De marksända TV kanalerna byter till MPEG-4

Senast 31 maj 2021 kommer samtliga TV-kanaler i det marksända nätet att gå över till komprimeringstekniken MPEG-4, vilket innebär att tittare med gamla TV-mottagare måste byta ut sin utrustning.

Detta betyder att alla som ser på TV via en vanlig antenn måste ha en mottagare eller TV som klarar MPEG-4.

Du som är osäker kan testa genom att välja kanalplats 61. Får du då in SVT1 HD så har du den senaste tekniken inkopplad. Men om du inte får in den kanalen, dvs. om det är tomt i kanallistan så att nr. 61 saknas måste du uppgradera.

Redan våren 2014 var det på gång och följande skrev jag den 31 mars 2014:

“Kanalerna TV3, TV4 och Kanal 5 kommer att få sända parallellt i både SD- och HD-kvalitet fram till 31 mars 2017.

Myndigheten kommer under tillståndsperioden att verka för en övergång till utsändningstekniken DVB-T2. Vissa av programtjänsterna kommer redan från den 1 april 2014 att ha tillståndsvillkor som innebär att komprimeringstekniken MPEG-4 och utsändningstekniken DVB-T2 ska användas. Under tillståndsperioden och senast den 31 mars 2017 kommer samtliga tillståndshavare ha sådana villkor.”

Kommentarer inaktiverade.