Arbeten med paraboler, juli – september 2022

Det blev för många bilder med parabolarbeten från 2022, så jag har delat upp dem på flera sidor.


20220922 – Ställningsbyggare rubbade parabolen.

Kunden hade fått huset ommålat, men när de rev ställningen kom de åt parabolen så den tappade all satellitsignal.

När jag kom dit såg jag att det inte fanns någon satellitsignal, men däremot störningar som inte ska finnas.

Jag bytte mikrovågshuvud och justerade.

Jag gjorde även en koll i vardagsrummet för att se att kabeln var OK.

Jag såg även att satellitmottagaren var ansluten med en scartkabel till TV’n och då blir det ingen bild med HD kvalitet. Jag hämtade en HDMI-kabel i servicebilen för att visa skillnaden i bildkvalitet och när han såg vilken grym förbättring det blev köpte han kabeln direkt.


20220922 – Väldigt väderkänslig satellitsignal.

Redan innan målarna monterade byggställningen var satellitsignalen väldigt väderkänslig, men efter att ställningen monterades gick det inte att se vissa kanaler.

När jag kom dit såg jag att fästet var dåligt monterat från början och nu höll det dessutom på att lossna från väggen.

Väggfästet satt monterat med 4 skruvar av olika sort, med en gemensam nämnare var att de saknade gänga cirka 20 mm längst in. Alltså drog de inte i panelen eftersom den är cirka 20 mm tjock.Jag kollade vad parabolen lämnade för signal och som synes var den väldigt dålig.

Men för att överhuvudtaget kunna justera parabolen var jag tvungen att fixa väggfästet. Jag började med att ta loss parabolen och skruva bort fästet. Sen monterade jag den övre rörklamman där den ska sitta, dvs. längst upp.

Då fick jag dit de övre stagen med rätt skruvar där det sitter en regel under panelen.

Efter en hel del skruvande fick jag dit parabolen mycket stabilt.

Men byggställningen skymde en hel del så det blev inte godkänd signal.

Signalen blev dock mycket bättre än vad den var.

Kanalerna som sänds från transpondern på frekvensen 12,111 GHz vertikalt kommer att få störningar först eftersom den var svagast.

När de river ställningen om några dagar blir det säkert godkänd signal, dvs. mellan 14-17 dB i MER värden.20220922 – Parabolservice, Pingstkyrkan i Hofors

Här har jag tidigare installerat en parabol till Astra satelliterna på 4,8° öst där Viasat kanaler fanns tidigare, men även en parabol till Thor på 0,8° väst för att flyktingar från Ukraina ska kunna se TV från hemlandet och svenska kanaler så att de lär sig språket.

Om du vill läsa mer om de tidigare jobbet i Pingstkyrkan kan du klicka på någon av länkarna nedan:


Men nu har flyktingarna flyttat så de ville ha signal till ett TV-rum i en lägenhet längst upp i huset.

Fört en koll av signalen från Thor.

Jag kollade även signalen från Astra 4,8° öst. Från den satelliten sänds även Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige som Pingstkyrkan gärna vill ha tillgång till.

Efter en hel del jobb var jag klar med kabeln till TV rummet uppe så jag gjorde en signalkoll.

Men när jag anslöt den nya satellitmottagaren så var det fel “main software”, eller på svenska fel mjukvara i den. Som tur är har jag gjort några DishTurns så jag visste hur jag skulle få i rätt mjukvara, men en vanlig kund vet absolut inte hur de ska fixa problemet.

Men efter att jag hade laddat in rätt mjukvara kom det upp en text som sa “ingen signal”. Mycket märkligt så jag kopplade in instrumentet igen som visade att det fanns signal.

Men efter en del testande såg jag att signalen helt plötsligt blev så svag att det bara syntes lite på spektrumet.

Jag mätte signalen direkt från parabolen och den var bra, så jag misstänkte att felet var i DiSEqC-switchen.

Men efter att ha testat flera DiSEqC-switchar konstaterade jag att det var fel på mikrovågshuvudet, så det bytte jag.

Nu blev det stabil signal från Thor satelliterna uppe.

Även från satelliterna på 4,8 grader öst fanns det signal.

Så nu var det bara att ringa till Allente och aktivera den nya satellitmottagaren. Sen var det bara att lasta i stege, antenninstrument och verktyg i bilen.

Detta tog faktiskt lite extra tid i och med att den nya satellitmottagaren hade fel “main software” samt att det blev ett periodiskt fel i ett begagnat mikrovågshuvud.


20220921 – Några träd är fällda så nu gick det att få satellitsignal.

Den 12 augusti 2021 var jag till den här kunden för att installera en parabol till italienska kanaler från Hotbird på 13° öst, men skogen skymde så det gick inte att installera.

Men nu hade de tagit ner några träd så det gick att få in signal. Det var dock gränsfall, precis ovanför trädtoppen, så om några år skyms troligen satelliterna igen. Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att Hotbird-satelliterna är.

Jag monterade en Triax 80 cm parabol med ett Inverto mikrovågshuvud.


Det blev bra signal.

Det går att se på TV i antenninstrumentet.

Efter att jag hade dragit in kabel kollade jag signalen.

Sen kopplade jag in en ny Opticum HD AX 150 satellitmottagare.


20220919 – Hotbird satelliterna skymdes av skogen.

En kund som har flyttat till Gävle ville att jag skulle montera en parabol till italienska kanaler. Men tyvärr, när jag kom dit såg jag att skogen skymde alla satelliter. Jag har ritat en orange stjärna där Hotbird 13° öst, som bl.a. sänder italienska kanaler finns.

Träden står på kommunens mark och de kommer säkert inte att fälla några träd.

Så om det ska gå att se TV via satellit återstår det bara att montera parabolen på en fackverksmast.
På bilden nedan har jag ritat hur det skulle kunna se ut med en fackverksmast på tomten. Sen är det bara att använda en skylift för att montera en parabol på toppen.


20220915 – Flytt av satellitmottagare till vardagsrum med mera.

Det började med att de köpte en ny Philips 65″ TV som de ville använda till TV via satellit i vardagsrummet. Men eftersom satellitmottagaren med tillhörande kablar stod i gillestugan ville de ha hjälp med kabeldragning och inkoppling av utrustningen i vardagsrummet.

I gillestugan och köket ville de kunna se de fria kanalerna via marknätet, så det blev lite kabeldragning och omflyttning av signaler.

Först en koll vad antennen till de marksända kanalerna gav för signal till TV’n i köket.


I gillestugan kopplade jag in den befintliga antennförstärkaren så att det blev signal till de marksända kanalerna, sen gjorde jag en kontrollmätning innan jag kopplade in kabeln i TV’n och startade en kanalsökning.

Jag lämnade även en kabel med satellitsignal i gillestugan, som kan vara bra att ha om de nu vill flytta ner OnePlace-mottagaren igen.

Därefter flyttade jag OnePlace-mottagaren till vardagsrummet och drog en kabel dit, sen gjorde jag en kontroll av vad parabolen lämnade för signal.


Det blev så mycket omkopplingar hit och dit, så grannen Rut kom förbi för att kolla att jag inte missade något. Men allt blev bra så Rut godkände mitt jobb.


20220913 – Felsökning samt byte av mikrovågshuvud.

En kund tröttnade på att det blev störningar så fort det blev lite sämre väder, så han ville att jag skulle fixa bättre signal.


Jag började med att kolla och såg att det var lite dålig signalkvalitet.

Det ska vara minst 13 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin, så det var bara 2 transpondrar som hade godkänd signalkvalitet.

Jag fick inte tillräcklig signalkvalitet genom att justera, så jag monterade ett Inverto quad LNB.

Jag lyckade få 2 dB till vilket inte låter speciellt mycket, men det är ändå en stor förbättring eftersom +3 dB är en fördubbling.

Precis när jag var klar ute började det regna.

En koll i vardagsrummet visade att det blev godkänt och sen visade den vita boxen 100% på både signalstyrka och signalkvalitet.


20220829 – Justering av parabol efter husmålning.

Målarna skruvade ner parabolen innan de sprutmålade huset, men sen fick de inte tillbaka den i rätt läge. Inget ont om dem för de är inte antenntekniker och jag är ingen målare så de kan garanterat måla mycket bättre än mig.

Så för att få det ordentligt gjort fick jag uppdraget att justera parabolen. När jag kom dit såg jag direkt att polarisationen, alltså mikrovågshuvudets vridning, var fel.

Det felet berodde antagligen på att det lätt kommer ur läge eftersom montören från Canal Digital inte hade monterat skruven som håller inställningen på mikrovågshuvudet.

Dessutom saknades en skruv till höjdjusteringen och den som satt där var felmonterad, så det var svårt att låsa höjdjusteringen.

Jag hittade en bättre begagnad skruv i bilen som jag monterade i fästet till mikrovågshuvudet.

Efter justering skruvade jag åt skruven, så nu sitter mikrovågshuvudet fast ordentligt.

Sen flyttade jag den felaktigt monterade skruven till höjdjusteringen och monterade ytterligare en skruv på rätt ställe.

En koll vid parabolen efter åtgärd och justering visar att det blev bra signal. Det var dock ett träd längre bort som hade börjat skymma satelliterna för signalen pendlade lite.

Justerad och klar.

En koll i vardagsrummet visar att den vita boxen fick godkänd signal.

Nu kanske ni undrar om det verkligen var nödvändigt att montera skruvarna som saknades när jag bara hade i uppdrag att justera parabolen?

Ja det var nödvändigt eftersom höjdjusteringen inte gick att låsa ordentligt samt att om mikrovågshuvudet sitter löst är det stor risk att det skulle ändra läge när jag tog bort kabeln till antenninstrumentet.


20220824 – Den vita boxen ville inte starta.

För ungefär ett år sedan var jag till den här kunden när TV’n sa “Ingen signal” och nu var det lika igen. Felet förra året var att hon inte hade valt HDMI 1 på TV’n, men nu verkade det vara något annat.

En koll utomhus visade att inget hade förändrats.


En koll inomhus visade att signalen fortfarande var helt OK.

Men felet då? Den vita boxen ville inte starta riktigt så jag testade en annan nätdel och flyttade några elkablar. Men sen funkade det med nätdelen hon hade och jag kunde inte hitta någon glappkontakt. På något märkligt sett försvann felet av sig själv eller så var det glapp någonstans som blev åtgärdat när jag flyttade kablarna.

Edit: 20220825 Kunden ringde och meddelade att boxen inte ville starta efter att den hade varit utan ström över natten. Jag sa i telefonen att hon skulle dra ur nätdelen och sätta i den igen igen. Då startade satellitmottagaren, men om det är fel på satellitmottagaren eller nätdelen är svårt att veta. …. fortsättning följer ….


20220824 – Justering efter att kund har flyttat parabol.

Några dagar före jul 2021 besökte jag den här kunden för att göra en DishTurn, men då var det ett träd som skymde sikten något. Kunden hade nu flyttat parabolen men de hittade inte rätt satellit med en liten Satellite finder från Biltema, så de kontaktade mig för justering med ett professionellt antenninstrument.

En koll på spektrumet visar 16 dB i MER-värde på 10778 GHz vertikalt.

En dokumentation av signalen i vardagsrummet.


20220823 – Putte kunde inte se på TV efter ett oväder med åska.

Putte ville att jag skulle komma och fixa så att det blev signal till satellitmottagaren.
– Man det är långt till Näs Kungsgård, sa jag.
– Det finns inga antenntekniker häromkring, tyckte Putte.

När jag kom hem till Putte kom han och mötte mig.

Parabolen satt högt upp på skorstenen.

När jag gick in i vardagsrummet för att kolla om det fanns signal spanade Putte noga så att jag inte missade något.

Men det fanns ingen signal så jag konstaterade att det var fel på mikrovågshuvudet.

Jag bytte mikrovågshuvud och fäste eftersom det var spräckt. Sen fick jag även montera ett par nya muttrar till fästet.

En ny koll i vardagsrummet visade att satellitmottagaren fick bra signal.

Äntligen kan jag se på TV igen, tyckte Putte.


20220822 – Felsökning och åtgärd efter åska.

Signalen försvann efter ett kraftigt åskväder så kunden bokade felsökning och åtgärd.

Jag konstaterade ganska snabbt att mikrovågshuvudet inte lämnade någon Sat-CR signal.

Jag monterade ett annat mikrovågshuvud och finjusterade parabol samt polarisation.

Det blev bra signalkvalitet.

En koll i vardagsrummet för att se att allt var OK.


20220822 – Åtgärd av Oswalds Allente parabol.

För ett par år sedan besökte jag Oswald och hjälpte honom att installera en vanlig TV-antenn till Boxers utbud, men nu ville han kolla på TV via satellit igen.

Någon från Allente hade varit där och gjort en slarvig installation så Oswald visade att han var var lite missnöjd.

Oswalds husse hade börjat att flytta parabolen.

Jag litar på att du fixar det här ordentligt, tyckte Oswald.

Jag började med att justera och fick mycket bra signal.


Det blir bra signal eftersom det satt ett av marknadens bästa mikrovågshuvud på parabolen, som du kan läsa mer om här.


Jag drog en ny kabel en bit och tänkte först skarva den, men då såg jag hur slarvigt Allentes montör hade monterat F-kontakten.

Kontakten lossnade helt enkelt, så störningarna berodde säkert på detta.

Kabeln var felaktigt skalad och då är det naturligtvis omöjligt att få kontakten att sitta kvar.

Jag drog ny kabel ända in till vardagsrummet där jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalkvaliteten.
Justerad och klar.

Nu ska jag gå in och kolla på Animal Planet, tyckte Oswald när jag var klar.


20220811 – TV från Lettland och Ryssland.

Några från Lettland som är i Sverige och jobbar ville se TV från Lettland och Ryssland. De hade försökt själva men hittade inte rätt satelliter.

Jag gjorde en koll på KingOfSat och hittade några kanaler.

Jag riktade in parabolen mot Hotbird på 13° öst och sidomatade signal från Astra på 4,8° öst.

Det blev bra signal från Astra och Hotbird.


20220809 – Flytt av parabol och kabeldragning.

Jag fick i uppdrag att dra en kabel till satellitmottagaren i ett nybyggt vardagsrum, men först en koll av signalen de hade i det före detta TV-rummet. Jag såg att signalkvaliteten var lite dålig så det skulle gå att förbättra.

När jag kollade ute såg jag att parabolen var något skymd av ett tak samt att polarisationen var felinställd.

En koll direkt vid parabolen.

Jag flyttade upp parabolen för att den i alla fall inte skulle skymmas av huset. Men det var svårt att hitta ett bra läge för det var även träd som skymde.


En ny koll direkt vid parabolen.

Men när trädet rörde sig i vinden pendlade signalkvaliteten kraftigt. Som bäst såg jag att det var 17,1 dB i MER-värde och omkring 12 dB som sämst.


Med en ny kabel blev det bra signal till den vita boxen i vardagsrummet.

Även den vita boxen i sovrummet fick bra signal.

För att slippa pendlande signalkvalitet ska kunden såga av några grenar på trädet som skymmer sikten.


20220809 – Jag hjälpte Skorpan att få igång satellitmottagaren i sommarstugan.

Enligt felanmälan hade den vita satellitmottagaren fastnat på TV4 och det gick inte att byta kanal eller ändra ljudet. Den hade helt enkelt fastnat.

När jag kom dit började jag med att kolla att det var fri satellitsikt.


Men jag såg att banden till skorstenfästet var felmonterade. De måste sitta mitt på tegelstenarna för annars äter de sig in i putsen.

Även på andra sidan huset såg jag att banden till skorstensfästet var felmonterade.Men nog om detta för nu var det dags att gå in och se vad TD64-parabolen med ett ALPS mikrovågshuvud presterade.


Inne i kammaren såg jag att det var mycket bra signal, men fjärrkontrollen funkade inte. Jag gick ut i bilen och hämtade multimetern för att kolla om det var någon ström i batterierna. Det visade sig att batterierna var kass och efter att jag hade satt i nya batterier funkade allt.

Det var svårt att få någon bra bild på Skorpan, för hon fick så bråttom att springa in och kolla på TV.


20220718 – Jag hjälpte Ylvas granne att få satellitsignal till sommarstugan.

Ylvas granne hade problem med satellitsignalen i sommarstugan.

De tog med sig satellitmottagaren från bostaden i Katrineholm där parabolen var justerad till Thorsatelliterna och enligt Allente var det bara att vrida parabolen vid sommarstugan 6-7 grader åt väster. Men det visade sig att det inte var “bara” för det var skymmande träd.

Jag lyckades hitta Thorsatelliterna i alla fall, men signalen var väldigt dålig och försvann helt när träden vajade i vinden.

Signalkvaliteten pendlade mellan 9,6 dB och 0 dB i MER-värde.

Jag skruvade ner parabolen och gjorde en testmätning vid en liten lucka mellan träden. Där gick signalen fram, så det var bara att skruva fast och justera parabolen.

Det blev skaplig signal med TE57 parabolen från Tele-system. Dock aningens under godkänt värde på de 2 högsta frekvenserna.


Jag visade kunden att TV6 är den kanalen som får störningar först vid dåligt väder.

Kabeln räckte inte så jag monterade en skarv som jag tätade med Vulktejp. Senare ska kunden lägga kabeln i en slang som han ska gräva ner.

En koll i TV-rummet visar att det blev ganska bra.

Wow …. det där ser ju bra ut tyckte Ylva när jag var klar.


20220718 – TV från Tjeckien

En kund hade störningar på TV-kanalerna från Tjeckien så hon bokade service.

Det första jag såg när jag kom dit var att kabeln hängde löst.

Jag klättrade upp på taket för att kontrollmäta och såg ett fel jag aldrig har sett förut. Signalen pendlade kraftigt i styrka från det gröna fältet som är minimum till toppen av det blå fältet som är max. Därför blev det oerhört mycket störningar i bilden.


Jag monterade ett nytt Inverto LNB och satt fast kabeln.

Nu blev det bra signal från Astra på 23,5° öst.

Sen var det bara att klättra ner från taket och mäta inomhus.

I vardagsrummet blev det mycket bra signal till Samsung TV’n med inbyggd satellitmottagare.

Så nu kan de se TV från Tjeckien utan störningar.

Med fastsatt kabel ser det betydligt bättre ut än när jag kom. Dessutom är det ingen risk att kabeln fryser fast och dras med när snön halkar ner.


20220713 – Åtgärd av dålig satellitsignal.

En kund hade problem med skymmande träd så han flyttade parabolen och fällde träd, men det var ändå svårt att få bra signalkvalitet så han kontaktade mig.

När jag kom dit började jag med att göra en visuell koll och såg att det var fritt framför parabolen.

När jag såg att det gamla vattenskyddet satt kvar på kabeln undrade jag vem som hade monterat och då talade kunden om att han hade gjort det själv. Ingen att klaga på alltså.

Jag gjorde en koll av signalen och såg att den var mycket dålig.

Men det var inte bara att justera parabolen, för om den ska hålla inställningen i många år duger det inte att sätta fast maströret på en träkloss. Så det var bara att skruva ner parabol, maströr, övre fäste och träkloss.

Jag monterade ett stabilt övre fäste sen kunde jag justera.

Nu blev det riktigt bra signalkvalitet. Jag undrar förresten om det inte är bäst hittills att få 17,5 dB i MER-värde på 12,437 GHz horisontellt?

Justerat och klart. Bara en snyggare kabeldragning återstår, men det ska kunden fixa själv.

Jag drog koaxialkabeln i rörprofilen vilket blir mycket snyggare.

Fixat och färdigt.

Jag gjorde en koll i vardagsrummet som visade att satellitmottagaren numera får mycket bra signalkvalitet.


Kommentarer inaktiverade.