En DishTurn hos Migrationsverket.

Jag blev kontaktad av Hoist som undrade om jag kunde fixa en Viasat-anläggning hos Migrationsverket, där det fanns 2 st. Samsung 680 UHD satellitmottagare som en i personalen hade uppdaterat med rätt bootloader från Astra-satelliterna innan den signalen släcktes 20220131. Men en av mottagarna var inte bra så den skulle bytas.

När jag kom upp på taket såg jag att de hade en Telesystem TE57 parabol från Viasat med ett Sharp quad mikrovågshuvud.

Men det gick inte att nå parabolen, så medan en i personalen hämtade en stege passade jag på att kolla hur maströret var fastsatt. Det var som synes lite si och så med det.

Det nedre fästet var någon special med vinkelplåtar. Nu lägger jag inte ut de här bilderna för att vara gnällig, men om signalen försvinner efter ett kraftigt blåsväder kan jag ana varför samt att jag slipper få skulden.

Jag justerade parabolen till Thorsatelliterna på 0,8° väst. Först fick jag bara cirka 12 dB i MER-värde men efter justering av polarisationen blev det cirka 17 dB, så alltså fick de mer än dubbel signalkvalitet än vad de någonsin har haft tidigare.


En koll av signalen i matsalen på avdelning 1. Sen var det bara att montera och uppdatera en ny Samsung 680 UHD satellitmottagare.

Vid TV’n i det allmänna rummet i avdelning 2 såg jag att F-kontakten inte passade riktigt på kabeln så jag bytte den innan jag gjorde en kontrollmätning och dokumentation. Sen var det bara att uppdatera Samsung 680 UHD satellitmottagaren.

Så nu kan de se Viasats kanaler igen.

För de tekniskt intresserade kan jag upplysa om att 10778 vertikalt är den nya hemtranspondern. Sen ska standarden vara DVB-S2 med Symbol rate 25000 och 3/4 i Forward Error Correction.

Kommentarer inaktiverade.