Boxer Installatörsportal – 2022

Här är foton samt information från några ställen där jag har mätt signalstyrka och åtgärdat antennsystem via Boxers Installatörsportal. De är inlagda i datumordning med det senaste överst. Om du vet ett speciellt ärendenummer är det snabbast att använda sökrutan här på webbsidan.


20221130 – Boxer ärende 115186

Den 24 februari 2021 besökte jag den här kunden på uppdrag av Boxer och redan då var det omöjligt att får godkänd signal eftersom huset är i ett signalmässigt svårt område.

Men nu hade de tröttnat på pixlar samt att boxen hängde sig och startade om själv.

Jag kopplade in antenninstrumentet och såg att Mux 1 faktiskt hade godkänd signalkvalitet.

Jag gjorde en datalogg och tittar man bara på den så är Mux 2, 3, 1 och 5 godkänd. Mux 7 och Mux 6 däremot var långt under godkänt värde.

Från Mux 6 sänds bl.a. Animal Planet som är speciellt viktig eftersom kunden är intresserad av djur.

Mux 7 däremot innehåller inte någon kanal som kunden är speciellt intresserad av.

Mux 2 som innehåller TV3, TV5 och Kanal 5 såg ut att funka bra. Men Mux 3 som bl.a. sänder TV6, Sjuan och TV8 förekommer det störningar ganska ofta.

Problemet är att när signalen går genom en förstärkare så att den kan se bra ut, när den i själva verket är ganska dålig. Jag ska försöka förklara vad jag menar.

För att det ska gå ett se TV via marknätet utan störningar krävs det att signalen har en kvalitet på minst 25 dB i MER-värde. Men om signalkvaliteten bara är 20 dB så kan faktiskt en förstärkare förbättra kvaliteten så den blir 25 dB. I det läget tror man att det är bra, men det kritiska är att när signalen in i förstärkaren sjunker en enda dB, då faller alltihopa.

Egentligen skulle jag ha aktiverat min och max hold i instrumentet så har ni sett på spektrumet vad jag menar.

Ett ställe där jag höll på och försökte rädda en svag signal kan ni läsa om här.


20220916 – Återbesök i Boxer ärende 113702

För 2 månader sen var jag till den här kunden och fixade antennanläggningen, men i dag på morgonen var det ingen bild i någon av TV-apparaterna så kunden ringde mig. Bäst att skynda på när det är ett garantiärende tänkte jag.

På väg till servicebilen träffade jag en kollega som var ute och pejlade med antennerna.

När jag kom till kunden såg jag att det var helt OK på taket.

Inne i vardagsrummet kopplade jag in antenninstrumentet och såg att det inte fanns någon TV-signal.

Men före nätdelen kom signalen om jag skickade på 12 volt drivspänning till förstärkaren som satt uppe på maströret.


En koll på spektrumet visade att Mux 2, 3, 1 och 5 såg bra ut.

Jag gjorde även en koll på max och min signal för att se om det pendlade som det gjorde sist. Visst pendlade signalen lite, men det var helt OK.

Jag kollade med multimetern, men den gamla nätdelen lämnade ingen spänning så det var bara att ta ut den och hämta en ny i bilen.

Nu blev det signal igen.

Att nätdelar går sönder är faktiskt väldigt ovanligt, men jag pratade med grossisten som kommer att leverera en ny nätdel gratis samt att ställa upp med någon slags kompensation för mitt arbetstid.


20220912 – Boxer ärende 114419

Kunden hade grymma störningar på Eurosport och Kanal 9 så han kontaktade Boxer, som via installatörsportalen skickade en arbetsorder till mig.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal antenn på skorstenen.


Jag gick in för att kolla signalen som var skaplig på Mux 2, 3, 1 och 5.

Men Mux 6 var väldigt dålig. Faktiskt så svag att instrumentet inte ens hittade information.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera hur signalen såg ut före åtgärd.

Men jag ansåg att skorstenen var i för dåligt skick för att montera ett skorstensfäste med maströr och ny antenn.

Så jag kollade var det var bäst signal, sen monterade jag en Logperiodisk antenn på husgaveln.

Det blev helt perfekta Simpsons. Alltså när Muxarna ser ut som Bart Simpsons frisyr är det helt perfekt.

Det blev bra signal på rubbet.

Sen mätte jag noggrant för att borra på exakt rätt ställe.

En koll inne vid TV’n visade att det blev helt perfekt signal på Kanal 9, Eurosport 1 samt all de andra kanalerna.

I vanlig ordning gjorde jag även en dokumentation av signalen i vardagsrummet.

Men när jag anslöt antennkabeln i TV’n upptäckte jag att det var aningens glapp i antenningången, så det det är inte omöjligt att kunden måste köpa en ny TV snart.


20220714 – Boxer ärende 113702

Kunden ringde och pratade med Boxer eftersom han saknade Kanal 9, Animal Planet och Eurosport 1. Efter en hel del försök med att be kunden dra ur elkabeln och starta om boxen etc. gav kundsupporten upp och skapade en arbetsorder via Installatörsportalen.

Jag accepterade arbetsordern och bokade in ett besök hos kunden. När jag kom dit såg jag att det satt en UHF gitterantenn överst och en VHF antenn under den. Dessutom en Viasat-parabol underst, som var kopplad till en satellitmottagare i gillestugan.

En koll av den inkommande signalen i vardagsrummet visade att signalen till Mux 6 där de saknade kanalerna sänds var obefintlig.

Jag klättrade upp på taket där jag gjorde en signalkoll med en handhållen antenn och eftersom det var skaplig signal skruvade jag ner de gamla antennerna och skruvade dit den Logperiodiska antennen.

En datalogg för att dokumentera signalen från den Logperiodiska antennen.

Men när antennen satt still upptäckte jag att signalen pendlade ganska kraftigt i styrka och därmed signalkvalitet. Jag aktiverade max och min hold i instrumentet vilket innebär att toppen på blå fältet är max signal och toppen på det gröna fältet är den svagaste signalen. Att signalen pendlade i styrka på Mux 6 berodde säkert på att det blåste kraftigt.


Jag kollade på spektrumet några minuter och såg att signalen ibland kom under godkänt värde, men Link Margin kom aldrig på minusvärde vilket var bra.

Jag kopplade in en förstärkare och då blev det ordentlig marginal till störningarna.


En ny koll av max och min värde på Mux 6 efter förstärkaren.

Nere i vardagsrummet kollade jag den inkommande signalen.

En ny datalogg för att dokumentera den inkommande signalen.

Jag kollade även vilken signal Boxer-boxen fick från den befintliga antennsladden.

I gillestugan upptäckte jag att signalen tappade mycket i styrka på Mux 6 som sänds ända uppe på 674 MHz.

En koll av signalen i andra ändan av rummet visade att signalen ur antennuttaget var godkänd.

En ny koll vid Boxer-boxen visade att det var fel på den cirka 10 meter långa antennkabeln i gillestugan. Men den kabeln ska kunden byta själv, eftersom Boxer endast betalar ersättning för åtgärd till en TV. Men det är inte så dåligt det heller, för kunden betalar 795 kronor själv och får anläggningen fixad upp till max 3500 kronor.

Så ännu en gång presterar en Logperiodisk godkänd signal i ett svårt område.


20220628 – Boxer ärende 113551

Felix tröttnade på att aldrig kunna se på TV utan en massa störningar, så han bokade service via Boxers Installatörsportal.

När jag kom dit började jag med att göra en koll av signalen vid TV’n i vardagsrummet. Det var ganska usel signal på rubbet utom Mux 2. Men det knepiga är att Felix framförallt upplevde störningar på TV3, TV4 och Kanal 5 som alla sänds från Mux 2.

Ett problem är att huset är i Linghed vilket innebär att det är ungefär samma riktning till TV-masten på Idkerberget och TV-masten i Enviken, så vilken som gav bäst signal återstod att kolla. Som ni ser har alla muxar utom Mux 1 samma frekvenser från de 2 olika masterna, så vilken mast signalen kom ifrån är svårt att säga.

En koll på spektrumet visade att signalen från Mux 2 pendlade en hel del upp och ner.

Instrumentet klarade inte av att låsa in på Mux 6.

Jag gick ut och gjorde mätningar med en handhållen Logperiodisk antenn. På andra sidan huset, vid ingång 5A, blev det ganska bra signal från Mux 2, men de övriga var dåliga.

Det verkade som att Mux 1 gick bäst från Enviken.

Den befintliga antennen var dåligt fastsatt och hängde lite på trekvart, med efter lite renovering monterade jag den på ett enkelt väggfäste.

En dokumentation av signalen från Enviken och Borlänge.


Inomhus satt det ett antennuttag vilket dämpade signalen med 4 dB.

Jag tog bort antennuttaget och gjorde en mätning direkt på kabeln.

Sen kopplade jag in den befintliga förstärkaren och gjorde en koll av signalen från Enviken och Borlänge.


Vid TV’n gjorde jag en ny koll av signalen från Borlänge och Enviken.


Jag såg att signalen pendlade på Mux 2 så jag aktiverade “min och max hold” vilket betyder att det gröna fältet är den lägsta nivån och det blå är maximal styrka.


Oftast såg det ganska bra ut, men jag hoppas att inte signalkvaliteten dyker för lågt.

Är du äntligen klar så jag kan kolla på TV nu, undrade Felix.

En sak till är att Felix bor i ett mindre hyreshus, så egentligen är det hyresvärden som ska kosta på en ordentlig TV-antenn. Förslagsvis monterad på skorstenen så att det blir bra signal till alla lägenheter.


20220603 – Boxer ärende 113248

Kajsa hade tecknat ett abonnemang hos Boxer, men hon kunde inte kolla på TV i husvagnen så hon bokade service via Boxers installatörsportal.

Jag vet att Lumsheden är ett svårt område, för där har jag aldrig lyckats få godkänd signal till marksänd TV.

Först en koll av vad Kajsa hade för signal från husvagnsantennen.

Jag anslöt instrumentet till antennuttaget och såg att det var så gott som obefintlig signal.

En datalogg visade att ingenting var godkänt.

Men det fanns en stark 4G sändning. Signalen pendlar upp och ner så jag aktiverade max hold i instrumentet så att det blå visar hur stark signalen var.

Jag anslöt antennen direkt till instrumentet, sen aktiverade jag 12 volt drivspänning till antennens inbyggda förstärkare och då ser man att det kom en hyfsat stark signal, men fortfarande usel signalkvalitet.

En datalogg direkt från husvagnsantenn visade att ingen mux hade godkända värden. Det var långt ifrån kvalitetskraven på minst 25 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.

Jag kopplade en logperiodisk antenn till instrumentet och gick runt på lite olika ställen ute, men det var så dåligt att jag trodde att den nya antennen var trasig.

Det enda sättet att få in TV är via satellit eller 4G-nätet sa jag till Kajsa som såg att det är fri satellitsikt.

Jag gick in i husvagnen igen för att kolla om jag skulle kunna byta förstärkare. Signalen pendlade ganska kraftigt så jag aktiverade min hold, dvs. det gröna fältet visar hur låg signalen blev ibland och som synes kom störningarna när signalen kom på minus LM.

Det blå fältet visar max signal som även den var långt under godkänd signalkvalitet.

När jag berättade för Kajsa att det är helt kört att få in TV kanaler via marknätet blev hon trött.

Som jag skrev tidigare var det så dålig signal att jag trodde att det var fel på min nya antenn. Därför kopplade jag in den till instrumentet när jag kom hem och fick bra signal. Så ännu en gång kan jag konstatera att det är väldigt dålig marksänd TV-signal i Lumsheden.


20220422 – Boxer ärende 112863

Den här kunden hade fått en ny vit box från Boxer, men den fick han inte igång.

När jag kom dit såg jag att de hade en UHF-gitterantenn på taket, som alltså inte klarar att ta in kanaler från Mux 7 som sänds på VHF-området.

Jag gick in i vardagsrummet där jag började med att visa kunden vilka kanaler det finns i Mux 7.

En datalogg visade att allt förutom Mux 7 var godkänt.

Ganska bra Simpsons här också.

Även i sovrummet var det OK på allt utom Mux 7.

Jag kopplade in den vita boxen och fick igång de fria kanalerna, men när jag ringde till Boxer för att aktivera mottagaren hade de stängt. Så kunden fick instruktioner hur han ska göra för att få igång boxen på måndag.


20220422 – Boxer ärende 112897

Jag fick ett uppdrag via Installatörsportalen att hjälpa en av Boxers kunder med signalproblem och  felanmälan såg ut så här: Kunden har problem med sin TV, får bara in 9 kanaler efter att nätet uppdaterades.

När jag såg adressen tänkte jag att det blir svårt eftersom sommarstugan ligger vid en sjö och då brukar det vara dålig mottagning.

När jag kom in i vardagsrummet såg jag att de hade en inomhusantenn och de brukar aldrig vara bra.

Jag gjorde en datalogg och såg att det bara var Mux 5 och Mux 6 som hade godkänd signal.

Mux 3 var riktigt dålig med endast 0,1 dB i marginal till störningarna.

Mux 7 var riktigt usel och dessutom var det en massa störande “spikar”.

Jag gick ut och gjorde en test med en handhållen logperiodisk antenn som visade riktigt bra signal.

Jag bar ut Vivanco TVA 30 inomhusantennen och ställde den på soptunnan, där den passar bäst.

Jag monterade en logperiodisk antenn, sen var det “bara” att dra kabel till andra sidan huset.


När Muxarna ser ut som Bart Simpsons frisyr är det perfekta Simpsons.

En ny datalogg visar att det blev mycket bra signalkvalitet på rubbet.

Men sen visade det sig att kundens TV inte klarar DVB-T2 signal så de fick inte in alla kanaler i alla fall. Om du undrar vilka Muxar som sänder kanaler i DVB-T2 kan du kolla här.


Kommentarer inaktiverade.