Canal digital service.

För att få bästa möjliga väderreserv gäller det att fixa fram så många decibel som det nånsin går.

Kunden ringde och berättade att signalen var dålig, eller väldigt väderkänslig, så jag åkte dit och kollade. Enligt uppgift hade det varit en annan installatör från Canal digital där och det tvivlar jag inte på eftersom det var rejäla F-kontakter monterade, av den typen som bara vi antenntekniker har verktyg till. Men i övrigt var parabolen dåligt justerad, både i höjdvinkel och sidledes. Dessutom var polarisationen felinställd så det är tveksamt om den montören hade ett bra antenninstrument.

En datalogg visar signalen vid parabolen innan åtgärd.

Justerad & klar.

En kontrollmätning i vardagsrummet visar betydligt bättre signal. Godkänd, men dock lite svag signalstyrkaså jag fortsatte undersökningen.

En koll på vinden visade att Sat-CR frekvens UB04 lämnade 84 dB i signalstyrka vilket var som förväntat..

För att få jämnare signalnivåer programmerade jag om satellitmottagarna så att den med högst dämpning på den inkommande signalen fick Sat-CR signal med den lägsta frekvenserna och den boxen närmast parabolen fick den högsta frekvensen. På så sätt blev det lite jämnare nivåer till respektive satellitmottagare samt att det blev några tiondels decibel till i signalkvalité.

Kommentarer inaktiverade.