Arbeten med TV-antenner.

Det blev för många bilder får att ha dem på en sida, så jag har delat upp dem på flera sidor.


2019

  • Klicka på pilen för att gå vidare till sidan med antennjobb utförda under år 2019.right-arrow

20190929 Åtgärd av TV-signal i Missens två hus.

Jag fick i uppdrag att kolla varför den nya antennen till ett hus inte funkade, samt att koppla in signal till en TV på övervåningen hos Missen 19 år. Tyvärr är han numera blind, men han ville att matte, barn och barnbarn skulle kunna se på TV.

Först en koll i grannhuset där kunden hade monterat en ny antenn som han hade köpt på Jula.

Boxen sa “ingen signal” trots att signalen var mycket bra. Det visade sig att boxen inte var programmerad för att ta emot TV-signal från Gävle-masten. En kanalsökning löste det.

I Missens hus satt det en gammal antenn som förvisso levererade signal som räckte till TV’n i vardagsrummet som ni ser på dataloggen nedan. Men signalen skulle inte räcka till 2 TV apparater så antingen måste den förstärkas eller så måste antennen bytas.

En koll med en handhållen Logperiodisk antenn visade att signalen var skapligt stark.

Så jag monterade en ny antenn samt kopplade in en fördelare.

Mer än 2 timmar senare hade jag äntligen fått dit antennen och kabeln till TV-rummet på övervåningen. Dataloggen visar att det blev godkänd signal på rubbet.

Även i vardagsrummet blev det bättre än vad det var från början.

Så nu kan de titta på TV och klappa Missen när de tröttnar på den fina utsikten.


20190919 Inkoppling av TV i sovrum.

En kund ville ha antennsignal till TV’n i sovrummet. Men först en koll av kundens befintliga antenn.

Jag bedömde att den inkommande signalen skulle räcka till 2 TV apparater utan att behöva en förstärkare.

Efter inkoppling gjorde jag en kontroll av signalen och såg att Mux 2 var strax under godkänt värde, men ändå med god marginal till störningar.

När signalen hade färdats i 24 meter trippelskärmad koaxialkabel till sovrummet hade signalen dämpats något, så nu var både Mux 2 och Mux 3 strax under godkänt värde, men ändå med god marginal till störningar.

En koll på spektrumet visade att MER-värdet pendlade lite upp och ner, så 25,5 dB är ett godkänt värde på Mux 2. Den var dock lite deformerad och för att åtgärda det måste en ny antennplacering hittas. Men det är ändå marginellt.

Mux 3 såg bättre ut men ändå strax under godkänt värde.

Vad gränsen till godkända signalvärden innebär i praktiken kan du läsa mer om här.


20190902 Montering av ny antenn till sommarstugan.

Här var det väldigt svårt att få godkänd signal. Men kunden nöjde sig med att få in de fria kanalerna från Mux 1 och Mux 2. En Televes gitterantenn passade bra för det ändamålet.

Som sagt, det gick inte att få godkänd signal till alla Muxarna så jag prioriterade att få in bra signal till Mux 1 och Mux 2.

Stugan ligger väldigt fint vid sjön så jag fick lite sjöutsikt på jobbet.


20190829 Montering av ny antenn istället för en inomhusantenn.

Kunden hade tröttnat på att det ofta var störningar på TV’n som var kopplad till en inomhusantenn.

Inomhusantenner har en inbyggd förstärkare som levererar hög signalnivå men dålig signalkvalitet.

Dessutom saknades kanaler från Mux 7 som sänder på VHF-området.

Efter en kontrollmätning med handhållen antenn monterade jag dit en logperiodisk antenn.

En koll inne vid TV’n visade bra signal.

Det blev godkänd signal på samtliga frekvenser.


20190821 Åtgärd av antenn i ett mycket svårt område.

När jag kom till kunden såg jag att antennerna satt högt upp på ett rör som var säkrat med ståltrådar. Enligt kunden så blev det sämre när det regnade och det kan ju bero på det gamla VHF och UHF filtret tänkte jag.

Jag började med att göra en mätning med en handhållen logperiodisk antenn men jag kunde inte få in godkänd signal, så därför ville jag inte sälja nån antenn.
I stället fixade jag en bättre placering och inkoppling av kundens befintliga Televes UHF-antenn.

En koll i vardagsrummet visar att jag lyckades skapligt att få in signal till kanalerna som kunden ville ha, dvs. från Mux 1 & 2 som sänder de fria kanalerna SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24 och Barnkanalen.

En spektrumbild från Mux 1 som sänder SVT1, SVT2, SVT24 och Barnkanalen.

En spektrumbild från Mux 2 som sänder bl.a. TV4 och TV6.

Det var som sagt omöjligt att få in godkänd signal till TV’n men utsikten från tomten var betydligt bättre.


20190821 Montering av antenn åt Roffe & Sigge.

Roffe & Sigge hade ingen fungerande TV-antenn på fritidshuset de hade skaffat så de ville att jag skulle kolla in vad som kunde göras.


Huset ligger lite i radioskugga, men jag gick runt lite och kollade signalen med en handhållen antenn. Tillslut hittade jag ett ställe där allt utom Mux 6 verkade gå in.

Jag monterade ett dubbelt justerbart 25-45 väggfäste och ett 2 meters maströr.

På toppen av röret monterade jag en logperiodisk antenn.

En spektrumbild på Mux 2, 3, 1 och 5.

Mux 6 däremot blev som jag sa tidigare ej godkänd. Men HD-kanalerna som sänder därifrån skulle de kunna klara sig utan.

En kontrollmätning och dokumentation i vardagsrummet.


20190802 – Inkoppling av TV-signal till två extra rum.

Tyra ville ha TV i fler rum så hon beställde en uppgradering av antennanläggningen.

De befintliga antennerna presterade fortfarande bra signal.

Jag kollade den inkommande och kunde snabbt konstatera att det skulle funka utan förstärkare.

Jag kopplade in en 8,5 dB avtappare för att få signal till sovrummet på övervåningen.

Jag klippte kabeln som gick till varadagsrummet för att kunna koppla in sovrummet nere via en 2-vägs fördelare.

En koll i vardagsrummet visade att jag hade fått väldigt jämn signalstyrka till alla rum.

En spektrumbild på 4 av de 6 Muxarna.

När jag var klar undrade Tyra om hon, Kotten och Saft kunde kolla på TV i sovrummet i kväll.


20190802 – Ingen signal efter åska.

Signalen från inomhusantennen försvann  efter åskan och jag konstaterade snabbt att det var nätdelen som hade gett upp. Men med antenninstrumentet kunde jag mata på drivspänning så att jag kunde se vad antennen presterade. Det var som förväntat ganska hög signalnivå med usel signalkvalitet.

Jag klättrade upp på taket och gjorde en test med en handhållen logperiodisk antenn och det såg bra ut.

Jag skruvade fast antennen och skarvade ihop kabeln med en före detta parabolkabel.

Nu blev det godkänt på rubbet i vardagsrummet.


20190723 – Dålig eller obefintlig signal.

Den här kunden hade ingen signal alls från Televes gitterantennen som var monterad på skorstenen. Det visade sig att själva antennen var defekt, så det var “bara” att byta.

Inte så “bara” förresten för jag hade problem att få godkänd signal på alla muxar samtidigt.

Mux 3 var den som ställde till problemen.

Men efter justering så lyckades jag få godkänd signal på rubbet.

Om det nu blir problem med Mux 3 så innehåller den dessa kanaler.


20190723 – störningar ibland.

Den här kunden hade störningar ibland vilket han misstänkte berodde på nån glappkontakt och mycket riktigt så var det glappkontakt i en F-hona – IEC-hane övergångskontakt. När jag ändå var där passade jag på att demontera en förstärkare eftersom de bara har en TV nuförtiden.

Antennen hade jag monterat för länge sedan och den var det inget fel på.

Signalen in från den gamla logperiodiska antennen var det fortfarande inget fel på.

Ganska bra “simpsons


20190619 – störningar vid regnväder.

Den här kunden hade störningar vid regnväder så jag undersökte och hittade en sprucken kabel uppe vid antennen. Helst ville jag byta antenn eftersom den befintliga inte tar in kanalerna från Mux 7 som sänder på VHF-området. Men de ska snart få fiber, så de nöjde sig med de kanalerna de hade, bara de slapp störningar, så jag bytte kabeln som satt utomhus.

Som sagt, Mux 7 gick inte in särskilt bra.

Dessa kanaler sänder från Mux 7 på VHF-området.

Efter åtgärd blev det godkänd signal till de kanaler som de ville ha.


20190408 – Ett fritidshus i radioskuggan.

Här hade kunden försökt att montera antennen själv, men tillslut gav han upp och jag förstår det, för det var verkligen inte lätt. Men jag upptäckte ganska snart att det var en aktiv Televes-antenn som kunden hade köpt. Aktiv = att den har en inbyggd förstärkare och en sådan kräver 12V spänning i koaxialkabeln för att fungera. Så när jag matade på ström med instrumentet kom det signal.

Det fanns massor av signaler i olika riktningar, men ingen var riktigt bra. Här hittade jag Mux 1 från masten i Borlänge.

Mux 7 från Borlänge var ganska bra, men den frekvensen har inte några intressanta kanaler.

När jag riktade antennen mot masten i Gävle, blev det skapliga Muxar, men bara skapliga, dvs. ej godkända.

Ståendes på taket riktade jag in antennen mot Borlänge och gjorde en datalogg. Då kunde jag snabbt konstatera att det var bara att glömma Borlänge.

Sändningarna från Gävle var i alla fall bäst.

Lite teknisk data från Mux 2, Borlänge.

Tillslut var det bara att mäta in max signal från Gävle och skruva fast antennen.

Nere i vardagsrummet gjorde jag en datalogg för att dokumentera vad det gick att åstadkomma. Det ska ju vara minst 25 dB i MER-värde, vilket det tyvärr inte blev på alla Muxar, men det fanns inget annat att göra. I kolumnen LM (Link Margin) längst till höger, kan man se hur mycket marginal det är till störningarna. Mux 3 är alltså sämst med 4,5 dB i Link Margin, men om halva signalen försvinner är det ändå 1,5 dB kvar, så anläggningen kommer sannolikt att fungera utan irriterande störningar

Tyvärr klarade inte kundens TV den nya standarden DVB-T2 heller, så för att få in alla TV-kanaler krävs det även en ny TV eller en Boxer-mottagare.


20190401 – Perfekta Simpsons i Åshammar.

En kund ringde och berättade att TV-bilden försvann, vilket inte var så konstigt eftersom antennen var helt slut.

Det var ganska högt så jag fick ta med den långa stegen.

Jag skruvade ner den gamla antennen.

Den var tidigare reparerad med silvertejp.

Dessutom hade någon ersatt bandkabeln med en koaxialkabel.

Jag skruvade dit en ny Logperiodisk antenn som gav mycket bra signal.

Det blev helt perfekta Simpsons.

En koll i TV rummet visade att signalen blev godkänd på rubbet.


20190328 – Vid Stensjön är det svårt att få bra TV-signal.

Jag fick ett antennjobb nära Stensjön, nordväst om Åshammar där det är mycket svårt att få godkänd TV-signal från marknätet. När jag kom till kunden så såg jag att det inte var mycket kvar av den gamla Fuba-antennen.

Först gjorde jag en mätning med en handhållen antenn och såg att det fanns hopp, så ner med det gamla och dit med en ny modell av den logperiodiska antennen.

Men det skulle visa sig att signalen blev strax under godkänd. Taggiga Muxar är ingen höjdare 🙁

En datalogg visade att bara Mux 7 var godkänd, men kanalerna som sänder där intresserade inte kunden.

Eftersom det är en sommarstuga så ville kunden bara ha in de fria kanalerna som sänder från Mux 1 och 2. Med hjälp av en bra förstärkare lyckades jag klämma fram godkända värden.

Efter byte av kabel och montering av en nätdel inomhus gjorde jag en koll av resultatet och såg att det blev godkänd signal på rubbet.

Det blev skapliga Simpsons.

Så nu kan kunden kolla på TV igen … och utan irriterande pixlar 🙂


20190306 – Snön drog med sig antennkabeln.

Den här kunden blev utan bild helt plötsligt då snön kanade av taket och drog med sig kabeln, så jag fick i uppdrag att byta kabel. Men när jag kom till kunden såg jag att det satt en gammal Televes UHF-gitterantenn på taket. En sådan klarar inte att ta in Mux 7 som sänder på VHF-området.

Att dra en ny koaxialkabel från antennen på plåttaket ända ner till TV’n i vardagsrummet skulle bli ett krångligt och tidsödande arbete, eftersom kabeln måste sättas fast i VP-slang på stegen och klamras nerför tegelväggen.

Att kabeln hade gått av berodde på att den inte var fastsatt, utan var bara slängd över taket, sen hängde den ner längs väggen. Efter lite mer visuell felsökning såg jag ett par skarvar vilket inte är bra.


För att få lite enklare kabeldragning på tegelhuset föreslog jag att montera en ny antenn på balkongen istället, dessutom skulle de då kunna få in signal till Mux 7. Planen var att montera antennen på ett maströr, men mottagningen var sämre en meter högre upp, så jag skruvade dit den på balkongräcket.

Det var svårast att få godkänd signal till Mux 2 och Mux 6.

Det färdiga resultatet visar att rubbet blev godkänt, så nu kan kunden kolla på TV igen. Jag tippar dessutom att det blev bättre signal nu än vad det var innan kabeln gick av.


20190121 – Montering av TV-antenn i ett mycket svårt område.

I Pålmyra, mellan Åmot och Ockelbo är det ganska svårt att få in signal till marksänd TV, men med hjälp av en logperiodisk antenn gick det …. nästan.

Mux 2, 3, 1 och 5 blev ganska bra.

Men signalen till HD kanalerna som sänder från Mux 6 var det bara att glömma.

Förutom att signal saknas till Mux 6 så är signalen till Mux 3 strax under godkänt värde. Men eftersom kunden bara ville se de fria kanalerna som sänder från Mux 1 och 2, så det blir säkert bra.


20190111 – Felsökning och åtgärd av antennsystem i en villa.

När jag kom till kunden såg jag att de hade en logperiodisk antenn på huset, som det aldrig brukar vara fel på – trodde jag. Men eftersom kabeln var torrsprucken och dålig skruvade jag ner antennen för att byta kabel, men då visade det sig att det var rostigt med dålig kontakt där kabeln var ansluten. Enligt kunden var antennen minst 15 år gammal, så det var väl i och för sig inte så konstigt.

Så jag monterade ny kabel och en ny variant av logperiodisk antenn.

Väl inomhus så hittade jag några mysko kopplingar på vinden vilka orsakade hög dämpning av signalstyrkan, vilket i sin tur gjorde att signalkvaliteten sjönk under minimikravet på 25 dB i MER-värde. Men efter diverse omkopplingar och byte av koaxialkabel fick jag godkänd signal till de 2 rummen på övervåningen.


Nere i vardagsrummet hittade jag ytterligare en onödig fördelare som snodde 3,5 dB av signalen, så därför blev nivån på den högsta frekvensen bara 1,6 dB över minimikravet på 45 dB.

Efter att jag tog bort den onödiga fördelaren blev det godkända värden på rubbet. 😁


20181228 – inkoppling av en Boxer-mottagare.

Tidigare fick jag i uppdrag att installera Canal digital, men det gick inte pga. skymmande träd. Men eftersom kunden ville ha Eurosport samt att hon hade en rejäl Wisi EA34 TV-antenn så föreslog jag att hon kunde skaffa abonnemang hos Boxer istället.

Men idag innan jag skulle koppla in den nya Boxer-mottagaren gjorde jag en kontrollmätning. Då visade det sig dessvärre att signalen var mycket lägre än vad jag hade förväntat mig. Troligen beror det på en gammal kabel som jag ska byta när snön har försvunnit från taket. Men nu funkar säkert TV’n över vintern i alla fall.


20181204 – Montering av antenn till Cassy.

Cassy blev utan TV när Cantab släckte kabel-TV signalen, så hon beställde en ny TV-antenn.

Jag monterade ett väggfäste, maströr och en logperiodisk antenn.

Det blev otroligt bra signal med perfekta Simpsons.

En koll i vardagsrummet visade perfekt signal. Aningens för hög signalstyrka på Mux 7, men efter inkoppling av en fördelare för att få TV i källaren blev signalstyrkan strax under 80 dB vilket är godkänt.


20181123 – åtgärd av en gammal antennanläggning.

När jag kom till den här kunden såg jag att de gamla antennerna var monterade på skorstenen, men samtidigt undrade jag hur de hade löst problemet att det övre fästet sitter där skorstenen är tjockare?

När jag gick runt huset för att kolla den andra sidan såg jag att de inte hade löst problemet, de hade helt enkelt monterat dit röret lutandes.

Då jag bedömde att skorstenen var för dålig att montera ett nytt fäste och ny antenn, monterade jag en Logperiodisk antenn på väggen istället.

Signalen var hur bra som helst, med helt perfekta Muxar. Så här ser det ut när instrumentet jobbar, eller gör en datalogg.

Det blev bra signal i TV rummet och i vardagsrummet.


20181101 – Byte till Boxer istället för Canal digital.

Grannens skog hade växt så högt att det tillslut blev omöjligt att få en störningsfri satellitsignal.

Men det var verkligen inte “bara” att montera ett nytt skorstensfäste eftersom det var stört omöjligt att få fäste på det hala plåttaket. Men med hjälp av en extra stege kunde jag få lite fäste under fötterna. Naturligtvis hade jag även en livlina.

Det gamla skorstensfästet var nog riktigt gammalt. Faktiskt så gammalt att jag inte ens har sett en sådan modell tidigare. Vad jobbigt det måste ha varit att montera med bara en spännbult.

Efter ungefär 2,5 timmars arbete satt det i alla fall ett nytt skorstensfäste med en Logperiodisk antenn på toppen av 4 meter maströr.

Efter justering gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen direkt från antennen. Jag såg även att det krävs en förstärkare eftersom signalen på Mux 6 skulle bli under godkänt värde om jag delade den till 2 TV-apparater.

Jag hade planerat att dra kabeln via vinden, med den vägen var effektivt blockerad av ett isolerat expansionskärl. Något som orsakade ungefär 2 – 3 timmars extra arbete.

Så efter kabeldragning och montering av en förstärkare i sovrummet kunde jag se att det var helt perfekt signal på Mux 7, 2, 3, 1 och 5. (Sändningar via Mux 4 har upphört om någon undrar)


Signalen till HD-kanalerna som sänder från MUX6 var också bra. Längst till höger på spektrumet syns det att 4G-filtret gör nytta.

En datalogg för att dokumentera signalen i sovrummet.

Mycket bra även i vardagsrummet.

Detta var en ganska svår och tidsödande installation, men nu kan de i alla fall kolla på TV utan irriterande störningar.


20181026 – Svårt läge med risk för snöras

Snön hade rasat och förstört antennen, så det var “bara” att montera en ny. Men först måste jag hitta ett ställe där samtliga 6 Muxar hade bra signal.

Men det var lättare sagt än gjort, för alltid var det nån Mux som blev deformerad med dålig signal. På skärmdumpen nedan ser ni att Mux 5 längst till höger har dålig kvalitet.

Jag flyttade antennen en bit och hittade ett ställe där Mux 5 var bra, men då blev Mux 2 dålig.

Efter att jag hade klättrat runt överallt, även längst upp på taket hittade jag ett ställe där alla Muxarna såg bra ut.

Tyvärr var det enda stället med godkänd signal där antennen satt tidigare, så jag monterade en ny på samma ställe.

Mätvärdena inne vid TV-apparaten blev bra.

Men tyvärr så återstår det för kunden att försöka montera ett snörasskydd.


20181005 – Orruddsvägen, Malmjärn

Det brukar vara hopplöst att få godkänd signal till Boxers marksända TV-kanaler vid sjön Malmjärn och kunden hade haft stora problem, vilket syntes på den böjda gamla antennen. Jag var som sagt lite tveksam, men jag gjorde en mätning med en handhållen antenn och upptäckte att det var jättebra signal vid stugan.

Så jag monterade en logperiodisk antenn och drog in en ny koaxialkabel.

Resultatet i vardagsrummet blev lysande ?

Så nu kan de titta på TV när de tröttnar på sjöutsikten ?


20180816 – Stenhällsgatan, Norrsundet

Kundens antenn var lite defekt, men vid en kontrollmätning visade det sig att det inte hade någon signalmässig betydelse.

Jag klättrade upp på taket, ställde mig på skorstenen, anslöt antenninstrumentet direkt på den befintliga antennen och gjorde en testmätning.

Sen testade jag med en logperiodisk antenn. Det blev något bättre, men ej godkänt.

Framför allt var det svårt, eller ganska omöjligt, att få in godkänd signal till MUX 3.

Så slutresultatet av min kontrollmätning är att det är TV via satellit eller fiber som gäller till det här huset. Marksänd TV är det bara att glömma.


20180528 – Småfäbodsvägen, Järbo

Även här tog den hårda vintern knäcken på antennerna så jag monterade en ny Logperiodisk antenn.

Det är svåra förhållanden vid sommarstugan, men det enda som kunden krävde var en störningsfri bild på de fria kanalerna som sänder från MUX 1 och MUX 2.

Det är bara att åka till metallåtervinningen med de gamla antennerna.


20180528 – Nordanåsbo

Den hårda vintern blev sista dödsstöten för de gamla antennerna.

En testmätning på taket med en handhållen logperiodisk antenn visade att det fanns hopp om att erhålla en godkänd signal.

De visade sig att det förutom en ny antenn krävdes ett nytt skorstensfäste, ett nytt rör och en ny kabel.

Resultatet blev godkända värden på rubbet.


20170906

Här var det otroligt svårt läge. Förutom att signalen var halvdålig både från masten i Hofors och masten i Gävle, var det ett högt hus med en svåråtkomlig antenn.

De största problemen hade jag med MUX1 som sänder SVT’s kanaler, men som tur är kan de se SVT’s HD kanaler via MUX6 för den har godkända värden direkt från antennen.

Signalen direkt från antennen in i antennförstärkaren ….

Signalen ut ur förstärkaren har lite bättre signalkvalité.

Nere vid TV’n blev det skaplig signal och tittar man bara på värdena på dataloggen  nedan så kan man tro att det är godkända signalvärden överallt. Men faran med detta är att signalkvalitén störtdyker när signalen in från antennen blir bara aningens svagare. Så därför vill jag alltid ha så stora marginaler som möjligt.


20170824

En ny antenn monterad på en kolonistuga.

Det blev otroligt bra signal.


20170821

Fåglarna trivdes på den gamla Fuba-antennen. Det var dock ett lurigt fel för både förstärkaren och kabeln till vardagsrummet var defekta.

Men nu är det återigen bra signal.


20170821

Här hittade jag en del fel. Koaxialkablar bör bytas och även antennen då kunden saknar TV-kanaler som sänder från MUX 7 som ligger på VHF området.

På UHF-kanalerna blev det dock OK signal.


20170802

Här är det mycket svåra signalförhållanden, men kunden ville bara ha de fria kanalerna som sänder via MUX 1 och 2. Så därför kunde jag montera en UHF-gitterantenn med inbyggd förstärkare, vilket var det bästa alternativet på den platsen.

Signalen pendlade ner och upp. Kolla skillnaden på de 2 spektrumbilderna.


Men det ser i alla fall ut att klara en störningsfri bild.


20170717

En sommarstuga där det är svåra förhållanden lyckades jag få bra signal med en logaritmisk antenn.


Jag monterade en ny antenn på ett mindre hyreshus som ligger lite i radioskugga.
20161201-solbergaleden-logaritmisk-antenn
Det var lite halvklen signal på MUX5, som dessutom pendlade upp och ner ca. 3 – 4 dB i signalstyrka.
20161201-solbergaleden-ur-antenn
Som sagt, MUX 5 var lite trött. Så fort signalen är mindre än de föreskrivna 45dB sjunker MER-värdet under kvalitetskravet 25dB.
20161201-solbergaleden-from-antenna
Så jag monterade en förstärkare direkt efter antennen. Nu blev det bra signalkvalité.
20161201-solbergaleden-with-amp
En datalogg på signalen ur förstärkaren visar godkända värden på rubbet 🙂
20161201-solbergaleden-ur-amp
Efter 34 meter koaxialkabel var det fortfarande godkända värden.
20161201-solbergaleden-lgh-8d
Signalstyrkan på MUX 6 var 48,7 dB direkt ur antennen och dämpningen genom 34 meter koaxialkabel på den frekvensen är 12,5 dB. Så utan förstärkare hade det bara blivit 36,2 dB nere i lägenheten och då är det mycket tveksamt om det hade blivit bild på TV’n överhuvudtaget.
Tur att jag har ett riktigt instrument så att jag kan mäta signalen överallt.


20161129 – Ny antenn till fikarummet i kontoret.

Nytt fäste, nytt rör och ny antenn monterat på den nya kontorsbyggnaden.
20161129-kungsfors-mia-logaritmisk-antenn
MUX 6 blev ganska usel, men det gjorde inget för de ville ändå bara ha tillgång till de fria marksända kanalerna som sänder via MUX 1 och 2.
20161129-kungsfors-mia-spektrum
Svårt läge långt från TV-masten i Gävle så den högsta frekvensen blev mycket svag.
20161129-kungsfors-mia


20161017 – Bra signal med Logaritmisk antenn.

De små Logaritmiska antennerna ser inte mycket ut för världen, men skenet bedrar för de presterar otroligt bra.

Eller vad sägs om detta efter en 2-vägsfördelare och 20 meter koaxialkabel?


20160803 – Maja beställde en ny TV-antenn.

Miss Maja var trött på att jaga pixlar så hon beställde en ny TV-antenn.


Signalen blev lite gränsfall på MUX1 (SVT’s kanaler) men det är ändå inom marginalen.


20160530 – Logaritmisk antenn vid Stensjön

En kund ringde och berättade att han inte hade någon bild alls och att stugan ligger vid Stensjön norr om Åshammar.
– oj oj oj … vid Stensjön är det hopplöst tänkte jag, men jag körde i alla fall till kunden för att se vad jag kunde göra åt antennsignalen till TV’n. Så efter kontrollmätning monterade jag en helt vanlig Logaritmisk antenn och 12 meter ny trippelskärmad koaxialkabel med lysande resultat 🙂
Visst är det otroligt att lyckas få in marksänd TV vid Stensjön?

Som sagt, förvånansvärt bra värden för att vara vid Stensjön.

Dessutom var det sjöutsikt på jobbet 🙂

Kommentarer inaktiverade.