Åtgärd efter en slarvig “parabolvridare”

Den här parabolen monterade jag för många år sedan och allt har funkat i många år ….. men sen kom det en parabolvridare från Falun. 🙁

Det satt 2 mikrovågshuvuden på parabolen, men det som var till Viasats kanaler på 4,8° östE hade nog parabolvridaren skruvat bort och monterat kabeln i quad-mikrovågshuvudet till Thor på 0,8° väst istället.

Men kabeln var torr och spräckt så den hade han satt eltejp på. Att jag skriver att parabolvridaren hade gjort allt beror på att kunden garanterat inte har klättrat upp till parabolen.

I vardagsrummet gjorde jag en koll av signalen som var bra i den ena kabeln, men i den andra kabeln var det kortslutning och därmed ingen signal. Signal i 2 kablar var nödvändigt eftersom kunden ville spela in en kanal samtidigt som hon tittade på en annan.

I sovrummet stod det en gammal Sagem-HD-PVR-101-ST satellitmottagare med 250 GB hårddisk, men den hade inte heller signal via 2 koaxialkablar.


För att fixa anläggningen var jag tvungen att komma in på vinden, men det gick inte att ställa upp stegen för att nå luckan eftersom det stod en fastfrusen åkgräsklippare i vägen. Men det var inte akut, så jag skulle återkomma vid ett senare tillfälle.


Det drog ut på tiden för mycket kom emellan, men nu var det i alla fall dags att fixa parabolen och signal till husets 2 satellitmottagare.

Först en koll av vad det gamla mikrovågshuvudet lämnade för signal. Ganska bra signal faktiskt med ett genomsnitt av 16,6 dB i MER-värde.

Jag började med att ta bort de gamla torra kablarna.

Sen drog jag nya kablar samt gjorde jag om fästet lite så att jag fick dit ett nytt mikrovågshuvud i den optimala fokuspunkten. Sen var det bara att justera parabol och polarisation.

Efter justering lyckade jag få ett genomsnitt av 17,5 dB i MER-värde viket bara är 0,9 dB bättre än tidigare. Men den stora förbättringen är att det nu går att spela in en kanal samtidigt som hon tittar på en annan.

Det blev bra signal till den gamla Sagem-HD-PVR-101-ST satellitmottagaren, men jag såg att det kom pixlar i bilden ibland, så tyvärr är den satellitmottagaren defekt.

I vardagsrummet blev det bra Sat-CR-signal så nu kan hon spela in en kanal samtidigt som hon tittar på en annan.

Så här ser det ut på spektrumet när alla 4 användarbanden är aktiverade.  Vad transpondern på 10,778 GHz horisontellt innehåller ser ni nedan.

Så nu kan kunden spela in en kanal samtidigt som hon ser en annan, men det kanske blir ett återbesök för att koppla in en ny satellitmottagare i sovrummet.

Kommentarer inaktiverade.