Nu är det dags att skrota analog TV.

De senaste veckorna har jag kollat in ett tiotal gamla huvudcentraler som måste kompletteras med nya mottagare till TV3 och Kanal 5 eftersom de kanalerna numera bara sänder i HD-kvalitet. Utrustningen som är monterad var både dyr och avancerad när den installerades någon gång i slutet av 90-talet, men trots det går det inte att programmera nya frekvenser i många utav dem, eftersom man måste ha en dator med Windows 98 eller Windows XP och var hittar man en sådan?

Sedan centralerna installerades har det även skett en hel del förändringar, så numera är oftast härvan med kablar ett stort trassel. Ett sånt här trassel förbättrar ju inte den analoga bilden direkt och apropå analogt så känns det verkligen som att det analoga är passé. Nu när alla har nya moderna platta TV-apparater ska signalen vara digital och då helst i HD-kvalité.

Signalen in från UHF-takantennen på taket brukar vara bra. Problemet är att den oftast innehåller en hel del oönskad signal (från andra TV-master) som man inte vill köra ut i antennsystemet.

Lösningen på detta är en selektiv-förstärkare, som t.ex. en Johansson Profiler Revolution 6700 . Man programmerar helt enkelt in de frekvenser man vill distribuera till hyresgästerna.


Men som de säger i filmen, att det ska gå att installera utan antenninstrument är väl att ta i. Det gäller att mäta och se till att det är rätt prylar ända fram till hyresgästens antennuttag, så att det blir en driftsäker anläggning.

I stort sett kan jag städa bort allt det här trasslet och ersätta med en enda selektiv-förstärkare ….

… så att även signalen i kablarna blir ren utan en massa “skräp”

När ombyggnaden är klar kan hyresgästerna eller bostadsrättsinnehavarna få in följande TV-kanaler gratis.

  • SVT 1 HD
  • SVT 2 HD
  • SVT Barnkanalen
  • SVT Kunskapskanalen
  • TV 4
  • TV 6

För övriga kanaler som TV 3, Kanal 5, Sjuan, Discovery, Eurosport, etc. kan de boende själva teckna egna Boxer-abonnemang, alternativt tecknar er bostadsrättsförening ett kollektivt avtal. Detta innebär att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen slipper att betala till Canal Digital och Sappa för analoga TV-kanaler en gång i kvartalet.

Kontakta mig gärna så hjälper jag till med detta.

Kommentarer inaktiverade.