Viasatparabol till Thorsatelliterna?

Som ni kanske har hört så har Viasat och Canal Digital gjort ett avtal om att bilda ett gemensamt bolag. Om ni har missat det kan ni läsa mer här.

Planen är att även Viasats TV-kanaler ska sändas från Thor-satelliterna. Detta innebär då att samtliga Viasat-kunder i norden måste ta emot TV-kanalerna från positionen 0.8°W.

Men eftersom Tele-system PE57 parabolerna som Viasat använder är lite mindre, tyckte jag att de inte bara ska justeras, utan även bytas ut till större. Men det tycker inte operatörerna, för enligt dem duger den senaste varianten av Viasat-parabol som är något större än de tidigare modellerna. För att bringa klarhet i vad en Viasat-parabol kan leverera för signal från Thor-satelliterna har jag nu gjort lite testmätningar.

Först en koll av vad Viasat-parabolen gav för signal från Astra på 4.8°E

När vi nu inom en snar framtid ska justera om Viasat-parabolerna så ser baksidan ut så här.

Ett vanligt fel är att klamman är krokig. Undrar vad den är gjord av för blötjärn? Men det spelar egentligen ingen roll, för om det behövs en ny har jag såna i servicebussen.

Jag gjorde testmätningen med ett av Viasats vanligaste mikrovågshuvuden, ett Sharp quad som har betäckningen BS1K2EL400A.

Efter en noggrann justering fick jag dessa värden.
För att kunna jämföra ville jag ha nåt slags medelvärde, så jag adderade samtliga MER-värden som jag sen delade med antalet och fick då genomsnittet 15,17 dB.

Sen kollade jag vad den något större TD64-parabolen presterade.

Som synes blev det mellan 0,9 och 2 dB bättre så jag adderade även här samtliga MER-värden som jag delade med antalet och fick då genomsnittet 16,49 dB. Om man även skulle byta till ett nytt Sat-CR-24 så kan man räkna med att genomsnittet blir ca. 17 dB.

Många siffror blir det, men allt över 13 dB är godkänt och pixlar i bilden brukar komma när signalen faller ner till ca. 9 dB i MER-värde. Så det är bara att sätta igång och justera de 350 000 Viasat-parabolerna i norden eller alla söder om Gävleborg i alla fall. I norra Sverige blir det svagare signal så där krävs det säkert större paraboler.

Kommentarer inaktiverade.