Arbeten med TV-antenner 2024

Här kommer jag att samla bilder och information från arbeten med TV-antenner 2024.


20240216 – Återbesök hos Nytida i Järfälla.

Efter att jag hade varit hos Nytida i onsdags upptäckte jag något märkligt när jag satt hemma på kontoret och granskade dataloggarna i detalj. Det var att signalnivån till lägenheterna 1101 och 1102 skilde ungefär 10 dB trots att jag hade kopplat kablarna till samma 2-vägsfördelare. Sen saknade jag en datalogg från lägenhet 1103 eftersom jag hade missat att kontrollmäta signalen.

Enligt Resona som hade beställt jobbet av mig behövde jag inte bry mig om små detaljer så länge det funkade. Men eftersom jag är så petig och alltid vill veta varför det är si eller så ville jag göra ett nytt besök.

Lappen som jag fick i lyckokakan när vi käkade hos Chili & Wok i Valbo förklarar väl allt?

I alla fall så beslutade jag mig för att köra ner till Järfälla igen och kolla upp det jag funderade på. När jag ändå skulle dit igen fick jag i uppdrag att montera en kabelkanal i lägenhet 1105 där det var utanpåliggande koaxialkabel sista biten.

Det var alltså helt omöjligt att få in kabel i den befintliga flexslangen, så elektrikerna som var där blev tvungna att såga upp ett hål i taket och dra in en ny slang.


Jag borrade rakt upp och la kabeln i en plastkanal. Snyggt och prydligt, men tyvärr ingen bra bild.

Sen gick jag in i lägenhet 1103 för att göra en mätning, men så fort spektrumet syntes på antenninstrumentet såg jag att Mux 1 bara hade 44 dB i signalstyrka. Då gick jag till rummet där jag hade monterat Anttron A229 förstärkaren för att kolla om strömmen hade blivit bruten. Men lysdioden var tänd, så den var i drift.

Jag kopplade in antenninstrumentet och såg att Mux 1 hade 79,1 dB i styrka, men den hade jag justerat till 90,8 dB när jag var där senast.

Undrar om någon har vridit på nivåjusteringen tänkte jag, men när jag satt dit skruvmejseln ökade nivån ungefär 10 dB.


Jag konstaterade att det var glapp i justerskruven så jag gick ner till servicebilen och hämtade en Johansson 722L2 förstärkare, som jag skruvade dit på väggen.

Jag kollade på min hemsida hur signalnivåerna var vid min senaste mätning och såg att det inte skulle skada med 5 dB till.

Justerad och klar.

Jag gick tillbaka till lägenhet 1103 och nu var signalen godkänd.


Jag gjorde en ny mätning i allrummet.

Sen kollade jag signalen i antennuttaget i lägenhet 1101 och såg att den var OK.

Sen gick jag över till lägenhet 1102 som är kopplad via samma 2-vägsfördelare som lägenhet 1101.

Nu såg jag att signalstyrkan var ungefär lika i lägenhet 1101 och 1102. Orsaken till att det skilde 10 dB mellan lägenheterna sist berodde säkert på den defekta förstärkaren, som hade låg utnivå precis när jag mätte signalen i lägenhet 1102.

Jag gjorde även en nya mätningar i lägenheterna 1105, 1106 och 1104.Nu är det bra signal till alla lägenheter, men tyvärr var det några TV-apparater inte klarade MPEG4 så det blev ingen bild. För den som inte vet kan jag berätta att Teracom ändrade komprimeringsteknik för de marksända TV-kanalerna under hösten 2021. Läs mer om det här.


20240214 – Inkoppling av antennuttag till lägenheter i Nytida.

Jag var till det här stället den 16 och 18 januari och monterade en antenn på taket samt drog ner kabel Nytida, men det gick inte att få in kablarna till de 6 lägenheterna så jag fick ge upp. Sen har Resona anlitat några elektriker som har varit där och kämpat i några dagar. De fick i dragsnören i 5 slangar, men i den 6:e gick det inte att få in dragsnöre, så de drog en ny slang en bit, sen fick jag dra utanpåliggande kabel sista biten till antennuttaget.

Idag var det dags för ett nytt besök för att dra in kablar, koppla in alla antennuttag, koppla ihop alla kablar och montera en förstärkare.

När jag kom dit så märkte jag att det till och med var tungt att dra snöret, men jag fick hjälp så tillslut var alla kablar indragna.

När jag hade kopplat in alla antennuttagen, fördelare och avtappare kontrollerade jag den inkommande signalen.

Sen monterade jag en Anttron A229 förstärkare.

Sen gick jag bort till lägenhet 1101 och gjorde en kontrollmätning.

När jag har laddat in allt i datorn kan jag fingranska mätvärdena och då ser jag något märkligt. Lägenheterna 1101 och 1102 är kopplade via samma 2-vägsfördelare så därför borde signalstyrkan ha varit ganska jämn. Men det skiljer ungefär 10 dB. Men allt är godkänt så det är inget jag egentligen behöver bry mig om, men eftersom jag är så petig vill jag veta orsaken.

Men vad hände med lägenhet 1103? Jag vet att kabeln är indragen och inkopplad så det finns signal, men jag missade tydligen att kontrollmäta signalen.

Lägenheterna 1104, 1105 och 1106 fick också bra signal.Sen kollade jag allrummet som också fick bra signal.

Tyvärr fanns det ingen riktig katt i någon av lägenheterna så ni får hålla tillgodo med en träskulptur.


20240116 0ch 20240118 – Installation av TV-antenn till fria marksända kanaler.

Det började med att jag fick ett mail.

Hej Magnus!

Googlade mig fram till din webbsida som var mycket intressant.

Jag jobbar som projektledare för Resona, som bygger och förvaltar bostäder i huvudsak i Stockholmstrakten.

Vi har precis överlämnat ett LSS-boende, där kunden är väldigt mån om att fria marksända kanaler skall göras tillgängliga för de boende.

Förutsättningarna är följande:
Varje lägenhet (6 st.) samt ett uppehållsrum har TV/radio-uttag. Från dessa går tomrör ut till gemensam korridor. Från korridoren går tomrör upp till fläktrummet på taket.

Är det möjligt att med dessa förutsättningar sätta en gemensam takantenn och koppla på uttagen i varje lägenhet och i så fall, är det något du skulle kunna utföra?

Visst är det möjligt svarade jag och sen kom vi överens om en tid.

När jag körde ner till Stockholm på tisdagen den 16 januari var det riktigt kallt. Fördelen med 20 minusgrader är att jag kunde köra på en vit, ren och fräsch E4. Det normala är annars att det är saltslask på E4:an, så att det går åt ungefär 4 liter spolarvätska på 20 mil.

När jag kom ner till fastigheten i Järfälla började vi med att gå upp på taket för att kolla om det var tillräckligt bra signal för att montera en TV-antenn.

Med en handhållen antenn kunde jag konstatera att det var bra signal från Nacka-masten borta i horisonten.


Så det var bara att montera ett väggfäste, sen monterade och justerade jag antennen.

Jag zoomade ut så man ser alla muxarna.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalen.

På lite avstånd syns inte antennen mycket.

Lite närmare.

Nu var det “bara” att dra kabel från antennen på taket 8 våningar upp ner till LSS-boendet på plan 2.

Det fanns inget tomrör att dra kabeln i, så vi drog den under ett innertak och vidare ner genom alla våningsplan i ett schakt. Det tog faktisk resten av dagen att dra 66 meter koaxialkabel kabel ner till våning 2, så vi kom överens om att jag skulle återkomma på torsdagen.

När jag kom dit på torsdagen började jag med att mäta hur signalen såg ut efter att ha gått igenom 66 meter trippelskärmad koaxialkabel från Televes. Som ni ser försvann det ungefär 10 dB på Mux 6 som sänds på frekvensen 666 MHz, men lite högre signalstyrka fixas lätt med en förstärkare.

Men sen fick vi problem för det gick inte att få i koaxialkabel i tomrören till de 6 lägenheterna.

Vi började med att försöka mata in koaxialkabeln direkt, men det funkade inte. Så jag hämtade en dragfjäder från servicebilen, men vi fick bara i den några meter sen var det stopp. Vi provade från båda hållen och även med dragfjädern åt olika håll, men efter några meter blev det stopp.

Sen testade vi med att fästa lite tyg i ändan på ett snöre för att sedan försöka suga snöret genom tomröret med en dammsugare, men det gick inte.

Tillslut var det bara att ge upp att få in koaxialkabel till lägenheterna och prioritera kabel till TV’n i allrummet. Det lyckades i alla fall och efter att signalen hade gått igenom ytterligare 33 meter koaxialkabel gjorde jag en ny koll.

Sen kopplade jag in TV’n i allrummet och gjorde en kanalsökning, så nu kan de kolla på TV där i alla fall.

Vi ska fortsätta att fundera på hur vi ska få in koaxialkabel till antennuttagen i lägenheterna.
Det stora problemet är att flexslangen är räfflad samt att det är några kraftiga böjar så det tar stopp.
Kanske de som installerar fiber har några tips?


 

Kommentarer inaktiverade.