Mera testande för att få in Viasat och Kanal 10.

Jag har tillbringat det mesta av dagen med att kolla om det går att få in både Thor-satelliterna från 0.8° väst och Astra-satelliterna från 4.8° öst med ett monoblock.

Testerna har jag framförallt gjort för att ta reda på om det går att fixa så att Viasats kunder kan fortsätta titta på Kanal 10 efter att Viasats paraboler är omjusterade till Thor-satelliterna.

Redan nu, eller i en snar framtid, eller absolut senast den sista oktober, behöver den som vill se både Viasats kanaler och Kanal 10 ta emot signalen från 2 satellitpositioner samtidigt. Det finns olika sätt att lösa detta och det bästa är att montera en 80 cm parabol med dubbla individuellt justerbara míkrovågshuvuden som kopplas till en DiSEqC-switch som i sin tur kopplas till satellitmottagaren. Detta gör dock att kostnaden drar iväg eftersom det krävs en hel del material samt minst ett par timmar arbete, så idag har testat om det skulle gå att få godkänd signal till båda satellitpositionerna på ett enklare sätt.

Att jag testar med monoblock är p.g.a. att 2 st. standard míkrovågshuvuden med diametern 58-62 mm går i varann om man har en liten parabol, så det är inte ens teoretiskt möjligt. Det är för övrigt därför man måste ha minst en 80 cm parabol om man vill använda ett par vanliga míkrovågshuvuden.

Ett monoblock är alltså 2 st. míkrovågshuvuden tätt ihopsatta i en enhet och det har även en inbyggd DiSEqC-switch så att man kan programmera in olika satellitpositioner i satellitmottagaren.

Jag började testen med att montera ett Inverto twin monoblock som har märkningen 3° på en Triax TD65 parabol.


Jag justerade in max signal på Thor och gjorde en datalogg.

Sen kollade jag signalen från Astra som var väldigt dålig.

Dessa kanaler från 11,881 GHz horisontellt gick inte in alls.

Jag vred parabolen en liten bit åt öster och då ökade signalen på Astra.

Men när parabolen var justerad till max på Astra blev det dåligt på Thor istället.

Måttet centrum-centrum matarhorn på monoblocket från Inverto är endast 38 mm och det är helt enkelt för tätt ihop.


Nästa míkrovågshuvud var ett monoblock av fabrikatet HQ, med centrum-centrum måttet på matarhornen 65 mm.

Först en koll av vad det presterade på Thor.

En koll av signalen från Astra när parabolen fortfarande var justerad till max på Thor visade dålig signalkvalitet.

Om jag vred parabolen aningens åt väster ökade signalen något, så därför är 65 mm CC för brett mellan matarhornen.


Jag testade även ett GT-Sat MDT43 míkrovågshuvud där det är 55 mm CC matarhorn och det har märkningen 4,3°.

Först justerade jag in till max på Thor.

Sen aktiverade jag ett DiSEqC-kommando så att det kopplade över till den andra delen av mikrovågshuvudet.

Som synes blev det ganska dåligt.

Fortfarande i DiSEqC-2-läge justerade jag in max på Astra.

Sen gav jag bara ett kommando till DiSEqC-switchen att slå om till Thor och gjorde en ny datalogg som visade att det inte blev så bra på Thor.


Sen kollade jag med en tumstock att det skilde 56 mm sidledes mellan Thor och Astra med Viasatparabolen, så därför monterade jag GT-Sat MDT43 mikrovågshuvudet som är 55 mm CC-matarhorn.


Först en koll av signalen på Thor.

Sen gav jag ett kommando till DiSEqC-switchen att slå om till Astra och gjorde en ny datalogg som visade ganska dåliga värden.

Varför signalen från 11,881 GHz horisontellt trilskades hela tiden ska jag undersöka närmare.

Otroligt egentligen att Canal Digital sparkade ut mig när jag har en så fruktansvärd koll på det mesta inom antenn- och parabolteknik.

En ny datalogg med parabolen justerad till max i DiSEqC-2 läge.

Men med parabolen justerad till max på Astra blev det ganska dålig signalkvalitet på Thor.
13,8 dB i MER-värde på 10778-vertikalt.

12,3 dB i MER-värde på 10778-horisontellt. Med andra ord ganska svag signal med dålig kvalitet.

En datalogg visade det klena resultatet.

Slutresultatet av mina tester med monoblocken är att det är mycket svårt och framförallt tidsödande att lyckas få någotsånär signalkvalitet på 2 satellitpositioner samtidigt. Ett problem är att när man justerar polarisationen på Thor så ändras den andra delen av mikrovågshuvudet i höjd.

Så om det ska vara riktigt bra krävs det en 80 cm parabol med 2 individuellt justerbara mikrovågshuvuden. Visst blir materialet dyrare, men det går säkert fortare att montera och justera, så jag tippar på att det blir ungefär samma kostnad. Men det är klart att om du nöjer dig med en anläggning där du kan se på TV vid fint väder så kan ett monoblock vara ett alternativ. GT-Sat MDT43 mikrovågshuvudet med matarhornen på 55 mm C/C verkar i alla fall funka bäst.

Några bilder på lite större paraboler med individuellt justerbara mikrovågshuvuden.


Apropå individuellt justerbara mikrovågshuvuden så kan ni gärna läsa om min Toroidal Maximum T90 parabol med 8 mikrovågshuvuden. Klicka på bilden nedan för att läsa om det.

Kommentarer inaktiverade.