Viktig information till Viasats kunder

Som ni kanske vet så har sammanslagningen av Viasat och Canal Digital slutförts och de två TV-distributörerna har nu blivit Allente.

I planen ingår att samtliga TV-kanaler som sänds via satelliter ska sändas via positionen 0.8° väst som Canal digital använder i dag. Detta innebär då att samtliga Viasat-paraboler måste riktas om från 4.8° öst så att de tar in signalen från 0.8° väst. Sen är det säkert många som inte bara kan riktas om för de kanske tar i väggen eller så är det träd som skymmer den nya positionen. Arbetet är i alla fall tänkt att dra igång i oktober. Lite illa valt kanske, med tanke på att det är årets mörkaste och regnigaste period, men det är säkert Corona-viruset som har gjort att vi inte kan sätta igång tidigare.

I alla fall så har jag undersökt om det nu går att “bara rikta om” befintliga paraboler. Lite för att du som kund ska veta vad du får för alla pengar du lägger ut på TV-abonnemanget. Det är några hundratusen paraboler som ska justeras, så risken är att det kommer folk som vill tjäna snabba pengar. Efter en kvart hemma hos dig säger de – tack å hej, sen drar de snabbt vidare till nästa kund. Nån dag senare försvinner bilden och sen får jag eller nån annan seriös installatör göra om alltihopa till en kostnad för dig, eftersom han som tog “gratisjobbet” har försvunnit. Så tänk på vem du låter göra ominstallationen.

Jag började med att göra en koll av vad en Tele-system PE57 parabol som Viasat använder presterar med ett Sharp QUAD-mikrovågshuvud som Viasat har levererat till sina kunder.

Om du har en äldre och mindre Viasat-parabol än en den här nyaste varianten så måste den bytas eftersom en signalkvalitet under 13 dB i MER-värde inte är godkänt.

Om jag kommer över en äldre modell av Viasat-parabol så kan jag göra en testmätning med den också, men nu kollade jag vad den senaste modellen presterade. Om ni undrar så är den 57 cm bred.

Men den är bara 40 cm hög, så från satelliten sett blir det nog bara 36 – 37 cm effektiv yta.


Efter en noggrann justering mot positionen 0.8° väst gjorde jag en dokumentation av vad Viasat-parabolen presterade för signalkvalitet.

Sen bytte jag till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud som Canal digital använder.

Som synes var det molnfritt på himlen, vilket är bra att veta om man ska jämföra mätresultat.


Detta är signalvärdena med ett Canal digital mikrovågshuvud i en Viasat-parabol. Det blev något bättre men inte direkt värt pengarna att bara byta mikrovågshuvud.

Sen flyttade jag Sat-CR-24 mikrovågshuvudet till en vanlig TD64 Canal digital-parabol. Just för att få veta skillnaden av parabolernas prestanda använde jag samma mikrovågshuvud. (det som jag normalt använder lät jag hänga i kablarna under mätningen)

Efter justering gjorde jag en datalogg av vad Canal digital parabolen presterade.

Slutresultatet då?

  • Att byta mikrovågshuvud i Viasat-parabolen ger i stort sett ingen förbättring alls. I vart fall inte värt pengarna.
  • Att byta från en Viasat parabol till en lite större parabol har dock betydelse eftersom man får 1,5  – 2 dB bättre signal. Det låter lite, men tänk då på att + 3 dB är en fördubbling av signalkvaliteten.
  • Men om man ändå ska byta parabol så kan man lika gärna skruva dit ett Sat-CR-24 också för då kan man räkna med uppåt 3 dB bättre MER-värde totalt, vilket är en fördubbling av signalkvaliteten.

Viktigt att veta är att en högre signalkvalitet inte betyder bättre bild utan det betyder bara att du får en större marginal till störningarna vid dåligt väder. Men det är inte så bara det heller, för det är just vid dåligt väder man helst kollar på TV, eller hur 🙂

Apropå dataloggar och redovisning av signalvärden så har jag inte sett det någon annanstans, så frågan är om det bara är jag som lämnar sådan information? En trygghet för kunderna är det i alla fall att få en dokumentation på en noggrann installation.

Kommentarer inaktiverade.