Åtgärd av Sixtens parabol.

I och för sig lever inte Sixten längre, men eftersom det var han som beställde Canal Digital tycker jag att det fortfarande är Sixtens parabol.

Klicka på bilden om du vill läsa om när Sixten skaffade Canal Digital.

Det har funkat bra ända sedan jag installerade den 21 december 2016, men nu hade det blivit dålig signal så jag fick i uppdrag att felsöka och åtgärda.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt kvar exakt som sist.

Även den Logperiodiska antennen satt kvar.

En koll nere i sovrummet visade att det fortfarande var bra signal.

Jag gick över till det andra huset och såg att signalen förvisso hade godkänd signalkvalitet, men signalstyrkan var väldigt låg.

Signalstyrkan var låg redan när jag installerade anläggningen för lite mer än 6 år sedan, men nu var den närmare 10 dB lägre än sist. Att bilden försvann ibland kan mycket väl bero på att signalstyrkan närmar sig ett absolut minimum. Enligt min erfarenhet bör man inte ha under 55 dBµV för då uppfattas inte Sat-CR kommandon rätt.

Kunden berättade att den nergrävda kabeln hade blivit skadad, så den var skarvad. Att byta kabel var inte lätt så jag började fundera på om det gick att använda någon av parabolerna som satt på huset.

Jag kopplade in instrumentet till Alps mikrovågshuvudet på den lilla parabolen.


Jag såg att det gamla Alps mikrovågshuvudet hade drivit lite i frekvens.

Eftersom det ändå krävdes ett nytt mikrovågshuvud monterade jag det i Channel Master parabolen.

Den 100 cm stora Channel Master parabolen levererade grymt bra signal.


När jag hade hittat och kopplat in rätt kabel kunde jag göra en ny koll i vardagsrummet.


Att jag var lite tveksam till Channel Master parabolen från början beror på att en stor tall såg ut att skymma signalen, men den verkar inte skymma signalen just nu i alla fall. Återstår att se hur det blir när det blåser kraftigt från öster.

Kommentarer inaktiverade.