Så gott som obefintlig signal bakom den täta skogen.

Vid det här huset har jag varit tidigare när det hade andra ägare. Så redan när jag pratade med kunden i telefonen sa jag att det inte går att få in marksänd TV eftersom TV-masten i Gävle är rakt bakom huset och den täta skogen.

– Men det funkar ju ibland, sa kunden.
– Ja kanske det om signalen håller sig ovanför pixelnivån men att få in godkänd signal är totalt omöjligt, sa jag.

Men kunden ville ändå att jag skulle besöka dem för att kolla läget.

När jag kom dit tog jag fram en logperiodisk antenn och gjorde en signalkoll. Jag upptäckte att signalen genom skogen var så gott som obefintlig, men från andra hållet kom det signal från TV-masten i Gävle. Signalen studsade alltså på någonting.

Det var säkert därför som kundens Televes antenn var riktad åt fel håll.

Jag gick upp på vinden där signalen kom in. Först en koll utan spänningsinmatning till antennens inbyggda förstärkare.

Sen aktiverade jag 12 volt drivspänning i koaxialkabeln.

Nu blev det i alla fall mätbar signal.

Kunden ville bara se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och den okodade TV4 från Mux 2.


Jag monterade en nätdel som det ska vara för att aktivera förstärkaren i en aktiv TV-antenn, men signalen var fortfarande ganska usel.

Enligt Teracoms krav ska det vara minst 25 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin. LinkMargin är alltså marginalen till störningar och när det redan vid mätningen är ett minusvärde förstår ni säkert att det förekom störningar.

Kunden hade köpt en ny förstärkare så jag kopplade in den också för att se vad som hände. Att koppla förstärkare i serie är dock ingen lek och för att lyckas med det måste man ha gått några väldigt avancerade kurser.

Det blev högre signalstyrka men fortfarande lika dålig signalkvalitet. C/N värdet, det så kallade Carrier-to-noise ratio, blev dock bättre.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalen genom den nya förstärkaren.

Men när jag kom ner i sovrummet såg jag att signalen hade sjunkit onormalt mycket på den korta biten.

Så jag gick upp till vinden igen där jag konstaterade att den nya förstärkaren hade gett upp, så jag kopplade in kundens gamla förstärkare.

Jag gjorde en till datalogg för att dokumentera signalen genom den gamla förstärkaren.

En ny koll i sovrummet.
Sen gjorde jag en koll i vardagsrummet.

Om man tittar så här på spektrumet kan man tro att det är bra.

Men signalen varierade kraftigt. Jag aktiverade Max-hold så det blå visar max signalstyrka och Min-hold där det gröna visar minimum signalstyrka.

Precis som jag talade om för kunden i telefonen måste det vara signal via satellit eller fiber för att TV’n ska fungera utan störningar.

Att ta emot marksänd TV vid det här huset är totalt bortkastat och det hjälper inte ens att fälla skogen eftersom träden står på en stor kulle. Möjligen om man hyvlar av kullen som Hasse & Tage tyckte.

Kommentarer inaktiverade.