Installation av TV-antenn till fria marksända kanaler.

Det började med att jag fick ett mail.

Hej Magnus!

Googlade mig fram till din webbsida som var mycket intressant.

Jag jobbar som projektledare för Resona, som bygger och förvaltar bostäder i huvudsak i Stockholmstrakten.

Vi har precis överlämnat ett LSS-boende, där kunden är väldigt mån om att fria marksända kanaler skall göras tillgängliga för de boende.

Förutsättningarna är följande:
Varje lägenhet (6 st.) samt ett uppehållsrum har TV/radio-uttag. Från dessa går tomrör ut till gemensam korridor. Från korridoren går tomrör upp till fläktrummet på taket.

Är det möjligt att med dessa förutsättningar sätta en gemensam takantenn och koppla på uttagen i varje lägenhet och i så fall, är det något du skulle kunna utföra?

Visst är det möjligt svarade jag och sen kom vi överens om en tid.

När jag körde ner till Stockholm på tisdagen den 16 januari var det riktigt kallt. Fördelen med 20 minusgrader är att jag kunde köra på en vit, ren och fräsch E4. Det normala är annars att det är saltslask på E4:an, så att det går åt ungefär 4 liter spolarvätska på 20 mil.

När jag kom ner till fastigheten i Järfälla började vi med att gå upp på taket för att kolla om det var tillräckligt bra signal för att montera en TV-antenn.

Med en handhållen antenn kunde jag konstatera att det var bra signal från Nacka-masten borta i horisonten.


Så det var bara att montera ett väggfäste, sen monterade och justerade jag antennen.

Jag zoomade ut så man ser alla muxarna.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalen.

På lite avstånd syns inte antennen mycket.

Lite närmare.

Nu var det “bara” att dra kabel från antennen på taket 8 våningar upp ner till LSS-boendet på plan 2.

Det fanns inget tomrör att dra kabeln i, så vi drog den under ett innertak och vidare ner genom alla våningsplan i ett schakt. Det tog faktisk resten av dagen att dra 66 meter koaxialkabel kabel ner till våning 2, så vi kom överens om att jag skulle återkomma på torsdagen.

När jag kom dit på torsdagen började jag med att mäta hur signalen såg ut efter att ha gått igenom 66 meter trippelskärmad koaxialkabel från Televes. Som ni ser försvann det ungefär 10 dB på Mux 6 som sänds på frekvensen 666 MHz, men lite högre signalstyrka fixas lätt med en förstärkare.

Men sen fick vi problem för det gick inte att få i koaxialkabel i tomrören till de 6 lägenheterna.

Vi började med att försöka mata in koaxialkabeln direkt, men det funkade inte. Så jag hämtade en dragfjäder från servicebilen, men vi fick bara i den några meter sen var det stopp. Vi provade från båda hållen och även med dragfjädern åt olika håll, men efter några meter blev det stopp.

Sen testade vi med att fästa lite tyg i ändan på ett snöre för att sedan försöka suga snöret genom tomröret med en dammsugare, men det gick inte.

Tillslut var det bara att ge upp att få in koaxialkabel till lägenheterna och prioritera kabel till TV’n i allrummet. Det lyckades i alla fall och efter att signalen hade gått igenom ytterligare 33 meter koaxialkabel gjorde jag en ny koll.

Sen kopplade jag in TV’n i allrummet och gjorde en kanalsökning, så nu kan de kolla på TV där i alla fall.

Vi ska fortsätta att fundera på hur vi ska få in koaxialkabel till antennuttagen i lägenheterna.
Det stora problemet är att flexslangen är räfflad samt att det är några kraftiga böjar så det tar stopp.
Kanske de som installerar fiber har några tips?


Edit 20240125

Efter diskussioner i en grupp med antenntekniker fick jag tips om en dragfjäder som Ahlsell säljer. Enligt bilden de har på hemsidan var den grym, så jag beställde en sådan. Men jag sa till dem på Ahlsell att om den inte funkar som på bilden kommer jag att lämna tillbaka den.

Det första jag gjorde när jag kom hem med dragfjädern var att ta fram en slangrulle och göra några knutar, sen testade jag och helt otroligt nog gick det att köra igenom dragfjädern.


Jag testade även att göra en kraftig böj, typ ett U med en innerdiameter på 7-8 cm och det funkade också.

Kommentarer inaktiverade.