OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade Sat-CR-frekvenser.

För många år sedan var jag till den här kunden som bor i ett hus med 8 lägenheter och kopplade in en Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagare.

Det är någon annan firma som har installerat anläggningen från början. Parabolen är i alla fall utrustad med 2 st. Quattro LNB där varje mikrovågshuvud har 4 utgångar. Vertikalt lågband, vertikalt högband, horisontellt lågband och horisontellt högband.

Alltså kommer det 8 kablar från parabolen samt en kabel från den terresta antennen till en multiswitch med 8 utgångar, sen går det en kabel till varje lägenhet.


När jag kopplade in Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren ville han kunna spela in en kanal samtidigt som han kollade på en annan. Jag gjorde då en specialare med en Unicable Cascadable Switch. Den switchen har inte standard frekvenser på användarbanden, utan de ser ut så här:

UB 0: 1076,06 MHz
UB 1: 1178,12 MHz
UB 2: 1280,18 MHz
UB 3: 1382,24 MHz
UB 4: 1484,30 MHz
UB 5: 1586,36 MHz
UB 6: 1688,42 MHz
UB 7: 1790,48 MHz

Enligt standard ska det se ut så här:

UB 1: 1210 MHz
UB 2: 1420 MHz
UB 3: 1680 MHz
UB 4: 2040 MHz
UB 5: 1005 MHz
UB 6: 1050 MHz
UB 7: 1095 MHz
UB 8: 1140 MHz

Jag programmerade då in 1076 MHz på UB 01 och 1178 MHz på UB 02, sen har allt funkat bra under alla år, men nu när kunden ville ha en OnePlace-mottagare inkopplad så fick han ett erbjudande från Allente att installationen av den nya mottagaren skulle ingå.

Tekniklänken från Falun fick uppdraget av Allente att koppla in en OnePlace-mottagare. Men när den så kallade teknikern kom dit och fick se att det var frågan om ett satellitsystem till 8 lägenheter sa han att han inte klarade av det och åkte därifrån.

Då undrar jag vilken nivå det är på dagens så kallade tekniker? Men samtidigt är jag inte förvånad för Infocare som skötte Viasat installationer sa till mig för några år sedan:
– Vi vill inte ha tekniker på din nivå.
Så det är väl resultatet av den önskade nivån på tekniker som besöker Allentes kunder nuförtiden.

När den så kallade “teknikern” från Allente hade åkt hem kontaktade kunden mig, vi bokade en tid och när jag kom dit började jag med att kontrollera anläggningen.

En bild från en katalog på Unicable Cascadable Switch IDLP UST111 CU010 8PP som den heter.

Jag ställe in instrumentet manuellt på 1076 MHz och gjorde en koll.

Det var fortfarande mycket bra signal från parabolen.

Men OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade frekvenser så jag måste återkomma och bygga om anläggningen på nåt smart sätt. Helst vill jag se till att samtliga lägenheter får tillgång till Sat-CR-signal, för då blir satellitsystemet lite mer framtidsäkert.


Edit 20220510

En tekniker på Allente trodde att det var fel på OnePlace-mottagaren så de skickade en ny. Jag gjorde ett nytt besök och började med en kontrollmätning som nu helt plötsligt visade sämre värden på de högsta frekvenserna.

Även på Sat-CR användarband 2 var det sämre än förväntat. Nåväl, problemet med OnePlace-mottagaren har inget med det att göra så jag packade upp och kopplade in den nya mottagaren.

Men efter att jag har försökt i ytterligare 2 timmar så är det bara att konstatera att OnePlace inte klarar annat än standard Sat-CR frekvenser och internet samtidigt. Kör man utan internet så funkar det med special Sat-CR frekvenser, men så fort man aktiverar internet tappar den bort satellitsignalen.

Så nu återstår det bara att försöka få hem en Johansson 9733 DSCR Multiswitch som ser ut att fixa Sat-CR signal på frekvenserna OnePlace accepterar.

 

Kommentarer inaktiverade.