Här kommer jag att samla bilder och information från arbeten med TV-antenner 2024.
20240821 – Problem med varierande signal.
En kund skulle få fibern inkopplad, men han ville ha tillgång till de fria marksända kanalerna om det nu skulle bli avbrott på fibersignalen.
Taket var nyligen omlagt så nu låg kabeln ovanpå takpannorna i betong vilket inte är så bra till vintern, eftersom den säkert går av om den fryser fast i snön. Så han ville att jag skulle dra en ny kabel genom vinden till vardagsrummet. Dessutom var det ofta pixlar på TV4 så han trodde att takläggarna hade kommit åt antennen.
När jag kom hem till kunden såg jag att det satt en Wisi UHF gitterantenn på ett skorstensfäste.
Jag gick in till vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet i antennuttaget. Men signalen var så svag att det inte ens var någon idé att göra en datalogg. Nu kan jag skriva en massa tekniska termer om dB hit och dB dit, men kortfattat så var signalen nere på pixelnivån.
Jag klättrade upp på taket och kopplade in antenninstrumentet direkt på antennen och då blev det betydligt bättre.
Jag justerade antennen och fick signalen ännu bättre.
Men eftersom huset ligger lite i radioskugga hade jag svårt att få raka toppar på muxarna. Jag prioriterade Mux 1 som sänder SVT’s kanaler och Mux 2 som sänder TV4.
När jag hade justerat antennen gjorde jag en datalogg av signalen, men siffrorna som syns är inte exakta för signalen pendlade en aning.
Det man kan se är att Mux 5 var sämst.
Jag kollade hur signalen såg ut när den hade gått igenom 14 meter koaxialkabel till vardagsrummet.
Jag kopplade in det befintliga Teleste antennuttaget, men då försvann det cirka 10 dB i signalstyrka.
Jag monterade ett Televes 1 dB antennuttag istället och då blev signalen i alla fall inte nämnvärt svagare.
För att se hur mycket signalen pendlade aktiverade jag min och max hold i antenninstrumentet. Det gröna visar den lägsta nivån och det blå visar den högsta nivån.
Jag tyckte att det blev oroväckande lågt LM-värde, alltså marginalen till störningarna, med kundens befintliga antennsladd.
Så jag tillverkade en ny anslutningskabel och efter det blev signalen i vart fall inte sämre på vägen från antennuttaget till TV’n.
Sen ville kunden att jag skulle testa en större TV som han hade, men den TV’n klarade inte MPEG4 så den hittade inga kanaler.
– Det är väl bara att köra den TV’n till återvinningen, sa kunden.
– Nej gör inte det för den funkar säkert med signal från fibern, sa jag.
Nu är det bara att hoppas att signalen inte pendlar så lågt att den når pixelnivån. Men samtidigt så ska detta bara vara en backupp ifall signalen från fibern försvinner.
20240812 – Ännu en aktiv utomhusantenn kasserad.
En kund hade köpt en ny TV och efter det blev det störningar på TV4, så han trodde att det var fel på den nya TV’n.
Men det behöver inte vara fel, för det finns vissa TV-apparater och digitalboxar som klarar av att visa en störningsfri bild med sämre signal än andra. Men alla TV-apparater och digitalboxar ska kunna visa en störningsfri bild om den marksända signalen uppgår till minimikravet på 45 dBµV i signalstyrka, 25 dB i MER-värde (signalkvalitet) och minst 6 dB i LM som betyder marginal till störningarna.
Det är mycket att hålla reda på, så han kontaktade mig för att få hjälp med felsökning och åtgärd.
När jag kom dit såg jag att han hade en liten aktiv utomhusantenn så jag befarade det värsta, men jag gick in och mätte den inkommande signalen.
Som synes var det ganska stark signal, men muxarna var väldigt taggiga och då brukar det bli problem med varierande signalkvalitet.
Jag kollade även signalen ur fördelaren.
I vardagsrummet var det dålig signalkvalitet. MER-värdet ska som sagt alltid vara minst 25 dB och LM ska vara minst 6 dB. 2,6 dB i marginal till störningarna på mux 2 betyder att signalen var väldigt nära pixelnivån.
På altanen var det faktisk ännu sämre, troligen beroende på att det var en längre kabel dit.
Det var bara att klättra upp på stegen och skruva ner den aktiva utomhus antennen.
Den aktiva utomhusantennen har en inbyggd förstärkare som får drivspänning via en nätdel och ett inmatningsfilter, sen får förstärkaren drivspänningen via koaxialkabeln. Problemet är bara att den lilla antennen inte kan prestera en signal med bra kvalitet och sen förstärks alltihopa så det blir hög signalstyrka med usel signalkvalitet.
Jag monterade och justerade en Logperiodisk antenn.
Nu blev det godkänd signal på rubbet.
Det var dock fortfarande lite problem med Mux 2 som bl.a. sänder TV4. Med lite problem menar jag att den ändå var godkänd.
Nu blev det bra inkommande signal, men det skulle inte räcka genom fördelare, kablar och uttag så jag monterade en förstärkare.
Ut ur förstärkaren blev det bra styrka på signalen och ännu högre signalkvalitet.
Nu blev det godkänd signal på alla muxar i vardagsrummet, på altanen och i sovrummet.
Så efter en hel del jobb kan kunden njuta av en störningsfri bild på den nya stora TV’n.
20240715 – DVB-C funkade inte när det ska vara DVB-T.
En hyresgäst fick inte in några kanaler i sin nya Samsung TV, så jag körde dit för att kolla vad som var fel.
Den 7 december 2018 monterade jag den här antennen som ger signal till alla lägenheter.
En koll i lägenheten visade att det var bra signal.
Felet var att Samsung TV’n var inställd på kabel-TV (DVB-C) när den skulle ta emot marksänd TV. Så efter att jag gjort en fabriksinställning och sökt efter marksända kanaler (DVB-T) funkade allt.
20240715 – Inaktivt programkort i sovrummet.
Den här kunden besökte jag den 11 oktober 2021, men nu ville han ha hjälp eftersom vissa kanaler saknades.
När jag kom dit såg jag att antennen satt kvar precis som sist, så jag gick in för att kolla signalen.
Det var mycket bra signal i sovrummet, så jag konstaterade att felet berodde på att programkortet inte var aktivt.
Även i vardagsrummet var det bra signal men där använde de en Boxer TV Hub Mini som tar in TV-kanalerna via internet.
Mux 3 var dock lite deformerad så det blev alltså ingen perfekt Simpson, men den har ändå över 25 dB i MER-värde vilket betyder att den är godkänd.
Mux 6 var svagast, men ändå godkänd.
Eftersom de använde en Boxer TV Hub Mini i vardagsrummet kunde jag montera det aktiva programkortet i sovrummet, så de kan se betalkanaler där också.
20240624 – Montering av TV-antenn eftersom kabel-TV signalen från Tele2 försvann.
Eftersom kabel-TV signalen från Tele2 försvann och kunden inte hade fiber var det enklast att montera en antenn för att ta in signalen från TV-masten i Gävle.
Men för att veta var antennen ska placeras började jag med att göra en testmätning med en handhållen Logperiodisk antenn och det såg mycket bra ut.
Kunden undrade om det skulle funka att montera antennen på vinden så jag gjorde en koll. Mux 1 som sänder SVT’s kanaler såg bra ut.
Men signalen från Mux 2 som bl.a. sänder TV4 blev inte godkänd med antennen på vinden.
Så jag monterade antennen på husgaveln.
Nu blev det mycket bra signal på rubbet.
Helt perfekt signal.
Jag gjorde en koll i TV-rummet för att se att den fortfarande var OK efter att ha gått igenom 20 meter koaxialkabel.
20240507 – TV-apparaten sökte in SVT 2 från fel sändare.
Jag blev kontaktad av en kund som hade störningar på SVT 2 men inte på SVT 1 vilket jag tyckte var väldigt märkligt eftersom alla SVT’s kanaler sänds från samma mux.
När jag kom dit såg jag att det var fin havsutsikt från huset.
Kunden hade en UHF-antenn som tar emot frekvensområdet 470-862 MHz. Men vill man ta in TV-kanaler från Mux 7 behövs en VHF-antenn som tar emot frekvensen 205,5 MHz.
Jag gick in i huset och kollade signalen från antennuttaget i sovrummet, där det var störningar på SVT 2. Då såg jag att alla muxar hade godkänd signal, så hur ska det då kunna vara störningar?
Det var en lång anslutningskabel som dessutom var skarvad för att nå till TV’n i andra ändan av sovrummet. Efter att signalen hade gått igenom den kabeln blev signalkvaliteten strax under godkända värden.
Mux 1 hade 23,8 dB i MER-värde och 6,2 dB i marginal till störningarna, vilket är fullt tillräckligt för en störningsfri bild.
Men sen kollade jag i TV-apparatens meny och såg att den hade sökt in SVT 2 från Östhammar på 626 MHz. Mycket märkligt, för jag har aldrig varit med om att någon TV har sökt in kanaler som finns i samma mux från olika muxar.
Jag kollade med instrumentet och såg att Mux 1 från Östhammar knappt syntes.
Sen gjorde jag en ny kanalsökning och då tog TV’n in alla kanaler från rätt muxar. Om du undrar vilka muxar kanalerna sänds ifrån kan du kolla här.
Jag kröp ner under huset för att kolla in förstärkaren och fördelaren.
Eftersom det var en dålig anslutningskabel till TV’n i sovrummet drog jag 17 meter ny kabel och nu blev det faktiskt godkänd signalkvalitet på rubbet.
Jag klättrade upp på taket och kollade om det gick att få in alla muxarna med en logperiodisk antenn och det gjorde det.
Sen kollade jag signalen i köket och vardagsrummet.
Nu kan kunden i alla fall se alla kanaler utan störningar. Sen ska han fundera på om det ska bytas antenn, eller kompletteras med en VHF-antenn för att få in kanaler från Mux 7. Alternativt blir det TV via satellit med ett abonnemang hos Allente.
20240430 – Dålig kabel orsakade pixlar i bilden.
En kund ringde och berättade att de ofta fick störningar på TV4 och att bilden ibland försvann helt, men SVT kanalerna funkade utan störningar.
– Jag måste mäta för att se vad det är för fel, sa jag och sen kom vi överens om en tid.
När jag kom hem till kunden såg jag att det satt en Triax kombiantenn på skorstenen.
Jag zoomade in lite och såg att det var 2 kablar anslutna i dosan och det är inte bra.
Jag såg även att plåtbanden till skorstensfästet inte var riktigt monterade. De ska ligga på tegelstenarna och inte mellan.
Jag gick in i vardagsrummet för att göra en koll och såg att signalen var så dålig att antenninstrumentet inte ens kunde tala om hur dålig signalen var. Ett solklart fall när signalen är under pixelnivån.
Jag klättrade upp på taket och när jag fick loss kabeln från antennen såg jag att den var fuktskadad.
Jag kopplade in antenninstrumentet och såg att den befintliga Triax kombiantennen funkade.
Jag gjorde en datalogg för att senare kunna se hur mycket signalen dämpas ner till vardagsrummet.
Egentligen ville jag fixa så att plåtbanden kom rakt över tegelstenarna, men skorstensfästet var i för dåligt skick. Men om jag hade börjat med det hade det slutat med ett nytt nytt skorstensfäste, ett nytt maströr och en ny TV-antenn, vilket gör att kostnaden hade dragit iväg.
Jag drog ny kabel ner till vardagsrummet, men innan jag anslöt den i antennen justerade jag antennen och fick ännu bättre signal.
Nu blev det faktiskt perfekta Simpsons vilket syftar på Bart Simpsons frisyr.
När jag hade lagt tillbaka tegelpannorna och satt fast kabeln kunde jag klättra ner från taket.
Nere i vardagsrummet kunde jag göra en datalogg.
Jag visade kunden hur det såg ut nu och …
… hur det var från början. En grym skillnad faktiskt.
Men sen upptäckte jag att det var glapp i antenningången i TV’n, men om de inte rör den så funkar det säkert.
20240404 – Byte från Allente till Boxer.
En kund ringde och berättade att han var väldigt missnöjd med Allentes nya satellitmottagare Allente 1, så han hade tecknat ett abonnemang hos Boxer istället.
Sen hade han köpt en ny antenn, skruvat bort Viasat-parabolen och anslutit kabeln i antennen. I vardagsrummet hade han lossat kabeln från satellitmottagaren och satt den i TV’n. Men TV’n hittade inga kanaler så han ville att jag skulle komma dit och fixa.
När jag kom dit såg jag att den nya antennen var monterad och riktad mot TV-masten i Gävle.
Tack vare att jag har så bra zoom på kameran kunde jag kolla detaljer och såg då att vattenskyddet runt kontakten måste skjutas upp en bit.
När jag skulle mäta signalen i vardagsrummet såg jag att han hade monterat kabeln i TV-apparatens satellit-TV ingång. Jag tog i alla fall ur kabeln och monterade en F-hona till IEC-hane övergångskontakt, sen gjorde jag en kontrollmätning som visade att det var ganska bra signal.
Alla Muxar utom Mux 3 klarade kravet på minst 25 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.
23 dB i MER-värde och 5,4 dB i Link Margin betyder att TV6, Sjuan, TV8 osv. kommer att få störningar först om signalen försämras.
Jag berättade för kunden att jag skulle kunna montera en förstärkare för att få lite bättre signalkvalitet, men troligen är det inte nödvändigt, för med den signalen kommer det säkert att funka ändå.
20240216 – Återbesök hos Nytida i Järfälla.
Efter att jag hade varit hos Nytida i onsdags upptäckte jag något märkligt när jag satt hemma på kontoret och granskade dataloggarna i detalj. Det var att signalnivån till lägenheterna 1101 och 1102 skilde ungefär 10 dB trots att jag hade kopplat kablarna till samma 2-vägsfördelare. Sen saknade jag en datalogg från lägenhet 1103 eftersom jag hade missat att kontrollmäta signalen.
Enligt Resona som hade beställt jobbet av mig behövde jag inte bry mig om små detaljer så länge det funkade. Men eftersom jag är så petig och alltid vill veta varför det är si eller så ville jag göra ett nytt besök.
Lappen som jag fick i lyckokakan när vi käkade hos Chili & Wok i Valbo förklarar väl allt?
I alla fall så beslutade jag mig för att köra ner till Järfälla igen och kolla upp det jag funderade på. När jag ändå skulle dit igen fick jag i uppdrag att montera en kabelkanal i lägenhet 1105 där det var utanpåliggande koaxialkabel sista biten.
Det var alltså helt omöjligt att få in kabel i den befintliga flexslangen, så elektrikerna som var där blev tvungna att såga upp ett hål i taket och dra in en ny slang.
Jag borrade rakt upp och la kabeln i en plastkanal. Snyggt och prydligt, men tyvärr ingen bra bild.
Sen gick jag in i lägenhet 1103 för att göra en mätning, men så fort spektrumet syntes på antenninstrumentet såg jag att Mux 1 bara hade 44 dB i signalstyrka. Då gick jag till rummet där jag hade monterat Anttron A229 förstärkaren för att kolla om strömmen hade blivit bruten. Men lysdioden var tänd, så den var i drift.
Jag kopplade in antenninstrumentet och såg att Mux 1 hade 79,1 dB i styrka, men den hade jag justerat till 90,8 dB när jag var där senast.
Undrar om någon har vridit på nivåjusteringen tänkte jag, men när jag satt dit skruvmejseln ökade nivån ungefär 10 dB.
Jag konstaterade att det var glapp i justerskruven så jag gick ner till servicebilen och hämtade en Johansson 722L2 förstärkare, som jag skruvade dit på väggen.
Jag kollade på min hemsida hur signalnivåerna var vid min senaste mätning och såg att det inte skulle skada med 5 dB till.
Justerad och klar.
Jag gick tillbaka till lägenhet 1103 och nu var signalen godkänd.
Jag gjorde en ny mätning i allrummet.
Sen kollade jag signalen i antennuttaget i lägenhet 1101 och såg att den var OK.
Sen gick jag över till lägenhet 1102 som är kopplad via samma 2-vägsfördelare som lägenhet 1101.
Nu såg jag att signalstyrkan var ungefär lika i lägenhet 1101 och 1102. Orsaken till att det skilde 10 dB mellan lägenheterna sist berodde säkert på den defekta förstärkaren, som hade låg utnivå precis när jag mätte signalen i lägenhet 1102.
Jag gjorde även en nya mätningar i lägenheterna 1105, 1106 och 1104.
Nu är det bra signal till alla lägenheter, men tyvärr var det några TV-apparater inte klarade MPEG4 så det blev ingen bild. För den som inte vet kan jag berätta att Teracom ändrade komprimeringsteknik för de marksända TV-kanalerna under hösten 2021. Läs mer om det här.
20240214 – Inkoppling av antennuttag till lägenheter i Nytida.
Jag var till det här stället den 16 och 18 januari och monterade en antenn på taket samt drog ner kabel Nytida, men det gick inte att få in kablarna till de 6 lägenheterna så jag fick ge upp. Sen har Resona anlitat några elektriker som har varit där och kämpat i några dagar. De fick i dragsnören i 5 slangar, men i den 6:e gick det inte att få in dragsnöre, så de drog en ny slang en bit, sen fick jag dra utanpåliggande kabel sista biten till antennuttaget.
Idag var det dags för ett nytt besök för att dra in kablar, koppla in alla antennuttag, koppla ihop alla kablar och montera en förstärkare.
När jag kom dit så märkte jag att det till och med var tungt att dra snöret, men jag fick hjälp så tillslut var alla kablar indragna.
När jag hade kopplat in alla antennuttagen, fördelare och avtappare kontrollerade jag den inkommande signalen.
Sen monterade jag en Anttron A229 förstärkare.
Sen gick jag bort till lägenhet 1101 och gjorde en kontrollmätning.
När jag har laddat in allt i datorn kan jag fingranska mätvärdena och då ser jag något märkligt. Lägenheterna 1101 och 1102 är kopplade via samma 2-vägsfördelare så därför borde signalstyrkan ha varit ganska jämn. Men det skiljer ungefär 10 dB. Men allt är godkänt så det är inget jag egentligen behöver bry mig om, men eftersom jag är så petig vill jag veta orsaken.
Men vad hände med lägenhet 1103? Jag vet att kabeln är indragen och inkopplad så det finns signal, men jag missade tydligen att kontrollmäta signalen.
Lägenheterna 1104, 1105 och 1106 fick också bra signal.
Sen kollade jag allrummet som också fick bra signal.
Tyvärr fanns det ingen riktig katt i någon av lägenheterna så ni får hålla tillgodo med en träskulptur.
20240116 0ch 20240118 – Installation av TV-antenn till fria marksända kanaler.
Det började med att jag fick ett mail.
Hej Magnus!
Googlade mig fram till din webbsida som var mycket intressant.
Jag jobbar som projektledare för Resona, som bygger och förvaltar bostäder i huvudsak i Stockholmstrakten.
Vi har precis överlämnat ett LSS-boende, där kunden är väldigt mån om att fria marksända kanaler skall göras tillgängliga för de boende.
Förutsättningarna är följande:
Varje lägenhet (6 st.) samt ett uppehållsrum har TV/radio-uttag. Från dessa går tomrör ut till gemensam korridor. Från korridoren går tomrör upp till fläktrummet på taket.
Är det möjligt att med dessa förutsättningar sätta en gemensam takantenn och koppla på uttagen i varje lägenhet och i så fall, är det något du skulle kunna utföra?
Visst är det möjligt svarade jag och sen kom vi överens om en tid.
När jag körde ner till Stockholm på tisdagen den 16 januari var det riktigt kallt. Fördelen med 20 minusgrader är att jag kunde köra på en vit, ren och fräsch E4. Det normala är annars att det är saltslask på E4:an, så att det går åt ungefär 4 liter spolarvätska på 20 mil.
När jag kom ner till fastigheten i Järfälla började vi med att gå upp på taket för att kolla om det var tillräckligt bra signal för att montera en TV-antenn.
Med en handhållen antenn kunde jag konstatera att det var bra signal från Nacka-masten borta i horisonten.
Så det var bara att montera ett väggfäste, sen monterade och justerade jag antennen.
Jag zoomade ut så man ser alla muxarna.
Jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalen.
På lite avstånd syns inte antennen mycket.
Lite närmare.
Nu var det “bara” att dra kabel från antennen på taket 8 våningar upp ner till LSS-boendet på plan 2.
Det fanns inget tomrör att dra kabeln i, så vi drog den under ett innertak och vidare ner genom alla våningsplan i ett schakt. Det tog faktisk resten av dagen att dra 66 meter koaxialkabel kabel ner till våning 2, så vi kom överens om att jag skulle återkomma på torsdagen.
När jag kom dit på torsdagen började jag med att mäta hur signalen såg ut efter att ha gått igenom 66 meter trippelskärmad koaxialkabel från Televes. Som ni ser försvann det ungefär 10 dB på Mux 6 som sänds på frekvensen 666 MHz, men lite högre signalstyrka fixas lätt med en förstärkare.
Men sen fick vi problem för det gick inte att få i koaxialkabel i tomrören till de 6 lägenheterna.
Vi började med att försöka mata in koaxialkabeln direkt, men det funkade inte. Så jag hämtade en dragfjäder från servicebilen, men vi fick bara i den några meter sen var det stopp. Vi provade från båda hållen och även med dragfjädern åt olika håll, men efter några meter blev det stopp.
Sen testade vi med att fästa lite tyg i ändan på ett snöre för att sedan försöka suga snöret genom tomröret med en dammsugare, men det gick inte.
Tillslut var det bara att ge upp att få in koaxialkabel till lägenheterna och prioritera kabel till TV’n i allrummet. Det lyckades i alla fall och efter att signalen hade gått igenom ytterligare 33 meter koaxialkabel gjorde jag en ny koll.
Sen kopplade jag in TV’n i allrummet och gjorde en kanalsökning, så nu kan de kolla på TV där i alla fall.
Vi ska fortsätta att fundera på hur vi ska få in koaxialkabel till antennuttagen i lägenheterna.
Det stora problemet är att flexslangen är räfflad samt att det är några kraftiga böjar så det tar stopp.
Kanske de som installerar fiber har några tips?