DishTurns 2021 och 2022

Arbetet med att rikta om alla Viasat-paraboler och uppdatera satellitmottagarna till att ta in TV-kanalerna från positionen 0.8° väst har pågått från slutet av 2020 och framåt. Jag gjorde den sista på uppdrag av Canal Digital den 22 februari 2021 eftersom de (p.g.a. att jag kritiserade nivån på ersättningen) avslutade samarbetet den 24 februari.

Men sen har det blivit några jobb där jag har rättat till efter slarviga parabolvridare, några sommarstugor samt några uppdrag åt Hoist mm.

De är sorterade i datumordning med de senaste överst.


20220311 – En DishTurn hos Grace.

Grace var lite ledsen för hon hade inte kunnat se TV via satellit ända sedan den sista januari när Viasat släckte signalen från Astra satelliten. Hon hade bara sett TV via internet men det blir inte alls lika bra bild samt att TV4 saknades.

När jag kom dit såg jag att de hade en Triax TD64 parabol.

Grace husse hade försökt att få in signal från Thor-satelliterna men inte lyckats.

Jag justerade parabol och polarisation och fick godkänd signalkvalitet.

Egentligen skulle det behövas ett nytt mikrovågshuvud för att få nån dB till samt ett nytt fäste för det gamla var spräckt. Men det är snart TV via fiber på gång så de ville inte spendera pengar på det.


Grace har fin utsikt.

I vardagsrummet såg jag att de hade en Pace DS830NV satellitmottagare och som tur var hade Grace husse lyckat uppdatera bootloadern från Astra innan Viasat släckte signalen. Annars hade det inte funkat att använda den.

Jag gjorde en ny koll och dokumentation av satellitsignalen.

Sen var det bara att starta satellitmottagaren och vänta på den tidsödande uppdateringen ….. zzzzzz

Är du klar snart undrade Grace.

WOW, nu blev det bra bild sa husse när jag var klar.


20220215 – En DishTurn hos Viasat-kund 82751189.

Trots att kunden hade försök att få dit någon från Allente för att göra en DishTurn innan de släckte signalen från Astra-satelliten var det ingen som gjorde jobbet, så den sista januari försvann bilden. Efter ytterligare försök under 2 veckor utan fungerade TV gav kunden upp. Hon fick då tips av Elon i Hofors att ringa till mig för att höra om jag kunde fixa det.

I telefonen fick jag reda på att kunden hade en Samsung UHD 680 satellitmottagare. Jag bad kunden att knappa in en speciell kod på fjärrkontrollen för att se om det var Bootloader 3845, för annars skulle det inte fungera att göra en DishTurn och som tur var hade satellitmottagaren laddat ner rätt mjukvara innan signalen släcktes den 31 januari.

När jag kom hem till kunden såg jag att det var mycket skog så jag blev tveksam till att det skulle fungera överhuvudtaget. (Jag har ritat stjärnan där jag uppskattar att Thor-satelliterna är)

Parabolen satt högt upp så jag tog med mig livlinan när jag klättrade upp på taket.

När jag hade kopplat in instrumentet såg jag att de aldrig hade haft riktigt bra signal eftersom polarisationen inte var riktigt inställd.

Det var svårt att justera eftersom ett träd skymde en aning så signalen pendlade.

Jag justerade och lyckades få godkänd signal på rubbet, men några träd måste bort för om de vajar i vinden kan de skymma signalen. Troligen blir det en halv dB till i signalkvalitet när det blir klarare väder.

Nere i vardagsrummet dokumenterade jag signalen innan jag uppdaterade Samsung UHD mottagaren.

Nu är det i alla fall fixat så jag hoppas verkligen att kunden får någon kompensation som täcker min arbets och resekostnad.


20220203 – En DishTurn hos Migrationsverket.

Jag blev kontaktad av Hoist som undrade om jag kunde fixa en Viasat-anläggning hos Migrationsverket, där det fanns 2 st. Samsung 680 UHD satellitmottagare som en i personalen hade uppdaterat med rätt bootloader från Astra-satelliterna innan den signalen släcktes 20220131. Men en av mottagarna var inte bra så den skulle bytas.

När jag kom upp på taket såg jag att de hade en Telesystem TE57 parabol från Viasat med ett Sharp quad mikrovågshuvud.

Men det gick inte att nå parabolen, så medan en i personalen hämtade en stege passade jag på att kolla hur maströret var fastsatt. Det var som synes lite si och så med det.

Det nedre fästet var någon special med vinkelplåtar. Nu lägger jag inte ut de här bilderna för att vara gnällig, men om signalen försvinner efter ett kraftigt blåsväder kan jag ana varför samt att jag slipper få skulden.

Jag justerade parabolen till Thorsatelliterna på 0,8° väst. Först fick jag bara cirka 12 dB i MER-värde men efter justering av polarisationen blev det cirka 17 dB, så alltså fick de mer än dubbel signalkvalitet än vad de någonsin har haft tidigare.


En koll av signalen i matsalen på avdelning 1. Sen var det bara att montera och uppdatera en ny Samsung 680 UHD satellitmottagare.

Vid TV’n i det allmänna rummet i avdelning 2 såg jag att F-kontakten inte passade riktigt på kabeln så jag bytte den innan jag gjorde en kontrollmätning och dokumentation. Sen var det bara att uppdatera Samsung 680 UHD satellitmottagaren.

Så nu kan de se Viasats kanaler igen.

För de tekniskt intresserade kan jag upplysa om att 10778 vertikalt är den nya hemtranspondern. Sen ska standarden vara DVB-S2 med Symbol rate 25000 och 3/4 i Forward Error Correction.


20220202 – Justering av parabol för att Gävle Golfklubb ska kunna visa Viasat Golf.

Idag besökte jag Gävle Golfklubb för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare samt justera parabolen för att ta in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått i över ett år.

För att ta in Viasat Golf använde de en Samsung SMT S5140, men tyvärr var det ingen som hade laddat i rätt bootloader och eftersom signalen stängdes av i måndags gick det inte att uppdatera mottagaren.

Men parabolen skulle i alla fall justeras.

Att nå parabolen var inte det lättaste på ett isigt plåttak, men jag riggade upp ett par stegar så att det kändes säkert.

Väl uppe var det bara att koppla in instrumentet i MTI-mikrovågshuvudet som jag monterade den 21 mars 2019.

Först en koll av vad som fanns kvar sedan Viasat släckte signalen i måndags.

Jag justerade parabolen till Thor satelliterna på 0,8° väst så de kan få in Viasat Golf igen.

Sen var det bara att  klättra ner via halkskyddet.

Jag kollade och dokumenterade signalkvaliteten inne vid satellitmottagaren.

Nu är i alla fall parabolen justerad så det fattas bara en ny satellitmottagare. Jag hade en ny Arris 3000 i servicebilen men jag hade inget litet programkort. Det är inte bara att ta vilket programkort som helst heller eftersom Gävle Golfklubb har ett företags-abonnemang via Hoist. Så det är enklast om Hoist skickar ut en ny satellitmottagare till kunden och om de inte klarar att installera den så blir det ett återbesök.


20220131 – Nu har jag fixat signal till Viasat sport hos Pitcher’s i Gävle.

Idag var jag till Pitcher’s Restaurang & Sportbar för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare och se till att de tog in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått mer än ett år, så de hörde verkligen av sig i sista minuten.

När jag kom dit började jag jobba i den trånga TV-centralen.

Jag fick även åka hem och hämta TV’n från sovrummet bara för att kunna se satellitmottagarnas menyer.

Medan uppdateringen pågick kunde jag kolla och ta några bilder på anläggningen. Signalen från parabolen på taket går via fiber ner till restaurangen.

Signalen går in i fiberkonvertrarna för att omvandlas till låg och hög vertikal samt låg och hög horisontell signal.

Denna signal skickas sen in i en multiswitch.

Ut från multiswitchen skickas sen signalen till 2 st. OnePlace-boxar och 2 st. Viasat Arris 3000 boxar.

Jag passade även på att kolla signalen från parabolen, men den var inget vidare så det blir ett återbesök. Den blev väl aldrig riktigt justerad efter takarbetet när jag var där sist.

Sen kollade jag signalen från Astra 4,8° öst och upptäckte att de precis släckte signalen till Viasat. Så det var verkligen i sista minuten jag gjorde det här jobbet.

Nu är det i stort sett bara de kristna kanalerna kvar på satelliten Astra 4,8° öst. I alla fall kanalerna som är riktade mot Skandinavien.

Så jag hoppas att alla Viasat-kunder (numera Allente) har fått sina satellitmottagare uppdaterade och paraboler omjusterade, för annars blir det lite problematiskt att lösa. Detta eftersom satellitmottagarna var tvungna att uppdateras med en ny mjukvara från Astra innan parabolen justerades och mottagarna uppdaterades igen.


20220117 – Åtgärd av dålig signal.

Kunden hade haft mycket problem med mottagningen ända sedan någon “parabolvridare” var där och fixade så de ringde mig för att få bra signal.

Jag började med att kolla vad de hade för signal och som synes var den ganska dålig.
Innan åtgärd var det 12 dB i MER-värde i genomsnitt.

Det var egentligen inget fel på mikrovågshuvudet, men eftersom kunden hade ett ganska nytt quad-mikrovågshuvud monterade jag det.

En snabb koll av signalen ute vid parabolen.

Egentligen bör kabeln också bytas, men det blir en annan gång.

En ny koll i vardagsrummet visade en stor förbättring.
Efter åtgärd blev det strax över 15 dB i MER-värde i genomsnitt, vilket betyder att jag lyckades få lite mer än dubbel signalkvalitet.


20211217 – DishTurn med skymmande träd.

En kund som har Viasat-abonnemang i 2 olika hus ville ha det uppgraderat innan alla DishTurns ska vara klara den sista december.

Hon tyckte att det hade varit lite väderkänsligt så jag gjorde en koll innan justering och såg att det inte var riktigt bra.

Men jag lyckades inte få full kvalitet från Thor-satelliterna på 0,8° väst eftersom ett träd skymmer signalen.

Så innan löven slår ut måste parabolen flyttas.


20211018 – Mycket jobb efter en slarvig parabolvridare.

Kunden hade köpt en ny TV men fick ingen bild från den gamla Viasat-boxen, så de bokade service.

Jag började med att mäta vad det fanns för signal och såg då att parabolen var justerad till Thor-satelliterna.

Medan instrumentet kollade signalen kopplade jag alla kablar rätt med en HDMI-kabel från den gamla Viasat-boxen till HDMI 1 ingången i den nya TV’n. Sen märkte jag att fjärrkontrollen funkade dåligt så jag ringde till Allente och sa att kunden behöver en ny fjärrkontroll, men då fick jag höra att den modellen hade utgått.

Som tur är hade kunden även en ganska ny Samsung 680 UHD mottagare i vardagsrummet så jag kopplade in den istället.

Men det blev ingen bild med Samsung UHD-boxen för den hade inte den senaste mjukvaran från Astra satelliten på 4,8° öst. Alltså en mjukvara som man måste se till att mottagarna har innan man justerar om parabolen till den nya satellitpositionen.

Så jag var tvungen att klättra upp på taket för att justera tillbaka Nokia 80 cm parabolen till Astra satelliterna.

Här såg jag även att den som hade gjort paraboljusteringen inte hade brytt sig om att montera mikrovågshuvudet på platsen till Thor, utan han hade bara vridit hela parabolen. Men det är antagligen helt i linje med vad jag fick höra när jag tyckte att det var dags att höja ersättningen efter 16 år ….
– Du behöver inte vara så noga, sa en av cheferna hos Allente till mig. Helt otroligt egentligen!

Nere i köket igen kollade jag signalen från Astra, sen kunde jag uppdatera Samsung UHD-boxen.

När uppdateringen var klar kunde jag klättra upp på taket igen för att justera parabolen till Thor satelliterna. Men jag passade även på att montera mikrovågshuvudena som de ska sitta.

Efter justering lyckades jag få nån dB bättre signalkvalitet än vad parabolvridaren hade lyckats med.


En ny kontrollmätning innan jag uppdaterade Samsung UHD-boxen med mjukvaran från Thor-satelliterna.

Så det blev en hel del extrajobb bara för att parabolvridaren inte hade uppdaterat båda satellitmottagarna som fanns i huset. Men om det nu skulle vara så att kunden bara vill använda en box så måste man väl se till att koppla in den nyaste och fräschaste som även kan visa en UHD-bild?


20210713 – Justering av Viasat till Thor-satelliterna

Kunden hade fått parabolen omjusterad och satellitmottagaren uppgraderad hemma i villan, men i sommarstugan var parabolen fortfarande inställd mot Astra på 4,8 grader öst, så det blev ingen bild på Viasats kanaler. Parabolen satt högt upp och det var höga träd som såg ut att kunna skymma Thor-satelliterna på 0,8 grader väst.


Jag gjorde en koll av signalen från Astra på 4,8 grader öst.


Jag nådde inte ens upp till parabolen så jag vred maströret för att hitta Thor-satelliterna.

Men precis som jag befarade skymdes Thorsatelliterna av en gran så det blev lite svag signal.


En koll i vardagsrummet visade att transpondern som sänder från 12,111 GHz vertikalt var svagast.


Dessa kanaler kommer att försvinna först när det blir dåligt väder för det blev bara 2,4-2,8 dB i marginal till störningarna.

Men att fälla fler träd var inget alternativ utan det blir snarare att koppla in fritidshuset till områdets fibernät.

Huset ligger fint vid sjön så när de inte kan kolla på TV kan de njuta av utsikten.


20210614 – Åtgärd av slarv efter en “parabolvridare”

Jag besökte Hilda den 14 februari 2019 och fixade mycket bra signal till Viasat, men nyligen skickade Canal Digital, Viasat, eller Allente dit någon från Falun för att justera in parabolen till Thor-satelliterna på 0.8° väst.

Men han som fixade parabolvridningen var inte lika noga som mig, så efter att han hade varit där fick Hilda väldigt dålig signal med störningar titt som tätt.

När jag kom dit såg jag med blotta ögat att polarisationen var felinställd.


Först gjorde jag en koll på 10778 vertikalt och såg att det bara var 12,4 dB i MER-värde vilket var riktigt dåligt.

Men 9,3 dB i MER-värde på 10778 horisontellt var riktigt uselt 🙁

Minimumkravet för att signalen ska vara godkänd är minst 13 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin. Alltså hade inte en enda transponder godkänd signal, men störningarna brukar komma när signalen kommer nedåt 9 dB i MER-värde och då har ju den så kallade “teknikern” hunnit långt därifrån.

Jag justerade polarisationen rätt men fick bara 13,8 dB i MER-värde på 10778 vertikalt och horisontellt, så alltså var även parabolen inte riktigt justerad.


Plastfästet till mikrovågshuvudet var torkat och spräckt så det ville jag byta. När jag ändå bytte fäste tyckte kunden att jag kunde byta mikrovågshuvud också så jag monterade ett nytt Sat-CR-24.

Grannen Saga kom förbi för att kolla att jag inte MISSade något.

När jag hade justerat parabolen blev det riktig bra signal eller helt enkelt så som det ska se ut om man är seriös.

Hela tiden var jag noga övervakad av Saga.


En närbild så Allente kan se serienumret på det nya mikrovågshuvudet.

Nu ser det bra ut tyckte Saga.


Jag gjorde även en koll i vardagsrummet för att se att UHD-boxen matades med bra signal.

Att det överhuvudtaget förekommer såna här fuskjobb är faktiskt inte alls ovanligt och det beror till största delen på att det ska vara billigt.

Tyvärr tror ledningen hos Canal Digital, Viasat och Allente att det blir billigt om de skickar någon som inte begär så mycket betalt. Det som inte verkar gå in är att dåligt utförda installationer och serviceuppdrag kostar väldigt mycket pengar förutom att de får många missnöjda kunder. Dessutom gillar de inte att jag publicerar inlägg om åtgärdande av fuskjobb på den här webbsidan. Varför vet jag inte, för det är väl bara bra om kunderna får bra signal, eller hur?

Men deras filosofi är som sagt att det ska vara billigt så när vi CANT-auktoriserade, seriösa, kunniga och noggranna tekniker med yrkesstolthet begär mer betalt svarar de med att kasta ut oss.

Men för det här jobbet kommer jag att bifoga en extra kopia på fakturan så att kunden kan vända sig till Allente för att begära ersättning. Det är nämligen inte ovanligt att kunderna får fria månader motsvarande vad åtgärden har kostat, så därför kostar mitt besök inte kunderna något i slutändan.


20210520 – Byte av parabol och satellitmottagare.

Satellitmottagaren slutade funka så kunden kunde inte se på TV. Viasat, eller numera Allente, skickade nya prylar via posten, men när montören från Inselo inte kunde felsöka och installera förrän den 4 juni besökte kunden Elon i Hofors. Där fick hon tipset att kontakta mig om hon ville ha det snabbt och seriöst fixat.

När jag kom till kunden så började jag med att kolla anläggningen och såg 4 fel innan jag ens hade kopplat in instrumentet.

Detta är bara så dåligt 🙁 Varför inte ta bort det gamla vattenskyddet när de monterar det nya? Dessutom hade vattenskyddet lossnat.

En koll inne visade ganska usel signal. 9,1 dB i MER-värde är väldigt dåligt.

Jag monterade och justerade den nya parabolen till Thor-satelliterna så därför är själva DishTurn-jobbet också klart.

Jag försökte få så jämna MER-värden som möjligt på frekvensen 10,778 GHz vertikalt och horisontellt. 0,1 dB skillnad är så perfekt som det kan bli.


Nu har kunden en bra och stabil signal.

Jag gjorde en dokumentation av signalen i TV rummet.

Men sen var det lite struligt att få igång den nya satellitmottagaren med signal från Thor-satelliterna, så jag fick ringa supporten som sa att jag måste tvinga in den nya mjukvaran igen. Medan den laddade pratade jag med supporten som sa att kunden skulle betala en summa för materialet, men att installationen skulle ingå. Men eftersom att jag hade fixat allt skulle de ordna så att jag fick ersättning för en standardinstallation.
– Hur ska du kunna fixa det när Andreas på Canal Digital har kastat ut mig, frågade jag.
– Men du är inte utkastad från Viasat, så det fixar jag sa mannen på supporten, men sen hittade han inte mitt återförsäljarnummer, för när det blev Allente är det borta där också.

Så det slutade med att jag ska fakturera Andreas på Allente 1500 kronor som jag naturligtvis drar av från kundens faktura, vilket hon blev mycket glad för, eftersom hon var inställd på att betala rubbet själv.

Så nu har den nöjda kunden en anläggning som håller i många år.

Edit 20210521. Jag fick en kommentar av en kollega.
Jag tycker att det är bra att kunden fick snabb & professionell service omgående, billig runda för Allente i vilket fall som helst…
Nöjd kund=Betalande kund
//JH


Kommentarer inaktiverade.