Viasat installationer.


20201130 – DishTurn och installation – 1104800

Jag fick ett DishTurn uppdrag men det visade sig att parabol och satellitmottagare inte ens var monterat, så Canal Digital uppgraderade arbetsordern till en basinstallation.

Problemet var sedan att det enda stället att montera parabolen var på husets västra vägg så jag rekommenderade ett annat väggfäste för att få ut parabolen längre. Men det ville inte kunden kosta på, så det var risk för en bomkörning. Vi kom överens om att jag fick prova med det bifogade fästet och det funkade till Thor 0.8° väst. Men det gick inte att få in Astra 4.8° väst öst för då tog parabolen i väggen.Nu blev det alltså problem att ladda in mjukvaran från Astra-satelliterna i den nya Samsung UHD-boxen. Så jag tog med satellitmottagaren och gick över till grannen, där jag också hade ett DishTurn-uppdrag. Där kopplade jag in satellitsignal från Astra 4,8° öst till mottagaren och startade nerladdningen av mjukvaran.

Efter att jag hade uppdaterat satellitmottagaren kunde jag gå tillbaka och slutföra installationen.

… och NEJ … fästet har jag inte monterat uppochner av misstag. Det är för att åt andra hållet rinner det in vatten i röret och sen blir det en brun rostrand på väggen.

Viasat hade levererat ett QUAD mikrovågshuvud, så för att kunna spela in en kanal samtidigt som man tittar på en annan måste mikrovågshuvudet bytas till ett Sat-CR alternativt dra in en till koaxialkabel.

Det blev bra signal från Thor satelliterna på 0.8° väst.

DishTurn och installation – 1104800


20191210 – Installation av Viasat eftersom Inselo inte hade tid.

Kunden tecknade ett nytt abonnemang hos Viasat men när det skulle installeras så visade det sig att Inselo inte hade tid förrän efter nyår. Men kunden ville få igång det före Jul så han började med att byta mikrovågshuvud på en parabol som han hade sen tidigare. Men sen var det svårt att hitta rätt satellit, så han ringde mig.

Jag justerade parabolen till rätt satellit, justerade polarisationen och snyggade till kablarna lite.

Det gamla sidomonterade mikrovågshuvudet fick jag inte bort, eftersom parabolen satt så högt upp att stegen inte räckte. Men å andra sidan gör det ingen skada att det sitter där det sitter.

Det gick in 2 kablar till vardagsrummet så jag gjorde en kontrollmätning på båda och som synes blev det mycket bra signal.


20190923 – Byte från Canal digital till Viasat.

Den här kunden hade Canal digital men ville byta till Viasat. Men eftersom Viasats tekniker inte kunde komma förrän i slutet av oktober skruvade de ihop parabolen och försökte fixa signal själva, men de lyckades inte hitta satelliten, så de bokade in ett besök av mig. De var beredda att betala mig för arbetet, men jag ringde till Viasat och fixade en arbetsorder, så nu slipper de betala för installationen.

Jag justerade parabolen och polarisationen.

Sen gick jag in i vardagsrummet där jag fixade F-kontakten, gjorde en kontrollmätning av signalen samt kopplade in och programmerade den nya Samsung mottagaren.

Även i TV-rummet på övervåningen blev det bra signal.


20190225 – flytt av en Viasat-anläggning

Häromdagen läste jag en bra kommentar som passar in här:
“En säljare som lovar saker som inte ingår, är en värdelös säljare. Om man har som policy att lova mer än man kan hålla, så är man ingen säljare, då är man en lurendrejare.”

När kunden blev uppringd av Viasat-säljaren för några månader sedan så sa han att huset var ute till försäljning, så därför skulle han eventuellt inte kunna nyttja ett Viasat-abonnemang i framtiden.
– Inga problem, du kan avsluta abonnemanget om du säljer huset, sa säljaren.

Men efter att huset blev sålt så vägrade Viasat att avsluta abonnemanget. Så kunden tog med parabolen och satellitmottagaren som jag monterade på sommarstugan istället.
– Men när abonnemangstiden är slut blir det aldrig mera Viasat, sa kunden.

Väderskyddet ovanför mikrovågshuvudet hade den förra Viasat-montören sålt för 495:- Skapligt dyrt för en plastbit och dessutom helt onödig 🙁

Det blev bra signal i vardagsrummet.


20181024 – Viasat – 82588456

Harri tyckte att det hade blivit dyrt med Canal digital och när säljaren sa att Viasat hade en lägre månadskostnad ville han byta.

Eftersom Harri redan hade en Triax TD64 parabol som är lite större än Viasats paraboler lät jag den sitta kvar.

Först en kontrollmätning för att se hur mycket signalkvalitet TD64-parabolen gav från Thor satelliterna på 0.8° väst som sänder Canal digitals kanaler.

Efter justering mot Astra 4,8° öst såg jag vad den gav för signal till Viasats kanaler.

Det visade sig att Canal digitals parabol bara presterade marginellt bättre signal än Viasats dito, men den är i alla fall betydligt stabilare rent mekaniskt.

En kontrollmätning i vardagsrummet visade mycket bra signalkvalitet ?

– Nu är det klart sa jag till Harri, men han brydde sig inte så mycket.


20180323 – Viasat – 82547093

Det var meningen att Infocare skulle installera den här Viasat-anläggningen, men det kunde de inte för det stod en stor gran i vägen.

Kunden kontaktade då mig, så jag åkte dit och efter lite undersökning hittade jag ett ställe där det fanns fri sikt till satelliterna. Dock passade inte väggfästet som Viasat hade levererat, men jag hade ett annat i bilen. Jag tror faktiskt att det är därför montören från Infocare backade – han hade helt enkelt inga prylar i den lilla personbilen.

Ett gratistips till Infocare‘s montörer:

  • Fuktskyddet på mikrovågshuvudet ska vara nerdraget, så att inte fukt kan komma in i koaxialkabeln!


Jag kollade och dokumenterade signalkvalitén i vardagsrummet.


20170531 – Viasat – 82489091

För att få bättre signal återanvände jag en 80 cm. parabol som redan satt på huset och tur var väl det, för den extra signalen behövdes verkligen när träden skymmer.
Kunden ska försöka få bort de skymmande träden, men lyckas inte det så måste parabolen flyttas.

Det blev lite klen signal pga. de skymmande träden, men det går i alla fall att titta på TV.


20170405 – Viasat 82489090

Den här kunden hade redan en Macab 80 cm parabol monterad, så den fick sitta kvar eftersom den ger ungefär dubbla signalen jämfört med den som Viasat levererar. I och för sig är det inget fel på den lilla parabolen, men om det finns möjlighet att ordna dubbel signalkvalitet så är det väl självklart att man gör det. Men jag bytte i alla fall mikrovågshuvud.

Nu har jag lagt till frekvensen 11385-H som sänder Ultra HD kanalen.


20170330 – Viasat 82489088

Den här kunden hade redan en 80 cm parabol monterad, så den fick sitta kvar eftersom den ger lite bättre signal. Jag bytte dock till ett Sharp quad-LNB som levererades av Viasat.

Det blev bra signal till Viasats UHD-box nere i vardagsrummet.


20160919 – Installation av Viasat efter flytt.

Kunden flyttade och tog med sig alla Viasatprylar till det “nya” huset där jag installerade det.

Bra signal både i sovrum och vardagsrum.


Läs inlägget här.20160905 – Viasat 82452066

I våras flyttade Totti in i ett nyrenoverat hus och hade varit utan TV sedan dess, men nu när hösten är på gång kontaktade han mig och beställde ett paket med Viasats nya Ultra HD satellitmottagare.


I hörnet på den östra gaveln tyckte jag att det blev snyggt att montera Viasat-parabolen.

Men kolla, äntligen TV … och vilken bra bild, sa Totti.

Bra signal till Ultra-HD-boxen efter 30 meter kabel.


20160615 – Viasat 82437971

Den här kunden, som ville ha Viasat installerat, hade redan en 80 cm Signal Equipment nordenparabol så den fick naturligtvis sitta kvar. Om ni kollar in signalkvalitén på bilden nedan så förstår ni varför. 🙂


20141111

Här var det så otroligt mycket skymmande skog att jag till en början tänkte ge upp. Men efter att kunden och jag sågat ner några grenar och träd, så gick det att ta emot sändningarna från satelliten. Men jag fick ändå backa en bit från huset och montera parabolen på ett träd. Hela 42 meter kabel gick det åt in till satellitmottagaren.


20140604

Det här kunden hade just flyttat, så jag fick montera en ny Viasatparabol åt honom. Även han berättade att “montörerna” som Viasat skickade ut till hans förra hus lämnade en hel del övrigt att önska, så dem ville han inte se igen. Men nu är det i alla fall riktigt gjort. 🙂


20130620

Det var usel signal till marksänd TV vid det här huset i Jädraås, så det blev en Viasatparabol istället.

Det var lite mjuk väg till huset.


Lämna ett svar