Canal digital installationer, april – juni 2019

Här kan du se foton och info. från Canal digital-installationer under april, maj och juni 2019.
De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20190617 – Canal Digital – basinstallation – 919143

Den här kunden hade tröttnat på Viasat, så det var bara att skruva ner parabolen.

Injusterad och klar.

En koll i vardagsrummet visade att OnePlace-mottagaren fick bra signal.


20190617 – Canal Digital – basinstallation – 921465

Den här kunden hade en gammal 80 cm parabol, en så kallad nordenparabol där bara det ena mikrovågshuvudet användes till Viasat, men nu skulle han byta till Canal digital, så då passade jag på att städa lite.

Ett nytt Sat-CR-24 injusterat och klart.

Den gamla parabolen sett från gatan.

En sista koll i vardagsrummet visade att det nästan blev dubbel signalkvalitet mot Canal digitals TD64 parabol.


20190602 Koll av Canal Digital installation.
20190605 Basinstallation – 922144 och 924756

Inför den kommande 100-mila-servicen behövde jag köra fler mil med min nya motorcykel. Så i söndags, den 2 juni, tog jag med min kompass och körde jag hem till kunden för att kolla om det överhuvudtaget var möjligt att montera en parabol, eftersom jag vet att det är mycket träd i området. Först såg det hopplöst ut, men tillslut hittade jag en liten glugg mellan träden.

Så idag var det bara att montera.

När jag höll på att justera såg jag att signalen pendlade nån tiondels dB så jag misstänker att det är trädet där jag har ritat stjärnan som stör.

Men signalen var precis som den brukar vara dvs. helt OK.

Även inomhus blev det bra värden till en HD-box-smart.


20190603 – Canal Digital – basinstallation – 915629

Den här kunden hade tröttnat på Viasat och ville byta till Canal digital, så det var bara att byta parabol.

Vilken tur jag hade, för när jag var klar kom det en riktig regnskur.

Trots den kraftiga regnskuren blev det bra signal i vardagsrummet.


20190527 – Canal Digital – basinstallation – 912835

Den här kunden ville byta från Viasat till Canal digital, men jag var tveksam till att det skulle funka pga. skymmande träd.

En snabb koll av signalen de hade till Viasat.

Jag monterade och justerade in den nya parabolen.

En koll i vardagsrummet visade bra signalkvalitet.

Men som sagt, en björk är oroande nära. Men den ska kunden ta ner.


20190517 – Canal Digital – basinstallation – 915436

Den här kunden hade haft Canal digital tidigare, men efter att han hade testat Viasat ett tag ville han byta tillbaka. Därför fanns det redan en Canal digital parabol på huset, men montaget av mikrovågshuvudet avslöjade att det hade varit en fusknisse där. Varför lämna ett gammalt kontaktskydd på kabeln och varför inte dra ner regnskyddet på det nya mikrovågshuvudet?

Jag bytte till ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud och justerade parabolen.

För att kolla kabeln gjorde jag en skärmdump på 10778-H.

Justerat & klart.

I vardagsrummet kollade jag att det var bra kvalitet på signalen som den nya HD-box-smart skulle matas med.


20190513 – Canal Digital – tvillinginstallation – 908934

Den här kunden ville byta från Viasat till Canal digital och när jag kom dit berättade han att Viasat-signalen var hemskt väderkänslig. Så fort det regnade lite så blev det störningar, så för att det skulle bli bättre tyckte Viasat att han skulle köpa ett plastskydd till mikrovågshuvudet, men det hjälpte inte mycket. Jag berättade att Canal digitals paraboler lämnade ungefär dubbel signalkvalitet mot Viasat och att Canal digitals svagaste frekvens är ungefär som Viasats starkaste.

Först en kontrollmätning för att se hur dåligt det var.

12,3 dB på 11385 horisontell var faktiskt ganska uselt.

Viasat hade dessutom levererat ett vanligt QUAD mikrovågshuvud, fast bara en kabel till vardagsrummet, så därför gick det inte att spela in en kanal samtidigt som de tittade på en annan.

Så bort med Viasat.

Jag monterade den nya parabolen och återanvände kundens “dyra” plastskydd. Inte för att plastskyddet har någon betydelse, men har de köpt det så ….

Canal digitals Sat-CR-24 mikrovågshuvuden är bra. Om man nu har en massa mottagare inne så skulle det vara möjligt att kolla på en kanal samtidigt som man spelar in 23 andra kanaler.

En koll i vardagsrummet visade nu 15,9 dB på den svagaste, vilket är lite skillnad mot Viasat som lämnade 14,4 dB på den starkaste.

Även till mottagaren i sovrummet blev det bra signal.


20190506 – Canal Digital – basinstallation – 904452

En kund flyttade och tog med sig parabolen till sin nya lägenhet. Innan jag körde dit så kollade jag på Google-maps och tyckte att det såg hopplöst ut. Väl där så kollade jag om det var fri sikt med handhållen parabol kopplad till instrumentet … och visst, det gick att få fri sikt. Men hur skulle jag kunna fästa parabolen? Jag letade lite i bilen, hittade några prylar, så jag fick ihop ett fäste. Men detta är något som naturligtvis inte ingår i en BAS-installation.

Kunden hade även tagit med sin trassliga kabel från förra stället. Lite misshandlad på några ställen, men signalen gick igenom utan att bli förstörd på nåt sätt, så den fick duga.

Först trodde jag som sagt att det var hopplöst, men det gick bra att montera parabolen på balkongen.

En koll i vardagsrummet visade bra signal trots att kabeln var snurrad på ett par ställen.

Sen programmerade jag in Sat-CR-24 i kundens OnePlace-mottagare som visade bra signal på alla 4 användarband, men sen gick det inte att få igång boxen ….

Den visade Laddar ….. länge …. så jag ringde partersupporten som kommer att skicka ut en ny OnePlace till kunden.


20190503 – Canal Digital – basinstallation – 907228

Jag fick i uppdrag att montera en ny Canal digital anläggning till en lägenhet. Det hade i och för sig varit ganska lätt att montera parabolen på ett rör som balkongen hängde i, men det stod ett helt hus i vägen. Jag uppskattar att satelliterna är där jag har ritat den gula stjärnan. Så i stället för att montera en parabol och koppla in en HD-box Smart, gick jag ner till bilen och hämtade en OnePlace-mottagare som kunden kan använda via Internet.


20190426 – Canal Digital – basinstallation – 907453

Den här parabolen installerade jag för ett par år sedan, då med arbetsorder nummer # 779441, så nu tänkte jag att det var läge att jämföra signalkvaliteten mellan det gamla Sat-CR-4-2 mikrovågshuvudet och det nya.

Först en datalogg på det befintliga mikrovågshuvudet.

Sen bytte jag till- och justerade in det nya Sat-CR-24. (parabolen hade inte rört sig en enda millimeter)

En datalogg på det nya mikrovågshuvudet visar att det är ungefär en dB bättre på vissa frekvenser.

Tänk att man aldrig slipper undan inspektörerna som kommer helt oanmälda och ska kontrollera allt.

I vardagsrummet blev det bra signal till den nya HD-box Smart med 1 TB hårddisk.

Jag drog även en kabel och kopplade in signal till en TV på altanen. Nu när jag sitter på kontoret och granskar siffrorna i lugn och ro så ser jag att signalen är ungefär 7 dB svagare. Det kan bero på att jag mätte på en annan Sat-CR frekvens, men lite osäker är jag dock, så jag kanske kör förbi och kollar nån dag. Inte för att det har någon betydelse, för signalkvaliteten är på topp.

Det stabila fästet som jag monterade den 16 mars 2017.

Satellitsignalen kommer fortfarande in långt över träden.

Så här ser grannen resultatet.


20190425 – Canal Digital – basinstallation – 904444

Den här kunden hade redan startat upp sin OnePlace-mottagare som han använde för att titta på TV via fiber, men för att få riktigt bra bild tyckte jag att han skulle ta in TV-signal via satellit.

När jag kom till kunden gick jag ut på balkongen och tyckte att det var stor risk för snöras, så jag ville montera parabolen under balkongtaket. Men en sån montering krävde ett annat väggfäste som skulle kosta extra, vilket kunden inte ville betala eftersom säljaren hade lovat att allt ingår gratis! Men när jag skulle åka därifrån såg jag att det fanns ett kraftigt snörasskydd, så jag ringde in till kunden och frågade om han ville ha parabolen monterad på väggen.

Kunden accepterade förslaget, så jag skruvade dit parabolen och fick bra signal till den nya OnePlace-mottagaren.

– Nu blev det mycket bättre bild än vad jag hade genom fibern, sa kunden.


20190424 – Canal Digital – basinstallation – 908436

Den här kunden hade flyttat så jag fick i uppdrag att montera parabolen på det nya huset. Men tyvärr så gick inte det för hela huset var skymt av en massa träd. Fotot är taget från grannens tomt och stjärnan har jag ritat där satelliterna är. Men som tur var hade de en OnePlace-mottagare, så jag fixade så att de kan se alla TV-kanalerna via Internet 🙂


20190417 – Canal Digital – basinstallation – 905803

Den här kunden hade Viasat men ville byta till Canal digital, så bort med den gamla parabolen och dit med en ny.


När jag hade justerat klart gjorde jag en skärmdump på spektrumet för att komma ihåg signalnivå mm.

Nivån sjönk ca. 5 dB på ner till vardagsrummet, vilket var helt OK.

Så här såg Sat-CR-signalens användarband UB01 ut nere vid mottagaren. Vill ni veta mera om Sat-CR kan ni läsa här.


20190408 – Canal Digital – basinstallation – 900043

Den här kunden hade flyttat och tagit med sig parabolen som jag installerade den 8 oktober 2018, då med arbetsorder nummer # 865047 som ni kan få mera information om >här<

Men det gick inte att använda väggfästet som han hade fått av Canal digital, så jag hämtade ett aluminiumfäste i servicebussen.

Med ett sånt här Sat-CR-24 går det att ansluta 24 st. mottagare, så det lär väl räcka en stund.

En koll i vardagsrummet visade bra signal.

Eftersom detta benämndes som ett serviceuppdrag trodde jag att Canal digital skulle betala hela kostnaden, men så var det inte för kunden kommer att få en faktura från Canal digital på 1350 kronor. Dessutom kommer jag att skicka en faktura till kunden för aluminium-väggfästet, kabel, kontakter, skruvar och klammer. Så då kan man ju undra varför en del ska gå genom Canal digital? Jag kunde ju lika gärna ha fakturerat alltihopa på en och samma räkning.


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal digital installationer.right-arrow

Kommentarer inaktiverade.