Montering av ny TV-antenn och Canal Digital parabol.

En kund kontaktade mig eftersom det förekom störningar på framförallt TV4 i köks TV’n.

När jag kom dit såg jag att det fanns en VHF-antenn överst och en UHF-antenn under.

Jag gjorde en koll i köket och såg att det var stark signal men sämre kvalitet så jag frågade kunden vart förstärkaren fanns.

I vardagsrummet bakom TV’n satt förstärkaren så jag gjorde en dokumentation av signalen ut från den. De hade bara de fria kanalerna i köket och TV4 sänder från Mux 2 där det var dålig och dessutom varierande marginal till störningarna. 2,6 dB på dataloggen, men siffrorna ändrades och var under nollan ibland.

När jag ändå var där undrade kunden om jag kunde montera det nya mikrovågshuvudet som han hade fått av Canal Digital. Han hade fått det för flera veckor sen, men ParAntService från Norrtälje hade inte kommit dit än och det lär nog dröja ett tag eftersom de har över 20 mil resa till kunden.

– Visst kan jag det sa jag, men sen berättade jag att Canal Digital hade kastat ut mig när jag klagade på att ersättningen aldrig höjdes, så därför kunde jag inte fixa en arbetsorder. Så om jag skulle byta mikrovågshuvudet så skulle han få betala det själv. Det är OK sa kunden, bara det blir gjort.

När jag ändå hade instrumentet igång i vardagsrummet kollade jag vad det blev för signal från parabolen.

Sen klättrade jag upp på taket, tog bort de gamla antennerna och monterade en ny antenn.
Jag bytte även kabel in till en skarv som fanns på vinden.

Nere i vardagsrummet tog jag bort förstärkaren och monterade en ny fördelare, sen kollade jag signalen till TV’n i vardagsrummet.

Nu blev det bra signal med marginal till störningarna. Men det var en äldre TV i köket så jag informerade att den måste bytas senast den 18 maj eftersom marknätet går över till att sända i MPEG4.

Nu ville de bara ha de fria kanalerna från Mux 1 och 2 men Mux 3 var aningens under godkänd kvalitet, så jag visade vilka kanaler det var. Men om man nu vill ha godkänt (minst 25 dB i MER-värde) även på Mux 3 så blir det säkert det med en förstärkare.

Som ni ser var Mux 3 aningens deformerad och då sjunker signalkvaliteten.

Sen var det dags att fixa parabolen, men dessutom funkade inte OnePlace-mottagaren för det stod att behörighet saknades. Så jag ringde supporten som aktiverade mottagaren så att den visade bild. När jag ändå hade supporten på tråden så frågade jag om jag kunde ta ett fäste till mikrovågshuvudet från Canal Digitals konsignationslager så att det nya mikrovågshuvudet kommer i primärfokus.
– Jag fixar en arbetsorder på en basinstallation, sa Alex på supporten.
– Men det kan du väl inte göra när jag är utkastad, sa jag.
– Jo det fixar jag, sa Alex.
Kunden som stod bredvid hörde hela konversationen och att han skulle få 1500:- avdraget på fakturan eftersom jag skulle få det från Canal Digital.

– När jag ändå har fått en arbetsorder kan jag lika gärna byta hela parabolen, sa jag till kunden.
Så jag bytte parabol och fixade allt, men sen ringde jag till Canal Digital igen för att fråga varför det inte kom ett SMS eller mail med arbetsorder. Som tur var svarade Alex igen, som sa att det inte gick eftersom jag inte fanns med i registret längre.
– Men nu har kunden fått information om att han ska få det fixat och få 1500:- i avdrag på fakturan, sa jag.
Det hela slutade med att Alex tyckte att det var bäst att jag fakturerar Canal Digital 1500:- sen få vi se hur det går med det.

Jag justerade polarisationen för att få ganska exakt lika MER-värde på 11,778 GHz vertikalt och horisontellt.


Så nu har kunden ungefär dubbel signalkvalitet än vad han hade när jag kom dit. Jag informerade också att om de skaffar en hårddisk kan de spela in 3 kanaler samtidigt som de tittar på en fjärde.

Kommentarer inaktiverade.