Viasat, finn fem fel

Men orka …..

InfoCare, firman som Viasat anlitar till sina installationer klantar oftast till det. För att uppmärksamma Viasat på problemet brukar jag maila foton till dem med rubriken “finn fem fel” men någon förändring blir det tyvärr aldrig 🙁

 1. Att montera parabolen på vindskivan är mycket instabilt – och signalen var dålig.
 2. Snön riskerar att trycka sönder parabolen.
 3. Ej fuktskyddad F-kontakt – och den var fuktskadad.
 4. Buntbanden ej avklippta – slarvigt.
 5. Kabeln fastskjuten med klammerpistol – ej tillåtet.


Jag hittade även ett sjätte fel – en kraftigt böjd kabel.

Signalen från Viasatparabolen var ganska dålig. Detta är på frekvensen som sänder UHD-kanalen.

Så här ser det ofta ut när Viasats montörer har varit i farten.

Undrar hur Viasat räknar med att behålla sina kunder när montörerna fuskar så mycket?

Inte konstigt att det blev störningar när Viasat-montören inte ens kunde skala kabeln rätt så att kontakten satt fast.

Att Viasats montör hade borrat genom mattan i badrummet var bara för mycket. Det är väl snudd på kriminellt att borra genom tätskiktet?

En vattenpöl på golvet!
Viasats montörer från Infocare brukar aldrig dra ner vattenskyddet på microvågshuvudet så jag har sett och bytt ut massor av fuktskadade kablar, men detta tar nog priset ändå. Vattnet har runnit i 20 meter kabel till det rann ut ur skarven så att det blev en liten vattenpöl på golvet!! Visst är det bara för mycket?

Jag behöver väl inte nämna att det var signalfel?

Kunden hade en Viasatparabol med diagonalt klamrade kablar, fel sorts F-kontakter och icke nerdraget regnskydd vid kontakterna. Fel sorts väggfäste monterat med fel sorts skruv och som dessutom satt löst gjorde att signalen försvann ibland. Tillslut var måttet rågat, kunden tröttnade bytte till Canal digital.

Efter åtgärd såg det lite bättre ut. Det var lite svårt att få till kablarna snyggt, men nu är de i alla fall inte korsade eller dragna diagonalt över väggen.

Om man vill kolla på fula kabeldragningar så kan man kolla in där Viasatparabolerna sitter.

Kabeln fastsatt med icke godkända häftklammer längst ner på panelen …. vilken rysare 🙁

På ett annat hus har Viasatmontören från Infocare provat att montera kabeln högre upp, med mycket bristfälligt resultat. Varför ser de inte själva hur jäkligt det ser ut?

Installationen gjord av Viasat var behäftad med massor av fel, så tillslut tröttnade kunden och jag fick i uppdrag att montera Canal digital istället.

Så här såg det ut före.

Inte speciellt snygg kabeldragning, eller hur?

…. och detta är resultatet några timmar senare 🙂

Otroligt – Viasats klantiga montörer har gjort det IGEN! För er som inte vet så kan jag upplysa om att max böjradie på en koaxialkabel är ungefär som runt en snusdosa. Inte som här 22 mm, då blir det garanterat signalfel.

Viasats montörer hade bytt LNB, men ändå funkade det inte. Undrar varför de inte fattade att träden skymde? Dessutom är polarisationen felinställd, det ser jag med blotta ögat.

Men tänk att de aldrig lär sig att använda vattenskyddet till kabeln.

Det är helt otroligt att de inte ens kan montera en F-kontakt på rätt sätt.

Observera att dessa kunder är helt oskyldiga och dessutom kommer jag aldrig att avslöja vem den enskilde kunden är, vad de har har hemma, eller om de har gjort något konstigt med sin TV-anläggning, helt enkelt bara för att de inte arbetar inom yrket.

Viasat, finn fem fel – del 1.

Åkte till en kund som hellre betalade för en åtgärd än att fortsätta trilskas med Viasats odugliga installatörer. Fem gånger hade de varit till kunden, utan att få ordning på det! De klarade bl.a. inte av att koppla in en DVD samtidigt som Viasats digitalbox.
“-Det går inte att kombinera annan utrustning med Viasat”, sa montören.

Jag kopplade i alla fall in DVD’n, videon och Boxermottagaren tillsammans med Viasats satellitmottagare, men parabolen hade Viasat lovat att åtgärda. Vid sjätte besöket då eller?

Det första jag ser när jag kommer dit är parabolen som troligen inte ens överlever vinterns första snöras!


ojojoj …. undrar hur många fel det är här?


Ett vanligt fel även här – varför inte dra ner vattenskyddet på microvågshuvudet?


Varför inte tillverka kablar med rätt längd och var är fuktskyddet till fördelaren?


Vid en närmare granskning i hundgården ser jag att kabeln är hårt fastsatt med EJ godkända klammer. Här behöver man inte ens mäta för att kolla om det är fel!

Det värsta av allt är att det här jobbet var utfört helt i onödan!!

På andra sidan huset har jag flera år tidigare installerat en stor parabol med två microvågshuvuden samt en vanlig TV-antenn. Sen går det kablar via en multiswitch till ett antennuttag i varje rum, där det finns tillgång till Canal digital, Viasat och Boxer. Viasats installatörer hade alltså varit hos kunden FEM gånger utan att få ordning på anläggningen, trots att det alltså redan fanns en fungerande anläggning i huset!!
Visst är det sjukt?

Uppdatering:

Efter ett tiotal besök av Viasat’s odugliga montörer orkade inte kunden tjafsa mer, så jag fick uppdraget att fixa anläggningen ordentligt. Jag tog bort skräpet, med de nu fuktskadade kablarna, som klantarna hade skuvat dit utanför hundgården och monterade ett SatCR LNB på kundens gamla parabol på andra sidan huset. Detta kopplade jag in i husets MF-nät som jag byggde för minst 10 år sedan, så nu blev det bra signal i alla 4 antennuttag. Hur ett sånt stjärnnät fungerar fattar dock inte Viasats installatörer, så det är väl därför de monterade den lilla parabolen helt i onödan. Varför dra en massa kablar, när det redan finns ett färdigt kabelsystem med antennuttag i huset?

Viasat, finn fem fel – del 2.

Vad ska man säga om det här montaget då? Jo det är ytterligare ett fuskjobb utfört av det rikstäckande företaget som Viasat anlitar för “billiga” installationer. Ursprungligen var det var ca. 5 centimeter fritt mellan parabolen och taket, så vad tror ni hände när snön halkade nedåt?

Som ni kanske ser så kroknade parabolen, så den var det bara att byta.
Även om snön inte skulle ha knäckt parabolen, så monterar man aldrig en parabol på en instabil vindskiva. Vid minsta lilla väderomslag vrider sig säkert vindskivan några millimeter och då missas satelliten med flera mil vilket betyder ingen bild på TV’n!

En fördel med fuskjobben är ju att Viasat håller oss seriösa CANT-auktoriserade installatörer med arbete, men det är taskigt mot deras kunder, som tvingas betala för något som delvis har kunnat ingå i köpet eller “installationsbidraget”. Sen är det faktiskt inte roligt att “ta rätt på andras skit” heller.


På bilden ovan ser ni hur det ska monteras. Med parabolen monterad på ett maströr är det numera ca. 50 cm mellan parabol och tak.

Viasat, finn fem fel – del 3.

Ännu en kund ville att jag skulle åtgärda en klantig installation utförd av Viasat. Det första jag ser är att parabolen är felplacerad rent estetiskt. Varför inte sätta den i det vänstra hörnet på fastighetens gavel? Tyvärr har jag ingen helbild som illustrerar detta, men ni förstår säkert.

Jag klättrar upp på stegen och ser att även här har de inte dragit ner vattenskyddet över kontakterna. Undrar om kablarna har klarat sig? Men varför fuska med det, sparar de två sekunders arbete?

En koll bakom parabolen visar att det är fel sorts väggfäste för denna typ av panel, samt att det är bristfälligt fastsatt med endast två franska skruvar av typen utan gänga 15 mm längst in.
Hur bra tror ni att såna skruvar drar i en 18 mm. tjock panelbräda när de dessutom missar regeln? Inte alls upptäckte jag för hela fästet med parabol och allt satt löst – bara att rycka bort!!

Dessutom är kablarna fastsatta med ej godkända klammer.


Här följer vattnet de hårt böjda kablarna in i väggen, som naturligtvis har börjat ruttna!!

Viasat, finn fem fel – del 4.

Skräpet nedan som Viasat’s montör hade försökt montera med hålband kastade jag bort. Parabolen var naturligtvis ur läge!
Tack vare att kunderna var så irriterade över att bilden hackade, pixlade och försvann miste Viasat 4 abonnenter, så jag installerade Canal digital istället.

Viasat, finn fem fel – del 5.


Ännu en åtgärd efter Viasats klantiga montörer.
När jag kom till kunden satt parabolen på södra sidan på huset, alltså på den andra gaveln och hur bra signal tror ni att det var då, med alla träd som skymmer? Det var så uppenbart att signalen var usel så det var inte ens någon idé att mäta. Det var bara att sätta igång och flytta parabolen. Efter åtgärd blev det som förväntat helt godkänd signal och mottagaren visade 100% signalkvalité. 🙂

Undrar varför Viasat envisas med att anlita odugliga installatörer? Att anlita en riktig installatör från början, betyder faktiskt att det blir billigare i slutänden samt att att TV’n alltid fungerar när kunden ska titta. Annars kan det gå som för Jimmys farfar ……….

Till toppen av sidan.

2 Kommentarer

 1. Bosse Redlund/Bosses Radio

  HÅLLER MED Gestrike antenn ,,, speciellt är det väl de “stora rikstäckande VIASAT installatörerna ”
  som fuskar,,,, de verkar inte ens vilja/kunna ERBJUDA kunderna att till merkostnad från början få en OK monterad anläggning,,,

 2. Totally agree Gestrike antenn! We make a lot of service after the Info Care! For Viasat is important to sell! They have a big “army” at all the events for selling services, but to check how is the technical part… ZERO!

  We contacted Info Care Malmö to ask about a cooperation but they told us: “from 2016 Sept we cancel the contract with Viasat!” Somebody know something? Because we ask Viasat and they didn’t know about this 🙂
  May be Mathias Pihl from Viasat, If he read this can give us an opinion!?
  Sat Service

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 12 =