Canal Digital service 2019


Här kan ni läsa om några serviceuppdrag/åtgärder/uppgraderingar som jag har gjort hos Canal Digitals kunder.


20191227 – återbesök efter närmare 20 år

Redan förra vintern, när det inte gick att se TV6, ringde kunden Canal Digital där någon sa att han skulle vrida parabolen lite. Det gjorde han däremot inte, men dan före julafton i år, då sonen var på besök började de prata om att fixa TV6 enligt instruktionerna. Med resultatet att alla kanaler försvann 🙁

Men tydligen har Canal Digital slutat att säga så, för om man vrider parabolen en enda grad så missar man satelliten med 7 mil! Det är verkligen inte “bara” att justera in en parabol, så det krävs ett bra antenninstrument och någon som vet hur man använder ett sådant. Därför har Canal Digital börjat att skicka ut oss tekniker istället för att be kunderna “justera” själva.

I alla fall så installerade jag en nordenparabol med 2 mikrovågshuvuden och en DiSEqC-switch till den här kunden år 2000, men sen har det varit någon annan där och bytt ut parabolen mm.

Den som har varit där efter mig har missat några elementära saker som att dra ner plasten som ska hindra att fukt kommer in i koaxialkablarna.

Sen hade han även struntat i att montera skruven så att man kan låsa fast mikrovågshuvudet efter att man har ställt in polarisationen rätt.

Jag började med att justera in parabolen riktigt.

Men det blev ingen signal till TV6 sänder från 12,111 GHz vertikalt, så jag konstaterade att mikrovågshuvudet var kass.

Jag bytte mikrovågshuvud och fäste. Efter justering så kunde jag låsa fast det i rätt läge med skruven i mitten och sen var det bara att dra ner fuktskyddet 🙂

Nu blev det signal även på de höga vertikala frekvenserna.

Som synes är det fler kanaler än TV6 som sänder från 12.111 GHz.

Justerat och klart 🙂

Jag gjorde en koll för att se att det blev bra signal till en vit satellitmottagare i sovrummet och en till likadan i vardagsrummet.


Den observante ser att det inte ingår någon vertikal hög frekvens i dataloggen, så nu är det dags att programmera om instrumentet.


20191112 – återbesök efter 4,5 år

Den här parabolen och 2 vita satellitmottagare monterade jag 20150331 med arbetsorder # 545204, men nu hade signalen blivit dålig.
(…. och NEJ, parabolen sitter inte där det är risk för snöras, det ser bara ut så på fotot. Parabolen är fastsatt på garaget, 2 meter från hustaket där snön kan rasa)

Jag började med att göra en datalogg för att se hur dålig den hade blivit. … hmmm … signalen var förvisso lite sämre än normalt, men ändå ganska hyfsad.

Jag justerade och fick dubbel signalkvalitet på några frekvenser.

En koll i vardagsrummet visade nu bra värden.

Även i gillestugan blev det bra.

Men varför signalen hade blivit dålig är p.g.a. det övre fästet till maströret hade flyttat sig någon millimeter eftersom det sitter i några brädbitar. (Som tur är har inte jag monterat fästet)

Det är långt mellan reglarna på såna här platta garagetak, så det blir svårt att få båda skruvarna att dra i en regel samtidigt.

Men det övre fästet skulle naturligtvis ha suttit i en pendelskena, så som jag gjorde vid en annan installation. Då kan man ha en så pass lång pendelskena att man kan fästa den i minst 2 stående reglar som finns bakom panelen. Så vid nästa besök (om flera år) gör jag nog om hela montaget.


20190918 – satellitmottagaren gick sönder

“Ingen signal” stod det på TV’n så kunden ringde och bokade tid för felsökning och åtgärd.

Jag började med att mäta signalkvaliteten inne i vardagsrummet som förvisso var lite sämre än vad det brukar vara, men det skulle ändå ha blivit bild.

Jag konstaterade att satellitmottagaren, Sagem ITSD81 HD hade gått sönder.


När jag gick ut och kollade parabolen såg jag att det hade rostat hål i röret som håller mikrovågshuvudena. En klassiker på den här sortens parabol.

Efter lite finjustering lyckades jag fixa dubbel signalkvalitet på 10778 horisontellt.

Läget på mikrovågshuvudet såg konstigt ut, men det är ändå där som signalkvaliteten blev bäst.
(Det vänstra ALPS-mikrovågshuvudet används inte längre)

Kablarna fastsatta och parabolen justerad 🙂

En ny koll i vardagsrummet visade bra signal.

Men för att få bild på TV’n kopplade jag in en HD-box-smart satellitmottagare, som jag hämtade från servicebussen.

Så nu har kunden faktiskt bättre bild än vad hon hade när den gamla Sagem-mottagaren fungerade.


20190916 – ett enkelt  jobb … trodde jag.

En kund ringde för att fästet till mikrovågshuvudet hade torkat och gått sönder. Så jag körde dit för att byta fäste och finjustera parabolen …. trodde jag.

Det visade sig att parabolen satt rackligt löst på en plåtklädd skorsten.
Kablarna hängde löst och var slängda över taket.

Kunden hade ett OCTO-mikrovågshuvud som har 8 universalutgångar. 5 av de 6 anslutna kablarna användes.

Jag började faktisk med att byta fäste till mikrovågshuvudet, men sen såg jag att kablarna var torra samt att parabolen satt väldigt rackligt på den plåtklädda skorstenen.

Så jag monterade parabolen och maströret på en tegelvägg istället.

Sen bytte jag till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud för att slippa dra så många kablar.

Nu sitter parabolen stabilt och kommer garanterat inte ur läge när det blåser.

Så 5,5 timmar senare, efter att jag hade installerat 57 meter trippelskärmad koaxialkabel och kopplat in en fördelare, har de en bra och stabil signal till 4 rum. 🙂
20190912 – Åtgärd av Canal Digital efter åska.

Den 14 december 2018 installerade jag den här Canal Digital anläggningen, men nu hade signalen försvunnit. Kunden hade fått ett nytt mikrovågshuvud av Canal Digital som han hade bytt själv.
Jag började med att kolla det gamla mikrovågshuvudet och det gav ingen signal.

Jag gick ut och kollade parabolen där jag konstaterade att kunden hade lyckats få 15,1 dB i MER-värde på 10778-H.


Men jag justerade lite och fick …

… 16,2 dB 🙂 1 dB till är inte fy skam.

Canal Digital trodde att det var fel på kabeln, men det var det verkligen inte. Mycket bra signal i vardagsrummet.

Men OnePlace mottagaren sa fortfarande “ingen signal”
Jag ville då byta ut den så jag ringde Canal Digital men de ville först se att den gamla inte gick igång efter en fabriksåterställning.

Så jag gjorde en fabriksåterställning sen var det bara att börja från början … välj språk, Google-konto osv. …. Sen skulle den uppdateras vilket tog närmare 1 timma. Efter det så kom den återigen till satellitinställningar som sa “ingen signal”

Så det var bara att gå ut till servicebussen och hämta en ny mottagare. Sen ringde återigen till Canal Digital som registrerade serienummer på den nya OnePlace mottagaren. Efter det var det bara att börja från början igen … välj språk, Google-konto osv. …. Men detta hade jag inte tid att vänta på så kunden skulle göra det själv. Undrar varför det ska vara så fruktansvärt tidsödande att installera en OnePlace mottagare?

Orsaken då? Jo tydligen så har åskan förstört både mikrovågshuvud och kanalväljaren i OnePlace mottagaren. Detta finner jag högst sannolikt eftersom kundens router + grannens TV hade gått sönder.

Nåväl, de har i alla fall fin utsikt en liten bit från huset.


20190905 – Åtgärd av Canal Digital efter åska.

Den här parabolen installerade jag den 24 augusti 2017 men efter en rejäl åsksmäll dog TV’n och satellitmottagaren. Kunden köpte en ny TV och fick hem en ny satellitmottagare men det funkade ändå inte. Så jag åkte dit och konstaterade att det var kortslutning i mikrovågshuvudet.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 så nu fick kunden ännu bättre signalkvalitet än vad det hade varit tidigare. Inte för att det var dåligt tidigare, men med detta mikrovågshuvud får man ytterligare 1 dB bättre MER-värde.

Som sagt, bra signal blev det.


20190905 – Montering av en ny parabol till Canal Digital.

Kunden hade en motorstyrd parabol för att kolla på tyska kanaler och Canal Digital mm. Men för att få bättre signal hade han köpt en ny parabol som han vill ha fast inriktad mot Thor satelliterna på 0.8°W väst som sänder Canal Digitals kanaler.

Det var mycket träd, men tillslut hittade jag en bra placering på garageväggen.


Jag monterade parabolen på ett 3-punkts väggfäste.

Parabolen med Sharp mikrovågshuvud hade kunden köpt på Kjell & Company.

Det blev bra signal till Smart-HD-boxen i vardagsrummet.


20190723 – störningar på Canal Digitals kanaler

Den här kunden sa att kanalerna försvann vid minsta lilla regn eller blåst och det var inte konstigt när signalen var så dålig.

Kunden hade ett nytt mikrovågshuvud så jag passade på att byta det. Sen satt jag fast maströret som satt lite löst och efter det fixade jag till bra signalkvalitet.

Nu blev det bra signal både i vardagsrummet och till TV’n i uterummet.


20190619 – störningar på Canal Digitals kanaler.

Den här kunden hade störningar på satellitkanalerna, men sen några veckor fanns det ingen signal alls. Troligen hade den gamla Sagem-HD-PVR-101 gett upp helt, men det var ingen större förlust för kunden hade fått en ny HD-box Smart hemskickad.

En kontroll av signalen visade att den var ganska dålig, men det skulle ändå ha blivit bild på TV’n. Därför antog jag att den gamla mottagaren hade gett upp, men att felsöka den gamla Sagem-mottagaren var ingen idé när den ändå ska kasseras.

Canal Digitals kundsupport hade även sagt att det krävs byte av koaxialkabel eftersom signalen var svag.

Förvisso var det lång kabel eftersom parabolen satt på ett uthus, men att det var dålig signalkvalitet berodde framförallt på att polarisationen var något feljusterad, vilket jag faktiskt såg rent visuellt.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 och demonterade DiSEqC-switchen.

En koll innan jag kopplade in den nya mottagaren visade att jag hade ökat signalkvaliteten ungefär 300% och det är minsann inte lite. (+3 dB = dubbelt)
Så nu kan kunden ha mycket glädje av sin nya mottagare och slipper dessutom besvärande störningar.


20190603 – Återbesök hos Canal Digital – 821605

Den 15 december 2017 gjorde jag den här installationen med viss tvekan eftersom det fanns ett träd som skymde signalen. Men det skulle kunden ta bort så det var bara att sätta igång och installera.

20190211 besökte jag återigen kunden eftersom de hade dålig signal. Faktiskt ännu sämre än när jag installerade anläggningen 14 månader tidigare. -Det beror fortfarande på trädet, sa jag.

Men så idag den 3 juni 2019 hade de äntligen tagit bort trädet så att jag kunde finjustera parabolen och mikrovågshuvudet.

En koll i vardagsrummet visade att det äntligen blev bra signal.


20190418 – Återbesök hos CD 491256

Den 1 juli 2014 gjorde jag den här installationen, då med arbetsorder # 491256.

I alla fall så fick kunden problem med de kanaler som sänder på horisontell polarisation. Jag mindes att det var väldigt nära skymmande träd, så jag kollade gamla foton och frågade kunden om det inte var träden som hade vuxit upp. Kunden visste inte om de skymde och dessutom hade Canal Digitals kundtjänst beordrat kunden att vrida på mikrovågshuvudet. Tydligen så är det någon där som tvivlar på att jag har justerat det rätt. Helt otroligt egentligen, när jag brukar få frågan av kollegor hur jag lyckas få så bra signalkvalitet.

I alla fall så konstaterade jag ganska snabbt att det var fel på mikrovågshuvudet, så jag bytte till ett Sat-CR-24.

En skärmdump visade 83,6 dB i signalstyrka uppe vid parabolen.

En koll i vardagsrummet visade 80,1 dB, så en liten förlust på 3,3 dB var helt acceptabelt. På en sån liten sänkning av nivån försämras inte signalkvaliteten, vilket ni kan se på dataloggen nedan.


20190315 – åtgärd efter snöras

Efter ett snöras blev Missen utan bild på TV’n så han bokade service.

När jag kom dit såg jag att parabolen var bortom räddning.

Men Missen hade även en gammal 80 cm parabol som inte användes, så den flyttade jag till ett ställe där snön inte kan rasa ner. (Efter att de har bytt panel ska de fixa kabeln själva)

Jag återanvände det gamla mikrovågshuvudet.

Det blev en hög med skrot.

Nu blev det bra signal till den vita satellitmottagaren och det blev mycket bättre bild när jag ändrade upplösningen till HD, eller 1080i.

Men kolla vilken bra bild det blev, tyckte Missen när jag var klar.


20190220

En Viasat-säljare ringde till en kund och tjatade …..
– Men jag vill se Eurosport, sa kunden.
– Javisst, den kanalen har vi, sa säljaren.

Så någon från Viasat kom och monterade, men när det sen visade sig att kunden inte kunde få in Eurosport längre fick jag skruva ner Viasatparabolen och skruva tillbaka Canal Digital-parabolen.

Det var bara några veckor sedan Viasat-montören hade installerat, men Viasat hävdade att tiden för ångerrätten var passerad. Så de tyckte att han ska reklamera anläggningen. I värsta fall får han betala grundutbudet till ingen nytta i 24 månader.

Visst är det tråkigt när säljare luras?

Montören från Viasat hade i alla fall lyckats få br signal.

Men för att kunden skulle få in Eurosport igen var det bara att byta tillbaka.

En koll i vardagsrummet för att se att signalen inte blev förstörd genom kabeln.


20190118 – uppgradering.

Kunden ville uppgradera så jag fixade fram en OnePlace med 1 TB hårddisk. Medan han höll på och fixade anslutningen till Google-kontot bytte jag till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Det blev bra signal till OnePlace-boxen i vardagsrummet och HD-Smart-boxen i sovrummet.


Tryck på pilen för att komma tillbaka till indexsidan över Canal Digital installationer och service.

left-arrow


Kommentarer inaktiverade.