“Boxer skickade hit en annan som fixade det inte du klarade av”

Inget ont om kunden nu, för de vill bara få TV signalen fixad via Boxers “kom igång garanti”

Men enligt mitt samarbetsavtal med Boxer så ska jag fixa så att kundernas TV-apparater eller DVB-T/DVB-T2-mottagare erhåller godkänd signal på samtliga kanaler. Detta innebär att signalstyrkan ska vara minst 45 dBμV och signalkvaliteten som mäts i MER ska vara minst 25 dB. Allt under detta är ICKE GODKÄNT och accepteras ICKE! Visst får kunden bild på TV’n trots att signalstyrkan är neråt 35 dBμV, men då är det så nära pixelnivån att det är ytterst lite signalreserv kvar vid dåligt väder.

Mätningen hos denna kund för Boxers “kom i gång garanti” gjorde jag i början av september, men jag lyckades inte uppnå godkända värden med “vanliga” antenner så jag ville montera en aktiv Televes DAT 790 med inbyggd förstärkare. Jag hade en lång diskussion med Boxer angående detta, men de tyckte att det skulle bli för dyrt så de tackade nej. I och med det så var det bara för mig att rapportera de dåliga signalvärdena och avsluta ärendet. När rapporten hade kommit in så hade kunden möjlighet att avsluta abonnemanget om hon så önskade.

Ärendet var avslutat och kunden hade skaffat TV via satellit trodde jag, men så 3 månader senare får jag ett E-mail av kunden där hon skriver: “Vi ringde boxer och fick hit en annan som ordnade våra kanaler”

Om nu Boxer har beslutat att kosta på mer pengar i ärendet, så varför kontaktade de då inte mig som redan har lagt ner flera timmars jobb på platsen? Jag har dessutom en massa dokumenterade mätvärden, så då är det bara att fortsätta där jag slutade sist. Men nej då, de ringde väl nån annan som har läst informationen på min webbsida och åkte dit och monterade en Televes DAT790 tänkte jag, men så i morse åkte jag förbi huset och kollade. Förvånade nog så sitter samma UHF-antenn från Biltema fortfarande kvar på exakt samma ställe. Ingenting har hänt på taket där signalen måste in! Dessutom, hur fixade “den andra som ordnade våra kanaler” in kanalerna från MUX 7 (nät 7) som sänder på 205,5 MHz i VHF-området, med en UHF-antenn som enbart tar in frekvenser mellan 470 och 860 MHz? Även om inte kunden vill se t.ex. TV4 sport som sänder där just idag, så måste antennsystemet uppgraderas och fixas så att det klarar hela frekvensområdet!

Inte nog med att det bara är en UHF antenn, den ger dessutom inte den signalen som en antenn i den storleken ska göra. Att antennen inte lämnar förväntad signal är något Biltema ska lastas för och inte kunden, för de har väl naturligtvis köpt den i god tro.

Men observera att signalvärdena är uppmätta med en 2-meters trippelskärmad koaxialkabel kopplad direkt i antennen. Signalnivån och signalkvaliteten lär ju vara avsevärt lägre nere i TV-rummet efter 20 meter kabel. Att då någon ska kunna trolla upp signalkvaliteten så att MER-värdet hamnar över 25 dB lär ju vara totalt omöjligt. För att inte tala om MUX 7, 3, 5 och 6 som var så låga att instrumentet inte ens hittade de från början.

Missförstå mig inte nu, jag har absolut inget otalt med kunden och det är inte på något sätt deras fel. Men att Boxer skickar någon annan som fixar bild på TV’n utan att erhålla godkänd signal är ett avtalsbrott. Godkänd signalnivå Power/Level ska vara minst 45 dBμV och är relativt enkel att höja med en förstärkare, Det svåra är att erhålla en signalkvalitet på minst 25 dB MER. Kvaliteten måste in i antennen från början och den får inte tappas bort på vägen till TV’n.
(Detta gäller marksänd TV, på satellitsändningar gäller andra värden)

Förstår ni nu varför jag blir så trött om kunder säger att: “Boxer skickade hit en annan som fixade det inte du klarade av”

Kommentarer inaktiverade.