En OnePlace bör ha satellitsignal.

Den här kunden kände sig lurad för säljaren hade lovat att hon kunde få alla funktioner i en OnePlace-mottagare bara den var ansluten till internet. Dvs. att kunna spela in kanaler och kolla på SVT’s lokala sändningar, så hon litade på säljaren och köpte en OnePlace-mottagare med en 1 TB hårddisk. Men när hon hade börjat använda mottagaren så visade det sig att det inte alls går att spela in kanaler som tas emot via internet. Sen finns det inga lokala sändningar över internet heller.

Efter mycket tjafs gav Canal Digital med sig och skickade en plattantenn till kunden med löfte att den skulle monteras helt utan extra kostnad enligt min arbetsorder som avsåg en basinstallation.

När jag kom till kunden upptäckte jag att vardagsrummet var på husets norra sida samt att det var omöjligt att få till en snygg kabeldragning tvärs genom radhuset. Dessutom ingår inte kabeldragning till andra sidan huset i en basinstallation. När jag upplyste om att det skulle kosta extra eftersom det blir mer jobb än vad som ingår i “värdechecken” blev hon inte glad.
– Visst har jag pengar, så det är inte det, men det är en principsak eftersom säljarna har lovat att ALLT SKA INGÅ GRATIS!
Så det var nära att det blev en “bomkörning” D.v.s. att monteringen inte är möjlig och då får jag 500:- för resan samt att kunden i det här fallet inte skulle få sitt problem löst. Att avsluta abonnemanget gick inte heller eftersom ångertiden hade gått ut.

Men så frågade jag kunden vad det fanns för antennsystem i radhuset. Det kanske går att använda något befintligt, tänkte jag. Kunden visade då att det fanns 12 antennuttag och att alla fick signal från en mediacentral på övervåningen.

Kanske jag ska montera ändå tänkte jag för 1500:- är bättre än 500:- Jag ringde även till Canal Digital som skulle skjuta till ytterligare 375 kronor.

Så jag satte igång. Monterade plattantennen och drog in kabeln genom ett hål som redan fanns i fönsterkarmen.
 
För att hålla koll på signalen genom huset gjorde jag en dokumentation av signalen ute vid plattantennen. Som synes blir det lite sämre värden än en vanlig parabol, men det finns ändå signal i reserv till dåligt väder. I kolumnen LM (Link Margin) kan man se att 4,2 dB är sämst, men om man tar bort halva signalen så återstår ändå 1,2 dB. (-3 dB är en halvering)

När jag hade monterat och justerat plattantennen så kom kunden och berättade att hon hade fått ett mejl som sa att Canal Digital skulle stå för alla extra kostnader. Detta mejl vidarebefordrade hon till mig:

Tack för en trevlig chatt.
Härmed bekräftar vi på Canal Digital att du inte skall betala någonting för installatören som nu är på plats hos dig.
Med vänlig hälsning,
Canal Digital Kundservice

Så både kunden och jag uppfattade det som att Canal Digital skulle betala all tid och material fullt ut vilket verkligen behövdes p.g.a. ett omfattande jobb.

Glad över det med betalningen gick jag in och fortsatte att jobba. Kopplade ihop kabeln från plattantennen med kabeln i antennuttaget och matade signalen bakvägen till mediacentralen.

I mediacentralen letade jag rätt på kabeln med signal och gjorde jag en dokumentation av signalen. Sen var det “bara” att hitta rätt kabel till vardagsrummet och skarva ihop den med kabeln som hade signal från plattantennen.

Efter att ha flyttat ett skåp i vardagsrummet tog jag bort antennuttaget och skarvade på med en koaxialkabel till OnePlace-mottagaren.

.. phuuu …. strax över 3 timmar senare hade OnePlace-mottagaren satellitsignal, så nu kan kunden spela in TV program och titta på lokala nyheter. Dessutom blev det mycket bättre bild på TV’n. Ytterligare en fördel är att det nu finns satellitsignal i mediaskåpet, så att koppla in fler satellitmottagare är inte så omständigt.

När jag kom hem så ringde jag Canal Digital och undrade hur jag skulle fakturera alla extra kostnader. Men då fick jag höra vad följande text egentligen betyder.
Härmed bekräftar vi på Canal Digital att du inte skall betala någonting för installatören som nu är på plats hos dig.

Det betyder inte att jag skulle få extra betalt, det betyder bara att kunden inte ska betala extra. Lite surt är det så jag känner mig faktiskt lite besviken och utnyttjad, men nu har jag i alla fall en nöjd kund.

Vad lär vi oss av detta då? Jo att säljare är duktiga på att sälja, men det är inte alla gånger de håller sig till sanningen. Så om du vill slippa obehagliga överraskningar kan du kontakta mig så att jag, redan från början, kan installera rätt prylar hemma hos dig.

Canal Digital – basinstallation – 997706
Selfsat-H22dCSS3

Kommentarer inaktiverade.