Arbeten med paraboler, april – juni 2022

Det blev för många bilder med parabolarbeten från 2022, så jag har delat upp dem på flera sidor.


20220627 – Träden började skymma – igen.

Kunden tog bort några skymmande träd och jag justerade parabolen den 24 september 2019, men nu hade träden vuxit upp igen.

Hopplöst läge.

Jag kollade och såg att signalkvaliteten var usel.

Jag flyttade upp parabolen till ett befintligt skorstensfäste.

Nu blev det bra signal.

Jag drog kabeln i en VP-slang så att den inte blir skadad.

För att kabeln inte ska dras med av snön satt jag fast den med Caddy balkklammer och buntband.


Monterat och klart.

Väderskyddet nerdraget.

När jag hade justerat klart parabolen såg jag att bakstycket hade en spricka, men det har ingen betydelse för parabolen sitter fast ändå.

En koll i vardagsrummet


20220622 – Tyska TV-kanaler via satellit och svenska kanaler via fiber.

I telefonen berättade kunden att de hade dålig signal till de tyska kanalerna från Astra 19,2° öst. Hon berättade även att de hade en plattantenn vilket jag anser är för liten för att få bra signal så här långt norrut.

När jag kom dit kollade jag in vad plattantennen gav för signal på 11,214 GHz horisontellt.

Jag justerade och fick 8 dB i MER-värde som bäst på 11,214 GHz horisontellt. Men Link Margin var minus 0,2 dB vilket betyder att det förekom störningar.

Jag skruvade ner plattantennen och monterade en Triax-TDS80A.


Efter justering blev det 13,2 dB i MER-värde vilket är betydligt bättre. Nu blev det dessutom 5 dB i Link Margin, eller vädermarginal på svenska. När signalen halveras pga. dåligt väder återstår det fortfarande 2 dB. Det är därför man vill ha så höga värden som möjligt.

Jag såg även att plattantennen var spräckt, så troligen har det kommit in fukt.

För att de ska kunna se de svenska kanalerna drog jag en ny kabel från fiberkonvertern via vinden till TV’n i vardagsrummet.

Sen tog jag bort alla gamla kablar samt kabelklammer och tog med allt därifrån.


20220530 och 20220614 – TV till flyktingar från Ukraina.

En mycket vänlig person som har lånat ut en lägenhet till några flyktingar från Ukraina undrade om det fanns möjlighet att få in TV-kanaler från Ukraina med den gamla nordenparabolen.

Det satt 2 st. mikrovågshuvuden på parabolen. Ett till Thor på 0,8° väst och ett till Astra på 4,8° öst.

Jag gjorde en koll och såg att det gick att få in några transpondrar.

Transpondern som sänds på frekvensen 11,766 GHz horisontellt är dock riktad mot Europa så den blir svagare här i norr.

Men några kanaler skulle de få in så jag fixade fram en Opticum HD AX 150 satellitmottagare.

Opticum HD AX 150 har till och med en scartkontakt vilket är väldigt ovanligt nu för tiden. Men det kan ju vara bra till den som har en gammal tjock-TV.

En ny koll av signalen som kunde ha varit lite bättre. Jag gör nog ett återbesök för att byta mikrovågshuvud eller nåt.


20220615 – Montering av Sat-CR-switch som OnePlace-mottagaren klarar av.

Detta blev en långdragen historia. Från början fick Tekniklänken i Falun uppdraget av Allente att koppla in en One-Place mottagare. Men när den så kallade teknikern kom dit och fick se att det var frågan om ett satellitsystem till 8 lägenheter sa han att han inte klarade av det och åkte därifrån. Så den 26 april började jag med det ganska svåra eller komplicerade paraboljobbet.

Allente trodde att det var fel på OnePlace-mottagaren så de skickade en ny. Därför gjorde jag även ett besök hos kunden den 2 maj, men det blev ingen skillnad med den nya OnePlace-mottagaren.

Det visade sig att One-Place mottagarna inte klarar av annat än standard Sat-CR frekvenser samtidigt som man aktiverar internet. Så efter en hel del forskning och sökande på internet kom jag fram till att den enda lösningen på problemet var att beställa en switch från Johansson i Belgien. Jag kunde dock inte beställa den själv utan det gick via Teleton som är en svensk grossist för antennmaterial.

Johansson REF. 9733 skickar ut följande användarband enligt standarden EN50494:
Användarband 1: 1210 MHz
Användarband 2: 1420 MHz
Användarband 3: 1680 MHz
Användarband 4: 2040 MHz

Switchen som de hade tidigare, en Unicable Cascadable Switch, skickade ut användarbanden på följande frekvenser:
Användarband 0: 1076,06 MHz
Användarband 1: 1178,12 MHz
Användarband 2: 1280,18 MHz
Användarband 3: 1382,24 MHz
Användarband 4: 1484,30 MHz
Användarband 5: 1586,36 MHz
Användarband 6: 1688,42 MHz
Användarband 7: 1790,48 MHz

Detta stämmer inte heller fullt ut så i Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren programmerade jag in:
Användarband 1: 1076 MHz
Användarband 2: 1178 MHz

Detta har fungerat i många år, men när de ville byta till en OnePlace så uppstod det ett problem.

Så bort med Unicable Cascadable Switchen ….

Detta är centralen i det mindre hyreshuset, så därför var det inte bara att byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, för då hade det ställt till problem för andra hyresgäster.

Johansson switchen monterad.

Jag gjorde även en koll av den inkommande terresta (marksända) signalen och upptäckte då att Mux 6 inte har godkänd signalkvalitet. Så om någon hyresgäst tar in Boxers utbud kan de få störningar på kanalerna från Mux 6.

Jag gjorde även en koll av satellitsignalen och där såg jag att de två högsta frekvenserna hade sämre signalkvalitet. Antagligen krävs det byte till ett nytt Quattro mikrovågshuvud.

I vardagsrummet blev det signal på alla 4 användarbanden, men det blev en hel del tidsödande strul med OnePlace mottagaren som krävde fabriksåterställning mm. Men tillslut funkade allt.


20220609 – Allentes support lyckades inte aktivera programkortet.

Precis som de har gjort i många år tog kunden med programkortet till fritidshuset men det gick inte att aktivera det i satellitmottagaren. De blev då kopplade till Allentes support som inte kunde lösa problemet utan sa bara att de kunde förlänga abonnemanget och köpa en ny satellitmottagare. Men då kunden hade ytterligare 2 st. satellitmottagare hemma körde de 12 mil för att hämta dem. Åter i fritidshuset fick de ingen signal på någon av de andra satellitmottagarna, så de ringde mig och bokade service.

När jag kom dit började jag med att kolla signalen som fortfarande var helt OK.

Efter att jag hade kollat signalen kopplade jag in satellitmottagaren som alltid stod i fritidshuset, sen ringde kunden och då gick det helt plötsligt att aktivera kortet i den satellitmottagaren.

Att det blev “ingen signal” i de 2 andra satellitmottagarna beror på att de har ett Sat-CR mikrovågshuvud hemma i bostaden medan det sitter ett universal mikrovågshuvud på parabolen till fritidshuset.


20220602 – Dexter beställde montering av parabol och antenn efter takrenovering.

De började bli klara med takrenoveringen så nu ville Dexter, som fyllde 17 år i april, ha den nya parabolen och en TV-antenn monterad på skorstenen.

Ställningen ska snart rivas så Dexter ville att jag skulle göra jobbet ganska omgående.

Dexters husse tyckte att parabolen och antennen skulle monteras på skorstenen längst ut, så snickarna hade byggt en ställning runt den för att jag skulle ha lättare att montera.

Men om parabolen eller antennen måste servas i framtiden är det bättre att montera på den andra skorstenen, tyckte jag.

De hade fått en ny parabol provisoriskt monterad av någon från Allente.

Men även om man monterar en parabol provisoriskt kan man väl göra det ordentligt, som att montera mikrovågshuvudet i den optimala fokuspunkten samt att dra ner vattenskyddet runt kabelanslutningen.

Dexter kollade noga så att jag inte missade något.

Lite problem blev det när toppen på skorstenen stack ut så långt att det inte gick att montera ett vanligt rakt maströr. Men i bilen hade jag en specialare så jag lyckades få dit både parabol och en Logperiodisk TV-antenn.


Efter justering av parabolen gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalkvaliteten.

När jag började justera den Logperiodiska antennen såg jag att det var en grymt stark inkommande 4G-signal. Detta trots att antennen har ett LTE-filter inbyggt.

Det blev perfekta muxar, eller perfekta Simpsons.

Jag gjorde även en datalogg av signalen från den Logperiodiska antennen.

I TV-rummet kollade jag signalen ur kabeln som skulle anslutas till OnePlace-mottagaren. Jag såg att signalstyrkan hade sjunkit ungefär 11 dB från mätningen vid parabolen på taket, men att signalkvaliteten var ungefär densamma, så allt var OK.

Dexter ville även kunna se de fria marksända kanalerna i sovrummen och efter en hel del letande efter rätt kabel fixade jag signal till sovrum 5 och 4.


Men signalen var dock lite för svag i sovrummen så jag kollade den inkommande signalen.


Dexters husse hade en gammal förstärkare som jag monterade. Jag kollade lite snabbt att det blev 20 dB högre signalstyrka på mux 1, men när jag granskar dataloggen lite noggrannare (hemma på kontoret) ser jag att mux 6 och mux 7 inte förstärktes lika mycket. Så det kan faktiskt vara ett begynnande eller kommande fel på förstärkaren, men vid installationen var signalkvaliteten helt OK.

Jag kollade signalen ur antennuttaget i TV-rummet.

Jag kollade även hur mycket kundens 8 meter långa antennsladd dämpade signalen.

Sen gjorde jag en koll i rum 4 och rum 5.


– Nu ska jag gå in och kolla hundarna på Animal Planet, sa Dexter när jag var klar.


20220525 – Mera jobb med TV till flyktingar från Ukraina.

Jag fortsatte jobbet med att få in de Ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.

Upp med stegen för att kolla om det verkligen var fel på Triax mikrovågshuvudet.


Hemma hade jag kollat upp frekvenser samt att jag hade gjort en kanalplan till kanaler från Ukraina, så nu kunde jag mäta ordetligt.

Men Triax mikrovågshuvudet pendlade i signalkvalitet så jag bytte till ett MTI mikrovågshuvud.
Lite svårt att justera polarisationen när det inte finns någon transponder tvärs emot så jag gjorde som man gjorde förr, dvs. bytte polarisation och justerade till ett minimum.


Sen var det bara att göra en datalogg med MTI mikrovågshuvudet.


Jag bytte även till ett MTI mikrovågshuvud på parabolen som är riktad mot Thor 0,8° väst för att ta emot de svenska kanalerna.


Jag monterade en DiSEqC-switch och gjorde en ny koll.


Men jag fick aldrig instrumentet att slå över till B-ingången på DiSEqC-switchen så jag gick in för att kolla i TV rummet.

Men satellitmottagaren ville inte heller ta emot signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen, så jag gick ut igen. Testade en annan DiSEqC-switch men det visade sig att det hade blivit fel på MTI mikrovågshuvudet, så jag bytte till ett bättre begagnat Canal Digital LNB.Nu funkade det att få signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen.

Nu var det bara att fästa upp switch och kablar med buntband.


I TV rummet fick jag signal till de ukrainska kanalerna.

Men sen gick det bara att bläddra bland de förinställda transpondrarna i Viasat-boxen, så jag kunde inte välja frekvens, polarisation, symbolrate och FEC.

Jag fick i alla fall in Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige som sänder på 11,996 GHz horisontellt.

Jag trodde att det bara var att ge upp med Samsung VI-GX680SJ UHD DVB-S2 satellitmottagaren eller kortfattat Viasat UHD-box, men jag har fått tips av en kollega hur man går runt problemet, så att man kan programmera in önskade värden själv. Därför blir det ytterligare ett besök.


20220513-20220518-20220522 – TV till flyktingar från Ukraina.

Pingstkyrkan i Hofors vill att flyktingar från Ukraina ska kunna se TV från hemlandet, men även svenska kanaler så att de lär sig språket.

För att komma igång med det hela har Allente sponsrat med en Viasat-mottagare samt att Elon i Hofors (Foto Johan) har sponsrat med kabel och en av parabolerna. En annan privatperson har sponsrat med en Canal Digital parabol.

Sen får vi se om jag kan få någon sponsring för väggfäste, maströr, mikrovågshuvuden, DiSEqC-switch, kablar, kontakter, resa och arbete mm. Jag har en idé om att ta emot sponsring via Swish för att sedan skänka överskottet till Pingstkyrkans flykting-verksamhet. Jag återkommer om det när de kan se Ukrainska kanaler på TV.

Jag började med att göra ett besök för att kolla läget.

Jag konstaterade att hela Pingstkyrkan och därmed satellitsignalen skymd av stora tallar, men efter en hel del mätande kom jag fram till att det skulle gå att montera parabolerna på uthuset.

Jag skruvade dit fästen och ett maströr.


Sen monterade jag 2 paraboler och började justera.

Det knepiga var att signalkvaliteten på 11,996 GHz horisontellt som sänder Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige pendlade mellan 16,1 och 11,3 dB i MER-värde.


När signalen pendlade på det viset trodde jag att det var någon gren som skymde. Men det var det inte utan det måste vara något fel på det begagnade Triax-mikrovågshuvudet.

En elektriker har dragit kabeln mellan uthuset och TV-rummet i Pingstkyrkan, så den ska han klamra fast senare. Jag måste ändå tillbaka och montera 2 st. nya universal mikrovågshuvuden och en DiSEqC-switch.

Den övre parabolen är för att ta emot de ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.


En snabb koll av signalen från Astra på 4,8° öst.

Den undre parabolen är för att ta emot de svenska kanalerna från Thor 0,8° väst.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera vad jag fick för signal från Thor på 0,8° väst.

Hemma har jag tillbringat större delen av söndagen med att kolla upp frekvenser samt att göra en kanalplan till kanaler från Ukraina.

När jag hade gjort kanalplanen gjorde jag en testmätning från min Toroidal T90 parabol.

Som synes på dataloggen ovan är det stor skillnad i signalkvalitet mellan de olika transpondrarna.
Enligt täckningskartan kräver kanalerna som sänds från 11938 GHz vertikalt endast en liten 50 cm parabol.

Medan kanalerna som sänds på 11747 GHz vertikal kräver en parabol i storleken 65-85 cm.

I min VU+ satellitmottagare hemma har jag programmerat in 28 kanaler från Ukraina.


Så här kan det se ut på Ukraine HD.

Jag ska tillbaka och göra klart jobbet sen blir det spännande att se om satellitmottagaren som Allente har sponsrat med klarar av de Ukrainska kanalerna. De brukar nämligen begränsa funktioner till allt annat än deras egna kanaler.


20220519 – Installation av OnePlace-mottagare.

Den 15 september 2020 var jag här förra gången, men nu ville kunden ha hjälp med att installera en OnePlace-mottagare. Det är nämligen inte “bara” att installera en sådan, för den ska uppdateras, fjärrkontrollen ska uppdateras samt att åtkomst till internet ska programmeras.

Jag kollade att parabolen såg ut som sist.


En koll av signalkvaliteten i vardagsrummet.

När jag hade koll på signalen var det “bara” att koppla in OnePlace-mottagaren.


20220513 – Trots 4 besök lyckades inte Allentes “tekniker” få anläggningen att fungera.

Den här kunden har 2 st OnePlace-mottagare med hårddiskar där man med varje mottagare ska kunna spela in 3 kanaler samtidigt som man kollar på en fjärde. Sen har de en Smart-box med hårddisk där man kan spela in en kanal samtidigt som man kollar på en annan.

Således finns det 10 st. tuners (kanalväljare) som måste ha signal utan att störa någon annan. Men trots många telefonsamtal med kundtjänsten samt 4 besök av Allentes så kallade tekniker fungerade inte anläggningen, så kunden kontaktade mig för att få professionell hjälp.

När jag kom dit började jag med en visuell koll och såg att de hade 2 paraboler fast bara en användes.


På den översta parabolen satt det ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud som skulle ge signal till de 3 satellitmottagarna i huset.

Den undre parabolen hade tidigare använts till Viasats kanaler från Astra satelliterna på 4,8° öst.

Lite trassliga kablar fanns det också.

Jag klättrade upp på taket och började med att kolla in sjöutsikten.

För att kunna få stöd under fötterna gjorde jag en special med en fastbunden stege.

Sen kollade jag signalen och såg att de hade MER-värden på 15,15 dB i genomsnitt.

Sen tog jag bort en av parabolerna för att få plats med en parabol lagom högt för att komma ovanför snön som kommer i vinter samt tillräckligt lågt för att den inte ska svaja i vinden. Jag tog även bort en DiSEqC-switch som var inkopplad till en av mottagarna. En sådan switch är definitivt inte kompatibel med Sat-CR-signal, så den var säkert en stor bidragande orsak till de flesta problem.

Jag flyttade även över Sat-CR-24 mikrovågshuvudet på ett singelfäste så att det kom i den optimala fokuspunkten, sen var det bara att justera och montera kablarna.

Efter åtgärd fick jag MER-värden på 18,14  dB i genomsnitt, vilket betyder att jag fördubblade signalkvaliteten.

En av OnePlace-mottagarna med hårddisk stod i en relaxavdelning vid tvättstugan där jag gjorde en datalogg av signalen på användarband 01 som ligger på 1210 MHz. Eftersom det var längst kabel till tvättstugan programmerade jag in användarbanden med lägst frekvenser, dvs. UB 05, 06, 07 och 08 i den mottagaren.

Även i sovrummet gjorde jag kontrollmätningen på UB 01, sen programmerade jag in de användarbanden som en OnePlace-mottagare tar som standard, dvs UB 09, 10, 11 och 12.

Även i TV-rummet gjorde jag kontrollmätningen på UB 01, sen programmerade jag in de användarbanden som en Smartbox tar som standard, dvs UB 02 och 03.

Sen gjorde jag en koll när alla användarbanden var aktiverade.

Här skrev jag på bilden vilken mottagare som har respektive användarband.
– Användarband 05, 06, 07 och 08 är till mottagaren vid tvättstugan.
– Det markerade 01 är antenninstrumentet.
– Användarband 09, 10, 11 och 12 är till OnePlace-mottagaren i sovrummet.
– Användarband 02 och 03 är Smart-boxen i TV rummet.

Det färdiga resultatet.

En närbild på Sat-CR-24 mikrovågshuvudet med en kabel till varje mottagare.

Men jag såg även att kablarna måste bytas för snart kommer vattnet in och då blir det problem.

Lite problem med kablarna var det faktiskt redan eftersom de var uppfästa med en klammerpistol. Om någon av dessa märlor blir för hårt islagen eller om det är en kraftig böj på kabeln någonstans studsar signalen vilket innebär att det kan bli problem med Sat-CR-signalen. Troligen är det därför jag inte fick alla användarbanden att fungera i relaxen vid tvättstugan.

Om varken Allentes kundtjänst eller flera av deras utsända så kallade tekniker lyckades få anläggningen att fungera efter 4 besök, då kan jag väl skriva att jag har gjort en åtgärd efter att amatörer har försökt?

Det är inte alls min mening att “klanka ner på kollegor” men om de inte fixar en sån här anläggning är det dåligt. Det är ju saker man ska kunna om man är en CANT-auktoriserad antenntekniker.


20220502 – Fastsättning av maströr efter kraftig blåst.

Signalen försvann efter ett kraftigt blåsväder. Efter att jag hade satt fast maströret lite bättre samt sänkt parabolen en bit så att den inte tar så mycket vind var det bara att justera.

Det satt ett Sat-CR-24 på parabolen.

En koll i TV-rummet visade att signalen blev mycket bra.


20220426 – OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade Sat-CR-frekvenser.

För många år sedan var jag till den här kunden som bor i ett hus med 8 lägenheter och kopplade in en Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagare.

Det är någon annan firma som har installerat anläggningen från början. Parabolen är i alla fall utrustad med 2 st. Quattro LNB där varje mikrovågshuvud har 4 utgångar. Vertikalt lågband, vertikalt högband, horisontellt lågband och horisontellt högband.

Alltså kommer det 8 kablar från parabolen samt en kabel från den terresta antennen till en multiswitch med 8 utgångar, sen går det en kabel till varje lägenhet.


När jag kopplade in Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren ville han kunna spela in en kanal samtidigt som han kollade på en annan. Jag gjorde då en specialare med en Unicable Cascadable Switch. Den switchen har inte standard frekvenser på användarbanden, utan de ser ut så här:

UB 0: 1076,06 MHz
UB 1: 1178,12 MHz
UB 2: 1280,18 MHz
UB 3: 1382,24 MHz
UB 4: 1484,30 MHz
UB 5: 1586,36 MHz
UB 6: 1688,42 MHz
UB 7: 1790,48 MHz

Enligt standard ska det se ut så här:

UB 1: 1210 MHz
UB 2: 1420 MHz
UB 3: 1680 MHz
UB 4: 2040 MHz
UB 5: 1005 MHz
UB 6: 1050 MHz
UB 7: 1095 MHz
UB 8: 1140 MHz

Jag programmerade då in 1076 MHz på UB 01 och 1178 MHz på UB 02, sen har allt funkat bra under alla år, men nu när kunden ville ha en OnePlace-mottagare inkopplad så fick han ett erbjudande från Allente att installationen av den nya mottagaren skulle ingå.

Tekniklänken från Falun fick uppdraget av Allente att koppla in en OnePlace-mottagare. Men när den så kallade teknikern kom dit och fick se att det var frågan om ett satellitsystem till 8 lägenheter sa han att han inte klarade av det och åkte därifrån.

Då undrar jag vilken nivå det är på dagens så kallade tekniker? Men samtidigt är jag inte förvånad för Infocare som skötte Viasat installationer sa till mig för några år sedan:
– Vi vill inte ha tekniker på din nivå.
Så det är väl resultatet av den önskade nivån på tekniker som besöker Allentes kunder nuförtiden.

När den så kallade “teknikern” från Allente hade åkt hem kontaktade kunden mig, vi bokade en tid och när jag kom dit började jag med att kontrollera anläggningen.

En bild från en katalog på Unicable Cascadable Switch IDLP UST111 CU010 8PP som den heter.

Jag ställe in instrumentet manuellt på 1076 MHz och gjorde en koll.

Det var fortfarande mycket bra signal från parabolen.

Men OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade frekvenser så jag måste återkomma och bygga om anläggningen på nåt smart sätt. Helst vill jag se till att samtliga lägenheter får tillgång till Sat-CR-signal, för då blir satellitsystemet lite mer framtidsäkert.

Edit 20220510

En tekniker på Allente trodde att det var fel på OnePlace-mottagaren så de skickade en ny. Jag gjorde ett nytt besök och började med en kontrollmätning som nu helt plötsligt visade sämre värden på de högsta frekvenserna.

Även på Sat-CR användarband 2 var det sämre än förväntat. Nåväl, problemet med OnePlace-mottagaren har inget med det att göra så jag packade upp och kopplade in den nya mottagaren.

Men efter att jag har försökt i ytterligare 2 timmar så är det bara att konstatera att OnePlace inte klarar annat än standard Sat-CR frekvenser och internet samtidigt. Kör man utan internet så funkar det med special Sat-CR frekvenser, men så fort man aktiverar internet tappar den bort satellitsignalen.

Så nu återstår det bara att försöka få hem en Johansson 9733 DSCR Multiswitch som ser ut att fixa Sat-CR signal på frekvenserna OnePlace accepterar.


20220414 – Justering av Canal Digital parabol samt inkoppling av en ny OnePlace-mottagare.

Signalen försvann så kunden ringde till Canal Digital, eller Allente som det heter numera och de skickade ut en ny OnePlace-satellitmottagare. Men en OnePlace är det verkligen inte “bara” att installera, så kunden ringde till mig.

Jag började med att kolla, men det visade sig att det inte fanns någon satellitsignal. Alltså var det inget fel på den vita satellitmottagaren så kunden hade köpt en ny satellitmottagare helt i onödan.

Orsaken var att maströret hade vridit sig så att parabolen kom i fel läge. Jag skruvade åt det nedre fästet ganska mycket och det övre lite grann. Helst ska man inte ha ett sånt här övre fäste om det sitter en parabol på röret, utan man ska ha ett VF210 som man fäster med 4 skruvar.

Men ett väderskydd hade “installatören” lyckats sälja för 600 kronor. Personligen tycker jag att det är bättre att skruva fast prylarna ordentligt än att sälja en massa onödiga tillbehör.

När jag hade skruvat åt röret kunde jag klättra upp på taket för att justera parabolen.

Fixat och färdigt.

Apropå “skyddet” över mikrovågshuvudet så är min erfarenhet att det gör mer skada än nytta. Jag har faktiskt bytt paraboler som har blivit förstörda av tung blötsnö på det så kallade skyddet.

Jag gjorde en koll och dokumentation av signalen till den nya OnePlace-satellitmottagaren, sen var det “bara” att ladda i en uppdatering som tog minst 30 minuter. Efter det kunde jag förklara och visa hur OnePlace mottagaren fungerade.


20220413 – Arbete med ett gammalt multisatellitsystem.

En kund ringde och undrade om jag kunde få fart på en gammal parabolanläggning som inte hade varit igång på många år. Visst kan jag det sa jag och bokade in en tid.

Idag när jag kom dit såg jag parabolen med 4 st. Nokia universal mikrovågshuvuden.


Jag klättrade upp på taket för att justera parabolen, men då upptäckte jag att den var för klent fastsatt. Det är alltid noga att paraboler sitter stabilt, för om den vrids en enda grad missas satelliten med 1 mil. Men för att kunna justera en parabol som tar in fler satellitpositioner är det ännu noggrannare att den sitter otroligt stabilt.

Jag började i alla fall justera och fick in Astra på 4,8° öst.

Men det var svårt att nå ut till mikrovågshuvudet för att justera polarisationsinställningen.

Jag lossade parabolen och vred in allt för att kunna lossa skruvar. Men då såg jag att plasten var torr och spräckt så det måste monteras nya LNB.Jag fortsatte att justera men det var svårt, för det var helt enkelt omöjligt att skjuta LNB’t sidledes utan att hela parabolen rörde sig.

Jag fick i alla fall skaplig signal från Hotbird på 13° öst, men jag nådde inte ut för att justera polarisationen och se om det gick att få ytterligare nån dB i MER-värde.

Tillslut var jag tvungen att ge upp multisatellitsystemet eftersom det var i stort sett omöjligt att justera när parabolen inte satt på ett stabilt fäste. Så jag kopplade in LNB’t i mitten av parabolen och justerade in signal till Astra på 19,2° öst.

Sen gick jag ner till vardagsrummet där jag kollade signalen.

Sen startade jag kanalsökningen och såg att den gamla Nokia 9802S Mediamaster faktiskt funkade.

Men om den här anläggningen ska vara driftsäker och användas fullt ut krävs det en ganska omfattande renovering. Till att börja med ett nytt stabilt väggfäste, ett stabilt 50 mm maströr, nya LNB och en ny DiSEqC-switch. Eventuellt även en ny satellitmottagare som klarar att leverera HD-TV.


20220412 – Åtgärd av TV, satellitsignal och internet.

Kunden hade problem med ett sprakande ljud i TV’n samt att satellitsignalen var något väderkänslig. Sen var det även problem med anslutningen till internet via datorn.

Jag började med att kolla satellitsignalen från parabolen som jag monterade den 8 mars 2018.

Jag konstaterade att signalkvaliteten var lite sämre än vad det brukar vara samt att 10778-horisontellt med 5,0 dB i LM inte var godkänd. Värdena i den högra kolumnen LM ska vara minst 6 dB, vilket betyder att det ska vara minst 6 dB i marginal till störningarna.

Det visade sig att parabolfästet satt lite dåligt med 2 av skruvarna så de bytte jag och finjusterade parabolen. En ny datalogg visar att jag lyckades förbättra signalen 2,44 dB i snitt vilket inte låter som speciellt mycket. Men tänk då på att +3 dB är det dubbla, så alltså lyckades jag nästan fördubbla signalkvalitén.

Men det skulle ha blivit något bättre signal om inte grannens träd hade börjat skymma signalen en aning. Så det blir troligen ett återbesök för att flytta parabolen när kunden har sågat ner ett eget träd.
(Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliten befinner sig.)

Det sprakande ljudet berodde på något kommunikationsproblem mellan OnePlace-mottagaren och Grundig TV’n. När bildupplösningen i OnePlace-mottagaren stod på AUTO kom det ett sprakande ljud, men när jag ändrade till 1080i blev det bra. Att det står 1080i är ändå helt OK för Grundig TV’n klarade ändå inte Ultra HD.

Problemet med internet i datorn visade sig vara ganska enkelt. Det var bara ikonen för Microsoft Edge som hade gömt sig.


20220408 – Fastsättning av maströr.

En kund ringde och sa att det stod “Ingen signal” på TV’n. Jag trodde först att det var det klassiska, att hon hade valt något annat än HDMI-ingången där Smartboxen var inkopplad. Men det gick inte att lösa via telefonen så jag körde dit.

Det första jag såg var att maströret hade halkat ner en bit så alltså var parabolen säkert ur läge.

Att montera ett maströr på det här viset är inte bra för det lossnar garanterat med tiden.

Men det såg lite oroväckande ut med träden så först gjorde jag en snabbkoll om det skulle funka att byta till stabila väggfästen.

Jag monterade 2 st. VF210 med distanser eftersom det var ett 38 mm. maströr. Helst ville jag även byta till ett grövre och stabilare rör, men det hade ju funkat förut.


Justerat och klart.


Jag upptäckte även att mikrovågshuvudet som användes hade lite frekvensdrift.

Här ser ni frekvensfelet. Stapeln ska vara mitt i det markerade fältet, men jag räknade ut att det var 2,8 MHz fel och det borde mottagarens AFC fixa. Men om frekvensfelet blir värre kan det bli problem.

Manuellt justerat ser det ut så här.

En sista koll och dokumentation av signalen.


20220408 – Inkoppling av Viasat-mottagare.

En kund hade flyttat till ett annat hus och ville att jag skulle flytta Viasat-parabolen dit.

Men när jag kom till kundens “nya hus” såg jag att det satt en Canal Digital parabol på taket och tur var väl det, för det var inte direkt något inbjudande väder för utomhusjobb.

Men jag hittade inte kabeln inomhus så jag använde zoomen i kameran för att försöka se vart den tog vägen.

Jag hittade kabeln bakom en soffa, sen var det bara att kolla signalen och skarva kabeln. I och för sig går det säkert att få några dB till, framförallt på 10778 GHz Horisontellt. Men med tanke på vädret var det ganska bra.

Jag ska ändå återkomma senare för de vill ha 3 st. satellitmottagare inkopplade.


Kommentarer inaktiverade.