Mera jobb med TV till flyktingar från Ukraina.

Jag fortsatte jobbet med att få in de Ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.

Upp med stegen för att kolla om det verkligen var fel på Triax mikrovågshuvudet.


Hemma hade jag kollat upp frekvenser samt att jag hade gjort en kanalplan till kanaler från Ukraina, så nu kunde jag mäta ordetligt.

Men Triax mikrovågshuvudet pendlade i signalkvalitet så jag bytte till ett MTI mikrovågshuvud.
Lite svårt att justera polarisationen när det inte finns någon transponder tvärs emot så jag gjorde som man gjorde förr, dvs. bytte polarisation och justerade till ett minimum.


Sen var det bara att göra en datalogg med MTI mikrovågshuvudet.


Jag bytte även till ett MTI mikrovågshuvud på parabolen som är riktad mot Thor 0,8° väst för att ta emot de svenska kanalerna.


Jag monterade en DiSEqC-switch och gjorde en ny koll.


Men jag fick aldrig instrumentet att slå över till B-ingången på DiSEqC-switchen så jag gick in för att kolla i TV rummet.

Men satellitmottagaren ville inte heller ta emot signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen, så jag gick ut igen. Testade en annan DiSEqC-switch men det visade sig att det hade blivit fel på MTI mikrovågshuvudet, så jag bytte till ett bättre begagnat Canal Digital LNB.Nu funkade det att få signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen.

Nu var det bara att fästa upp switch och kablar med buntband.


I TV rummet fick jag signal till de ukrainska kanalerna.

Men sen gick det bara att bläddra bland de förinställda transpondrarna i Viasat-boxen, så jag kunde inte välja frekvens, polarisation, symbolrate och FEC.

Jag fick i alla fall in Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige som sänder på 11,996 GHz horisontellt.

Jag trodde att det bara var att ge upp med Samsung VI-GX680SJ UHD DVB-S2 satellitmottagaren eller kortfattat Viasat UHD-box, men jag har fått tips av en kollega hur man går runt problemet, så att man kan programmera in önskade värden själv. Därför blir det ytterligare ett besök.

Kommentarer inaktiverade.