Arbeten med paraboler – 2022

En sida med bilder och info från diverse arbeten med paraboler.


20220530 och 20220614 – TV till flyktingar från Ukraina.

En mycket vänlig person som har lånat ut en lägenhet till några flyktingar från Ukraina undrade om det fanns möjlighet att få in TV-kanaler från Ukraina med den gamla nordenparabolen.

Det satt 2 st. mikrovågshuvuden på parabolen. Ett till Thor på 0,8° väst och ett till Astra på 4,8° öst.

Jag gjorde en koll och såg att det gick att få in några transpondrar.

Transpondern som sänds på frekvensen 11,766 GHz horisontellt är dock riktad mot Europa så den blir svagare här i norr.

Men några kanaler skulle de få in så jag fixade fram en Opticum HD AX 150 satellitmottagare.

Opticum HD AX 150 har till och med en scartkontakt vilket är väldigt ovanligt nu för tiden. Men det kan ju vara bra till den som har en gammal tjock-TV.

En ny koll av signalen som kunde ha varit lite bättre. Jag gör nog ett återbesök för att byta mikrovågshuvud eller nåt.


20220615 – Montering av Sat-CR-switch som OnePlace-mottagaren klarar av.

Detta blev en långdragen historia. Från början fick Tekniklänken i Falun uppdraget av Allente att koppla in en One-Place mottagare. Men när den så kallade teknikern kom dit och fick se att det var frågan om ett satellitsystem till 8 lägenheter sa han att han inte klarade av det och åkte därifrån. Så den 26 april började jag med det ganska svåra eller komplicerade paraboljobbet.

Allente trodde att det var fel på OnePlace-mottagaren så de skickade en ny. Därför gjorde jag även ett besök hos kunden den 2 maj, men det blev ingen skillnad med den nya OnePlace-mottagaren.

Det visade sig att One-Place mottagarna inte klarar av annat än standard Sat-CR frekvenser samtidigt som man aktiverar internet. Så efter en hel del forskning och sökande på internet kom jag fram till att den enda lösningen på problemet var att beställa en switch från Johansson i Belgien. Jag kunde dock inte beställa den själv utan det gick via Teleton som är en svensk grossist för antennmaterial.

Johansson REF. 9733 skickar ut följande användarband enligt standarden EN50494:
Användarband 1: 1210 MHz
Användarband 2: 1420 MHz
Användarband 3: 1680 MHz
Användarband 4: 2040 MHz

Switchen som de hade tidigare, en Unicable Cascadable Switch, skickade ut användarbanden på följande frekvenser:
Användarband 0: 1076,06 MHz
Användarband 1: 1178,12 MHz
Användarband 2: 1280,18 MHz
Användarband 3: 1382,24 MHz
Användarband 4: 1484,30 MHz
Användarband 5: 1586,36 MHz
Användarband 6: 1688,42 MHz
Användarband 7: 1790,48 MHz

Detta stämmer inte heller fullt ut så i Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren programmerade jag in:
Användarband 1: 1076 MHz
Användarband 2: 1178 MHz

Detta har fungerat i många år, men när de ville byta till en OnePlace så uppstod det ett problem.

Så bort med Unicable Cascadable Switchen ….

Detta är centralen i det mindre hyreshuset, så därför var det inte bara att byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, för då hade det ställt till problem för andra hyresgäster.

Johansson switchen monterad.

Jag gjorde även en koll av den inkommande terresta (marksända) signalen och upptäckte då att Mux 6 inte har godkänd signalkvalitet. Så om någon hyresgäst tar in Boxers utbud kan de få störningar på kanalerna från Mux 6.

Jag gjorde även en koll av satellitsignalen och där såg jag att de två högsta frekvenserna hade sämre signalkvalitet. Antagligen krävs det byte till ett nytt Quattro mikrovågshuvud.

I vardagsrummet blev det signal på alla 4 användarbanden, men det blev en hel del tidsödande strul med OnePlace mottagaren som krävde fabriksåterställning mm. Men tillslut funkade allt.


20220609 – Allentes support lyckades inte aktivera programkortet.

Precis som de har gjort i många år tog kunden med programkortet till fritidshuset men det gick inte att aktivera det i satellitmottagaren. De blev då kopplade till Allentes support som inte kunde lösa problemet utan sa bara att de kunde förlänga abonnemanget och köpa en ny satellitmottagare. Men då kunden hade ytterligare 2 st. satellitmottagare hemma körde de 12 mil för att hämta dem. Åter i fritidshuset fick de ingen signal på någon av de andra satellitmottagarna, så de ringde mig och bokade service.

När jag kom dit började jag med att kolla signalen som fortfarande var helt OK.

Efter att jag hade kollat signalen kopplade jag in satellitmottagaren som alltid stod i fritidshuset, sen ringde kunden och då gick det helt plötsligt att aktivera kortet i den satellitmottagaren.

Att det blev “ingen signal” i de 2 andra satellitmottagarna beror på att de har ett Sat-CR mikrovågshuvud hemma i bostaden medan det sitter ett universal mikrovågshuvud på parabolen till fritidshuset.


20220602 – Dexter beställde montering av parabol och antenn efter takrenovering.

De började bli klara med takrenoveringen så nu ville Dexter, som fyllde 17 år i april, ha den nya parabolen och en TV-antenn monterad på skorstenen.

Ställningen ska snart rivas så Dexter ville att jag skulle göra jobbet ganska omgående.

Dexters husse tyckte att parabolen och antennen skulle monteras på skorstenen längst ut, så snickarna hade byggt en ställning runt den för att jag skulle ha lättare att montera.

Men om parabolen eller antennen måste servas i framtiden är det bättre att montera på den andra skorstenen, tyckte jag.

De hade fått en ny parabol provisoriskt monterad av någon från Allente.

Men även om man monterar en parabol provisoriskt kan man väl göra det ordentligt, som att montera mikrovågshuvudet i den optimala fokuspunkten samt att dra ner vattenskyddet runt kabelanslutningen.

Dexter kollade noga så att jag inte missade något.

Lite problem blev det när toppen på skorstenen stack ut så långt att det inte gick att montera ett vanligt rakt maströr. Men i bilen hade jag en specialare så jag lyckades få dit både parabol och en Logperiodisk TV-antenn.


Efter justering av parabolen gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalkvaliteten.

När jag började justera den Logperiodiska antennen såg jag att det var en grymt stark inkommande 4G-signal. Detta trots att antennen har ett LTE-filter inbyggt.

Det blev perfekta muxar, eller perfekta Simpsons.

Jag gjorde även en datalogg av signalen från den Logperiodiska antennen.

I TV-rummet kollade jag signalen ur kabeln som skulle anslutas till OnePlace-mottagaren. Jag såg att signalstyrkan hade sjunkit ungefär 11 dB från mätningen vid parabolen på taket, men att signalkvaliteten var ungefär densamma, så allt var OK.

Dexter ville även kunna se de fria marksända kanalerna i sovrummen och efter en hel del letande efter rätt kabel fixade jag signal till sovrum 5 och 4.


Men signalen var dock lite för svag i sovrummen så jag kollade den inkommande signalen.


Dexters husse hade en gammal förstärkare som jag monterade. Jag kollade lite snabbt att det blev 20 dB högre signalstyrka på mux 1, men när jag granskar dataloggen lite noggrannare (hemma på kontoret) ser jag att mux 6 och mux 7 inte förstärktes lika mycket. Så det kan faktiskt vara ett begynnande eller kommande fel på förstärkaren, men vid installationen var signalkvaliteten helt OK.

Jag kollade signalen ur antennuttaget i TV-rummet.

Jag kollade även hur mycket kundens 8 meter långa antennsladd dämpade signalen.

Sen gjorde jag en koll i rum 4 och rum 5.


– Nu ska jag gå in och kolla hundarna på Animal Planet, sa Dexter när jag var klar.


20220525 – Mera jobb med TV till flyktingar från Ukraina.

Jag fortsatte jobbet med att få in de Ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.

Upp med stegen för att kolla om det verkligen var fel på Triax mikrovågshuvudet.


Hemma hade jag kollat upp frekvenser samt att jag hade gjort en kanalplan till kanaler från Ukraina, så nu kunde jag mäta ordetligt.

Men Triax mikrovågshuvudet pendlade i signalkvalitet så jag bytte till ett MTI mikrovågshuvud.
Lite svårt att justera polarisationen när det inte finns någon transponder tvärs emot så jag gjorde som man gjorde förr, dvs. bytte polarisation och justerade till ett minimum.


Sen var det bara att göra en datalogg med MTI mikrovågshuvudet.


Jag bytte även till ett MTI mikrovågshuvud på parabolen som är riktad mot Thor 0,8° väst för att ta emot de svenska kanalerna.


Jag monterade en DiSEqC-switch och gjorde en ny koll.


Men jag fick aldrig instrumentet att slå över till B-ingången på DiSEqC-switchen så jag gick in för att kolla i TV rummet.

Men satellitmottagaren ville inte heller ta emot signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen, så jag gick ut igen. Testade en annan DiSEqC-switch men det visade sig att det hade blivit fel på MTI mikrovågshuvudet, så jag bytte till ett bättre begagnat Canal Digital LNB.Nu funkade det att få signal från ingång 2 i DiSEqC-switchen.

Nu var det bara att fästa upp switch och kablar med buntband.


I TV rummet fick jag signal till de ukrainska kanalerna.

Men sen gick det bara att bläddra bland de förinställda transpondrarna i Viasat-boxen, så jag kunde inte välja frekvens, polarisation, symbolrate och FEC.

Jag fick i alla fall in Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige som sänder på 11,996 GHz horisontellt.

Jag trodde att det bara var att ge upp med Samsung VI-GX680SJ UHD DVB-S2 satellitmottagaren eller kortfattat Viasat UHD-box, men jag har fått tips av en kollega hur man går runt problemet, så att man kan programmera in önskade värden själv. Därför blir det ytterligare ett besök.


20220513-20220518-20220522 – TV till flyktingar från Ukraina.

Pingstkyrkan i Hofors vill att flyktingar från Ukraina ska kunna se TV från hemlandet, men även svenska kanaler så att de lär sig språket.

För att komma igång med det hela har Allente sponsrat med en Viasat-mottagare samt att Elon i Hofors (Foto Johan) har sponsrat med kabel och en av parabolerna. En annan privatperson har sponsrat med en Canal Digital parabol.

Sen får vi se om jag kan få någon sponsring för väggfäste, maströr, mikrovågshuvuden, DiSEqC-switch, kablar, kontakter, resa och arbete mm. Jag har en idé om att ta emot sponsring via Swish för att sedan skänka överskottet till Pingstkyrkans flykting-verksamhet. Jag återkommer om det när de kan se Ukrainska kanaler på TV.

Jag började med att göra ett besök för att kolla läget.

Jag konstaterade att hela Pingstkyrkan och därmed satellitsignalen skymd av stora tallar, men efter en hel del mätande kom jag fram till att det skulle gå att montera parabolerna på uthuset.

Jag skruvade dit fästen och ett maströr.


Sen monterade jag 2 paraboler och började justera.

Det knepiga var att signalkvaliteten på 11,996 GHz horisontellt som sänder Kanal 10 Sweden, God Europe och Vision Sverige pendlade mellan 16,1 och 11,3 dB i MER-värde.


När signalen pendlade på det viset trodde jag att det var någon gren som skymde. Men det var det inte utan det måste vara något fel på det begagnade Triax-mikrovågshuvudet.

En elektriker har dragit kabeln mellan uthuset och TV-rummet i Pingstkyrkan, så den ska han klamra fast senare. Jag måste ändå tillbaka och montera 2 st. nya universal mikrovågshuvuden och en DiSEqC-switch.

Den övre parabolen är för att ta emot de ukrainska kanalerna från Astra 4,8° öst.


En snabb koll av signalen från Astra på 4,8° öst.

Den undre parabolen är för att ta emot de svenska kanalerna från Thor 0,8° väst.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera vad jag fick för signal från Thor på 0,8° väst.

Hemma har jag tillbringat större delen av söndagen med att kolla upp frekvenser samt att göra en kanalplan till kanaler från Ukraina.

När jag hade gjort kanalplanen gjorde jag en testmätning från min Toroidal T90 parabol.

Som synes på dataloggen ovan är det stor skillnad i signalkvalitet mellan de olika transpondrarna.
Enligt täckningskartan kräver kanalerna som sänds från 11938 GHz vertikalt endast en liten 50 cm parabol.

Medan kanalerna som sänds på 11747 GHz vertikal kräver en parabol i storleken 65-85 cm.

I min VU+ satellitmottagare hemma har jag programmerat in 28 kanaler från Ukraina.


Så här kan det se ut på Ukraine HD.

Jag ska tillbaka och göra klart jobbet sen blir det spännande att se om satellitmottagaren som Allente har sponsrat med klarar av de Ukrainska kanalerna. De brukar nämligen begränsa funktioner till allt annat än deras egna kanaler.


20220519 – Installation av OnePlace-mottagare.

Den 15 september 2020 var jag här förra gången, men nu ville kunden ha hjälp med att installera en OnePlace-mottagare. Det är nämligen inte “bara” att installera en sådan, för den ska uppdateras, fjärrkontrollen ska uppdateras samt att åtkomst till internet ska programmeras.

Jag kollade att parabolen såg ut som sist.


En koll av signalkvaliteten i vardagsrummet.

När jag hade koll på signalen var det “bara” att koppla in OnePlace-mottagaren.


20220513 – Trots 4 besök lyckades inte Allentes “tekniker” få anläggningen att fungera.

Den här kunden har 2 st OnePlace-mottagare med hårddiskar där man med varje mottagare ska kunna spela in 3 kanaler samtidigt som man kollar på en fjärde. Sen har de en Smart-box med hårddisk där man kan spela in en kanal samtidigt som man kollar på en annan.

Således finns det 10 st. tuners (kanalväljare) som måste ha signal utan att störa någon annan. Men trots många telefonsamtal med kundtjänsten samt 4 besök av Allentes så kallade tekniker fungerade inte anläggningen, så kunden kontaktade mig för att få professionell hjälp.

När jag kom dit började jag med en visuell koll och såg att de hade 2 paraboler fast bara en användes.


På den översta parabolen satt det ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud som skulle ge signal till de 3 satellitmottagarna i huset.

Den undre parabolen hade tidigare använts till Viasats kanaler från Astra satelliterna på 4,8° öst.

Lite trassliga kablar fanns det också.

Jag klättrade upp på taket och började med att kolla in sjöutsikten.

För att kunna få stöd under fötterna gjorde jag en special med en fastbunden stege.

Sen kollade jag signalen och såg att de hade MER-värden på 15,15 dB i genomsnitt.

Sen tog jag bort en av parabolerna för att få plats med en parabol lagom högt för att komma ovanför snön som kommer i vinter samt tillräckligt lågt för att den inte ska svaja i vinden. Jag tog även bort en DiSEqC-switch som var inkopplad till en av mottagarna. En sådan switch är definitivt inte kompatibel med Sat-CR-signal, så den var säkert en stor bidragande orsak till de flesta problem.

Jag flyttade även över Sat-CR-24 mikrovågshuvudet på ett singelfäste så att det kom i den optimala fokuspunkten, sen var det bara att justera och montera kablarna.

Efter åtgärd fick jag MER-värden på 18,14  dB i genomsnitt, vilket betyder att jag fördubblade signalkvaliteten.

En av OnePlace-mottagarna med hårddisk stod i en relaxavdelning vid tvättstugan där jag gjorde en datalogg av signalen på användarband 01 som ligger på 1210 MHz. Eftersom det var längst kabel till tvättstugan programmerade jag in användarbanden med lägst frekvenser, dvs. UB 05, 06, 07 och 08 i den mottagaren.

Även i sovrummet gjorde jag kontrollmätningen på UB 01, sen programmerade jag in de användarbanden som en OnePlace-mottagare tar som standard, dvs UB 09, 10, 11 och 12.

Även i TV-rummet gjorde jag kontrollmätningen på UB 01, sen programmerade jag in de användarbanden som en Smartbox tar som standard, dvs UB 02 och 03.

Sen gjorde jag en koll när alla användarbanden var aktiverade.

Här skrev jag på bilden vilken mottagare som har respektive användarband.
– Användarband 05, 06, 07 och 08 är till mottagaren vid tvättstugan.
– Det markerade 01 är antenninstrumentet.
– Användarband 09, 10, 11 och 12 är till OnePlace-mottagaren i sovrummet.
– Användarband 02 och 03 är Smart-boxen i TV rummet.

Det färdiga resultatet.

En närbild på Sat-CR-24 mikrovågshuvudet med en kabel till varje mottagare.

Men jag såg även att kablarna måste bytas för snart kommer vattnet in och då blir det problem.

Lite problem med kablarna var det faktiskt redan eftersom de var uppfästa med en klammerpistol. Om någon av dessa märlor blir för hårt islagen eller om det är en kraftig böj på kabeln någonstans studsar signalen vilket innebär att det kan bli problem med Sat-CR-signalen. Troligen är det därför jag inte fick alla användarbanden att fungera i relaxen vid tvättstugan.

Om varken Allentes kundtjänst eller flera av deras utsända så kallade tekniker lyckades få anläggningen att fungera efter 4 besök, då kan jag väl skriva att jag har gjort en åtgärd efter att amatörer har försökt?

Det är inte alls min mening att “klanka ner på kollegor” men om de inte fixar en sån här anläggning är det dåligt. Det är ju saker man ska kunna om man är en CANT-auktoriserad antenntekniker.


20220502 – Fastsättning av maströr efter kraftig blåst.

Signalen försvann efter ett kraftigt blåsväder. Efter att jag hade satt fast maströret lite bättre samt sänkt parabolen en bit så att den inte tar så mycket vind var det bara att justera.

Det satt ett Sat-CR-24 på parabolen.

En koll i TV-rummet visade att signalen blev mycket bra.


20220426 – OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade Sat-CR-frekvenser.

För många år sedan var jag till den här kunden som bor i ett hus med 8 lägenheter och kopplade in en Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagare.

Det är någon annan firma som har installerat anläggningen från början. Parabolen är i alla fall utrustad med 2 st. Quattro LNB där varje mikrovågshuvud har 4 utgångar. Vertikalt lågband, vertikalt högband, horisontellt lågband och horisontellt högband.

Alltså kommer det 8 kablar från parabolen samt en kabel från den terresta antennen till en multiswitch med 8 utgångar, sen går det en kabel till varje lägenhet.


När jag kopplade in Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren ville han kunna spela in en kanal samtidigt som han kollade på en annan. Jag gjorde då en specialare med en Unicable Cascadable Switch. Den switchen har inte standard frekvenser på användarbanden, utan de ser ut så här:

UB 0: 1076,06 MHz
UB 1: 1178,12 MHz
UB 2: 1280,18 MHz
UB 3: 1382,24 MHz
UB 4: 1484,30 MHz
UB 5: 1586,36 MHz
UB 6: 1688,42 MHz
UB 7: 1790,48 MHz

Enligt standard ska det se ut så här:

UB 1: 1210 MHz
UB 2: 1420 MHz
UB 3: 1680 MHz
UB 4: 2040 MHz
UB 5: 1005 MHz
UB 6: 1050 MHz
UB 7: 1095 MHz
UB 8: 1140 MHz

Jag programmerade då in 1076 MHz på UB 01 och 1178 MHz på UB 02, sen har allt funkat bra under alla år, men nu när kunden ville ha en OnePlace-mottagare inkopplad så fick han ett erbjudande från Allente att installationen av den nya mottagaren skulle ingå.

Tekniklänken från Falun fick uppdraget av Allente att koppla in en OnePlace-mottagare. Men när den så kallade teknikern kom dit och fick se att det var frågan om ett satellitsystem till 8 lägenheter sa han att han inte klarade av det och åkte därifrån.

Då undrar jag vilken nivå det är på dagens så kallade tekniker? Men samtidigt är jag inte förvånad för Infocare som skötte Viasat installationer sa till mig för några år sedan:
– Vi vill inte ha tekniker på din nivå.
Så det är väl resultatet av den önskade nivån på tekniker som besöker Allentes kunder nuförtiden.

När den så kallade “teknikern” från Allente hade åkt hem kontaktade kunden mig, vi bokade en tid och när jag kom dit började jag med att kontrollera anläggningen.

En bild från en katalog på Unicable Cascadable Switch IDLP UST111 CU010 8PP som den heter.

Jag ställe in instrumentet manuellt på 1076 MHz och gjorde en koll.

Det var fortfarande mycket bra signal från parabolen.

Men OnePlace-mottagaren ville inte acceptera manuellt ändrade frekvenser så jag måste återkomma och bygga om anläggningen på nåt smart sätt. Helst vill jag se till att samtliga lägenheter får tillgång till Sat-CR-signal, för då blir satellitsystemet lite mer framtidsäkert.

Edit 20220510

En tekniker på Allente trodde att det var fel på OnePlace-mottagaren så de skickade en ny. Jag gjorde ett nytt besök och började med en kontrollmätning som nu helt plötsligt visade sämre värden på de högsta frekvenserna.

Även på Sat-CR användarband 2 var det sämre än förväntat. Nåväl, problemet med OnePlace-mottagaren har inget med det att göra så jag packade upp och kopplade in den nya mottagaren.

Men efter att jag har försökt i ytterligare 2 timmar så är det bara att konstatera att OnePlace inte klarar annat än standard Sat-CR frekvenser och internet samtidigt. Kör man utan internet så funkar det med special Sat-CR frekvenser, men så fort man aktiverar internet tappar den bort satellitsignalen.

Så nu återstår det bara att försöka få hem en Johansson 9733 DSCR Multiswitch som ser ut att fixa Sat-CR signal på frekvenserna OnePlace accepterar.


20220414 – Justering av Canal Digital parabol samt inkoppling av en ny OnePlace-mottagare.

Signalen försvann så kunden ringde till Canal Digital, eller Allente som det heter numera och de skickade ut en ny OnePlace-satellitmottagare. Men en OnePlace är det verkligen inte “bara” att installera, så kunden ringde till mig.

Jag började med att kolla, men det visade sig att det inte fanns någon satellitsignal. Alltså var det inget fel på den vita satellitmottagaren så kunden hade köpt en ny satellitmottagare helt i onödan.

Orsaken var att maströret hade vridit sig så att parabolen kom i fel läge. Jag skruvade åt det nedre fästet ganska mycket och det övre lite grann. Helst ska man inte ha ett sånt här övre fäste om det sitter en parabol på röret, utan man ska ha ett VF210 som man fäster med 4 skruvar.

Men ett väderskydd hade “installatören” lyckats sälja för 600 kronor. Personligen tycker jag att det är bättre att skruva fast prylarna ordentligt än att sälja en massa onödiga tillbehör.

När jag hade skruvat åt röret kunde jag klättra upp på taket för att justera parabolen.

Fixat och färdigt.

Apropå “skyddet” över mikrovågshuvudet så är min erfarenhet att det gör mer skada än nytta. Jag har faktiskt bytt paraboler som har blivit förstörda av tung blötsnö på det så kallade skyddet.

Jag gjorde en koll och dokumentation av signalen till den nya OnePlace-satellitmottagaren, sen var det “bara” att ladda i en uppdatering som tog minst 30 minuter. Efter det kunde jag förklara och visa hur OnePlace mottagaren fungerade.


20220413 – Arbete med ett gammalt multisatellitsystem.

En kund ringde och undrade om jag kunde få fart på en gammal parabolanläggning som inte hade varit igång på många år. Visst kan jag det sa jag och bokade in en tid.

Idag när jag kom dit såg jag parabolen med 4 st. Nokia universal mikrovågshuvuden.


Jag klättrade upp på taket för att justera parabolen, men då upptäckte jag att den var för klent fastsatt. Det är alltid noga att paraboler sitter stabilt, för om den vrids en enda grad missas satelliten med 1 mil. Men för att kunna justera en parabol som tar in fler satellitpositioner är det ännu noggrannare att den sitter otroligt stabilt.

Jag började i alla fall justera och fick in Astra på 4,8° öst.

Men det var svårt att nå ut till mikrovågshuvudet för att justera polarisationsinställningen.

Jag lossade parabolen och vred in allt för att kunna lossa skruvar. Men då såg jag att plasten var torr och spräckt så det måste monteras nya LNB.Jag fortsatte att justera men det var svårt, för det var helt enkelt omöjligt att skjuta LNB’t sidledes utan att hela parabolen rörde sig.

Jag fick i alla fall skaplig signal från Hotbird på 13° öst, men jag nådde inte ut för att justera polarisationen och se om det gick att få ytterligare nån dB i MER-värde.

Tillslut var jag tvungen att ge upp multisatellitsystemet eftersom det var i stort sett omöjligt att justera när parabolen inte satt på ett stabilt fäste. Så jag kopplade in LNB’t i mitten av parabolen och justerade in signal till Astra på 19,2° öst.

Sen gick jag ner till vardagsrummet där jag kollade signalen.

Sen startade jag kanalsökningen och såg att den gamla Nokia 9802S Mediamaster faktiskt funkade.

Men om den här anläggningen ska vara driftsäker och användas fullt ut krävs det en ganska omfattande renovering. Till att börja med ett nytt stabilt väggfäste, ett stabilt 50 mm maströr, nya LNB och en ny DiSEqC-switch. Eventuellt även en ny satellitmottagare som klarar att leverera HD-TV.


20220412 – Åtgärd av TV, satellitsignal och internet.

Kunden hade problem med ett sprakande ljud i TV’n samt att satellitsignalen var något väderkänslig. Sen var det även problem med anslutningen till internet via datorn.

Jag började med att kolla satellitsignalen från parabolen som jag monterade den 8 mars 2018.

Jag konstaterade att signalkvaliteten var lite sämre än vad det brukar vara samt att 10778-horisontellt med 5,0 dB i LM inte var godkänd. Värdena i den högra kolumnen LM ska vara minst 6 dB, vilket betyder att det ska vara minst 6 dB i marginal till störningarna.

Det visade sig att parabolfästet satt lite dåligt med 2 av skruvarna så de bytte jag och finjusterade parabolen. En ny datalogg visar att jag lyckades förbättra signalen 2,44 dB i snitt vilket inte låter som speciellt mycket. Men tänk då på att +3 dB är det dubbla, så alltså lyckades jag nästan fördubbla signalkvalitén.

Men det skulle ha blivit något bättre signal om inte grannens träd hade börjat skymma signalen en aning. Så det blir troligen ett återbesök för att flytta parabolen när kunden har sågat ner ett eget träd.
(Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliten befinner sig.)

Det sprakande ljudet berodde på något kommunikationsproblem mellan OnePlace-mottagaren och Grundig TV’n. När bildupplösningen i OnePlace-mottagaren stod på AUTO kom det ett sprakande ljud, men när jag ändrade till 1080i blev det bra. Att det står 1080i är ändå helt OK för Grundig TV’n klarade ändå inte Ultra HD.

Problemet med internet i datorn visade sig vara ganska enkelt. Det var bara ikonen för Microsoft Edge som hade gömt sig.


20220408 – Fastsättning av maströr.

En kund ringde och sa att det stod “Ingen signal” på TV’n. Jag trodde först att det var det klassiska, att hon hade valt något annat än HDMI-ingången där Smartboxen var inkopplad. Men det gick inte att lösa via telefonen så jag körde dit.

Det första jag såg var att maströret hade halkat ner en bit så alltså var parabolen säkert ur läge.

Att montera ett maströr på det här viset är inte bra för det lossnar garanterat med tiden.

Men det såg lite oroväckande ut med träden så först gjorde jag en snabbkoll om det skulle funka att byta till stabila väggfästen.

Jag monterade 2 st. VF210 med distanser eftersom det var ett 38 mm. maströr. Helst ville jag även byta till ett grövre och stabilare rör, men det hade ju funkat förut.


Justerat och klart.


Jag upptäckte även att mikrovågshuvudet som användes hade lite frekvensdrift.

Här ser ni frekvensfelet. Stapeln ska vara mitt i det markerade fältet, men jag räknade ut att det var 2,8 MHz fel och det borde mottagarens AFC fixa. Men om frekvensfelet blir värre kan det bli problem.

Manuellt justerat ser det ut så här.

En sista koll och dokumentation av signalen.


20220408 – Inkoppling av Viasat-mottagare.

En kund hade flyttat till ett annat hus och ville att jag skulle flytta Viasat-parabolen dit.

Men när jag kom till kundens “nya hus” såg jag att det satt en Canal Digital parabol på taket och tur var väl det, för det var inte direkt något inbjudande väder för utomhusjobb.

Men jag hittade inte kabeln inomhus så jag använde zoomen i kameran för att försöka se vart den tog vägen.

Jag hittade kabeln bakom en soffa, sen var det bara att kolla signalen och skarva kabeln. I och för sig går det säkert att få några dB till, framförallt på 10778 GHz Horisontellt. Men med tanke på vädret var det ganska bra.

Jag ska ändå återkomma senare för de vill ha 3 st. satellitmottagare inkopplade.


20220311 – Kabeldragning samt flytt av TV och satellitmottagare.

Mannen i huset hade halkat på isen och slagit sig så illa att han inte kan gå i trappan till övervåningen, så jag fick i uppdrag att flytta ner TV och satellitmottagare till vardagsrummet.

Att han halkade omkull tvivlar jag inte på för det höll jag också på att göra flera gånger.

För 4 månader sen, den 14 december, monterade jag parabolen på balkongräcket så den behövde jag inte röra.

Det var ett omfattande jobb att dra 14 meter kabel från TV-rummet till vardagsrummet, men tillslut kunde jag i alla fall kontrollmäta signalen. Nedan ser ni hur det ser ut när en datalogg pågår.

Det tar bara en minut att göra en datalogg.

Om ni undrar vad transpondern på frekvensen 11,247 GHz vertikalt har för innehåll ser ni det nedan.

Trots allt var det lättast att dra kabeln från TV-rummet på övervåningen och en fördel med det är att det går lätt att flytta tillbaka TV’n i framtiden.


20220308 – Installation av ny satellitmottagare åt Gävle Golfklubb.

Den 2 februari besökte jag Gävle Golfklubb och justerade parabolen till Thor satelliterna på 0,8° väst eftersom Viasat hade flyttat sina kanaler. Men sen gick det inte att få någon bild och det gick inte att uppdatera bootloadern i Samsung SMT S5140 mottagaren pga. att signalen till Viasat från Astra-satelliten på 4,9° öst var släckt.


Efter en månad skickade Hoist äntligen ut en ny Samsung-UHD satellitmottagare.

De kopplade in mottagaren men den visade en skylt som sa “ingen signal” så jag fick i uppdrag att kolla vad som var fel.

Först en koll av signalen som fortfarande var helt OK.

Det visade sig att mottagaren inte hade rätt Main software, dvs. mjukvaran som krävs för att kunna ladda in kanalerna från Thor-satelliterna. För att ladda in den krävs det en speciell knapptryckning som jag fixade. Men när det var klart skulle även programkortet aktiveras vilket var en tidsödande rysare.

Den blå knappen funkade inte så klockan 13:43 jag ringde telefonnumret som syntes på skärmen. Efter att ha hört hela historien om Viasat knappade jag in kortnumret, men då sa telefonsvararen att jag kopplas till kundtjänst, vilket i sin tur betydde att jag hamnade i Allentes oändliga telefonkö.

Vi kom överens om att personalen skulle försöka ringa själva, så klockan 13:55 lämnade jag Gävle Golfklubb. Nästan en timma senare (klockan 14:49) ringde de och berättade att programkortet gick igång så att det blev bild i TV-apparaterna. Men visst är det otroligt att själva proceduren med programkortet ska ta över en timma i anspråk?


20220228 – Felaktig Smartbox konstaterat.

Kunden Smartbox fungerade väldigt dåligt och var allmänt seg trots flera omstarter, men de misstänkte att det berodde på dålig signal så de bokade service.

När jag kom dit såg jag att de hade en 80 cm. parabol med ett QUAD-mikrovågshuvud.


Inne vid boxen såg jag att F-kontakterna var dåligt monterade så det gjorde jag om. Men trots bra signal var Smartboxen oerhört seg, så de måste beställa en ny satellitmottagare från Canal Digital, eller Allente som de heter numera.


20220228 – Åtgärd av en Canal Digital anläggning.

Kunden tyckte att det var väldigt väderkänsligt och hon var tvungen att sopa bort den mista lilla snö framför mikrovågshuvudet.

När jag kom dit såg jag att väderskyddet inte var nerdraget. Det drog i alla fall jag ner när jag monterade parabolen den 2 september 2016.

En koll i vardagsrummet visade att det var ganska dålig signal.

Det visade sig att maströret hade gett sig så det lutade en del. Jag försökte fästa parabolen på altanen och husväggen men fick ge upp eftersom det inte gick att få dit något väggfäste tillräckligt stabilt.

Så det var bara att montera och justera parabolen på maströret igen. Sen upptäckte jag att kabeln var dålig så den bytte jag.

En ny koll i vardagsrummet visade att jag hade lyckats att mer än fördubbla signalkvaliteten. Så nu kommer anläggningen att klara betydligt sämre väder utan att det blir störningar.


20220223 – Justering av parabol efter panelbyte.

Efter byte av panel på huset skruvade kunden upp parabolen själv men lyckades inte får någon bra signalkvalitet, så det blev ofta störningar vid sämre väder.

Jag såg att mikrovågshuvudet satt fel samt att det fattades en skruv för att låsa polarisationsinställningen.

Först en koll av vad de hade för signal och som synes var den väldigt dålig. Trots att det var ganska molnfritt var det bara 0,8 dB i marginal till störningarna på 12111 GHz vertikalt som bl.a. sänder TV6 HD.

Jag justerade parabolen och vid polarisationsinställningen gäller det att få både den vertikala och horisontella 10,778 GHz ungefär lika. I alla fall ska man se till att den svagaste blir så bra som möjligt.


F-kontakten bytt, väderskyddet nerdraget, kabeln fastsatt, polarisationen ställd, en skruv i LNB-fästet monterad och åtdragen.

Nu ser det bättre ut.

I vardagsrummet gjorde jag en koll av den många gånger bättre signalen, innan jag skruvade i kabeln i den vita boxen. Sen programmerade jag in att det numera är Sat-CR signal, så om kunden byter till en inspelningsbar box är det klart utomhus.


20220223 – Nu kan de se TV från Polen.

Några från Polen som är här och jobbar lyckades inte få någon signal från satelliten Hotbird 13° öst som sänder TV-kanaler från Polen.

Det visade sig att det var ett träd som skymde så jag ville flytta parabolen och när jag var nere i bilen för att hämta några lämpliga klammer bytte kunden LNB.


Men det var fortfarande lite skymt.

Jag lyckades få 11,3 dB i MER-värde på frekvensen 11,075 GHz vertikalt som bl.a. innehåller TVP Polonia. Men 3,1 dB i Link Margin (marginal till störningarna) är lite lågt för helst ska det vara minst 6 dB, men för att få det krävs det minst en 80 cm parabol.


Det syns att trädet skymmer lite för det kom en vindpust och då blev det helt plötsligt 11,9 dB i MER-värde.

Jag hoppas även att det inte rasar snö på parabolen.


20220217 – Åtgärd av signalproblem.

Bilden på Canal Digitals kanaler försvann helt ibland så kunden bokade felsökning och åtgärd. Hon ville även att jag skulle ta bort den gamla komradioantennen.

Först lite inspektion med kameran som har så bra zoom att jag även kan använda den som kikare.

Det övre rörfästet såg lite knepigt ut.

Jag gick in för att göra en kontrollmätning av signalen till den vita boxen i vardagsrummet. Förvisso var det lite dålig signalkvalitet på 10,778 GHz horisontellt, men inte så dålig att bilden skulle försvinna tvärt. Jag konstaterade däremot att det var glappkontakt i F-kontakten, så den bytte jag.

Att det skilde så mycket i signalkvalitet mellan den vertikala och horisontella på 10,778 GHz beror på felaktig polarisationsinställning.

Det var bara att klättra upp på den isiga stegen.


Det övre fästet var någon special eftersom röret tog i skorstenen.

För att fixa det måste jag skruva ner rubbet och skruva upp nya prylar, så det jobbet får vänta tills det blir bättre väder.

Jag gjorde en ny koll i vardagsrummet som nu visade helt OK signalkvalitet.


20220216 – Installation och programmering av en OnePlace satellitmottagare.

Från början var det Sigge som beställde Canal Digital som jag monterade på det gamla huset den 2 februari 2002. Men åren går och satellitmottagarna måste bytas ibland, så Allente skickade en OnePlace-mottagare till kunden som de sa är enkla att installera. Men de är inte speciellt lätta att installera så kunden ringde till mig för att få lite hjälp via telefonen. Jag hittade en bild från den 18 juli 2018 där jag såg att de hade ett Sat-CR-mikrovågshuvud med 4 användarband.

Men jag lyckades inte guida via telefonen så jag körde dit och kollade vad de hade för signal.

Det visade sig att de hade ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, alltså med 24 användarband. Nere i gillestugan såg jag att Smart-HD-boxen använde UB07 på 1095 MHz och …..

…. UB08 på 1140 MHz.

Jag gjorde en datalogg med instrumentet på UB07.

När jag ändå var där passade jag på att snygga till kablarna i vardagsrummet samt informera hur man spelar in etc. Sen gick jag ut till parabolen och tog en bild för att dokumentera vad de har för mikrovågshuvud.

När jag kom hem letade jag lite bland datafilerna och hittade information från den 20 december 2018 då jag monterade ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud. Undrar varför jag inte tog nån bild på parabolen då? Kanske det regnade?

Jag har i alla fall sparat några skärmdumpar från instrumentet. Först en koll av 10,903 GHz vertikalt via universalutgången.

Sen en koll på 10,903 GHz vertikalt via Sat-CR-utgången från det gamla mikrovågshuvudet.

Efter att jag hade bytt till ett nytt Sat-CR-24 gjorde jag en ny koll och som ni ser blev det 0,9 dB bättre signalkvalitet.

Idag den 16 februari 2022 är det i alla fall dokumenterat att de har ett Sat-24 mikrovågshuvud.


20220215 – Paraboljustering efter takarbete.

Kunden skruvade ner parabolen för att byta vindskivor. Men efter återmontering blev det aldrig riktigt bra signal, så de bokade service.

När jag kom dit såg jag att de hade ett universal mikrovågshuvud.

Först en koll där det visade sig att 10,778 GHz vertikalt hade 9,8 dB i MER-värde, vilket är väldigt nära pixelnivån.

Efter justering lyckades jag få 16,6 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt vilket betydligt bättre, eller som det ska vara.

Fixat och klart.

En koll att det blev bra signal till satellitmottagaren inne i vardagsrummet.


20220215 – En DishTurn hos Viasat-kund 82751189.

Trots att kunden hade försök att få dit någon från Allente för att göra en DishTurn innan de släckte signalen från Astra-satelliten var det ingen som gjorde jobbet, så den sista januari försvann bilden. Efter ytterligare försök under 2 veckor utan fungerade TV gav kunden upp. Hon fick då tips av Elon i Hofors att ringa till mig för att höra om jag kunde fixa det.

I telefonen fick jag reda på att kunden hade en Samsung UHD 680 satellitmottagare. Jag bad kunden att knappa in en speciell kod på fjärrkontrollen för att se om det var Bootloader 3845, för annars skulle det inte fungera att göra en DishTurn och som tur var hade satellitmottagaren laddat ner rätt mjukvara innan signalen släcktes den 31 januari.

När jag kom hem till kunden såg jag att det var mycket skog så jag blev tveksam till att det skulle fungera överhuvudtaget. (Jag har ritat stjärnan där jag uppskattar att Thor-satelliterna är)

Parabolen satt högt upp så jag tog med mig livlinan när jag klättrade upp på taket.

När jag hade kopplat in instrumentet såg jag att de aldrig hade haft riktigt bra signal eftersom polarisationen inte var riktigt inställd.

Det var svårt att justera eftersom ett träd skymde en aning så signalen pendlade.

Jag justerade och lyckades få godkänd signal på rubbet, men några träd måste bort för om de vajar i vinden kan de skymma signalen. Troligen blir det en halv dB till i signalkvalitet när det blir klarare väder.

Nere i vardagsrummet dokumenterade jag signalen innan jag uppdaterade Samsung UHD mottagaren.

Nu är det i alla fall fixat så jag hoppas verkligen att kunden får någon kompensation som täcker min arbets och resekostnad.


20220208 – Melker bokade service av parabolen.

Melker var bekymrad och trött på störningarna så han kontaktade Allente, men de kunde inte skicka ut någon tekniker. Så Melker kontaktade Emanuelssons i Sandviken som hänvisade till mig.

När jag kom hem till Melker såg jag att han hade en Triax TD64 parabol med ett Alps mikrovågshuvud.

Innan jag ens kopplade in instrumentet såg jag att polarisationen var felinställd och det var inte konstigt när fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.

Först gjorde jag en koll av den befintliga signalen som var riktigt dålig. Att det trots allt gick att se vissa kanaler är inte så konstigt eftersom transpondrarna har olika styrka. Vid sämre väder faller de med lägst LM bort först medan andra funkar lite längre.

Innan jag gjorde någon mekanisk åtgärd justerade jag för att se om det skulle gå att få godkänd signal ur det befintliga Alps-mikrovågshuvudet, men tyvärr blev det inte helt godkända värden.

Jag monterade ett nytt mikrovågshuvud med ett nytt fäste.

Efter justering av polarisation blev det godkänd signalkvalité på rubbet.

Justerat och klart.

Jag kopplade även in Sat-CR signal så när de byter ut den vita boxen mot en nyare kan de spela in en eller flera kanaler medan de kollar på en annan.

Jag aktiverade UB01, UB02, UB03 och UB04 för att visa hur det ser ut på spektrumet.

I vardagsrummet gjorde jag en sista koll och dokumentation som visar att det blev mycket bra signalkvalitet till satellitmottagaren.

Äntligen kan jag kolla på TV utan störningar tyckte Melker när jag var klar.


20220203 – En DishTurn hos Migrationsverket.

Jag blev kontaktad av Hoist som undrade om jag kunde fixa en Viasat-anläggning hos Migrationsverket, där det fanns 2 st. Samsung 680 UHD satellitmottagare som en i personalen hade uppdaterat med rätt bootloader från Astra-satelliterna innan den signalen släcktes 20220131. Men en av mottagarna var inte bra så den skulle bytas.

När jag kom upp på taket såg jag att de hade en Telesystem TE57 parabol från Viasat med ett Sharp quad mikrovågshuvud.

Men det gick inte att nå parabolen, så medan en i personalen hämtade en stege passade jag på att kolla hur maströret var fastsatt. Det var som synes lite si och så med det.

Det nedre fästet var någon special med vinkelplåtar. Nu lägger jag inte ut de här bilderna för att vara gnällig, men om signalen försvinner efter ett kraftigt blåsväder kan jag ana varför samt att jag slipper få skulden.

Jag justerade parabolen till Thorsatelliterna på 0,8° väst. Först fick jag bara cirka 12 dB i MER-värde men efter justering av polarisationen blev det cirka 17 dB, så alltså fick de mer än dubbel signalkvalitet än vad de någonsin har haft tidigare.


En koll av signalen i matsalen på avdelning 1. Sen var det bara att montera och uppdatera en ny Samsung 680 UHD satellitmottagare.

Vid TV’n i det allmänna rummet i avdelning 2 såg jag att F-kontakten inte passade riktigt på kabeln så jag bytte den innan jag gjorde en kontrollmätning och dokumentation. Sen var det bara att uppdatera Samsung 680 UHD satellitmottagaren.

Så nu kan de se Viasats kanaler igen.

För de tekniskt intresserade kan jag upplysa om att 10778 vertikalt är den nya hemtranspondern. Sen ska standarden vara DVB-S2 med Symbol rate 25000 och 3/4 i Forward Error Correction.


20220202 – Justering av parabol för att Gävle Golfklubb ska kunna visa Viasat Golf.

Idag besökte jag Gävle Golfklubb för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare samt justera parabolen för att ta in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått i över ett år.

För att ta in Viasat Golf använde de en Samsung SMT S5140, men tyvärr var det ingen som hade laddat i rätt bootloader och eftersom signalen stängdes av i måndags gick det inte att uppdatera mottagaren.

Men parabolen skulle i alla fall justeras.

Att nå parabolen var inte det lättaste på ett isigt plåttak, men jag riggade upp ett par stegar så att det kändes säkert.

Väl uppe var det bara att koppla in instrumentet i MTI-mikrovågshuvudet som jag monterade den 21 mars 2019.

Först en koll av vad som fanns kvar sedan Viasat släckte signalen i måndags.

Jag justerade parabolen till Thor satelliterna på 0,8° väst så de kan få in Viasat Golf igen.

Sen var det bara att  klättra ner via halkskyddet.

Jag kollade och dokumenterade signalkvaliteten inne vid satellitmottagaren.

Nu är i alla fall parabolen justerad så det fattas bara en ny satellitmottagare. Jag hade en ny Arris 3000 i servicebilen men jag hade inget litet programkort. Det är inte bara att ta vilket programkort som helst heller eftersom Gävle Golfklubb har ett företags-abonnemang via Hoist. Så det är enklast om Hoist skickar ut en ny satellitmottagare till kunden och om de inte klarar att installera den så blir det ett återbesök.


20220131 – Nu har jag fixat signal till Viasat sport hos Pitcher’s i Gävle.

Idag var jag till Pitcher’s Restaurang & Sportbar för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare och se till att de tog in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått mer än ett år, så de hörde verkligen av sig i sista minuten.

När jag kom dit började jag jobba i den trånga TV-centralen.

Jag fick även åka hem och hämta TV’n från sovrummet bara för att kunna se satellitmottagarnas menyer.

Medan uppdateringen pågick kunde jag kolla och ta några bilder på anläggningen. Signalen från parabolen på taket går via fiber ner till restaurangen.

Signalen går in i fiberkonvertrarna för att omvandlas till låg och hög vertikal samt låg och hög horisontell signal.

Denna signal skickas sen in i en multiswitch.

Ut från multiswitchen skickas sen signalen till 2 st. OnePlace-boxar och 2 st. Viasat Arris 3000 boxar.

Jag passade även på att kolla signalen från parabolen, men den var inget vidare så det blir ett återbesök. Den blev väl aldrig riktigt justerad efter takarbetet när jag var där sist.

Sen kollade jag signalen från Astra 4,8° öst och upptäckte att de precis släckte signalen till Viasat. Så det var verkligen i sista minuten jag gjorde det här jobbet.

Nu är det i stort sett bara de kristna kanalerna kvar på satelliten Astra 4,8° öst. I alla fall kanalerna som är riktade mot Skandinavien.

Så jag hoppas att alla Viasat-kunder (numera Allente) har fått sina satellitmottagare uppdaterade och paraboler omjusterade, för annars blir det lite problematiskt att lösa. Detta eftersom satellitmottagarna var tvungna att uppdateras med en ny mjukvara från Astra innan parabolen justerades och mottagarna uppdaterades igen.


20220118 – Åtgärd av en Canal Digital parabol som hade tappat signalen.

Det började med att signalen blev sämre när det regnade, sen blev det sämre och sämre för att tillslut försvinna helt.

När jag kom dit såg jag att det nedre fästet till maströret hade släppt från väggen och att fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.


Det satt ett Triax QUAD mikrovågshuvud på parabolen.

Jag började med att kolla signalen som var i stort sett obefintlig. Instrumentet klarade inte ens att låsa in på transpondern.

Jag skruvade fast maströret, bytte fäste till mikrovågshuvudet och efter justering fick jag en sån bra signal som de aldrig hade haft tidigare. Det vet jag eftersom mikrovågshuvudet inte satt i den optimala fokuspunkten.

Men när jag skulle fästa upp kablarna så sprack den ena kabeln.

Nere i TV-rummet kollade jag signalen från de båda koaxialkablarna som var anslutna till en HD PVR 5720 SX.


För att får dit parabolen stadigare krävs det ett specialfäste, så jag ska återkomma en annan dag och byta fäste, maströr och koaxialkablar.


20220117 – Inkoppling av en extra satellitmottagare.

Kunden ville se de fria TV-kanalerna i ett extra rum, men det fanns ingen antenn samt att signalen till de marksända kanalerna är svaga där huset ligger. Så mitt förslag var att de skulle beställa en till satellitmottagare från Canal Digital, eller Allente som det heter numera. När Allente hade skickat en OnePlace-mottagare till kunden återkom jag för att koppla in den samt koppla in den gamla mottagaren i extra-rummet.

Först en koll på TD64-parabolen som jag monterade åt Nessie för många år sedan.


Eftersom det är lång kabel till TV-rummet ville jag kolla signalen på de 4 användarbanden.
Här nedan kan ni se skärmdumpar på User Band 01, UB02, UB03 och UB04.
En datalogg av signalen på UB01 till OnePlace-mottagaren.

En koll av signalen till Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren i extra rummet på övervåningen.


20220110 – Pixlarna berodde på defekt satellitmottagare.

En kund ringde mig och sa att han misstänkte att det var något fel med parabolen eftersom det blev pixlar på bilden. När vi pratade om det höll jag med om att det antagligen var ett dåligt mikrovågshuvud.

När jag kom dit såg jag att det satt ett Triax universal Quad mikrovågshuvud på TD64-parabolen.

Men när jag gjorde en kontrollmätning inne i vardagsrummet såg jag att signalen var hur bra som helst. Jag hade nog inte lyckats att få endast en halv dB till så jag klättrade aldrig upp till parabolen.

Störningarna berodde på att den vita satellitmottagaren var defekt, så nu ska kunden beställa en ny OnePlace-mottagare.


Kommentarer inaktiverade.