Arbeten med paraboler – 2022

En sida med bilder och info från diverse arbeten med paraboler.


20221221 – Ytterligare en kund som har bra signal.

En kund bokade service eftersom det blev störningar vid minsta lilla regnväder.

När jag kom dit såg jag på 15 meters håll att polarisationsinställningen (mikrovågshuvudets vridning) var fel.

Först en koll av signalen de hade.

Ingen transponder hade godkända värden, för det ska vara minst 13 dB i MER-värde samt 6 dB i Link Margin.

Att polarisationen var felinställd var inte konstigt när fästet var spräckt.

För att kolla om mikrovågshuvudet funkade justerade jag polarisationen på 10,778 GHz vertikalt och fick 16,2 dB vilket är godkänt.

Men det gick inte att få bra MER-värden på både den vertikala och horisontella samtidigt, så jag monterade ett nytt mikrovågshuvud.

Det bakre fästet till armen som håller mikrovågshuvudet saknades, men ett sånt hämtade jag från servicebilen.

Efter justering fick jag godkända värden på rubbet.Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in instrumentet. Då såg jag att det försvann 27 dB i signalstyrka!

Det visade sig att det satt en förstärkare monterad åt fel håll på kabeln, några meter innan satellitmottagaren.

Jag vände den rätt bara för att se hur signalen blev överstyrd och förstörde C/N värdet. Undrar varför det satt en förstärkare där överhuvudtaget?

Jag tog bort förstärkaren och gjorde en dokumentation av signalen innan jag anslöt kabeln i Smart-HD-boxen.

Så nu kan de kolla på TV trots att det regnar ute och förresten, det är ju då man helst vill kolla på TV.


20221209 – Byte till Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

En kund ville ha ett nytt mikrovågshuvud så att han kunde nyttja OnePlace-mottagarens hårddisk fullt ut, dvs. att kunna spela in 3 kanaler samtidigt som han tittade på en fjärde.

Jag klättrade upp och började med att kolla så att maströret satt fast ordentligt.

Sen tog jag bort all eltejp samt en DiSEqC-switch som inte funkar bra ihop med Sat-CR signaler.

Jag såg att de fick signalen från Thor på 0.8° väst via ett OCTO LNB, dvs. ett mikrovågshuvud med 8 universalutgångar.

Innan jag rörde inställningen kollade jag signalen som parabolen levererade och konstaterade att den var väldigt dålig.

10,8 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt var mycket dåligt.

Jag vred mikrovågshuvudet för att ställa polarisationen och helt plötsligt blev det 19,2 dB i MER-värde vilket betyder att jag fördubblade signalkvalitén 3 gånger. Men observera att signalstyrkan är ungefär densamma vilket betyder att det är helt omöjligt att få bäst signalkvalité med hjälp av en billig satfinder.

Jag gjorde den här kollen bara för att se om parabolen var i bra skick och det var den.

Jag tog bort det felaktiga duoblocket med tillhörande mikrovågshuvud.


Det här OCTO mikrovågshuvudet med 8 utgångar var faktiskt helt OK, men för att slippa dra en massa kablar finns det modernare saker.

Jag monterade ett MTI Sat-CR-24 mikrovågshuvud i ett nytt fäste.

Efter justering blev det bra signal på rubbet.

Jag monterade en 4-vägs fördelare på vinden och gjorde en kontrollmätning.


En koll i vardagsrummet visade att det blev mycket bra signal.

Även i Louisas rum blev det bra. Men tyvärr klarade inte den gamla Canal Digital mottagaren Sat-CR-signal så kunden ska beställa en ny.

Nu blev det otroligt bra signal med stor marginal till störningar, men kanalerna som sänds från 12,437 GHz horisontellt kommer att få störningar först om det blir ett riktigt kraftig blötsnöväder.

Förutom grymt bra signalkvalitet ser det färdiga resultatet bra ut

Jag bytte inte till en ny TD65 parabol eftersom den gamla TD78’an presterar nån dB bättre och nån dB hit eller dit har faktiskt betydelse när +3dB är en fördubbling.


20221202 – Kabeldragning samt justering av parabol.

En kund skulle flytta satellitmottagaren till andra sidan vardagsrummet, så han ville att jag skulle dra en kabel till den nya placeringen.

När jag kom dit såg jag att det var 2 kablar anslutna till mikrovågshuvudet, men att vattenskyddet inte var nerdraget.


Varför inte dra ner vattenskyddet när det ändå finns ett sådant?

Jag gjorde en koll av signalen och såg att den kunde förbättras.

Efter att jag hade förlängt kabeln 10 meter gjorde jag en ny koll bara för att kunna visa kunden att inte kabelskarven försämrade signalen.

När jag sen klättrade upp på stegen för att finjustera parabolen såg jag att träden började skymma signalen. Jag har ritat en stjärna ungefär där jag uppskattar att satelliterna finns. Så det är mycket troligt att det blir problem när det blåser.

Efter justering av framförallt polarisationsinställningen drog jag naturligtvis ner vattenskyddet.

Fixat så bra som möjligt.


En ny koll i vardagsrummet visar att det blev en skaplig förbättring av signalkvaliteten, framförallt på de lägre frekvenserna. Men det är precis att parabolen klarar av att leverera 13 dB i MER-värde som är Allentes minimum krav.

Vi får väl se om de kan få några träd fällda eller om jag får uppdraget att flytta parabolen högre upp.


20221202 – Den vita boxen startade inte längre.

Den här kunden har jag besökt tidigare eftersom den vita satellitmottagaren inte ville starta riktig, men nu var det definitivt slut med den satellitmottagaren.

Jag började med att kolla signalen från parabolen och den var hyfsad.


Nu var det som sagt definitivt slut med den vita satellitmottagaren, men kunden hade även en 43″ Samsung TV med lite dålig bild så jag rekommenderade att skaffa en ny TV med inbyggd satellitmottagare, för då blir handhavandet lite enklare när det bara är en fjärrkontroll att hålla reda på.

Så jag körde till Elon “Foto-Johan” i Hofors och hämtade en Panasonic TX-43LX670E, men tyvärr lyckades jag inte programmera TV’n. Vid sökningen hittades 303 digitala kanaler från Thor-satelliterna men sen gick det inte att spara. Det gick inte att kontakta Panasonics support heller eftersom de hade stängt inför helgen. 🙁

Fortsättning följer på måndag då personalen från Elon i Hofors ska göra ett nytt försök att få in kanalerna.


20221202 – Åtgärd av satellitsignal som försvann.

Helt plötsligt försvann satellitsignalen till 2 st. Viasat-boxar, så kunden bokade service. När jag kom dit såg jag att parabolen var ur läge vilket högst troligt beror på att snö har rasat på parabolen. Dessutom var mikrovågshuvudet var trasigt.

Förutom att montera parabolen där det är stor risk för snöras har installatören från Viasat monterat parabolen på ett väggfäste som inte passar bra till Tele-system PE57 parabolerna.

Att väggfästet inte passar beror på att det ska vara dubbla rörklammer eftersom de då även håller ihop det 2-delade väggfästet.

Efter byte av mikrovågshuvud och justering fick jag nästan godkänd signal i vardagsrummet samt i sovrummet.


Jag informerade även kunden att det är viktigt att inte använda samma Sat-CR-användarband till 2 olika satellitmottagare för då blir det konflikt.

Jag programmerade in UB01 och UB02 i satellitmottagaren i vardagsrummet. I sovrummet programmerade jag in UB02. (UB = User Band, dvs. användarband på svenska)

Men vi bestämde att jag ska återkomma någon dag när det är bättre väder och montera en ny parabol där det inte är risk för snöras.


20221201 – Störningar på TV-kanaler från transponder C01.

En kund kontaktade mig eftersom han hade störningar på SVT 1 HD och SVT 2 HD, men i övrigt funkade alla kanaler. Knepigt tänkte jag och tog reda på att kanalerna med störningar sänds från transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt.

Så när jag kom till kunden började jag med att kolla signalen de hade.

Jag gjorde en datalogg och konstaterade att det var lite sämre än förväntat, men det skulle ändå inte bli störningar med den signalkvaliteten.

Det var ganska dåligt väder som dämpade signalen, men efter justering klarade parabolen med befintligt mikrovågshuvud ändå att leverera signalkvaliteten som Allente kräver, dvs. minst 13 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.

Jag gjorde en noggrannare koll av vad transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt innehåller.

Men trots att det var godkänd signalkvalitet blev det störningar så jag gick ut och flyttade kabeln till Sat-CR-utgången på mikrovågshuvudet.

Med Sat-CR-signal blev det ändå ungefär samma värden.

– Det måste vara fel på OnePlace-mottagarens tuner, sa jag till kunden och bad honom beställa en ny från Allente.

Men sen skrev jag en fråga i en installatörsgrupp på internet och där tyckte några kollegor att det trots bra signal kan vara fel på mikrovågshuvudet.

Senare på kvällen hade jag ett annat ärende åt det hållet så jag körde hem till kunden för att byta mikrovågshuvud. Först en snabbkoll för att se att det inte kom några störningar från det gamla mikrovågshuvudet.

Jag bytte till ett Triax mikrovågshuvud och gjorde en datalogg ute vid parabolen.


En ny koll i vardagsrummet visade att signalen blev något bättre, så jag hade inte bytt mikrovågshuvud i onödan.

Men tyvärr var det fortfarande störningar på kanalerna från från transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt, så nu är det säkert att felet beror på tunern i OnePlace-mottagaren.


20221130 – Montering av parabol till Allentes utbud.

Den 9 november var jag till den här kunden för att montera en TV-antenn till Boxers utbud, men det var så dålig signal att det bara var att ge upp TV via marknätet.

Sen var det träd som skymde husets södra gavel, så där gick det inte att montera en parabol. Men idag kunde jag i alla fall göra ett nytt besök och började med att montera ett väggfäste med maströr på husets östra gavel.

Nu blev det perfekt mottagning utan skymmande skog.

En snabbkoll vi parabolen efter justering visar att det blev grymt bra signalkvalitet.Efter justering var det “bara” att dra kabel till vardagsrummet.

Efter att jag hade dragit in kabeln till vardagsrummet gjorde jag en dokumentation av signalen, sen kopplade jag in en Samsung UHD 680 mottagare.

Eftersom det var en Black-Week-kampanj slipper kunden betala startavgift och får Samsung-mottagaren, parabolen och mikrovågshuvudet gratis. Dessutom får de alla Allentes TV-kanaler fritt i 6 månader. Men inte nog med det, för de får även en värdecheck på 2000 kronor som sitter väl till pass för att täcka en del av extra material och arbete.

Allente-installation-1504090


20221130 – Justering av parabol efter byte av balkongräcke.

Kunden hade byggt ett nytt räcke till balkongen men lyckades inte justera parabolen, vilket jag förstår för det är verkligen inte lätt utan professionellt antenninstrument.

Jag började med att montera ett stabilare fäste, sen var det bara att justera.

En snabbkoll av signalen vid parabolen.

Jag gjorde även en koll av signalen till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.


20221129 – Byte av mikrovågshuvud samt strul med inkoppling av ny Allente 1 satellitmottagare.

Den här kunden hade fått en ny Allente 1 satellitmottagare hemskickad eftersom det inte blev någon bild med den gamla OnePlace-mottagaren. Men det visade sig att mikrovågshuvudet hade lagt av, så det var inget fel på den gamla satellitmottagaren.

Jag bytte till ett AKU0-U05-M103 som är tillverkat av Microelectronics Technology.

Nu blev det bra signal.

En koll i vardagsrummet för att se vad satellitmottagaren fick för signal.

I gillestugan hade de en Canal Digital HD PVR 5720 SX satellitmottagare, som också fick bra signal.

Att montera ett nytt mikrovågshuvud, justera polarisation, byta koaxialkabel och få signal bra till satellitmottagarna fixade jag på strax över en timma.

Men sen skulle jag koppla in den nya Allente 1 mottagaren vilket började med att ladda ner ny mjukvara vilket tog låååååång tid. Sen blev det strul när mottagaren inte accepterade programkortet så jag ringde supporten och hamnade i en mycket lååååång telefonkö. Jag kom fram tillslut och fick rådet att rensa data vilket jag redan hade gjort, sen skulle jag göra en fabriksåterställning vilket tog ytterligare lång tid.

Men det hjälpte inte så jag ringde supporten igen och efter en lång väntan fick jag prata med en tekniker. Teknikern tyckte att jag skulle rensa data samt göra en fabriksåterställning igen. Men ingenting hjälpte så jag kopplade in den gamla OnePlace-mottagaren igen, men det var samma problem med den.

Det hela slutade med att teknikern på Allente suckade och sa att “-du vet ju hur OnePlace boxarna är” Sen lovade han att kostnadsfritt skicka en Samsung UHD 680 med hårddisk till kunden istället för OnePlace.

Kunden vill dock ha hjälp att koppla in den nya Samsung-mottagaren så det blir ytterligare ett besök.


20221129 – Åtgärd av en dåligt justerad parabol.

Allente skickade ut en så kallad tekniker som inte klarade av att justera parabolen ordentligt, så kunden fick tips om att kontakta mig för att få den professionellt justerad.

Jag började med att göra en koll av vad Allentes utsända hade lyckat med. 12,1 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt var verkligen riktigt dåligt.

Efter justering av framförallt polarisation lyckades jag få 18,1 dB, vilket är en fördubbling av fördubblingen.

En datalogg i TV-rummet för att dokumentera erhållen signal.

Kanalerna som sänds från 12,437 GHz horisontellt kommer att falla bort först vid dåligt väder. Innan min åtgärd gick det inte att se kanalerna överhuvudtaget, men efter min justering blev det 8,3 dB i marginal till störningarna vilket är mycket bra.

Även i gillestugan blev det bra signal.


20221117 – Inkoppling av en Echosat mottagare till polska TV-kanaler.

Det ringde en kund ända från Vikmanshyttan och berättade att de inte fick in alla polska TV-kanaler.
– Men jag har 7,5 mil resa till Vikmanshyttan, sa jag.
– Det spelar ingen roll att det är långt att köra för vi behöver hjälp och det finns ingen häromkring som kan hjälpa oss, sa kunden.

För att ha koll på läget skapade jag en ny favoritlista med polska TV-kanaler i min VU+ satellitmottagare.

Tyvärr förstod jag inte vad de sa men det verkade vara ett roligt TV-program med några punkare.

Jag beställde hem några Echosat mottagare och programmerade in de polska kanalerna i en av dem.


När jag kom hem till kunden såg jag att det satt 2 paraboler på ett maströr. Den övre var till Allentes kanaler från Thor på 0,8° väst och den undre parabolen var till de polska kanalerna från Hotbird på 13° öst.

Tyvärr gick det inte att nå parabolerna eftersom det var hal snö på taket. Men att han som var här och justerade parabolen tidigare inte hade dragit ner vattenskyddet på mikrovågshuvudet var dåligt.

För att kunna justera ordentligt ville jag även montera ett stadigare fäste.


Det är faktiskt ett under att parabolerna inte har blåst ner.

Enligt kunden behövde jag inte klättra upp på taket för parabolen var nyligen justerad, så jag gick in och gjorde en koll av signalen.

Ett MER-värde på 10,8 dB och endast 2,6 dB i marginal till störningarna var inte bra.

Jag kopplade i alla fall in Echosat mottagaren så de kunde se de polska TV-kanalerna.

När jag kom hem såg jag att min Toroidal Maximum T90 parabol levererade 14,5 dB i MER-värde vilket är mer än dubbel signalkvalitet.

Troligen blir det ett återbesök hos kunden för att montera parabolerna stabilt och justera ordentligt så att de har bild även vid sämre väder. Fortsättning följer ……


20221027 – Inkoppling av två nya OnePlace-mottagare.

En kund hade flyttat om lite i huset och ville ha hjälp med installation av en ny TV och 2 nya OnePlace-mottagare.

Det som var vardagsrum blev sovrum och ett annat rum blev vardagsrum. Därför krävdes det en ny kabel från parabolen till det nya vardagsrummet.

Först en koll av parabolen.

Jag såg att fästet var spräckt samt att mikrovågshuvudet inte var justerat till den optimala fokuspunkten.


Jag gick in till sovrummet och kollade den inkommande satellitsignalen. På dataloggen såg jag att 2 transpondrar var under 13 dB i MER-värde och därmed under godkänd signalkvalitet.

Det fanns även signal från en UHF-gitterantenn så jag dokumenterade den signalen också. Senare visade det sig att TV-apparaten i sovrummet inte klarade av marknätets sändning i MPEG4-tekniken.

Jag monterade ett nytt fäste till mikrovågshuvudet samt justerade till max signalkvalitet.


Jag gjorde en dokumentation av signalen direkt vid parabolen.

I det nya vardagsrummet kollade jag att det blev godkänd signal ur den nya koaxialkabeln.

En koll i sovrummet visade att signalkvaliteten blev betydligt bättre och godkänd.

Att starta upp nya OnePlace-mottagare är en väldigt tidsödande procedur. Så för att spara tid hade jag de nya OnePlace-mottagarna inkopplade så att de uppdaterade mjukvaran samtidigt som jag höll på med kabeldragningen till vardagsrummet.


20221019 – Byte av mikrovågshuvud och koaxialkablar.

Det drog ut på tiden för mycket kom emellan, men nu var det i alla fall dags att fixa parabolen och signal till husets 2 satellitmottagare.

Först en koll av vad det gamla mikrovågshuvudet lämnade för signal. Ganska bra signal faktiskt med ett genomsnitt på 16,6 dB i MER-värde.

Jag började med att ta bort de gamla torra kablarna.

Sen drog jag nya kablar samt gjorde jag om fästet lite så att jag fick dit ett nytt mikrovågshuvud i den optimala fokuspunkten. Sen var det bara att justera parabol och polarisation.

Efter justering lyckade jag få ett genomsnitt av 17,5 dB i MER-värde viket bara är 0,9 dB bättre än tidigare. Men den stora förbättringen är att det nu går att spela in en kanal samtidigt som hon tittar på en annan.

Det blev bra signal till den gamla Sagem-HD-PVR-101-ST satellitmottagaren, men jag såg att det kom pixlar i bilden ibland, så tyvärr är den satellitmottagaren defekt.


I vardagsrummet blev det bra Sat-CR-signal så nu kan hon spela in en kanal samtidigt som hon tittar på en annan.

Så här ser det ut på spektrumet när alla 4 användarbanden är aktiverade.  Vad transpondern på 10,778 GHz horisontellt innehåller ser ni nedan.

Så nu kan kunden spela in en kanal samtidigt som hon ser en annan, men det kanske blir ett återbesök för att koppla in en ny satellitmottagare i sovrummet.


20221014 – Parabolservice åt Quiz och Cleo

Quiz och Cleo tröttnade på att det ofta var störningar när de skulle kolla på TV så de bokade service av parabolen.

När jag kom dit började jag med att kolla utomhus och såg att parabolen var instabilt monterad på vindskivan.


Det satt i alla fall ett bra Sat-CR-24 mikrovågshuvud från MTI på parabolen. Någon hade dock missat att man inte behöver ha eltejp över F-kontakten eftersom det bara är att dra ner väderskyddet.

Jag gick in och kollade vad de hade för signal och konstaterade att den var sämre än usel.

Jag såg även att fästet till mikrovågshuvudet var spräckt, så det var bara att skruva ner parabolen och det gamla väggfästet.

Jag monterade ett nytt fäste till mikrovågshuvudet samt ett nytt väggfäste, sen var det bara att skruva dit parabolen och justera.

Det blev bra signal.

Jag mätte var jag skulle borra ett hål inifrån, sen drog jag ny koaxialkabel till vardagsrummet.

Jag gjorde även en dokumentation av signalen innan jag anslöt kabeln i OnePlace-mottagaren.

Från 9,2 dB till 16,4 dB i MER-värde är en mycket stor förbättring.

Cleo blev nöjd över att slippa störningar samt att jag inte hade missat något.

Om ni undrar så är Cleo en Orientalisk korthårig honkatt.
Quiz är 100% Siames och pappan kommer från USA.

Quiz och Cleo har även sällskap av Bamse, Flower och Sky.


20221014 – Åtgärd av satellitsignal till persiska TV-kanaler.

För väldigt många år sedan monterade jag den här parabolen till persiska och turkiska kanaler från Hotbird 13° öst, men när de bytte fönster i fastigheten hade de av kabeln till parabolen.

Jag bytte kabel och gjorde en kontroll av signalkvaliteten från Manoto, men jag behövde inte justera för parabolen hade inte flyttats en enda millimeter.


20221013 – En OnePlace-mottagare tappade LNB-inställningarna.

Hos den här kunden gjorde jag tidigare ett väldigt omfattande jobb bara för att han skulle byta till en OnePlace-mottagare.

Men så helt plötsligt tappade mottagaren satellitsignalen, så kunden ringde flera gånger till Allente, men där var det ingen som visste vad det berodde på. Sen ringde kunden till mig och bokade in ett besök för felsökning och åtgärd.

När jag kom dit kopplade jag in instrumentet och såg att det fanns signal.

Alla 4 Sat-CR användarbanden funkade.

Jag kollade i One-Place mottagarens meny och såg att den hade ställt om sig till Sat-CR-24 när det ska vara Sat-CR-4. Ett par knapptryckningar senare så var det fixat och kunden hade bild igen.

Sen ville kunden att jag skulle kolla varför TV’n på övervåningen inte visade bild på de fria marksända kanalerna. – Det funkade ju innan du var här sist, sa kunden.

Jag kopplade in antenninstrumentet och såg att allt utom Mux 6 hade godkänd signal.

En koll på spektrumet visade att Muxarna var lite deformerade vilket kräver åtgärd av TV-antennen.

Att det inte blev någon bild berodde inte på mig, utan det berodde på att utrustningen inte klarade MPEG4 och den ändringen skedde redan den 5 oktober 2021.

Jag gjorde även en koll av den marksända signalen i vardagsrummet.


20221013 – Montering av parabol åt Lilleman.

Lilleman hade flyttat så han ville ha hjälp att montera parabolen.

Det var några träd i vägen så det tog en stund att hitta ett ställe med fri satellitsikt, men tillslut satt den där.

Bra signal blev det också.

Efter att jag hade dragit in kabeln gjorde jag en signalkoll i vardagsrummet.

Till lägenheten fanns det även en aktiv antenn för de marksända kanalerna.

Jag gjorde en mätning ur antennuttaget och såg att allt utom signalen till Mux 7 var godkänt. Kan vara bra att veta att det går att se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 samt den okodade TV4 från Mux 2 om det nu är ett grymt snöväder nån dag.

Lilleman blev nöjd att äntligen kunna se på TV igen.


20221013 – Ingen bra signal bakom träden.

En kund hade dålig signal så det förekom störningar på de polska TV-kanalerna från satellit samt de marksända TV kanalerna till Boxers utbud.

När jag kom dit såg jag att både antenn och parabol var väldigt skymda av några stora träd.

Jag började med att kolla de marksända kanalerna och såg direkt på spektrumet att det inte var bra.

Jag gjorde en datalogg och som synes hade ingen Mux godkänd signal. Att det inte ens finns några värden från Mux 7 beror på att TV-antennen inte tog in VHF-signal.


Signalen till Mux 6 var mycket svag.

En koll av satellitsignalen visade att instrumentet inte ens låste in på 11,075 GHz där TVP Polonia sänds.

Jag klättrade upp på taket för att se om det gick att få bättre signal genom att justera.

Men det gick inte att få bättre och dessutom pendlade signalen kraftigt utan att jag ens rörde antennen.

Signalen pendlade mellan 27 dB i MER-värde som är godkänt medan nästa bild visar 17,6 dB som är långt under godkänt eller till och med under pixelnivån.


Eftersom jag hade rört antennen gjorde jag en ny datalogg nere i vardagsrummet. Huruvida det är bättre eller sämre än tidigare går inte att säga eftersom signalen pendlar, så några sekunder senare är det helt andra värden.

När jag var på taket justerade jag polarisationen så nu gick det i alla fall att se TVP Polonia, men det var inte mycket marginal till störningarna.

Jag gick runt i trädgården med en handhållen TV-antenn och såg att det gå att få bra signal till de marksända kanalerna från garaget. Om ett plommonträd tas bort blir det även bra signal till de polska kanalerna via satellit där.

Nu ska kunden kontakta de som äger skogen och fråga om han kan ta ner de skymmande träden, men om inte det är möjligt blir det antennmontage på garageväggen istället.


20221012 – Åtgärd av defekt TV samt dålig satellitsignal.

Kunden ringde mig och bokade service eftersom det kom upp en text på LG TV’n där det stod “ingen signal”

När jag kom dit undrade jag hur jag skulle nå parabolen som satt längst upp på ett 3 meters maströr.


Jag gick in och kollade signalen ur kabeln från parabolen och såg att det var ganska dåligt.

Visst var det dåligt, men med 12,2 dB i MER-värde skulle det ändå bli bild.

Det visade sig att texten “ingen signal” var information från TV-apparaten och eftersom jag inte ens kunde se några menyer från satellitmottagaren testade jag en annan HDMI-ingång mm. Tillslut testade jag med en scartkabel och då kom det ljud i alla fall, så det var bara att konstatera att TV-apparaten var defekt.

Men satellitsignalen måste fixas så jag skruvade ner det långa röret och den gamla parabolen. Sen monterade jag ett nytt rör och en ny parabol.

Nu blev det mycket bra signal.

Jag var även tvungen att göra en mätning nere i vardagsrummet för att se att inte den gamla koaxialkabeln försämrade signalen.

Efter det följde jag med kunden till Elgiganten i Valbo där han köpte en ny 55″ TV. Sen var det bara att installera den nya TV’n och en ny OnePlace-mottagare.


20220922 – Ställningsbyggare rubbade parabolen.

Kunden hade fått huset ommålat, men när de rev ställningen kom de åt parabolen så den tappade all satellitsignal.

När jag kom dit såg jag att det inte fanns någon satellitsignal, men däremot störningar som inte ska finnas.

Jag bytte mikrovågshuvud och justerade.

Jag gjorde även en koll i vardagsrummet för att se att kabeln var OK.

Jag såg även att satellitmottagaren var ansluten med en scartkabel till TV’n och då blir det ingen bild med HD kvalitet. Jag hämtade en HDMI-kabel i servicebilen för att visa skillnaden i bildkvalitet och när han såg vilken grym förbättring det blev köpte han kabeln direkt.


20220922 – Väldigt väderkänslig satellitsignal.

Redan innan målarna monterade byggställningen var satellitsignalen väldigt väderkänslig, men efter att ställningen monterades gick det inte att se vissa kanaler.

När jag kom dit såg jag att fästet var dåligt monterat från början och nu höll det dessutom på att lossna från väggen.

Väggfästet satt monterat med 4 skruvar av olika sort, med en gemensam nämnare var att de saknade gänga cirka 20 mm längst in. Alltså drog de inte i panelen eftersom den är cirka 20 mm tjock.Jag kollade vad parabolen lämnade för signal och som synes var den väldigt dålig.

Men för att överhuvudtaget kunna justera parabolen var jag tvungen att fixa väggfästet. Jag började med att ta loss parabolen och skruva bort fästet. Sen monterade jag den övre rörklamman där den ska sitta, dvs. längst upp.

Då fick jag dit de övre stagen med rätt skruvar där det sitter en regel under panelen.

Efter en hel del skruvande fick jag dit parabolen mycket stabilt.

Men byggställningen skymde en hel del så det blev inte godkänd signal.

Signalen blev dock mycket bättre än vad den var.

Kanalerna som sänds från transpondern på frekvensen 12,111 GHz vertikalt kommer att få störningar först eftersom den var svagast.

När de river ställningen om några dagar blir det säkert godkänd signal, dvs. mellan 14-17 dB i MER värden.20220922 – Parabolservice, Pingstkyrkan i Hofors

Här har jag tidigare installerat en parabol till Astra satelliterna på 4,8° öst där Viasat kanaler fanns tidigare, men även en parabol till Thor på 0,8° väst för att flyktingar från Ukraina ska kunna se TV från hemlandet och svenska kanaler så att de lär sig språket.

Om du vill läsa mer om de tidigare jobbet i Pingstkyrkan kan du klicka på någon av länkarna nedan:


Men nu har flyktingarna flyttat så de ville ha signal till ett TV-rum i en lägenhet längst upp i huset.

Fört en koll av signalen från Thor.

Jag kollade även signalen från Astra 4,8° öst. Från den satelliten sänds även Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige som Pingstkyrkan gärna vill ha tillgång till.

Efter en hel del jobb var jag klar med kabeln till TV rummet uppe så jag gjorde en signalkoll.

Men när jag anslöt den nya satellitmottagaren så var det fel “main software”, eller på svenska fel mjukvara i den. Som tur är har jag gjort några DishTurns så jag visste hur jag skulle få i rätt mjukvara, men en vanlig kund vet absolut inte hur de ska fixa problemet.

Men efter att jag hade laddat in rätt mjukvara kom det upp en text som sa “ingen signal”. Mycket märkligt så jag kopplade in instrumentet igen som visade att det fanns signal.

Men efter en del testande såg jag att signalen helt plötsligt blev så svag att det bara syntes lite på spektrumet.

Jag mätte signalen direkt från parabolen och den var bra, så jag misstänkte att felet var i DiSEqC-switchen.

Men efter att ha testat flera DiSEqC-switchar konstaterade jag att det var fel på mikrovågshuvudet, så det bytte jag.

Nu blev det stabil signal från Thor satelliterna uppe.

Även från satelliterna på 4,8 grader öst fanns det signal.

Så nu var det bara att ringa till Allente och aktivera den nya satellitmottagaren. Sen var det bara att lasta i stege, antenninstrument och verktyg i bilen.

Detta tog faktiskt lite extra tid i och med att den nya satellitmottagaren hade fel “main software” samt att det blev ett periodiskt fel i ett begagnat mikrovågshuvud.


20220921 – Några träd är fällda så nu gick det att få satellitsignal.

Den 12 augusti 2021 var jag till den här kunden för att installera en parabol till italienska kanaler från Hotbird på 13° öst, men skogen skymde så det gick inte att installera.

Men nu hade de tagit ner några träd så det gick att få in signal. Det var dock gränsfall, precis ovanför trädtoppen, så om några år skyms troligen satelliterna igen. Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att Hotbird-satelliterna är.

Jag monterade en Triax 80 cm parabol med ett Inverto mikrovågshuvud.


Det blev bra signal.

Det går att se på TV i antenninstrumentet.

Efter att jag hade dragit in kabel kollade jag signalen.

Sen kopplade jag in en ny Opticum HD AX 150 satellitmottagare.


20220919 – Hotbird satelliterna skymdes av skogen.

En kund som har flyttat till Gävle ville att jag skulle montera en parabol till italienska kanaler. Men tyvärr, när jag kom dit såg jag att skogen skymde alla satelliter. Jag har ritat en orange stjärna där Hotbird 13° öst, som bl.a. sänder italienska kanaler finns.

Träden står på kommunens mark och de kommer säkert inte att fälla några träd.

Så om det ska gå att se TV via satellit återstår det bara att montera parabolen på en fackverksmast.
På bilden nedan har jag ritat hur det skulle kunna se ut med en fackverksmast på tomten. Sen är det bara att använda en skylift för att montera en parabol på toppen.


20220915 – Flytt av satellitmottagare till vardagsrum med mera.

Det började med att de köpte en ny Philips 65″ TV som de ville använda till TV via satellit i vardagsrummet. Men eftersom satellitmottagaren med tillhörande kablar stod i gillestugan ville de ha hjälp med kabeldragning och inkoppling av utrustningen i vardagsrummet.

I gillestugan och köket ville de kunna se de fria kanalerna via marknätet, så det blev lite kabeldragning och omflyttning av signaler.

Först en koll vad antennen till de marksända kanalerna gav för signal till TV’n i köket.


I gillestugan kopplade jag in den befintliga antennförstärkaren så att det blev signal till de marksända kanalerna, sen gjorde jag en kontrollmätning innan jag kopplade in kabeln i TV’n och startade en kanalsökning.

Jag lämnade även en kabel med satellitsignal i gillestugan, som kan vara bra att ha om de nu vill flytta ner OnePlace-mottagaren igen.

Därefter flyttade jag OnePlace-mottagaren till vardagsrummet och drog en kabel dit, sen gjorde jag en kontroll av vad parabolen lämnade för signal.


Det blev så mycket omkopplingar hit och dit, så grannen Rut kom förbi för att kolla att jag inte missade något. Men allt blev bra så Rut godkände mitt jobb.


20220913 – Felsökning samt byte av mikrovågshuvud.

En kund tröttnade på att det blev störningar så fort det blev lite sämre väder, så han ville att jag skulle fixa bättre signal.


Jag började med att kolla och såg att det var lite dålig signalkvalitet.

Det ska vara minst 13 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin, så det var bara 2 transpondrar som hade godkänd signalkvalitet.

Jag fick inte tillräcklig signalkvalitet genom att justera, så jag monterade ett Inverto quad LNB.

Jag lyckade få 2 dB till vilket inte låter speciellt mycket, men det är ändå en stor förbättring eftersom +3 dB är en fördubbling.

Precis när jag var klar ute började det regna.

En koll i vardagsrummet visade att det blev godkänt och sen visade den vita boxen 100% på både signalstyrka och signalkvalitet.


20220829 – Justering av parabol efter husmålning.

Målarna skruvade ner parabolen innan de sprutmålade huset, men sen fick de inte tillbaka den i rätt läge. Inget ont om dem för de är inte antenntekniker och jag är ingen målare så de kan garanterat måla mycket bättre än mig.

Så för att få det ordentligt gjort fick jag uppdraget att justera parabolen. När jag kom dit såg jag direkt att polarisationen, alltså mikrovågshuvudets vridning, var fel.

Det felet berodde antagligen på att det lätt kommer ur läge eftersom montören från Canal Digital inte hade monterat skruven som håller inställningen på mikrovågshuvudet.

Dessutom saknades en skruv till höjdjusteringen och den som satt där var felmonterad, så det var svårt att låsa höjdjusteringen.

Jag hittade en bättre begagnad skruv i bilen som jag monterade i fästet till mikrovågshuvudet.

Efter justering skruvade jag åt skruven, så nu sitter mikrovågshuvudet fast ordentligt.

Sen flyttade jag den felaktigt monterade skruven till höjdjusteringen och monterade ytterligare en skruv på rätt ställe.

En koll vid parabolen efter åtgärd och justering visar att det blev bra signal. Det var dock ett träd längre bort som hade börjat skymma satelliterna för signalen pendlade lite.

Justerad och klar.

En koll i vardagsrummet visar att den vita boxen fick godkänd signal.

Nu kanske ni undrar om det verkligen var nödvändigt att montera skruvarna som saknades när jag bara hade i uppdrag att justera parabolen?

Ja det var nödvändigt eftersom höjdjusteringen inte gick att låsa ordentligt samt att om mikrovågshuvudet sitter löst är det stor risk att det skulle ändra läge när jag tog bort kabeln till antenninstrumentet.


20220824 – Den vita boxen ville inte starta.

För ungefär ett år sedan var jag till den här kunden när TV’n sa “Ingen signal” och nu var det lika igen. Felet förra året var att hon inte hade valt HDMI 1 på TV’n, men nu verkade det vara något annat.

En koll utomhus visade att inget hade förändrats.


En koll inomhus visade att signalen fortfarande var helt OK.

Men felet då? Den vita boxen ville inte starta riktigt så jag testade en annan nätdel och flyttade några elkablar. Men sen funkade det med nätdelen hon hade och jag kunde inte hitta någon glappkontakt. På något märkligt sett försvann felet av sig själv eller så var det glapp någonstans som blev åtgärdat när jag flyttade kablarna.

Edit: 20220825 Kunden ringde och meddelade att boxen inte ville starta efter att den hade varit utan ström över natten. Jag sa i telefonen att hon skulle dra ur nätdelen och sätta i den igen igen. Då startade satellitmottagaren, men om det är fel på satellitmottagaren eller nätdelen är svårt att veta. …. fortsättning följer ….


20220824 – Justering efter att kund har flyttat parabol.

Några dagar före jul 2021 besökte jag den här kunden för att göra en DishTurn, men då var det ett träd som skymde sikten något. Kunden hade nu flyttat parabolen men de hittade inte rätt satellit med en liten Satellite finder från Biltema, så de kontaktade mig för justering med ett professionellt antenninstrument.

En koll på spektrumet visar 16 dB i MER-värde på 10778 GHz vertikalt.

En dokumentation av signalen i vardagsrummet.


20220823 – Putte kunde inte se på TV efter ett oväder med åska.

Putte ville att jag skulle komma och fixa så att det blev signal till satellitmottagaren.
– Man det är långt till Näs Kungsgård, sa jag.
– Det finns inga antenntekniker häromkring, tyckte Putte.

När jag kom hem till Putte kom han och mötte mig.

Parabolen satt högt upp på skorstenen.

När jag gick in i vardagsrummet för att kolla om det fanns signal spanade Putte noga så att jag inte missade något.

Men det fanns ingen signal så jag konstaterade att det var fel på mikrovågshuvudet.

Jag bytte mikrovågshuvud och fäste eftersom det var spräckt. Sen fick jag även montera ett par nya muttrar till fästet.

En ny koll i vardagsrummet visade att satellitmottagaren fick bra signal.

Äntligen kan jag se på TV igen, tyckte Putte.


20220822 – Felsökning och åtgärd efter åska.

Signalen försvann efter ett kraftigt åskväder så kunden bokade felsökning och åtgärd.

Jag konstaterade ganska snabbt att mikrovågshuvudet inte lämnade någon Sat-CR signal.

Jag monterade ett annat mikrovågshuvud och finjusterade parabol samt polarisation.

Det blev bra signalkvalitet.

En koll i vardagsrummet för att se att allt var OK.


20220822 – Åtgärd av Oswalds Allente parabol.

För ett par år sedan besökte jag Oswald och hjälpte honom att installera en vanlig TV-antenn till Boxers utbud, men nu ville han kolla på TV via satellit igen.

Någon från Allente hade varit där och gjort en slarvig installation så Oswald visade att han var var lite missnöjd.

Oswalds husse hade börjat att flytta parabolen.

Jag litar på att du fixar det här ordentligt, tyckte Oswald.

Jag började med att justera och fick mycket bra signal.


Det blir bra signal eftersom det satt ett av marknadens bästa mikrovågshuvud på parabolen, som du kan läsa mer om här.


Jag drog en ny kabel en bit och tänkte först skarva den, men då såg jag hur slarvigt Allentes montör hade monterat F-kontakten.

Kontakten lossnade helt enkelt, så störningarna berodde säkert på detta.

Kabeln var felaktigt skalad och då är det naturligtvis omöjligt att få kontakten att sitta kvar.

Jag drog ny kabel ända in till vardagsrummet där jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalkvaliteten.
Justerad och klar.

Nu ska jag gå in och kolla på Animal Planet, tyckte Oswald när jag var klar.


20220811 – TV från Lettland och Ryssland.

Några från Lettland som är i Sverige och jobbar ville se TV från Lettland och Ryssland. De hade försökt själva men hittade inte rätt satelliter.

Jag gjorde en koll på KingOfSat och hittade några kanaler.

Jag riktade in parabolen mot Hotbird på 13° öst och sidomatade signal från Astra på 4,8° öst.

Det blev bra signal från Astra och Hotbird.


20220809 – Flytt av parabol och kabeldragning.

Jag fick i uppdrag att dra en kabel till satellitmottagaren i ett nybyggt vardagsrum, men först en koll av signalen de hade i det före detta TV-rummet. Jag såg att signalkvaliteten var lite dålig så det skulle gå att förbättra.

När jag kollade ute såg jag att parabolen var något skymd av ett tak samt att polarisationen var felinställd.

En koll direkt vid parabolen.

Jag flyttade upp parabolen för att den i alla fall inte skulle skymmas av huset. Men det var svårt att hitta ett bra läge för det var även träd som skymde.


En ny koll direkt vid parabolen.

Men när trädet rörde sig i vinden pendlade signalkvaliteten kraftigt. Som bäst såg jag att det var 17,1 dB i MER-värde och omkring 12 dB som sämst.


Med en ny kabel blev det bra signal till den vita boxen i vardagsrummet.

Även den vita boxen i sovrummet fick bra signal.

För att slippa pendlande signalkvalitet ska kunden såga av några grenar på trädet som skymmer sikten.


20220809 – Jag hjälpte Skorpan att få igång satellitmottagaren i sommarstugan.

Enligt felanmälan hade den vita satellitmottagaren fastnat på TV4 och det gick inte att byta kanal eller ändra ljudet. Den hade helt enkelt fastnat.

När jag kom dit började jag med att kolla att det var fri satellitsikt.


Men jag såg att banden till skorstenfästet var felmonterade. De måste sitta mitt på tegelstenarna för annars äter de sig in i putsen.

Även på andra sidan huset såg jag att banden till skorstensfästet var felmonterade.Men nog om detta för nu var det dags att gå in och se vad TD64-parabolen med ett ALPS mikrovågshuvud presterade.


Inne i kammaren såg jag att det var mycket bra signal, men fjärrkontrollen funkade inte. Jag gick ut i bilen och hämtade multimetern för att kolla om det var någon ström i batterierna. Det visade sig att batterierna var kass och efter att jag hade satt i nya batterier funkade allt.

Det var svårt att få någon bra bild på Skorpan, för hon fick så bråttom att springa in och kolla på TV.


20220718 – Jag hjälpte Ylvas granne att få satellitsignal till sommarstugan.

Ylvas granne hade problem med satellitsignalen i sommarstugan.

De tog med sig satellitmottagaren från bostaden i Katrineholm där parabolen var justerad till Thorsatelliterna och enligt Allente var det bara att vrida parabolen vid sommarstugan 6-7 grader åt väster. Men det visade sig att det inte var “bara” för det var skymmande träd.

Jag lyckades hitta Thorsatelliterna i alla fall, men signalen var väldigt dålig och försvann helt när träden vajade i vinden.

Signalkvaliteten pendlade mellan 9,6 dB och 0 dB i MER-värde.

Jag skruvade ner parabolen och gjorde en testmätning vid en liten lucka mellan träden. Där gick signalen fram, så det var bara att skruva fast och justera parabolen.

Det blev skaplig signal med TE57 parabolen från Tele-system. Dock aningens under godkänt värde på de 2 högsta frekvenserna.


Jag visade kunden att TV6 är den kanalen som får störningar först vid dåligt väder.

Kabeln räckte inte så jag monterade en skarv som jag tätade med Vulktejp. Senare ska kunden lägga kabeln i en slang som han ska gräva ner.

En koll i TV-rummet visar att det blev ganska bra.

Wow …. det där ser ju bra ut tyckte Ylva när jag var klar.


20220718 – TV från Tjeckien

En kund hade störningar på TV-kanalerna från Tjeckien så hon bokade service.

Det första jag såg när jag kom dit var att kabeln hängde löst.

Jag klättrade upp på taket för att kontrollmäta och såg ett fel jag aldrig har sett förut. Signalen pendlade kraftigt i styrka från det gröna fältet som är minimum till toppen av det blå fältet som är max. Därför blev det oerhört mycket störningar i bilden.


Jag monterade ett nytt Inverto LNB och satt fast kabeln.

Nu blev det bra signal från Astra på 23,5° öst.

Sen var det bara att klättra ner från taket och mäta inomhus.

I vardagsrummet blev det mycket bra signal till Samsung TV’n med inbyggd satellitmottagare.

Så nu kan de se TV från Tjeckien utan störningar.

Med fastsatt kabel ser det betydligt bättre ut än när jag kom. Dessutom är det ingen risk att kabeln fryser fast och dras med när snön halkar ner.


20220713 – Åtgärd av dålig satellitsignal.

En kund hade problem med skymmande träd så han flyttade parabolen och fällde träd, men det var ändå svårt att få bra signalkvalitet så han kontaktade mig.

När jag kom dit började jag med att göra en visuell koll och såg att det var fritt framför parabolen.

När jag såg att det gamla vattenskyddet satt kvar på kabeln undrade jag vem som hade monterat och då talade kunden om att han hade gjort det själv. Ingen att klaga på alltså.

Jag gjorde en koll av signalen och såg att den var mycket dålig.

Men det var inte bara att justera parabolen, för om den ska hålla inställningen i många år duger det inte att sätta fast maströret på en träkloss. Så det var bara att skruva ner parabol, maströr, övre fäste och träkloss.

Jag monterade ett stabilt övre fäste sen kunde jag justera.

Nu blev det riktigt bra signalkvalitet. Jag undrar förresten om det inte är bäst hittills att få 17,5 dB i MER-värde på 12,437 GHz horisontellt?

Justerat och klart. Bara en snyggare kabeldragning återstår, men det ska kunden fixa själv.

Jag drog koaxialkabeln i rörprofilen vilket blir mycket snyggare.

Fixat och färdigt.

Jag gjorde en koll i vardagsrummet som visade att satellitmottagaren numera får mycket bra signalkvalitet.20220530 och 20220614 – TV till flyktingar från Ukraina.

En mycket vänlig person som har lånat ut en lägenhet till några flyktingar från Ukraina undrade om det fanns möjlighet att få in TV-kanaler från Ukraina med den gamla nordenparabolen.

Det satt 2 st. mikrovågshuvuden på parabolen. Ett till Thor på 0,8° väst och ett till Astra på 4,8° öst.

Jag gjorde en koll och såg att det gick att få in några transpondrar.

Transpondern som sänds på frekvensen 11,766 GHz horisontellt är dock riktad mot Europa så den blir svagare här i norr.

Men några kanaler skulle de få in så jag fixade fram en Opticum HD AX 150 satellitmottagare.

Opticum HD AX 150 har till och med en scartkontakt vilket är väldigt ovanligt nu för tiden. Men det kan ju vara bra till den som har en gammal tjock-TV.

En ny koll av signalen som kunde ha varit lite bättre. Jag gör nog ett återbesök för att byta mikrovågshuvud eller nåt.


20220615 – Montering av Sat-CR-switch som OnePlace-mottagaren klarar av.

Detta blev en långdragen historia. Från början fick Tekniklänken i Falun uppdraget av Allente att koppla in en One-Place mottagare. Men när den så kallade teknikern kom dit och fick se att det var frågan om ett satellitsystem till 8 lägenheter sa han att han inte klarade av det och åkte därifrån. Så den 26 april började jag med det ganska svåra eller komplicerade paraboljobbet.

Allente trodde att det var fel på OnePlace-mottagaren så de skickade en ny. Därför gjorde jag även ett besök hos kunden den 2 maj, men det blev ingen skillnad med den nya OnePlace-mottagaren.

Det visade sig att One-Place mottagarna inte klarar av annat än standard Sat-CR frekvenser samtidigt som man aktiverar internet. Så efter en hel del forskning och sökande på internet kom jag fram till att den enda lösningen på problemet var att beställa en switch från Johansson i Belgien. Jag kunde dock inte beställa den själv utan det gick via Teleton som är en svensk grossist för antennmaterial.

Johansson REF. 9733 skickar ut följande användarband enligt standarden EN50494:
Användarband 1: 1210 MHz
Användarband 2: 1420 MHz
Användarband 3: 1680 MHz
Användarband 4: 2040 MHz

Switchen som de hade tidigare, en Unicable Cascadable Switch, skickade ut användarbanden på följande frekvenser:
Användarband 0: 1076,06 MHz
Användarband 1: 1178,12 MHz
Användarband 2: 1280,18 MHz
Användarband 3: 1382,24 MHz
Användarband 4: 1484,30 MHz
Användarband 5: 1586,36 MHz
Användarband 6: 1688,42 MHz
Användarband 7: 1790,48 MHz

Detta stämmer inte heller fullt ut så i Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren programmerade jag in:
Användarband 1: 1076 MHz
Användarband 2: 1178 MHz

Detta har fungerat i många år, men när de ville byta till en OnePlace så uppstod det ett problem.

Så bort med Unicable Cascadable Switchen ….

Detta är centralen i det mindre hyreshuset, så därför var det inte bara att byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, för då hade det ställt till problem för andra hyresgäster.

Johansson switchen monterad.

Jag gjorde även en koll av den inkommande terresta (marksända) signalen och upptäckte då att Mux 6 inte har godkänd signalkvalitet. Så om någon hyresgäst tar in Boxers utbud kan de få störningar på kanalerna från Mux 6.

Jag gjorde även en koll av satellitsignalen och där såg jag att de två högsta frekvenserna hade sämre signalkvalitet. Antagligen krävs det byte till ett nytt Quattro mikrovågshuvud.

I vardagsrummet blev det signal på alla 4 användarbanden, men det blev en hel del tidsödande strul med OnePlace mottagaren som krävde fabriksåterställning mm. Men tillslut funkade allt.


20220609 – Allentes support lyckades inte aktivera programkortet.

Precis som de har gjort i många år tog kunden med programkortet till fritidshuset men det gick inte att aktivera det i satellitmottagaren. De blev då kopplade till Allentes support som inte kunde lösa problemet utan sa bara att de kunde förlänga abonnemanget och köpa en ny satellitmottagare. Men då kunden hade ytterligare 2 st. satellitmottagare hemma körde de 12 mil för att hämta dem. Åter i fritidshuset fick de ingen signal på någon av de andra satellitmottagarna, så de ringde mig och bokade service.

När jag kom dit började jag med att kolla signalen som fortfarande var helt OK.

Efter att jag hade kollat signalen kopplade jag in satellitmottagaren som alltid stod i fritidshuset, sen ringde kunden och då gick det helt plötsligt att aktivera kortet i den satellitmottagaren.

Att det blev “ingen signal” i de 2 andra satellitmottagarna beror på att de har ett Sat-CR mikrovågshuvud hemma i bostaden medan det sitter ett universal mikrovågshuvud på parabolen till fritidshuset.


20220602 – Dexter beställde montering av parabol och antenn efter takrenovering.

De började bli klara med takrenoveringen så nu ville Dexter, som fyllde 17 år i april, ha den nya parabolen och en TV-antenn monterad på skorstenen.

Ställningen ska snart rivas så Dexter ville att jag skulle göra jobbet ganska omgående.

Dexters husse tyckte att parabolen och antennen skulle monteras på skorstenen längst ut, så snickarna hade byggt en ställning runt den för att jag skulle ha lättare att montera.

Men om parabolen eller antennen måste servas i framtiden är det bättre att montera på den andra skorstenen, tyckte jag.

De hade fått en ny parabol provisoriskt monterad av någon från Allente.

Men även om man monterar en parabol provisoriskt kan man väl göra det ordentligt, som att montera mikrovågshuvudet i den optimala fokuspunkten samt att dra ner vattenskyddet runt kabelanslutningen.

Dexter kollade noga så att jag inte missade något.

Lite problem blev det när toppen på skorstenen stack ut så långt att det inte gick att montera ett vanligt rakt maströr. Men i bilen hade jag en specialare så jag lyckades få dit både parabol och en Logperiodisk TV-antenn.


Efter justering av parabolen gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalkvaliteten.

När jag började justera den Logperiodiska antennen såg jag att det var en grymt stark inkommande 4G-signal. Detta trots att antennen har ett LTE-filter inbyggt.

Det blev perfekta muxar, eller perfekta Simpsons.

Jag gjorde även en datalogg av signalen från den Logperiodiska antennen.

I TV-rummet kollade jag signalen ur kabeln som skulle anslutas till OnePlace-mottagaren. Jag såg att signalstyrkan hade sjunkit ungefär 11 dB från mätningen vid parabolen på taket, men att signalkvaliteten var ungefär densamma, så allt var OK.

Dexter ville även kunna se de fria marksända kanalerna i sovrummen och efter en hel del letande efter rätt kabel fixade jag signal till sovrum 5 och 4.


Men signalen var dock lite för svag i sovrummen så jag kollade den inkommande signalen.


Dexters husse hade en gammal förstärkare som jag monterade. Jag kollade lite snabbt att det blev 20 dB högre signalstyrka på mux 1, men när jag granskar dataloggen lite noggrannare (hemma på kontoret) ser jag att mux 6 och mux 7 inte förstärktes lika mycket. Så det kan faktiskt vara ett begynnande eller kommande fel på förstärkaren, men vid installationen var signalkvaliteten helt OK.

Jag kollade signalen ur antennuttaget i TV-rummet.

Jag kollade även hur mycket kundens 8 meter långa antennsladd dämpade signalen.

Sen gjorde jag en koll i rum 4 och rum 5.


– Nu ska jag gå in och kolla hundarna på Animal Planet, sa Dexter när jag var klar.


20220525 – Mera jobb med TV till flyktingar från Ukraina.

Jag fortsatte jobbet med att få in de Ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.

Upp med stegen för att kolla om det verkligen var fel på Triax mikrovågshuvudet.


Hemma hade jag kollat upp frekvenser samt att jag hade gjort en kanalplan till kanaler från Ukraina, så nu kunde jag mäta ordetligt.

Men Triax mikrovågshuvudet pendlade i signalkvalitet så jag bytte till ett MTI mikrovågshuvud.
Lite svårt att justera polarisationen när det inte finns någon transponder tvärs emot så jag gjorde som man gjorde förr, dvs. bytte polarisation och justerade till ett minimum.


Sen var det bara att göra en datalogg med MTI mikrovågshuvudet.


Jag bytte även till ett MTI mikrovågshuvud på parabolen som är riktad mot Thor 0,8° väst för att ta emot de svenska kanalerna.


Jag monterade en DiSEqC-switch och gjorde en ny koll.


Men jag fick aldrig instrumentet att slå över till B-ingången på DiSEqC-switchen så jag gick in för att kolla i TV rummet.

Men satellitmottagaren ville inte heller ta emot signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen, så jag gick ut igen. Testade en annan DiSEqC-switch men det visade sig att det hade blivit fel på MTI mikrovågshuvudet, så jag bytte till ett bättre begagnat Canal Digital LNB.Nu funkade det att få signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen.

Nu var det bara att fästa upp switch och kablar med buntband.


I TV rummet fick jag signal till de ukrainska kanalerna.

Men sen gick det bara att bläddra bland de förinställda transpondrarna i Viasat-boxen, så jag kunde inte välja frekvens, polarisation, symbolrate och FEC.

Jag fick i alla fall in Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige som sänder på 11,996 GHz horisontellt.

Jag trodde att det bara var att ge upp med Samsung VI-GX680SJ UHD DVB-S2 satellitmottagaren eller kortfattat Viasat UHD-box, men jag har fått tips av en kollega hur man går runt problemet, så att man kan programmera in önskade värden själv. Därför blir det ytterligare ett besök.


20220513-20220518-20220522 – TV till flyktingar från Ukraina.

Pingstkyrkan i Hofors vill att flyktingar från Ukraina ska kunna se TV från hemlandet, men även svenska kanaler så att de lär sig språket.

För att komma igång med det hela har Allente sponsrat med en Viasat-mottagare samt att Elon i Hofors (Foto Johan) har sponsrat med kabel och en av parabolerna. En annan privatperson har sponsrat med en Canal Digital parabol.

Sen får vi se om jag kan få någon sponsring för väggfäste, maströr, mikrovågshuvuden, DiSEqC-switch, kablar, kontakter, resa och arbete mm. Jag har en idé om att ta emot sponsring via Swish för att sedan skänka överskottet till Pingstkyrkans flykting-verksamhet. Jag återkommer om det när de kan se Ukrainska kanaler på TV.

Jag började med att göra ett besök för att kolla läget.

Jag konstaterade att hela Pingstkyrkan och därmed satellitsignalen skymd av stora tallar, men efter en hel del mätande kom jag fram till att det skulle gå att montera parabolerna på uthuset.

Jag skruvade dit fästen och ett maströr.


Sen monterade jag 2 paraboler och började justera.

Det knepiga var att signalkvaliteten på 11,996 GHz horisontellt som sänder Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige pendlade mellan 16,1 och 11,3 dB i MER-värde.


När signalen pendlade på det viset trodde jag att det var någon gren som skymde. Men det var det inte utan det måste vara något fel på det begagnade Triax-mikrovågshuvudet.

En elektriker har dragit kabeln mellan uthuset och TV-rummet i Pingstkyrkan, så den ska han klamra fast senare. Jag måste ändå tillbaka och montera 2 st. nya universal mikrovågshuvuden och en DiSEqC-switch.

Den övre parabolen är för att ta emot de ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.


En snabb koll av signalen från Astra på 4,8° öst.

Den undre parabolen är för att ta emot de svenska kanalerna från Thor 0,8° väst.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera vad jag fick för signal från Thor på 0,8° väst.

Hemma har jag tillbringat större delen av söndagen med att kolla upp frekvenser samt att göra en kanalplan till kanaler från Ukraina.

När jag hade gjort kanalplanen gjorde jag en testmätning från min Toroidal T90 parabol.

Som synes på dataloggen ovan är det stor skillnad i signalkvalitet mellan de olika transpondrarna.
Enligt täckningskartan kräver kanalerna som sänds från 11938 GHz vertikalt endast en liten 50 cm parabol.

Medan kanalerna som sänds på 11747 GHz vertikal kräver en parabol i storleken 65-85 cm.

I min VU+ satellitmottagare hemma har jag programmerat in 28 kanaler från Ukraina.


Så här kan det se ut på Ukraine HD.

Jag ska tillbaka och göra klart jobbet sen blir det spännande att se om satellitmottagaren som Allente har sponsrat med klarar av de Ukrainska kanalerna. De brukar nämligen begränsa funktioner till allt annat än deras egna kanaler.


20220519 – Installation av OnePlace-mottagare.

Den 15 september 2020 var jag här förra gången, men nu ville kunden ha hjälp med att installera en OnePlace-mottagare. Det är nämligen inte “bara” att installera en sådan, för den ska uppdateras, fjärrkontrollen ska uppdateras samt att åtkomst till internet ska programmeras.

Jag kollade att parabolen såg ut som sist.


En koll av signalkvaliteten i vardagsrummet.

När jag hade koll på signalen var det “bara” att koppla in OnePlace-mottagaren.


20220513 – Trots 4 besök lyckades inte Allentes “tekniker” få anläggningen att fungera.

Den här kunden har 2 st OnePlace-mottagare med hårddiskar där man med varje mottagare ska kunna spela in 3 kanaler samtidigt som man kollar på en fjärde. Sen har de en Smart-box med hårddisk där man kan spela in en kanal samtidigt som man kollar på en annan.

Således finns det 10 st. tuners (kanalväljare) som måste ha signal utan att störa någon annan. Men trots många telefonsamtal med kundtjänsten samt 4 besök av Allentes så kallade tekniker fungerade inte anläggningen, så kunden kontaktade mig för att få professionell hjälp.

När jag kom dit började jag med en visuell koll och såg att de hade 2 paraboler fast bara en användes.


På den översta parabolen satt det ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud som skulle ge signal till de 3 satellitmottagarna i huset.

Den undre parabolen hade tidigare använts till Viasats kanaler från Astra satelliterna på 4,8° öst.

Lite trassliga kablar fanns det också.

Jag klättrade upp på taket och började med att kolla in sjöutsikten.

För att kunna få stöd under fötterna gjorde jag en special med en fastbunden stege.

Sen kollade jag signalen och såg att de hade MER-värden på 15,15 dB i genomsnitt.

Sen tog jag bort en av parabolerna för att få plats med en parabol lagom högt för att komma ovanför snön som kommer i vinter samt tillräckligt lågt för att den inte ska svaja i vinden. Jag tog även bort en DiSEqC-switch som var inkopplad till en av mottagarna. En sådan switch är definitivt inte kompatibel med Sat-CR-signal, så den var säkert en stor bidragande orsak till de flesta problem.

Jag flyttade även över Sat-CR-24 mikrovågshuvudet på ett singelfäste så att det kom i den optimala fokuspunkten, sen var det bara att justera och montera kablarna.

Efter åtgärd fick jag MER-värden på 18,14  dB i genomsnitt, vilket betyder att jag fördubblade signalkvaliteten.

En av OnePlace-mottagarna med hårddisk stod i en relaxavdelning vid tvättstugan där jag gjorde en datalogg av signalen på användarband 01 som ligger på 1210 MHz. Eftersom det var längst kabel till tvättstugan programmerade jag in användarbanden med lägst frekvenser, dvs. UB 05, 06, 07 och 08 i den mottagaren.

Även i sovrummet gjorde jag kontrollmätningen på UB 01, sen programmerade jag in de användarbanden som en OnePlace-mottagare tar som standard, dvs UB 09, 10, 11 och 12.

Även i TV-rummet gjorde jag kontrollmätningen på UB 01, sen programmerade jag in de användarbanden som en Smartbox tar som standard, dvs UB 02 och 03.

Sen gjorde jag en koll när alla användarbanden var aktiverade.

Här skrev jag på bilden vilken mottagare som har respektive användarband.
– Användarband 05, 06, 07 och 08 är till mottagaren vid tvättstugan.
– Det markerade 01 är antenninstrumentet.
– Användarband 09, 10, 11 och 12 är till OnePlace-mottagaren i sovrummet.
– Användarband 02 och 03 är Smart-boxen i TV rummet.

Det färdiga resultatet.

En närbild på Sat-CR-24 mikrovågshuvudet med en kabel till varje mottagare.

Men jag såg även att kablarna måste bytas för snart kommer vattnet in och då blir det problem.

Lite problem med kablarna var det faktiskt redan eftersom de var uppfästa med en klammerpistol. Om någon av dessa märlor blir för hårt islagen eller om det är en kraftig böj på kabeln någonstans studsar signalen vilket innebär att det kan bli problem med Sat-CR-signalen. Troligen är det därför jag inte fick alla användarbanden att fungera i relaxen vid tvättstugan.

Om varken Allentes kundtjänst eller flera av deras utsända så kallade tekniker lyckades få anläggningen att fungera efter 4 besök, då kan jag väl skriva att jag har gjort en åtgärd efter att amatörer har försökt?

Det är inte alls min mening att “klanka ner på kollegor” men om de inte fixar en sån här anläggning är det dåligt. Det är ju saker man ska kunna om man är en CANT-auktoriserad antenntekniker.


20220502 – Fastsättning av maströr efter kraftig blåst.

Signalen försvann efter ett kraftigt blåsväder. Efter att jag hade satt fast maströret lite bättre samt sänkt parabolen en bit så att den inte tar så mycket vind var det bara att justera.

Det satt ett Sat-CR-24 på parabolen.

En koll i TV-rummet visade att signalen blev mycket bra.


20220426 – OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade Sat-CR-frekvenser.

För många år sedan var jag till den här kunden som bor i ett hus med 8 lägenheter och kopplade in en Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagare.

Det är någon annan firma som har installerat anläggningen från början. Parabolen är i alla fall utrustad med 2 st. Quattro LNB där varje mikrovågshuvud har 4 utgångar. Vertikalt lågband, vertikalt högband, horisontellt lågband och horisontellt högband.

Alltså kommer det 8 kablar från parabolen samt en kabel från den terresta antennen till en multiswitch med 8 utgångar, sen går det en kabel till varje lägenhet.


När jag kopplade in Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren ville han kunna spela in en kanal samtidigt som han kollade på en annan. Jag gjorde då en specialare med en Unicable Cascadable Switch. Den switchen har inte standard frekvenser på användarbanden, utan de ser ut så här:

UB 0: 1076,06 MHz
UB 1: 1178,12 MHz
UB 2: 1280,18 MHz
UB 3: 1382,24 MHz
UB 4: 1484,30 MHz
UB 5: 1586,36 MHz
UB 6: 1688,42 MHz
UB 7: 1790,48 MHz

Enligt standard ska det se ut så här:

UB 1: 1210 MHz
UB 2: 1420 MHz
UB 3: 1680 MHz
UB 4: 2040 MHz
UB 5: 1005 MHz
UB 6: 1050 MHz
UB 7: 1095 MHz
UB 8: 1140 MHz

Jag programmerade då in 1076 MHz på UB 01 och 1178 MHz på UB 02, sen har allt funkat bra under alla år, men nu när kunden ville ha en OnePlace-mottagare inkopplad så fick han ett erbjudande från Allente att installationen av den nya mottagaren skulle ingå.

Tekniklänken från Falun fick uppdraget av Allente att koppla in en OnePlace-mottagare. Men när den så kallade teknikern kom dit och fick se att det var frågan om ett satellitsystem till 8 lägenheter sa han att han inte klarade av det och åkte därifrån.

Då undrar jag vilken nivå det är på dagens så kallade tekniker? Men samtidigt är jag inte förvånad för Infocare som skötte Viasat installationer sa till mig för några år sedan:
– Vi vill inte ha tekniker på din nivå.
Så det är väl resultatet av den önskade nivån på tekniker som besöker Allentes kunder nuförtiden.

När den så kallade “teknikern” från Allente hade åkt hem kontaktade kunden mig, vi bokade en tid och när jag kom dit började jag med att kontrollera anläggningen.

En bild från en katalog på Unicable Cascadable Switch IDLP UST111 CU010 8PP som den heter.

Jag ställe in instrumentet manuellt på 1076 MHz och gjorde en koll.

Det var fortfarande mycket bra signal från parabolen.

Men OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade frekvenser så jag måste återkomma och bygga om anläggningen på nåt smart sätt. Helst vill jag se till att samtliga lägenheter får tillgång till Sat-CR-signal, för då blir satellitsystemet lite mer framtidsäkert.

Edit 20220510

En tekniker på Allente trodde att det var fel på OnePlace-mottagaren så de skickade en ny. Jag gjorde ett nytt besök och började med en kontrollmätning som nu helt plötsligt visade sämre värden på de högsta frekvenserna.

Även på Sat-CR användarband 2 var det sämre än förväntat. Nåväl, problemet med OnePlace-mottagaren har inget med det att göra så jag packade upp och kopplade in den nya mottagaren.

Men efter att jag har försökt i ytterligare 2 timmar så är det bara att konstatera att OnePlace inte klarar annat än standard Sat-CR frekvenser och internet samtidigt. Kör man utan internet så funkar det med special Sat-CR frekvenser, men så fort man aktiverar internet tappar den bort satellitsignalen.

Så nu återstår det bara att försöka få hem en Johansson 9733 DSCR Multiswitch som ser ut att fixa Sat-CR signal på frekvenserna OnePlace accepterar.


20220414 – Justering av Canal Digital parabol samt inkoppling av en ny OnePlace-mottagare.

Signalen försvann så kunden ringde till Canal Digital, eller Allente som det heter numera och de skickade ut en ny OnePlace-satellitmottagare. Men en OnePlace är det verkligen inte “bara” att installera, så kunden ringde till mig.

Jag började med att kolla, men det visade sig att det inte fanns någon satellitsignal. Alltså var det inget fel på den vita satellitmottagaren så kunden hade köpt en ny satellitmottagare helt i onödan.

Orsaken var att maströret hade vridit sig så att parabolen kom i fel läge. Jag skruvade åt det nedre fästet ganska mycket och det övre lite grann. Helst ska man inte ha ett sånt här övre fäste om det sitter en parabol på röret, utan man ska ha ett VF210 som man fäster med 4 skruvar.

Men ett väderskydd hade “installatören” lyckats sälja för 600 kronor. Personligen tycker jag att det är bättre att skruva fast prylarna ordentligt än att sälja en massa onödiga tillbehör.

När jag hade skruvat åt röret kunde jag klättra upp på taket för att justera parabolen.

Fixat och färdigt.

Apropå “skyddet” över mikrovågshuvudet så är min erfarenhet att det gör mer skada än nytta. Jag har faktiskt bytt paraboler som har blivit förstörda av tung blötsnö på det så kallade skyddet.

Jag gjorde en koll och dokumentation av signalen till den nya OnePlace-satellitmottagaren, sen var det “bara” att ladda i en uppdatering som tog minst 30 minuter. Efter det kunde jag förklara och visa hur OnePlace mottagaren fungerade.


20220413 – Arbete med ett gammalt multisatellitsystem.

En kund ringde och undrade om jag kunde få fart på en gammal parabolanläggning som inte hade varit igång på många år. Visst kan jag det sa jag och bokade in en tid.

Idag när jag kom dit såg jag parabolen med 4 st. Nokia universal mikrovågshuvuden.


Jag klättrade upp på taket för att justera parabolen, men då upptäckte jag att den var för klent fastsatt. Det är alltid noga att paraboler sitter stabilt, för om den vrids en enda grad missas satelliten med 1 mil. Men för att kunna justera en parabol som tar in fler satellitpositioner är det ännu noggrannare att den sitter otroligt stabilt.

Jag började i alla fall justera och fick in Astra på 4,8° öst.

Men det var svårt att nå ut till mikrovågshuvudet för att justera polarisationsinställningen.

Jag lossade parabolen och vred in allt för att kunna lossa skruvar. Men då såg jag att plasten var torr och spräckt så det måste monteras nya LNB.Jag fortsatte att justera men det var svårt, för det var helt enkelt omöjligt att skjuta LNB’t sidledes utan att hela parabolen rörde sig.

Jag fick i alla fall skaplig signal från Hotbird på 13° öst, men jag nådde inte ut för att justera polarisationen och se om det gick att få ytterligare nån dB i MER-värde.

Tillslut var jag tvungen att ge upp multisatellitsystemet eftersom det var i stort sett omöjligt att justera när parabolen inte satt på ett stabilt fäste. Så jag kopplade in LNB’t i mitten av parabolen och justerade in signal till Astra på 19,2° öst.

Sen gick jag ner till vardagsrummet där jag kollade signalen.

Sen startade jag kanalsökningen och såg att den gamla Nokia 9802S Mediamaster faktiskt funkade.

Men om den här anläggningen ska vara driftsäker och användas fullt ut krävs det en ganska omfattande renovering. Till att börja med ett nytt stabilt väggfäste, ett stabilt 50 mm maströr, nya LNB och en ny DiSEqC-switch. Eventuellt även en ny satellitmottagare som klarar att leverera HD-TV.


20220412 – Åtgärd av TV, satellitsignal och internet.

Kunden hade problem med ett sprakande ljud i TV’n samt att satellitsignalen var något väderkänslig. Sen var det även problem med anslutningen till internet via datorn.

Jag började med att kolla satellitsignalen från parabolen som jag monterade den 8 mars 2018.

Jag konstaterade att signalkvaliteten var lite sämre än vad det brukar vara samt att 10778-horisontellt med 5,0 dB i LM inte var godkänd. Värdena i den högra kolumnen LM ska vara minst 6 dB, vilket betyder att det ska vara minst 6 dB i marginal till störningarna.

Det visade sig att parabolfästet satt lite dåligt med 2 av skruvarna så de bytte jag och finjusterade parabolen. En ny datalogg visar att jag lyckades förbättra signalen 2,44 dB i snitt vilket inte låter som speciellt mycket. Men tänk då på att +3 dB är det dubbla, så alltså lyckades jag nästan fördubbla signalkvalitén.

Men det skulle ha blivit något bättre signal om inte grannens träd hade börjat skymma signalen en aning. Så det blir troligen ett återbesök för att flytta parabolen när kunden har sågat ner ett eget träd.
(Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliten befinner sig.)

Det sprakande ljudet berodde på något kommunikationsproblem mellan OnePlace-mottagaren och Grundig TV’n. När bildupplösningen i OnePlace-mottagaren stod på AUTO kom det ett sprakande ljud, men när jag ändrade till 1080i blev det bra. Att det står 1080i är ändå helt OK för Grundig TV’n klarade ändå inte Ultra HD.

Problemet med internet i datorn visade sig vara ganska enkelt. Det var bara ikonen för Microsoft Edge som hade gömt sig.


20220408 – Fastsättning av maströr.

En kund ringde och sa att det stod “Ingen signal” på TV’n. Jag trodde först att det var det klassiska, att hon hade valt något annat än HDMI-ingången där Smartboxen var inkopplad. Men det gick inte att lösa via telefonen så jag körde dit.

Det första jag såg var att maströret hade halkat ner en bit så alltså var parabolen säkert ur läge.

Att montera ett maströr på det här viset är inte bra för det lossnar garanterat med tiden.

Men det såg lite oroväckande ut med träden så först gjorde jag en snabbkoll om det skulle funka att byta till stabila väggfästen.

Jag monterade 2 st. VF210 med distanser eftersom det var ett 38 mm. maströr. Helst ville jag även byta till ett grövre och stabilare rör, men det hade ju funkat förut.


Justerat och klart.


Jag upptäckte även att mikrovågshuvudet som användes hade lite frekvensdrift.

Här ser ni frekvensfelet. Stapeln ska vara mitt i det markerade fältet, men jag räknade ut att det var 2,8 MHz fel och det borde mottagarens AFC fixa. Men om frekvensfelet blir värre kan det bli problem.

Manuellt justerat ser det ut så här.

En sista koll och dokumentation av signalen.


20220408 – Inkoppling av Viasat-mottagare.

En kund hade flyttat till ett annat hus och ville att jag skulle flytta Viasat-parabolen dit.

Men när jag kom till kundens “nya hus” såg jag att det satt en Canal Digital parabol på taket och tur var väl det, för det var inte direkt något inbjudande väder för utomhusjobb.

Men jag hittade inte kabeln inomhus så jag använde zoomen i kameran för att försöka se vart den tog vägen.

Jag hittade kabeln bakom en soffa, sen var det bara att kolla signalen och skarva kabeln. I och för sig går det säkert att få några dB till, framförallt på 10778 GHz Horisontellt. Men med tanke på vädret var det ganska bra.

Jag ska ändå återkomma senare för de vill ha 3 st. satellitmottagare inkopplade.


20220311 – Kabeldragning samt flytt av TV och satellitmottagare.

Mannen i huset hade halkat på isen och slagit sig så illa att han inte kan gå i trappan till övervåningen, så jag fick i uppdrag att flytta ner TV och satellitmottagare till vardagsrummet.

Att han halkade omkull tvivlar jag inte på för det höll jag också på att göra flera gånger.

För 4 månader sen, den 14 december, monterade jag parabolen på balkongräcket så den behövde jag inte röra.

Det var ett omfattande jobb att dra 14 meter kabel från TV-rummet till vardagsrummet, men tillslut kunde jag i alla fall kontrollmäta signalen. Nedan ser ni hur det ser ut när en datalogg pågår.

Det tar bara en minut att göra en datalogg.

Om ni undrar vad transpondern på frekvensen 11,247 GHz vertikalt har för innehåll ser ni det nedan.

Trots allt var det lättast att dra kabeln från TV-rummet på övervåningen och en fördel med det är att det går lätt att flytta tillbaka TV’n i framtiden.


20220308 – Installation av ny satellitmottagare åt Gävle Golfklubb.

Den 2 februari besökte jag Gävle Golfklubb och justerade parabolen till Thor satelliterna på 0,8° väst eftersom Viasat hade flyttat sina kanaler. Men sen gick det inte att få någon bild och det gick inte att uppdatera bootloadern i Samsung SMT S5140 mottagaren pga. att signalen till Viasat från Astra-satelliten på 4,9° öst var släckt.


Efter en månad skickade Hoist äntligen ut en ny Samsung-UHD satellitmottagare.

De kopplade in mottagaren men den visade en skylt som sa “ingen signal” så jag fick i uppdrag att kolla vad som var fel.

Först en koll av signalen som fortfarande var helt OK.

Det visade sig att mottagaren inte hade rätt Main software, dvs. mjukvaran som krävs för att kunna ladda in kanalerna från Thor-satelliterna. För att ladda in den krävs det en speciell knapptryckning som jag fixade. Men när det var klart skulle även programkortet aktiveras vilket var en tidsödande rysare.

Den blå knappen funkade inte så klockan 13:43 jag ringde telefonnumret som syntes på skärmen. Efter att ha hört hela historien om Viasat knappade jag in kortnumret, men då sa telefonsvararen att jag kopplas till kundtjänst, vilket i sin tur betydde att jag hamnade i Allentes oändliga telefonkö.

Vi kom överens om att personalen skulle försöka ringa själva, så klockan 13:55 lämnade jag Gävle Golfklubb. Nästan en timma senare (klockan 14:49) ringde de och berättade att programkortet gick igång så att det blev bild i TV-apparaterna. Men visst är det otroligt att själva proceduren med programkortet ska ta över en timma i anspråk?


20220228 – Felaktig Smartbox konstaterat.

Kunden Smartbox fungerade väldigt dåligt och var allmänt seg trots flera omstarter, men de misstänkte att det berodde på dålig signal så de bokade service.

När jag kom dit såg jag att de hade en 80 cm. parabol med ett QUAD-mikrovågshuvud.


Inne vid boxen såg jag att F-kontakterna var dåligt monterade så det gjorde jag om. Men trots bra signal var Smartboxen oerhört seg, så de måste beställa en ny satellitmottagare från Canal Digital, eller Allente som de heter numera.


20220228 – Åtgärd av en Canal Digital anläggning.

Kunden tyckte att det var väldigt väderkänsligt och hon var tvungen att sopa bort den mista lilla snö framför mikrovågshuvudet.

När jag kom dit såg jag att väderskyddet inte var nerdraget. Det drog i alla fall jag ner när jag monterade parabolen den 2 september 2016.

En koll i vardagsrummet visade att det var ganska dålig signal.

Det visade sig att maströret hade gett sig så det lutade en del. Jag försökte fästa parabolen på altanen och husväggen men fick ge upp eftersom det inte gick att få dit något väggfäste tillräckligt stabilt.

Så det var bara att montera och justera parabolen på maströret igen. Sen upptäckte jag att kabeln var dålig så den bytte jag.

En ny koll i vardagsrummet visade att jag hade lyckats att mer än fördubbla signalkvaliteten. Så nu kommer anläggningen att klara betydligt sämre väder utan att det blir störningar.


20220223 – Justering av parabol efter panelbyte.

Efter byte av panel på huset skruvade kunden upp parabolen själv men lyckades inte får någon bra signalkvalitet, så det blev ofta störningar vid sämre väder.

Jag såg att mikrovågshuvudet satt fel samt att det fattades en skruv för att låsa polarisationsinställningen.

Först en koll av vad de hade för signal och som synes var den väldigt dålig. Trots att det var ganska molnfritt var det bara 0,8 dB i marginal till störningarna på 12111 GHz vertikalt som bl.a. sänder TV6 HD.

Jag justerade parabolen och vid polarisationsinställningen gäller det att få både den vertikala och horisontella 10,778 GHz ungefär lika. I alla fall ska man se till att den svagaste blir så bra som möjligt.


F-kontakten bytt, väderskyddet nerdraget, kabeln fastsatt, polarisationen ställd, en skruv i LNB-fästet monterad och åtdragen.

Nu ser det bättre ut.

I vardagsrummet gjorde jag en koll av den många gånger bättre signalen, innan jag skruvade i kabeln i den vita boxen. Sen programmerade jag in att det numera är Sat-CR signal, så om kunden byter till en inspelningsbar box är det klart utomhus.


20220223 – Nu kan de se TV från Polen.

Några från Polen som är här och jobbar lyckades inte få någon signal från satelliten Hotbird 13° öst som sänder TV-kanaler från Polen.

Det visade sig att det var ett träd som skymde så jag ville flytta parabolen och när jag var nere i bilen för att hämta några lämpliga klammer bytte kunden LNB.


Men det var fortfarande lite skymt.

Jag lyckades få 11,3 dB i MER-värde på frekvensen 11,075 GHz vertikalt som bl.a. innehåller TVP Polonia. Men 3,1 dB i Link Margin (marginal till störningarna) är lite lågt för helst ska det vara minst 6 dB, men för att få det krävs det minst en 80 cm parabol.


Det syns att trädet skymmer lite för det kom en vindpust och då blev det helt plötsligt 11,9 dB i MER-värde.

Jag hoppas även att det inte rasar snö på parabolen.


20220217 – Åtgärd av signalproblem.

Bilden på Canal Digitals kanaler försvann helt ibland så Connie bokade felsökning och åtgärd. Hon ville även att jag skulle ta bort den gamla komradioantennen.

Först lite inspektion med kameran som har så bra zoom att jag även kan använda den som kikare.

Det övre rörfästet såg lite knepigt ut.

Jag gick in för att göra en kontrollmätning av signalen till den vita boxen i vardagsrummet. Förvisso var det lite dålig signalkvalitet på 10,778 GHz horisontellt, men inte så dålig att bilden skulle försvinna tvärt. Jag konstaterade däremot att det var glappkontakt i F-kontakten, så den bytte jag.

Att det skilde så mycket i signalkvalitet mellan den vertikala och horisontella på 10,778 GHz beror på felaktig polarisationsinställning.

Det var bara att klättra upp på den isiga stegen.


Det övre fästet var någon special eftersom röret tog i skorstenen.

För att fixa det måste jag skruva ner rubbet och skruva upp nya prylar, så det jobbet får vänta tills det blir bättre väder.

Jag gjorde en ny koll i vardagsrummet som nu visade helt OK signalkvalitet.


20220216 – Installation och programmering av en OnePlace satellitmottagare.

Från början var det Sigge som beställde Canal Digital som jag monterade på det gamla huset den 2 februari 2002. Men åren går och satellitmottagarna måste bytas ibland, så Allente skickade en OnePlace-mottagare till kunden som de sa är enkla att installera. Men de är inte speciellt lätta att installera så kunden ringde till mig för att få lite hjälp via telefonen. Jag hittade en bild från den 18 juli 2018 där jag såg att de hade ett Sat-CR-mikrovågshuvud med 4 användarband.

Men jag lyckades inte guida via telefonen så jag körde dit och kollade vad de hade för signal.

Det visade sig att de hade ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, alltså med 24 användarband. Nere i gillestugan såg jag att Smart-HD-boxen använde UB07 på 1095 MHz och …..

…. UB08 på 1140 MHz.

Jag gjorde en datalogg med instrumentet på UB07.

När jag ändå var där passade jag på att snygga till kablarna i vardagsrummet samt informera hur man spelar in etc. Sen gick jag ut till parabolen och tog en bild för att dokumentera vad de har för mikrovågshuvud.

När jag kom hem letade jag lite bland datafilerna och hittade information från den 20 december 2018 då jag monterade ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud. Undrar varför jag inte tog nån bild på parabolen då? Kanske det regnade?

Jag har i alla fall sparat några skärmdumpar från instrumentet. Först en koll av 10,903 GHz vertikalt via universalutgången.

Sen en koll på 10,903 GHz vertikalt via Sat-CR-utgången från det gamla mikrovågshuvudet.

Efter att jag hade bytt till ett nytt Sat-CR-24 gjorde jag en ny koll och som ni ser blev det 0,9 dB bättre signalkvalitet.

Idag den 16 februari 2022 är det i alla fall dokumenterat att de har ett Sat-24 mikrovågshuvud.


20220215 – Paraboljustering efter takarbete.

Kunden skruvade ner parabolen för att byta vindskivor. Men efter återmontering blev det aldrig riktigt bra signal, så de bokade service.

När jag kom dit såg jag att de hade ett universal mikrovågshuvud.

Först en koll där det visade sig att 10,778 GHz vertikalt hade 9,8 dB i MER-värde, vilket är väldigt nära pixelnivån.

Efter justering lyckades jag få 16,6 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt vilket betydligt bättre, eller som det ska vara.

Fixat och klart.

En koll att det blev bra signal till satellitmottagaren inne i vardagsrummet.


20220215 – En DishTurn hos Viasat-kund 82751189.

Trots att kunden hade försök att få dit någon från Allente för att göra en DishTurn innan de släckte signalen från Astra-satelliten var det ingen som gjorde jobbet, så den sista januari försvann bilden. Efter ytterligare försök under 2 veckor utan fungerade TV gav kunden upp. Hon fick då tips av Elon i Hofors att ringa till mig för att höra om jag kunde fixa det.

I telefonen fick jag reda på att kunden hade en Samsung UHD 680 satellitmottagare. Jag bad kunden att knappa in en speciell kod på fjärrkontrollen för att se om det var Bootloader 3845, för annars skulle det inte fungera att göra en DishTurn och som tur var hade satellitmottagaren laddat ner rätt mjukvara innan signalen släcktes den 31 januari.

När jag kom hem till kunden såg jag att det var mycket skog så jag blev tveksam till att det skulle fungera överhuvudtaget. (Jag har ritat stjärnan där jag uppskattar att Thor-satelliterna är)

Parabolen satt högt upp så jag tog med mig livlinan när jag klättrade upp på taket.

När jag hade kopplat in instrumentet såg jag att de aldrig hade haft riktigt bra signal eftersom polarisationen inte var riktigt inställd.

Det var svårt att justera eftersom ett träd skymde en aning så signalen pendlade.

Jag justerade och lyckades få godkänd signal på rubbet, men några träd måste bort för om de vajar i vinden kan de skymma signalen. Troligen blir det en halv dB till i signalkvalitet när det blir klarare väder.

Nere i vardagsrummet dokumenterade jag signalen innan jag uppdaterade Samsung UHD mottagaren.

Nu är det i alla fall fixat så jag hoppas verkligen att kunden får någon kompensation som täcker min arbets och resekostnad.


20220208 – Melker bokade service av parabolen.

Melker var bekymrad och trött på störningarna så han kontaktade Allente, men de kunde inte skicka ut någon tekniker. Så Melker kontaktade Emanuelssons i Sandviken som hänvisade till mig.

När jag kom hem till Melker såg jag att han hade en Triax TD64 parabol med ett Alps mikrovågshuvud.

Innan jag ens kopplade in instrumentet såg jag att polarisationen var felinställd och det var inte konstigt när fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.

Först gjorde jag en koll av den befintliga signalen som var riktigt dålig. Att det trots allt gick att se vissa kanaler är inte så konstigt eftersom transpondrarna har olika styrka. Vid sämre väder faller de med lägst LM bort först medan andra funkar lite längre.

Innan jag gjorde någon mekanisk åtgärd justerade jag för att se om det skulle gå att få godkänd signal ur det befintliga Alps-mikrovågshuvudet, men tyvärr blev det inte helt godkända värden.

Jag monterade ett nytt mikrovågshuvud med ett nytt fäste.

Efter justering av polarisation blev det godkänd signalkvalité på rubbet.

Justerat och klart.

Jag kopplade även in Sat-CR signal så när de byter ut den vita boxen mot en nyare kan de spela in en eller flera kanaler medan de kollar på en annan.

Jag aktiverade UB01, UB02, UB03 och UB04 för att visa hur det ser ut på spektrumet.

I vardagsrummet gjorde jag en sista koll och dokumentation som visar att det blev mycket bra signalkvalitet till satellitmottagaren.

Äntligen kan jag kolla på TV utan störningar tyckte Melker när jag var klar.


20220203 – En DishTurn hos Migrationsverket.

Jag blev kontaktad av Hoist som undrade om jag kunde fixa en Viasat-anläggning hos Migrationsverket, där det fanns 2 st. Samsung 680 UHD satellitmottagare som en i personalen hade uppdaterat med rätt bootloader från Astra-satelliterna innan den signalen släcktes 20220131. Men en av mottagarna var inte bra så den skulle bytas.

När jag kom upp på taket såg jag att de hade en Telesystem TE57 parabol från Viasat med ett Sharp quad mikrovågshuvud.

Men det gick inte att nå parabolen, så medan en i personalen hämtade en stege passade jag på att kolla hur maströret var fastsatt. Det var som synes lite si och så med det.

Det nedre fästet var någon special med vinkelplåtar. Nu lägger jag inte ut de här bilderna för att vara gnällig, men om signalen försvinner efter ett kraftigt blåsväder kan jag ana varför samt att jag slipper få skulden.

Jag justerade parabolen till Thorsatelliterna på 0,8° väst. Först fick jag bara cirka 12 dB i MER-värde men efter justering av polarisationen blev det cirka 17 dB, så alltså fick de mer än dubbel signalkvalitet än vad de någonsin har haft tidigare.


En koll av signalen i matsalen på avdelning 1. Sen var det bara att montera och uppdatera en ny Samsung 680 UHD satellitmottagare.

Vid TV’n i det allmänna rummet i avdelning 2 såg jag att F-kontakten inte passade riktigt på kabeln så jag bytte den innan jag gjorde en kontrollmätning och dokumentation. Sen var det bara att uppdatera Samsung 680 UHD satellitmottagaren.

Så nu kan de se Viasats kanaler igen.

För de tekniskt intresserade kan jag upplysa om att 10778 vertikalt är den nya hemtranspondern. Sen ska standarden vara DVB-S2 med Symbol rate 25000 och 3/4 i Forward Error Correction.


20220202 – Justering av parabol för att Gävle Golfklubb ska kunna visa Viasat Golf.

Idag besökte jag Gävle Golfklubb för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare samt justera parabolen för att ta in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått i över ett år.

För att ta in Viasat Golf använde de en Samsung SMT S5140, men tyvärr var det ingen som hade laddat i rätt bootloader och eftersom signalen stängdes av i måndags gick det inte att uppdatera mottagaren.

Men parabolen skulle i alla fall justeras.

Att nå parabolen var inte det lättaste på ett isigt plåttak, men jag riggade upp ett par stegar så att det kändes säkert.

Väl uppe var det bara att koppla in instrumentet i MTI-mikrovågshuvudet som jag monterade den 21 mars 2019.

Först en koll av vad som fanns kvar sedan Viasat släckte signalen i måndags.

Jag justerade parabolen till Thor satelliterna på 0,8° väst så de kan få in Viasat Golf igen.

Sen var det bara att  klättra ner via halkskyddet.

Jag kollade och dokumenterade signalkvaliteten inne vid satellitmottagaren.

Nu är i alla fall parabolen justerad så det fattas bara en ny satellitmottagare. Jag hade en ny Arris 3000 i servicebilen men jag hade inget litet programkort. Det är inte bara att ta vilket programkort som helst heller eftersom Gävle Golfklubb har ett företags-abonnemang via Hoist. Så det är enklast om Hoist skickar ut en ny satellitmottagare till kunden och om de inte klarar att installera den så blir det ett återbesök.


20220131 – Nu har jag fixat signal till Viasat sport hos Pitcher’s i Gävle.

Idag var jag till Pitcher’s Restaurang & Sportbar för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare och se till att de tog in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått mer än ett år, så de hörde verkligen av sig i sista minuten.

När jag kom dit började jag jobba i den trånga TV-centralen.

Jag fick även åka hem och hämta TV’n från sovrummet bara för att kunna se satellitmottagarnas menyer.

Medan uppdateringen pågick kunde jag kolla och ta några bilder på anläggningen. Signalen från parabolen på taket går via fiber ner till restaurangen.

Signalen går in i fiberkonvertrarna för att omvandlas till låg och hög vertikal samt låg och hög horisontell signal.

Denna signal skickas sen in i en multiswitch.

Ut från multiswitchen skickas sen signalen till 2 st. OnePlace-boxar och 2 st. Viasat Arris 3000 boxar.

Jag passade även på att kolla signalen från parabolen, men den var inget vidare så det blir ett återbesök. Den blev väl aldrig riktigt justerad efter takarbetet när jag var där sist.

Sen kollade jag signalen från Astra 4,8° öst och upptäckte att de precis släckte signalen till Viasat. Så det var verkligen i sista minuten jag gjorde det här jobbet.

Nu är det i stort sett bara de kristna kanalerna kvar på satelliten Astra 4,8° öst. I alla fall kanalerna som är riktade mot Skandinavien.

Så jag hoppas att alla Viasat-kunder (numera Allente) har fått sina satellitmottagare uppdaterade och paraboler omjusterade, för annars blir det lite problematiskt att lösa. Detta eftersom satellitmottagarna var tvungna att uppdateras med en ny mjukvara från Astra innan parabolen justerades och mottagarna uppdaterades igen.


20220126 – Kontroll efter en slarvig “parabolvridare”

Den här parabolen monterade jag för många år sedan och allt har funkat i många år ….. men sen kom det en parabolvridare från Falun. 🙁

Det satt 2 mikrovågshuvuden på parabolen, men det som var till Viasats kanaler på 4,8° östE hade nog parabolvridaren skruvat bort och monterat kabeln i quad-mikrovågshuvudet till Thor på 0,8° väst istället.

Men kabeln var torr och spräckt så den hade han satt eltejp på. Att jag skriver att parabolvridaren hade gjort allt beror på att kunden garanterat inte har klättrat upp till parabolen.

I vardagsrummet gjorde jag en koll av signalen som var bra i den ena kabeln, men i den andra kabeln var det kortslutning och därmed ingen signal. Signal i 2 kablar var nödvändigt eftersom kunden ville spela in en kanal samtidigt som hon tittade på en annan.

I sovrummet stod det en gammal Sagem-HD-PVR-101-ST satellitmottagare med 250 GB hårddisk, men den hade inte heller signal via 2 koaxialkablar.


För att fixa anläggningen var jag tvungen att komma in på vinden, men det gick inte att ställa upp stegen för att nå luckan eftersom det stod en fastfrusen åkgräsklippare i vägen. Men det var inte akut, så jag skulle återkomma vid ett senare tillfälle.


20220118 – Åtgärd av en Canal Digital parabol som hade tappat signalen.

Det började med att signalen blev sämre när det regnade, sen blev det sämre och sämre för att tillslut försvinna helt.

När jag kom dit såg jag att det nedre fästet till maströret hade släppt från väggen och att fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.


Det satt ett Triax QUAD mikrovågshuvud på parabolen.

Jag började med att kolla signalen som var i stort sett obefintlig. Instrumentet klarade inte ens att låsa in på transpondern.

Jag skruvade fast maströret, bytte fäste till mikrovågshuvudet och efter justering fick jag en sån bra signal som de aldrig hade haft tidigare. Det vet jag eftersom mikrovågshuvudet inte satt i den optimala fokuspunkten.

Men när jag skulle fästa upp kablarna så sprack den ena kabeln.

Nere i TV-rummet kollade jag signalen från de båda koaxialkablarna som var anslutna till en HD PVR 5720 SX.


För att får dit parabolen stadigare krävs det ett specialfäste, så jag ska återkomma en annan dag och byta fäste, maströr och koaxialkablar.


20220117 – Inkoppling av en extra satellitmottagare.

Kunden ville se de fria TV-kanalerna i ett extra rum, men det fanns ingen antenn samt att signalen till de marksända kanalerna är svaga där huset ligger. Så mitt förslag var att de skulle beställa en till satellitmottagare från Canal Digital, eller Allente som det heter numera. När Allente hade skickat en OnePlace-mottagare till kunden återkom jag för att koppla in den samt koppla in den gamla mottagaren i extra-rummet.

Först en koll på TD64-parabolen som jag monterade åt Nessie för många år sedan.


Eftersom det är lång kabel till TV-rummet ville jag kolla signalen på de 4 användarbanden.
Här nedan kan ni se skärmdumpar på User Band 01, UB02, UB03 och UB04.
En datalogg av signalen på UB01 till OnePlace-mottagaren.

En koll av signalen till Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren i extra rummet på övervåningen.


20220110 – Pixlarna berodde på defekt satellitmottagare.

En kund ringde mig och sa att han misstänkte att det var något fel med parabolen eftersom det blev pixlar på bilden. När vi pratade om det höll jag med om att det antagligen var ett dåligt mikrovågshuvud.

När jag kom dit såg jag att det satt ett Triax universal Quad mikrovågshuvud på TD64-parabolen.

Men när jag gjorde en kontrollmätning inne i vardagsrummet såg jag att signalen var hur bra som helst. Jag hade nog inte lyckats att få endast en halv dB till så jag klättrade aldrig upp till parabolen.

Störningarna berodde på att den vita satellitmottagaren var defekt, så nu ska kunden beställa en ny OnePlace-mottagare.


Kommentarer inaktiverade.