Biltema UHF-antenner

För länge sen, i slutet av 1900-talet, när jag hjälpte Mörtebo Elektronik i Ockelbo med antennjobb monterade jag många antenner av den här sorten. Det här fotot tog jag sommaren 2014 när jag fixade ett fel hos en kund. Antennen var det fortfarande inget fel på och den presterade godkända värden trots att den var minst 10 år gammal. (Tyvärr har jag ingen datalogg på den mätningen, men jag ska skaffa en och uppdatera inlägget senare)
145097750537052000_resized-1310182


I september 2015 fick jag ett uppdrag av Boxer att fixa en antennanläggning åt en kund och när jag kom till platsen berättade kunden att de hade köpt den nya UHF-antenn för 449:- på Biltema. En stor och rejäl antenn, tänkte jag först.
145097750421584000_resized-7114817
Så jag klättrade upp på taket och kopplade in antenninstrumentet. Att MUX7 är “Unknown” (inte hittas) var förväntat eftersom den sänder på 205,5 MHz på VHF-området som den här antennen inte är konstruerad för. Men mätvärdena i övrigt var totalt usla, det var faktiskt det sämsta jag hade sett på länge. En antenn i den här storleken (se överst) bör ge betydligt bättre signal.
144191219469143700_resized-6397409
Inte nog med att det är en värdelös Biltema-antenn, för 3 månader senare fick jag ett E-mail av kunden där hon skrev att: Boxer skickade hit en annan som fixade det inte du klarade av Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt gjort av Boxer, att efter allt arbete jag lagt ner på platsen, gå bakom ryggen på mig och helt plötsligt skicka nån annan som påstår (utan bevisande dokumentation) att allt fungerar. Jag hade allvarliga diskussioner med Boxer angående detta, men det verkar rinna ut i sanden, för ingenting händer 🙁 Men om ingenting händer inom en snar framtid kommer jag att avsluta samarbetet med Installatörsportalen, eftersom jag inte kan ha en samarbetspartner som går bakom ryggen.

Några veckor senare så skruvade jag ihop en DAT-790 antenn som jag skulle montera i Jädraås. Just en sådan antenn som jag ville prova där den dåliga Biltema antennen satt, så jag tänkte att det skulle vara intressant att veta om den gav den signalen som jag hade räknat ut i teorin. Så jag erbjöd kunden att göra en GRATIS mätning, de behövde inte ens vara hemma, jag ville bara ha tillstånd att klättra upp på deras tak. Men det fick jag tyvärr inte, så nu känns det som att Boxer eller någon annan försöker undanhålla fakta.

Men detta ärende är inte slut än för jag är så fruktansvärt envis och vetgirig, så den dan jag har en skylift tillgänglig kommer jag att rigga upp den på gatan, rakt i Biltema-antennens riktning och åka upp i korgen för att göra mätningar och dokumentationer med några olika sorters antenner. Bara för att kunna visa FAKTA!


I går åkte jag ut på ännu ett arbete där kunden inte fick någon bild på TV’n trots att han hade köpt en helt helt NY Biltema UHF-antenn. ….. hmmm … det är väl en lika usel Biltema-antenn som sist, tänkte jag.
145097789571581700_resized-4771194
Jag klättrade upp på taket och kopplade in instrumentet direkt på antennen. En snabb bild av spektrumet visar, precis som jag befarade, en dålig eller rent av en usel signal.
145089818686056000_resized-3556237
Jag gjorde en riktig datalogg direkt från antennen för att dokumentera eländet som Biltema säljer. Elände är nog ändå ett ganska snällt ord ändå när inte en enda frekvens hade godkända värden! Fatta att INGENTING är godkänt. Visst är det illa?
145089818396066800_resized-4618420


För att ni inte bara ska tro att det är ett helt omöjligt ställe i total radioskugga visar jag här nedan signalen jag fick med en helt vanlig Logperiodisk antenn.
145089818620969500_resized-3166780
Som ni kan se så blev SAMTLIGA frekvenser godkända med den Logperiodiska antennen.
145089818544618100_resized-4041994

Efter dessa mätningar har jag kommit fram till att Biltema INTE bör sälja TV-antenner. Men om de inte slutar sälja dem så köp dem för allt i världen INTE!
Kollegor i branschen har konstaterat samma sak, att Biltemas TV-antenner är totalt VÄRDELÖSA!

Skillnaden på MUX 1 är är att signalstyrkan från Biltema-antennen måste fördubblas 5 gånger för att komma upp i värdet som den Logperiodiska antennen ger. Eftersom det blir det lite förluster i kablar och fördelare går det antagligen åt 8 st. Biltema-antenner för att uppnå samma signalstyrka som en logperiodisk antenn.

En dubbelt så stor konstruktion med Biltema-antenner som denna krävs alltså ….
139914695814480600_resized-2989091
…. för att erhålla ungefär lika signal som en Logperiodisk antenn ger. (I teorin alltså, i praktiken kanske det inte funkar ändå)

Vilken antenn väljer du?

6 Kommentarer

 1. Upptäckte din info för sent, köpte och monterade en biltema antenn (den var stor) men tyvärr så va det som du sa, bara skit. fick inte in många kanaler hur jag än gjorde och ställde in antennen.
  Hade sen förut en inomhusantenn och tänkte att äh, jag provar och vips så hade jag alla kanaler. tyvärr så är dessa inomhusantenner känsliga så det blir nog att köpa en annan att sätta på röret.
  Vilken antenn rekommenderar du, har inge ström upp till taket och det ska funka med HD kanaler?
  Riktigt bra info detta dock!

 2. Andreas Ekman

  Jag köpte en Biltema antenn och satte upp den, och den fungerade alldeles utmärkt.

 3. Intressant läsning! Har köpt en Televes DAT BOSS LR för att kunna ta emot TV från Finland ca 170 km till TV- masten som sänder med 50 kW ERP. Mottagningen fungerar varje dag någon del av dygnet men inte konstant. Får ofta “full” signalstyrka och kvalitet enligt TV-mottagarens indikator. Hade tänkt köpa en stor Biltema antenn för att jämföra med DAT BOSS LR antennen men det verkar som bortkastad tid efter att ha läst detta.

  • Det är inte lätt att ta emot sändningar långt bort. Om du stackar 2 eller 4 st. Televes DAT BOSS LR antenner så är det inte säkert att det blir bättre ändå. För då kanske du får in ytterligare en sändarmast som ligger längre bort i antennriktningen. Någon sändning som alltså kan störa ut TV’n från Finland.

 4. Andreas Ekman

  Om man har nära till sändaren så kan man använda en Biltema antenn.

Kommentarer är stängda