Parabolmontage i skogen.

Inför den kommande 100-mila-servicen behövde jag köra fler mil med min nya motorcykel. Så i söndags, den 2 juni, tog jag med min kompass och körde jag hem till kunden för att kolla om det överhuvudtaget var möjligt att montera en parabol, eftersom jag vet att det är mycket träd i området. Först såg det hopplöst ut, men tillslut hittade jag en liten glugg mellan träden.

Så idag var det bara att montera.

När jag höll på att justera såg jag att signalen pendlade nån tiondels dB så jag misstänker att det är trädet där jag har ritat stjärnan som stör.

Men signalen var precis som den brukar vara dvs. helt OK.

Även inomhus blev det bra värden till en HD-box-smart.

Det blev 2 st. arbetsordrar så att jag skulle få lite mer i ersättning pga. lång resa.
Canal Digital – 922144 och 924756

Felsökning och åtgärd hos en Canal digital kund.

Den här kunden saknade vissa kanaler – ibland. När jag kom dit såg jag att det satt ett Alps mikrovågshuvud i parabolen.

Signalen var ganska OK, men kanalerna hade några MHz fel frekvens så ibland lyckades inte mottagarens AFC fånga upp kanalen. Det är därför det funkade ibland – men ibland inte. Som på bilden nedan, där lyckades inte instrumentet att låsa in på transpondern som var förskjuten något åt höger.

Jag bytte till ett nytt Sat-CR-24 som bara skickar ut Sat-CR signaler.

Efter lite finjustering av parabolen blev det bra signal.

En koll i vardagsrummet visade att HD-box-smart mottagaren fick bra signal.
Så nu har Canal digital ännu en nöjd kund.

Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 922692

Skymmande björkar.

Den här kunden fick problem med signalen när löven började slå ut på björkarna. Snacka om skymmande skog 🙁

En datalogg inne vid TV’n visade – inget alls.

Signalen pejlade upp och ner när trädet vajade i vinden. 68,3 dB ….

… för att i nästa sekund ha sjunkit till 65,3 dB.

Men nu när kunden vet vad signalfelet beror på ska han ta ner det skymmande trädet.

Canal Digital – serviceuppdrag – 920060

Ett mycket svårt Sat-CR fel

För en vecka sedan var jag var till den här kunden och åtgärdade en hel del signalfel, men efter det ville inte OnePlace-mottagaren starta, så Canal digital skickade en ny. Men när kunden fick hem den nya OnePlace-mottagaren sa den “ingen signal” så Canal digital tyckte att jag skulle åka dit igen.

När jag pratade med kunden i telefonen så frågade jag om han hade gjort Sat-CR-24-mikrovågshuvudet strömlöst nån minut, eftersom den lilla datorn i det kan hänga upp sig. Enligt uppgift hade det varit strömlöst en stund, men det hjälpte inte, så jag bokade in ett besök.

När jag kom till kunden så kopplade jag in instrumentet och fick fram signal direkt. På bilden är användarband 09 markerat och som synes var det lika bra signal som när jag lämnade kunden en vecka tidigare. (Den 7 maj om man ska vara noga)

Längst till vänster är UB01 som jag aktiverade med instrument, sen är det användarband 9, 10, 11 och 12 som OnePlace mottagarna tar in som standard och längst till höger är UB13 aktiverad.

Jag gjorde en datalogg med UB 09 inställt och det visade bra värden på rubbet.

Så jag satt i kabeln i OnePlace-mottagaren som sa “ingen signal” Knepigt, för det var ju signal nyss. In med kabeln i instrumentet igen och som synes var det ingen signal 🙁

Jag gjorde det strömlöst en stund och efter några minuter kopplade jag in instrumentet igen för att se att signalen kom tillbaka. Jag aktiverade (från vänster till höger) UB01, UB09, UB10, UB11, UB 02 och UB12 som är markerat på bilden nedan.

Jag ställe instrumentet på UB24 (längst till höger) och startade upp 3 satellitmottagare på UB08, UB01, UB09, UB10, UB11, UB 02 och UB12

Men signalen försvann igen, så jag bytte mikrovågshuvud och sen gjorde jag 4 kontrollmätningar på användarbanden som OnePlace-mottagarna tar som standard.

Först en kontrollmätning på 11247-V på UB09.

En kontrollmätning på 11247-V på UB10.

En kontrollmätning på 11247-V på UB11.

En kontrollmätning på 11247-V på UB12.

Nu ska väl allt funka tänkte jag och gjorde en ny datalogg i vardagsrummet med instrumentet inställt på användarband 10 (UB10)

Men efter det så la även det nya mikrovågshuvudet av och visade “ingen signal” 🙁 Strömlöst en stund, sen återstart och då funkade allt igen.

Jag monterade en fördelare så att jag kunde se vad OnePlace-mottagaren skickade för kommandon och som synes på spektrumbilden så har instrumentet UB 01 och OnePlace-mottagaren UB09, UB10, UB11, och UB12.

En spektrumbild på rubbet. Från vänster till höger, först UB05 och UB06 som går till mottagaren i uterummet, sen UB07 och UB08 som går till mottagaren i TV-rummet. Därefter följer UB01 som instrumentet aktiverade och därefter UB09, UB10, UB11 och UB12 som är till OnePlace-mottagaren.

Jag bytte som sagt mikrovågshuvud, men jag är faktiskt tveksam till att det är defekt på något sätt. Det är såna här fel man kan bli gråhårig på. Det kan möjligen finnas en skada på kabeln någonstans, som inte syns på instrumentet. Ett litet veck eller en hårt fastsatt klammer kan räcka för att förstöra Sat-CR kommandon. Om mottagaren frågar efter TV4 och mikrovågshuvudet fattar fel så att det skickar ner TV6 så blir det naturligtvis “ingen signal” på TV4.

Jag hoppas att det funkar i framtiden, men det kan ju även vara kombinationen av Sat-CR-frekvenser som ställer till det. Om det inte funkar så kan man prova andra användarband, men ett sådant uppdrag är fruktansvärt tidsödande och alla de timmarna vill ju inte Canal digital betala.

Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 919328
Återbesök hos 913686 och 915403

Deformerade Muxar.

Enligt felanmälan från Boxer saknade kunden signal till Mux 5 och 6.

När jag kom till kunden såg jag att de hade en Televes antenn och de är det sällan fel på.

En koll i sovrummet visade att Muxarna var väldigt ojämna och taggiga.

En datalogg visade att endast Mux 7 hade gränsfall till godkända värden.

Mux 5 var så svag att instrumentet inte ens klarade av att synka in.

En koll på taket visad lite högre signalnivåer, men fortfarande lika deformerad signal.

Med en lågt monterad logperiodisk antenn blev det bättre.


En datalogg direkt från antennen för att dokumentera att rubbet blev godkänt.

En fördelare på vinden samt kabeldämpningen gjorde att signalen hamnade precis under godkänt värde på några Muxar. Jag ville montera en förstärkare på vinden för att fixa detta, men det fanns tyvärr inget eluttag där. Så en sådan ska jag montera senare.

Som sagt, det blev bäst signal med en lågt monterad antenn.

Jag trodde inte att detta skulle vara att svårt ställe men det är det. Deformerade Muxar är faktiskt bland det svåraste att fixa.

Boxer ärende 82873