Testkanal 88


Som tidigare informerat kommer ett 20-tal TV-kanaler i marknätet (för TV-mottagning via vanlig antenn) att uppgraderas till den modernare komprimeringstekniken MPEG4 under hösten 2021.

Uppgraderingen kommer att resultera i en förbättrad bildkvalitet, samt medge att fler kanaler kan sändas i HD-kvalitet. För mer information, se www.teracom.se/ommpeg4.

Teracom Samhällsnät har nu lanserat en MPEG4 testkanal på kanalplats 88 (inplacerad i MUX 1). Testkanalen möjliggör för antenninstallatörer, tillverkare och tittare att på förhand verifiera att deras mottagare har stöd för MPEG4-tekniken som införs under höstens MPEG4-migration.

Notera att vissa mottagare kan kräva kanalsökning/ominstallation för att testkanalen skall komma med i kanallistan.

Teknisk Information:
Servicenamn: Testkanal
Kanalplats: 88
Service ID: 860
Sändningstid: Dagligen, dygnet runt
Utsändning: HDTV/MPEG4/DVB-T i MUX 1
Video: MPEG4/AVC HD HP@L4, 1280x720p, 50 bilder/s
Audio: Dolby Digital AC3, 5.1 multikanalljud
Kryptering: Fri-TV, dvs. ingen kryptering (FTA) för att kunna nå samtliga tittare i marknätet för TV
* Ljudkodning varierar mellan TV-kanaler inom marknätet, för vissa används MPEG4 HE-AAC, för andra Dolby Digital AC3 eller MPEG1 Layer2. TV-mottagare förväntas hantera samtliga tre ljudkodningsformat. För MPEG4 HE-AAC och Dolby Digital AC3 används för TV-kanaler som sänds i stereo eller multikanalljud, medan för MPEG1 Layer2 används endast för ljud som sänds i stereo.

Jag gjorde en koll hemma om Testkanalen fanns tillgänglig. Först valde jag Mux 1.

En koll av vad Mux 1 innehåller. (LCN betyder att den hamnar på kanalplats 88)

Först en koll med en liten bild.

Mera information.

Om du kan se denna kanal så stödjer din mottagare MPEG4.

Om du tar emot TV via marknätet och inte får in testkanalen på kanalplats 88 så måste du skaffa en ny TV eller digitalbox före den 5 oktober, för då blir det ändringar i marknätet för oss som bor i Gästrikland.

Kommentarer inaktiverade.