Boxer ärende 19695

Boxer skickade ut mig på en Kom-igång-garanti till en ny kund som inte fick in alla TV-kanaler. När jag kom till platsen berättade kunden att de hade köpt den nya UHF-antennen för 449:- på Biltema.


Jag klättrade upp på taket och kopplade in antenninstrumentet.


Att MUX7 är ”Unknown” var förväntat eftersom den sänder på VHF-området som den här antennen inte är konstruerad för. Men mätvärdena i övrigt var totalt usla, det är faktiskt det sämsta jag har sett på länge. En antenn i den här storleken bör ge betydligt bättre signal. Jag har ju sålt och installerat många antenner av den här modellen tidigare och de har fungerat klockrent.
20150910-boxer-19695-biltema-antenn
Jag hämtade en Logperiodisk antenn och gjorde en ny mätning. Förvisso mycket bättre, men det var fortfarande problem att få en godkänd signal på MUX 3.

Så jag hämtade en UHF-gitterantenn från servicebussen och gjorde en ny mätning. Men den levererade inte heller godkänd signal på MUX 3, 5 och 6.
20150910-boxer-19695-televes-gitter
Jag hade mina föraningar eftersom villaområdet ligger bakom ett berg som gör det svårt att få in godkänd signal till marksänd TV i flera av grannhusen. Signalen från TV-masten i Gävle är svag på platsen, men det var ganska nära godkänd signal, så jag hade en lång diskussion med Boxer om att montera en Televes DAT 790 antenn. Men de tvivlade på att det skulle bli godkända värden med en sådan antenn, så de tackade nej. Så därför återstår bara TV via satellit för kunden.


Uppdatering 20151208

– Fast vi har den sämsta skiten som du här skriver så ringde vi en annan installatör och han fick allting med alla kanaler att fungera utan problem, sa kunden.

Jag svarade:
– Menar du att Boxer skickade nån annan som fick godkänd signal på Boxers samtliga TV-kanaler?
Vad fick han för mätvärden? Fick ni se någon datalogg? Har han ingen datalogg skulle jag vilja göra en kontrollmätning inne vid er TV. Det kostar inget, jag vill bara göra det av eget intresse samt att jag vill veta om jag ska fortsätta samarbetet med Boxer. Möjligen fick den montören signal över pixelnivån och chansade att det funkar, men jag vågar aldrig chansa. En viktig fråga återstår dock, hur gjorde han med kanalerna från MUX 7 som sänder på VHF-området? Jag skrev inte att ni har ”sämsta skiten”, men ni kanske tolkade det så? Jag skrev att ni har en Biltema UHF-antenn som inte ger den signalen som en antenn i den storleken borde göra, men det kunde ju inte ni veta och jag har inte hackat på er för det heller. Att antennen inte lämnar önskad signal är något Biltema ska lastas för, inte ni och inte jag heller.

Det var ju mycket svårt att erhålla godkända signalvärden och det står i mitt samarbetsavtal med Boxer att jag måste uppnå godkänd signalstyrka och signalkvalitet på samtliga kanaler. Jag hade faktiskt diskussioner med Boxer angående ert ärende och jag menade att det troligen skulle fungera med en Televes DAT 790 antenn med en inbyggd förstärkare. En sådan antenn tar dessutom in VHF området som er Biltema-antenn inte gör.

Men Boxer menade att mina mätvärden var för långt ifrån godkända värden, så de vågade inte chansa att betala mig för några timmar arbete med en ny testmätning med en DAT790 antenn.
Mvh Magnus Andreasson


Uppdatering 20160315
Det sitter numera en ny antenn på huset! Visst är det konstigt när antennen från Biltema var så bra, eller hur?

Dessutom ser den ungefär likadan ut som Televes DAT 790 antennen som jag föreslog, så det känns som att någon har utnyttjat mina mätningar och kunskaper.

10 Kommentarer

 1. Fast vi har den sämsta skiten som du här skriver så ringde vi en annan installatör och han fick allting med alla kanaler att fungera utan problem.

  • Hej

   Vad menar du? Menar du att någon har fått godkänd signal på Boxers samtliga TV-kanaler?

   Det var ju mycket svårt att erhålla godkända signalvärden och det står i mitt samarbetsavtal med Boxer att jag måste uppnå godkänd signalstyrka och signalkvalité på samtliga kanaler. Jag hade faktiskt diskussioner med Boxer angående ert ärende och jag menade att det troligen skulle fungera med en Televes DAT790 antenn med en inbyggd förstärkare. En sådan antenn tar dessutom in VHF området som er Biltema-antenn inte gör.

   Men Boxer menade att mina mätvärden var för långt ifrån godkända värden, så de vågade inte chansa att betala mig för några timmar arbete för en ny testmätning med en DAT790 antenn.

   Menar du att Boxer har skickat någon annan antenntekniker? Vad fick han för mätvärden? Datalogg? Har han ingen datalogg skulle jag vilja göra en inne vid TV’n. Det kostar inget, jag vill bara göra det av eget intresse samt att jag vill veta om jag ska fortsätta samarbetet med Boxer.

   Möjligen fick den montören signal över pixelnivån och chansade att det funkar, men jag vågar aldrig chansa. En viktig fråga återstår dock, hur gjorde han med kanalerna från nät 7 som sänder på VHF-ommrådet?

   Jag skrev inte att ni har “sämsta skiten”, men ni kanske tolkade det så? Jag skrev att ni har en Biltema UHF-antenn som inte ger den signalen som en antenn i den storleken borde göra, men det kunde ju inte ni veta och jag har inte hackat på er för det heller. Att antennen inte lämnar önskad signal är något Biltema ska lastas för, inte ni och inte jag heller.

   Mvh Magnus Andreasson

   • Jag pysslar lite med antenninstallationer. Min egen anläggning består av en gammal 43 elements UHF-antenn och en rundstrålande FM-antenn. När nät 7 kom visade det sig att alla sändare som var tillgängliga för mig skulle sända på VHF. Jaha då måste jag sätta upp en VHF-antenn tänkte jag, men först testade jag med befintlig utrustning och med stor förvåning fungerade nät 7 perfekt och har gjort så sedan dess. Nu har jag inte så bra instrument som du, men min Humax BXR-HD visar 85% styrka och 65% kvalite på nät 7. En LG platt-tv funkar också. En fundering om den testsladd du använde. På testsladdar med F-kontakt brukar mittledaren bli sliten och kortare med tiden

    • Visst “läcker” VHF-signalen in ibland, så visst kan det bli bild på TV’n. Men jag är tveksam till att du med 65% kvalité har, en av Teracom godkänd signal.

     Angående mätkablar så brukar jag göra nya titt som tätt och jag använder aldrig någon utsliten. I det här fallet, när Biltema-antennen var så dålig så slog mig faktiskt tanken om defekt mätkabel. Men sen mätte jag på 2 andra antenner och då motsvarade mätresultatet vad jag förväntade mig.

     Efter detta ärende så har jag hört flera kollegor säga att antennerna från Biltema inte levererar förväntad signal. så det styrker också att min mätning är korrekt.

    • Det händer faktiskt ganska ofta att kunder har bild på TV’n fast signalen är väldigt dålig. Det som händer är att ”boxjäkeln” fastar stup i ett + att anläggningen är väldigt väderkänslig. Tyvärr tror de flesta att det är helt normalt. “-Men grannen har inga problem”, säger en del. Men sen efter nån vecka brukar jag få jobb hos grannen också, för trots allt var det inte bra där heller. OK bilden är bra, när den inte pixlar sig.

     Som CANT-auktoriserad antenntekniker och yrkesman kan jag dock inte göra annat än att se till att anläggningen levererar godkänd signal.

     Läs om två nya fall här:
     https://www.gestrikeantennservice.com/2015/12/09/bild-trots-obefintlig-signal/

     https://www.gestrikeantennservice.com/2015/12/10/min-pastridighet-lonar-sig-for-er-kunder/

 2. Jag har inga problem oavsett väder eller årstid, förutom i oktober då
  nästan alla i mitt område drabbades av atmosfäriska störningar.
  Givetvis förstår jag att du som CANT-gubbe måste följa reglerna.
  Ditt proffsinstrument ger ju alla mätvärden man behöver, men det är ju
  betydligt sämre med signalvisningen i boxar och tv-apparater framför allt visar dom olika värden. på VHF visar min Humax styrka 85% kvalite 65% medan min LG tv visar styrka 94% kvalite 100% och det är i samma antennuttag.

  • “Jag har inga problem oavsett väder eller årstid, förutom i oktober” ….. just det ja, din anläggning klarar inte väderdämpningar eller med finare ord “atmosfäriska störningar” Om du hade haft minst 45 dB i signalstyrka och minst 25 dB i MER-värde så är jag övertygad om att du aldrig drabbas av “atmosfäriska störningar”.

 3. Jag kanske var lite otydlig i mitt förra inlägg. Dom atmosfäriska störningarna gällde alla nät och inte bara mig enligt förra inlägget. Mina UHF-värden är utmärkta enligt mina stenåldersinstrument. Menar du att Teracom far med osanning gällande störningar. Atmosfäriska störningar var ju ett känt faktum även på den analoga tiden, men det kanske var innan du började din verksamhet.

Kommentarer är stängda