta till ett extra belopp.


20190206 – Canal Digital – basinstallation – 892973

Här blev det stor förbättring av bildkvalitén eftersom de hade TV via Telias ADSL-nät tidigare.

Bra signal betyder stor reserv till dåligt väder.


20190204 – Canal Digital – tvillinginstallation – 892903

Kunden hade skaffat en OnePlace-box till vardagsrummet och sen skulle jag koppla in en Samsung TV med inbyggd satellitmottagare i sovrummet. En så kallad tvillinginstallation.

Enligt avtal så får kunderna då ett installationsBIDRAG på 500 kr till installationen av en tvillingbox samt att kabel + klammer, fördelare och F-kontakter normalt inte ingår.

Men idag när jag berättade detta för en kunden så ringde han till Canal digital eftersom han minsann hade blivit lovad av en säljare att allt ingår. Efter en stund skickade han över telefonluren så jag fick prata med någon på kundsupporten. Hon tyckte att jag var snål, eftersom en fördelare bara kostade några tior och extra kabel hade jag säkert en rulle som hade blivit över nån annanstans. Hon kunde även skicka en fördelare till mig.

Men det handlar inte om några kontakter hit eller dit, för jag har massor av material i servicebussen. Det handlar om att följa ingånget avtal så att det blir lika för alla.

Det blev i alla fall bra signal både i vardagsrummet och i sovrummet. Tyvärr glömde jag dock att göra en datalogg på signalen till sovrums TV’n.


20190204 – Canal Digital – basinstallation – 892296

Här fanns det ingen annan möjlighet än att montera parabolen på ett befintligt skorstensfäste. Jag upplyste kunden om att montering på tak inte ingår i en normal BASinstallation, men hon menade att säljaren hade lovat att ALLT INGÅR.

Hon berättade även att hon skulle bli utan TV om några veckor eftersom hon hade sagt upp avtalet med TV via Sandnets fiber.

Det går nog ganska fort att montera tänkte jag eftersom det redan satt en Canal digital parabol på taket. Men det var en missbedömning, för det tog lång tid att skotta fram takstegen och väl uppe så såg jag att parabolen var felaktigt monterad, så den var det bara att byta. Kabeldragningen via vinden tog också sin tid, så summa summarum var jag hos kunden i 154 minuter.


Resultatet blev bra i alla fall, med riktigt bra signal till en HD-box smart i vardagsrummet.


20190201 – Canal Digital – tvillinginstallation – 891793

Dagens före och efter.
Jag installerade en ny anläggning med 2 st. HD-box smart, varav den ena med 1 TB hårddisk.

Det blev bra signal i vardagsrummet och i sovrummet.


20190201 – Canal Digital – tvillinginstallation – 892188

Den här kunden hade TV via fiber men han ville ha bättre bild, så jag installerade en ny anläggning med 2 st. HD-box smart, varav den ena med 1 TB hårddisk.

Det var fjällpanel på huset så det krävdes ett annat väggfäste än det som Canal digital hade levererat.

Till en början var jag lite skeptisk till att använda den gamla kabeln som gick ner till gillestugan, för den var skarvad på 2 eller 3 ställen. Men det funkade bra.

Även i vardagsrummet blev det bra.


20190131 – Canal Digital – basinstallation – 890943

Den här kunden hade flyttat till ett annat hus, så Canal digital levererade parabol med tillbehör och betalade montage samt inkoppling av kundens HD-box Smart.

En närbild på Sat-CR-24 mikrovågshuvudet som du kan läsa mer om här.

Så här ska det monteras för att sitta stabilt.

Trots att det var lite snöväder ute så blev det mycket bra signal.


20190128 – Canal Digital – tvillinginstallation – 886017

Kunden hade tröttnat på Viasats begränsade utbud.

De var även less på störningar stup i ett och det var inte konstigt när det såg ut så här uppe vid mikrovågshuvudet.

Jag monterade en ny parabol från Canal digital och fick som vanligt mycket bra signalkvalitet.

Nu ser det bättre ut. Jag bytte även kontakter så nu ska det inte glappa.

Inomhus installerade jag 2 st. HD-box Smart varav en med 1TB hårddisk. Jag gjorde även en koll att signalen var riktigt bra.


20190118 – Canal Digital – basinstallation – 887549

Den här kunden hade köpt en riktigt bra TV och för att få bästa möjliga bild avslutade de abonnemanget hos Boxer och skaffade Canal digital istället.

Men för att kunna montera parabolen på ett bra sätt var jag tvungen att komplettera med ett aluminiumfäste så att parabolen kom längre ut från väggen. Det blev i alla fall MYCKET stabilt.

I vardagsrummet mätte jag signalen sen …

… kopplade jag in en HD-box-Smart med en 1 TB hårddisk.


20181228 och 20190117 – Canal Digital – basinstallation – 888052

Den 28 december besökte jag den här kunden första gången för att kolla var jag kunde montera parabolen till Canal digital. Han hade ganska nyligen fått en antenn för de marksända kanalerna monterad av ett välkänt företag i Sandviken. Det är dock helt otroligt vad många fel de hade gjort. För det första så hade de spänt ett av banden till skorstensfästet mellan tegelstenarna. Det är ett allvarligt fel, för bandet kommer att äta sig in i murbruket. Sen såg jag med blotta ögat att de hade riktat antennen ungefär 90 grader fel och det är faktiskt helt otroligt att de inte vet vilket håll TV-masten i Gävle är.

Jag såg att det enda möjliga stället att montera parabolen var på skorstenen, men först måste jag rikta in antennen för marksänd TV.

Den 17 januari återkom jag för att fixa dit parabolen mm. Jag började med att kolla signalkvaliteten från den marksända TV-antennen.

Så här deformerad blir signalen från en felriktad antenn.

Jag riktade in antennen och fick genast bra signal på rubbet. Mux 5 gick det dock inte att få helt perfekt, men signalen blev med råge godkänd, så det fick duga.

En koll i vardagsrummet visade att det blev godkänt på rubbet.

Jag monterade parabolen på skorstensfästet. Först tänkte jag faktiskt filtrera in satellitsignalen i kabeln till de marksända kanalerna, men jag såg så många fel på den att jag inte vågade chansa, så jag drog en ny kabel från parabolen till vardagsrummet.

Det blev mycket bra kvalitet på satellitsignalen till HD-Smart-mottagaren

När jag sen skulle sätta fast parabolkabeln med buntband så hittade jag ännu ett fel på den terresta installationen. En skarv utan något som helst fuktskydd är otroligt dåligt gjort 🙁

Men nu har kunden i alla fall bra satellitsignal.

Kunden ska även kontakta företaget som monterade den terresta antennen så får de komma tillbaka och fixa banden till skorstensfästet samt täta skarven på kabeln, eller allra helst byta kabel.


20190117 – Canal Digital – basinstallation – 891559

Den här kunden har haft Canal digital tidigare, men har haft TV via fiber i några år. Men tillslut tröttnade de på störningarna, så de beställde Canal digital av mig och tur var väl det för jag fixade fri startavgift, en gratis HD-box Smart, alla kanaler fritt i 3 månader samt en fri basinstallation*.

Bra signal blev det. Trots snöväder ute så fick jag 15 dB i MER-värde på den svagaste transpondern.

Som sagt, bra signal blev det. 🙂

När jag ändå var där kopplade jag om signalen från den gamla terresta TV-antennen så att de kan se de fria marksända kanalerna i “gula rummet”

Men det blev dålig kvalitet på signalen, så det blir säkert ett återbesök för åtgärd av detta.

* När jag ändå var där gjorde jag mer jobb som kostade extra. Men naturligtvis drog jag av 1350 kronor  som jag fick av Canal digital som ersättning för den fria basinstallationen.


20190110 – Canal Digital – basinstallation – 886000

Ola tröttnade på Boxers begränsade utbud och skaffade Canal digital.

Så jag skruvade ner UHF-antennen.

Det blev bra signal med TD64-parabolen och ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Det gick åt 23 meter koaxialkabel för att komma in till vardagsrummet.

Det blev bara 11 meter kabel till sovrummet.

Ola blev nöjd över stora utbudet.


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal digital installationer.right-arrow

Kommentarer inaktiverade.