Mycket jobb efter en slarvig parabolvridare.

Kunden hade köpt en ny TV men fick ingen bild från den gamla Viasat-boxen, så de bokade service.

Jag började med att mäta vad det fanns för signal och såg då att parabolen var justerad till Thor-satelliterna.

Medan instrumentet kollade signalen kopplade jag alla kablar rätt med en HDMI-kabel från den gamla Viasat-boxen till HDMI 1 ingången i den nya TV’n. Sen märkte jag att fjärrkontrollen funkade dåligt så jag ringde till Allente och sa att kunden behöver en ny fjärrkontroll, men då fick jag höra att den modellen hade utgått.

Som tur är hade kunden även en ganska ny Samsung 680 UHD mottagare i vardagsrummet så jag kopplade in den istället.

Men det blev ingen bild med Samsung UHD-boxen för den hade inte den senaste mjukvaran från Astra satelliten på 4,8° öst. Alltså en mjukvara som man måste se till att mottagarna har innan man justerar om parabolen till den nya satellitpositionen.

Så jag var tvungen att klättra upp på taket för att justera tillbaka Nokia 80 cm parabolen till Astra satelliterna.

Här såg jag även att den som hade gjort paraboljusteringen inte hade brytt sig om att montera mikrovågshuvudet på platsen till Thor, utan han hade bara vridit hela parabolen. Men det är antagligen helt i linje med vad jag fick höra när jag tyckte att det var dags att höja ersättningen efter 16 år ….
– Du behöver inte vara så noga, sa en av cheferna hos Allente till mig. Helt otroligt egentligen!

Nere i köket igen kollade jag signalen från Astra, sen kunde jag uppdatera Samsung UHD-boxen.

När uppdateringen var klar kunde jag klättra upp på taket igen för att justera parabolen till Thor satelliterna. Men jag passade även på att montera mikrovågshuvudena som de ska sitta.

Efter justering lyckades jag få nån dB bättre signalkvalitet än vad parabolvridaren hade lyckats med.


En ny kontrollmätning innan jag uppdaterade Samsung UHD-boxen med mjukvaran från Thor-satelliterna.

Så det blev en hel del extrajobb bara för att parabolvridaren inte hade uppdaterat båda satellitmottagarna som fanns i huset. Men om det nu skulle vara så att kunden bara vill använda en box så måste man väl se till att koppla in den nyaste och fräschaste som även kan visa en UHD-bild?

Kommentarer inaktiverade.