Dålig satellitsignal p.g.a. löst skorstensfäste.

Kunden saknade några kanaler och hade störningar på andra, så han kontaktade Elon i Hofors, för att få hjälp. När en av Elons anställda besökte kunden för att hjälpa honom upptäckte han att signalen var alldeles för dålig för att göra en kanalsökning så han bad kunden att kontakta mig för åtgärd.

En av de första sakerna jag såg när jag kom hem till kunden var att kabeln låg lite farligt lös på taket. Faran med det är att den kan frysa fast i snön och sen går den av eller blir skadad när snön halkar ner.

När jag var på väg upp på taket såg jag att kabeln var skarvad på 2 ställen. Eltejp över skarvarna är säkert inte heller tätt, men om jag ska fixa det behöver jag även en VP-slang att lägga en ny kabel i. Så det får eventuellt bli en annan gång.Jag såg även att det satt ett väderskydd över mikrovågshuvudet som tyvärr kan göra mer skada än nytta. Det kan nämligen bli så mycket tung blötsnö på väderskyddet att armen som håller mikrovågshuvudet ger vika.

Bäst att börja med att kolla signalen inomhus tänkte jag och gick in till vardagsrummet. Där visade det sig att den vita satellitmottagaren fick riktigt dålig signal från parabolen. Jag såg även att den som hade monterat parabolen från början inte hade justerat polarisationen rätt.

På väg upp på taket såg jag att plåtbanden till skorstensfästet var lösa och det var faktiskt den största orsaken till att parabolen kom ur läge så att signalen blev dålig.


Efter att jag hade skruvat fast skorstensfästet och maströret kunde jag flytta mikrovågshuvudet till rätt läge, sen var det bara att justera parabol och polarisation.

Justerat och klart.

Jag gjorde en ny koll i vardagsrummet som visade att jag hade fördubblat signalkvaliteten två gånger. Från 11,14 dB till 16,34 dB i genomsnitt på de 7 transpondrarna.

Efter min åtgärd har kunden så bra signal som det aldrig har varit tidigare samt att det är så bra marginal till sämre väder att han förhoppningsvis tar bort väderskyddet över mikrovågshuvudet.

Kommentarer inaktiverade.