En ny variant av väggfäste.

En kund hade flyttat in i ett annat hus, så de ville ha in de fria marksända kanalerna till TV’n vid matplatsen i köket. Antennen på vinden gav bra signal, så det var “bara” att dra en kabel till köket. Inte så bara faktiskt, för det var väldigt krångligt.

En koll i köket visade mycket bra värden.


Sen ville de även kunna se Canal digitals kanaler i TV-rummet. Det fanns redan en parabol på huset, men den var skymd av några stora träd, så signalen var ganska usel.


Jag gjorde en mätning för att se hur usel signalen var. Kolumnen med LM (Link Margin) visade att det var väldigt nära störningar, men enligt kunden var det inte bara nära störningar. Ibland blev det faktiskt så dålig signal att det inte gick att titta på TV.

Det såg hopplöst ut med alla träd, men jag gick runt och kollade med kompassen efter ett ställe där inte träden skymde. Tillslut hittade jag ett ställe, men en kompass kan ju visa fel på några grader, så för att vara riktigt säker skruvade ihop en ny parabol, kopplade in instrumentet och kollade läget. Det funkade, men nu kom nästa problem, att det inte var så lätt att montera parabolen där. Ett specialfäste krävdes, så jag fick boka in en annan dag.


För att få signal mellan träden var jag alltså tvungen att montera parabolen på ett visst ställe, väldigt nära en dörr. Dessutom gick det inte att få dit vanliga VF210 fästen pga. panelen, så jag hittade på en ny variant av fäste.

Det gick åt ett par pendelskenor, 4 st. M10 T-skruv, 4 st. stora brickor, 2 st. 50 mm rörklammer, 2 meter 2″ maströr och 8 st. långa franska skruvar som drog genom panelen och in i en 2″x4″ regel.Det blev mycket stabilt 🙂

Från 11,8 dB till 16 dB i MER-värde på 10778-H är en stor förbättring av signalkvaliten.

Nu gick signalen in precis mellan träden. Med facit i handen, eller när man ser exakt vart parabolen pekar, skulle det vara ännu bättre om parabolen flyttades en halvmeter åt vänster, men där är ju dörren.

En sista koll i TV-rummet visade bra värden och stor marginal till störningarna på alla frekvenser.

Efter att jag var klar med parabolen drog jag högtalarkablar och kopplade in hemmabioanläggningen, så nu har de både bra bild och bra ljud 🙂

Kommentarer inaktiverade.