TV till flyktingar från Ukraina.

Pingstkyrkan i Hofors vill att flyktingar från Ukraina ska kunna se TV från hemlandet, men även svenska kanaler så att de lär sig språket.

För att komma igång med det hela har Allente sponsrat med en Viasat-mottagare samt att Elon i Hofors (Foto Johan) har sponsrat med kabel och en av parabolerna. En annan privatperson har sponsrat med en Canal Digital parabol och sen fick jag mikrovågshuvuden från en annan person.

Sen får vi se om jag kan få någon sponsring för väggfäste, maströr, DiSEqC-switch, kablar, kontakter, resa och arbete mm. Jag har en idé om att ta emot sponsring via Swish för att sedan skänka överskottet till Pingstkyrkans flykting-verksamhet. Jag återkommer om det när de kan se Ukrainska kanaler på TV.

Jag började med att göra ett besök för att kolla läget.

Jag konstaterade att hela Pingstkyrkan och därmed satellitsignalen skymd av stora tallar, men efter en hel del mätande kom jag fram till att det skulle gå att montera parabolerna på uthuset.

Jag skruvade dit fästen och ett maströr.


Sen monterade jag 2 paraboler och började justera.

Det knepiga var att signalkvaliteten på 11,996 GHz horisontellt som sänder Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige pendlade mellan 16,1 och 11,3 dB i MER-värde.


När signalen pendlade på det viset trodde jag att det var någon gren som skymde. Men det var det inte utan det måste vara något fel på det begagnade Triax-mikrovågshuvudet.

En elektriker har dragit kabeln mellan uthuset och TV-rummet i Pingstkyrkan, så den ska han klamra fast senare. Jag måste ändå tillbaka och montera 2 st. nya universal mikrovågshuvuden och en DiSEqC-switch.

Den övre parabolen är för att ta emot de ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.


En snabb koll av signalen från Astra på 4,8° öst.

Den undre parabolen är för att ta emot de svenska kanalerna från Thor 0,8° väst.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera vad jag fick för signal från Thor på 0,8° väst.

Hemma har jag tillbringat större delen av söndagen med att kolla upp frekvenser samt att göra en kanalplan till kanaler från Ukraina.

När jag hade gjort kanalplanen gjorde jag en testmätning från min Toroidal T90 parabol.

Som synes på dataloggen ovan är det stor skillnad i signalkvalitet mellan de olika transpondrarna.
Enligt täckningskartan kräver kanalerna som sänds från 11938 GHz vertikalt endast en liten 50 cm parabol.

Medan kanalerna som sänds på 11747 GHz vertikal kräver en parabol i storleken 65-85 cm.

I min VU+ satellitmottagare hemma har jag programmerat in 28 kanaler från Ukraina.


Så här kan det se ut på Ukraine HD.

Jag ska tillbaka och göra klart jobbet sen blir det spännande att se om satellitmottagaren som Allente har sponsrat med klarar av de Ukrainska kanalerna. De brukar nämligen begränsa funktioner till allt annat än deras egna kanaler.

Kommentarer inaktiverade.