En gång felsökte jag två gånger.

Jag besökte den här kunden den 3 oktober, för enligt felanmälan hade kunden ingen signal alls, men när jag kom dit och gjorde en kontrollmätning så fanns det signal. Jag började då misstänka att satellitmottagaren var felprogrammerad och mycket riktigt, den var inställd på Universal-signal när det var ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud monterat. Så jag ändrade inställningen och då blev det bild i TV’n.

Jag klättrade aldrig upp på taket för att kontrollera inställningen för jag bedömde att parabolen var bra inställd. Att MER-värdet var några dB lägre än normalt berodde säkert på att det var väldigt tjocka vattenfyllda moln i luften.

Men det visade sig att signalen försvann titt som tätt. Ibland funkade det och ibland inte, så jag fick i uppdrag att felsöka anläggningen igen.

Idag när jag kom tillbaka en andra gång såg jag att det var lite sämre signalkvalitet än förväntat. Nu klättrade jag upp på taket för att göra en koll av parabolinställningen som visade att den stod på max samt att mikrovågshuvudet tog in rätt kanaler från 10778-H, men 14,2 dB i MER-värde var ganska dåligt. Dessutom såg jag att Sat-CR-signalen försvann några gånger så jag trodde först att det var glapp i kabeln till antenninstrumentet.

Jag bytte mikrovågshuvud och fick 16,8 dB vilket är normalt för den frekvensen.

Det var lite svårt att jobba med parabolen på det hala taket, men nu är det fixat.

En datalogg i vardagsrummet visar att det försvann 5,8 dB i signalstyrka på väg ner genom koaxialkabeln vilket inte är jättestor förlust men ändå ett par dB mer än förväntat. Det fanns även 2 skarvar så helst ska kabeln bytas, men jag gjorde om skarvarna så nu bör det fungera.

En datalogg i vardagsrummet visade nu fullt normala värden.

Nu hoppas jag att det fungerar för annars är nästa åtgärd att byta koaxialkabel.
Edit: Jag ringde efter nån dag och frågade kunden om det funkar nu och det gör det 🙂

Canal Digital serviceuppdrag – 952640 och 956614

Kommentarer inaktiverade.