Åtgärd av slarv efter en “parabolvridare”

Jag besökte Hilda den 14 februari 2019 och fixade mycket bra signal till Viasat, men nyligen skickade Canal Digital, Viasat, eller Allente dit någon från Falun för att justera in parabolen till Thor-satelliterna på 0.8° väst.

Men han som fixade parabolvridningen var inte lika noga som mig, så efter att han hade varit där fick Hilda väldigt dålig signal med störningar titt som tätt.

När jag kom dit såg jag med blotta ögat att polarisationen var felinställd.


Först gjorde jag en koll på 10778 vertikalt och såg att det bara var 12,4 dB i MER-värde vilket var riktigt dåligt.

Men 9,3 dB i MER-värde på 10778 horisontellt var riktigt uselt 🙁

Minimumkravet för att signalen ska vara godkänd är minst 13 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin. Alltså hade inte en enda transponder godkänd signal, men störningarna brukar komma när signalen kommer nedåt 9 dB i MER-värde och då har ju den så kallade “teknikern” hunnit långt därifrån.

Jag justerade polarisationen rätt men fick bara 13,8 dB i MER-värde på 10778 vertikalt och horisontellt, så alltså var även parabolen inte riktigt justerad.


Plastfästet till mikrovågshuvudet var torkat och spräckt så det ville jag byta. När jag ändå bytte fäste tyckte kunden att jag kunde byta mikrovågshuvud också så jag monterade ett nytt Sat-CR-24.

Grannen Saga kom förbi för att kolla att jag inte MISSade något.

När jag hade justerat parabolen blev det riktig bra signal eller helt enkelt så som det ska se ut om man är seriös.

Hela tiden var jag noga övervakad av Saga.


En närbild så Allente kan se serienumret på det nya mikrovågshuvudet.

Nu ser det bra ut tyckte Saga.


Jag gjorde även en koll i vardagsrummet för att se att UHD-boxen matades med bra signal.

Att det överhuvudtaget förekommer såna här fuskjobb är faktiskt inte alls ovanligt och det beror till största delen på att det ska vara billigt.

Tyvärr tror ledningen hos Canal Digital, Viasat och Allente att det blir billigt om de skickar någon som inte begär så mycket betalt. Det som inte verkar gå in är att dåligt utförda installationer och serviceuppdrag kostar väldigt mycket pengar förutom att de får många missnöjda kunder. Dessutom gillar de inte att jag publicerar inlägg om åtgärdande av fuskjobb på den här webbsidan. Varför vet jag inte, för det är väl bara bra om kunderna får bra signal, eller hur?

Men deras filosofi är som sagt att det ska vara billigt så när vi CANT-auktoriserade, seriösa, kunniga och noggranna tekniker med yrkesstolthet begär mer betalt svarar de med att kasta ut oss.

Men för det här jobbet kommer jag att bifoga en extra kopia på fakturan så att kunden kan vända sig till Allente för att begära ersättning. Det är nämligen inte ovanligt att kunderna får fria månader motsvarande vad åtgärden har kostat, så därför kostar mitt besök inte kunderna något i slutändan.

Kommentarer inaktiverade.