2 återbesök.

En kund ringde och berättade att han saknade några kanaler från Canal Digital, så jag bokade in ett besök till i förmiddags. Men jag tyckte att adressen kändes bekant, så jag sökte i datorns filer och hittade lite information från basinstallation 821605 som jag gjorde den 12 december 2017. För att bespara kunden lite utgifter skickade jag ett SMS och ringde för att fråga om trädet stod kvar. Jag fick veta att trädet stod kvar, men att de ändå ville ha ett besök så att jag kunde kontrollera signalen.


Några noteringar från den 15 december 2017:

När jag kom till kunden såg jag att ett träd skymde sikten för Viasat och så skulle det även göra för Canal Digital. Något annat lämpligt ställe för montage fanns inte heller så jag frågade kunden hur jag skulle göra. Risken fanns att de kunde bli utan bild hela julhelgen, men kunden svarade att de tar risken, för trädet ska ändå ansas eller toppas.

Sagt och gjort, jag bytte parabol.

Canal Digitals satelliter skymdes som förväntat av trädet. Men mitt foto är aningens missvisande, för det är endast toppen av trädet som skymmer.

En sista kontrollmätning i vardagsrummet visar att trädet tog bort ca. 1,5 dB av signalen, men till våren när löven kommer försvinner den säkert helt. Men kunden har lovat att “frisera” toppen på trädet.

Det är tydligen bra att spara information 🙂


Dagens återbesök visade lite sämre värden än vid monteringen den 15 december 2017.

Tyvärr var inte trädet toppat eller ansat än, så det var orsaken till att signalen var dålig. Det gick inte heller att flytta parabolen till nåt bättre ställe eftersom ett annat träd skymmer hela huset, så trädet måste fortfarande kapas. Alternativt kapa det andra trädet och montera parabolen på ett skorstensfäste.
När jag var på väg till kunden här ovan så såg jag en parabol som var skadad efter snöras.

Den kopplade jag in vid basinstallation 810587 den 27 september 2017. Jag minns (och har även en notering om) att jag föreslog att parabolen skulle flyttas till ett maströr som jag kunde montera på husets östra gavel. Men enligt kunden så hade parabolen suttit under plåttaket i många år utan att bli skadad av snöras, så den fick sitta kvar. Skulle den gå sönder pga. snöras så har han den nya parabolen i reserv.

Jag stannade till och frågade om jag skulle fixa den skadade parabolen. Montera en ny kanske? Men nej, kunden berättade att han är på gång att flytta från huset så han ville inte kosta på det. Jag gjorde i alla fall en temporär lösning – kopplade in instrumentet och böjde upp den knäckta armen, så det blev i alla fall tillräcklig signal för att kolla på TV.

Kommentarer inaktiverade.