Boxer ärende 113702

Kunden ringde och pratade med Boxer eftersom han saknade Kanal 9, Animal Planet och Eurosport 1. Efter en hel del försök med att be kunden dra ur elkabeln och starta om boxen etc. gav kundsupporten upp och skapade en arbetsorder via Installatörsportalen.

Jag accepterade arbetsordern och bokade in ett besök hos kunden. När jag kom dit såg jag att det satt en UHF gitterantenn överst och en VHF antenn under den. Dessutom en Viasat-parabol underst, som var kopplad till en satellitmottagare i gillestugan.

En koll av den inkommande signalen i vardagsrummet visade att signalen till Mux 6 där de saknade kanalerna sänds var obefintlig.

Jag klättrade upp på taket där jag gjorde en signalkoll med en handhållen antenn och eftersom det var skaplig signal skruvade jag ner de gamla antennerna och skruvade dit den Logperiodiska antennen.

En datalogg för att dokumentera signalen från den Logperiodiska antennen.

Men när antennen satt still upptäckte jag att signalen pendlade ganska kraftigt i styrka och därmed signalkvalitet. Jag aktiverade max och min hold i instrumentet vilket innebär att toppen på blå fältet är max signal och toppen på det gröna fältet är den svagaste signalen. Att signalen pendlade i styrka på Mux 6 berodde säkert på att det blåste kraftigt.


Jag kollade på spektrumet några minuter och såg att signalen ibland kom under godkänt värde, men Link Margin kom aldrig på minusvärde vilket var bra.

Jag kopplade in en förstärkare och då blev det ordentlig marginal till störningarna.


En ny koll av max och min värde på Mux 6 efter förstärkaren.

Nere i vardagsrummet kollade jag den inkommande signalen.

En ny datalogg för att dokumentera den inkommande signalen.

Jag kollade även vilken signal Boxer-boxen fick från den befintliga antennsladden.

I gillestugan upptäckte jag att signalen tappade mycket i styrka på Mux 6 som sänds ända uppe på 674 MHz.

En koll av signalen i andra ändan av rummet visade att signalen ur antennuttaget var godkänd.

En ny koll vid Boxer-boxen visade att det var fel på den cirka 10 meter långa antennkabeln i gillestugan. Men den kabeln ska kunden byta själv, eftersom Boxer endast betalar ersättning för åtgärd till en TV. Men det är inte så dåligt det heller, för kunden betalar 795 kronor själv och får anläggningen fixad upp till max 3500 kronor.

Så ännu en gång presterar en Logperiodisk godkänd signal i ett svårt område.

Kommentarer inaktiverade.