Canal Digitals Sat-CR-24 LNB svarade inte på kommando.

Den 8 mars 2019 monterade jag ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud hos den här kunden och det har fungerat hur bra som helst, men nyligen hade det börjat krångla. Bra bild när det funkade, men när som helst kunde signalen försvinna tvärt.

När jag kom till kunden gick jag in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet för att göra en kontrollmätning. På spektrumet syns det att användarband 9, 10, 11 och 12 är aktiverade av OnePlace mottagaren i sovrummet. Jag ville mäta på användarband 1 som är det röda strecket, men mikrovågshuvudet svarade inte på kommandot, så det blev aldrig någon signal på användarband 1.

Såna här mikrovågshuvuden kan hänga upp sig ibland och för att starta om det gjorde jag det strömlöst en stund, men det hjälpte inte, så det var bara att gå ut i regnvädret och skruva bort det.

Jag observerade även att grannens björkar börjar växa så höga att de när som helst skymmer satellitsignalen.

Jag monterade och justerade ett Opticum Sat-CR LNB med 24UB och 3 universalutgångar, sen gjorde jag en kontrollmätning.


Det var ganska dåligt väder som säkert dämpade signalkvaliteten en eller två dB.

Fixat och färdigt ute.

Sen gick jag in i vardagsrummet och såg att det gick att aktivera användarband 1 i det nya mikrovågshuvudet.

Jag gjorde en kontrollmätning för att ha koll på alla värden.

I sovrummet hade de ingen hårddisk i OnePlace mottagaren så jag anslöt den kabeln till en av universalutgångarna på det nya mikrovågshuvudet.

Så här såg den vertikala signalen ut på spektrumet.

Om det nu blir ännu sämre väder blir det störningar på Sky News, Al Jazeera och de 2 kinesiska kanalerna först av alla, eftersom den transpondern är svagast.

Tack vare alla mätningar som jag gjorde hos kunden, så kan jag se att signalstyrkan från 10,778 GHz vertikal dämpas 2,3 dB till sovrummet, men den dämpas 7,4 dB till vardagsrummet. Att det skiljer 5,1 dB i signalstyrka kan mycket väl bero på att det är längre kabel till vardagsrummet. Men i värsta fall är det ytterligare fel som jag inte upptäckte idag.

Kommentarer inaktiverade.