Städning av en TV-central som jag har skött om i närmare 30 år.

I mitten av 90-talet tog jag över servicen av TV-centralen som försörjer 20 radhus med TV-signal, sen har det varit många uppdateringar och en större ombyggnad. Ett tag var jag även operatör, så jag tillhandahöll programkort till TV3, Kanal 5, Eurosport och Discovery.

Bostadsrättsföreningen Hamrångehus fick i alla fall fiber indraget för några år sedan, så nu var det dags  att ta bort allt onödigt från TV-centralen.

Jag började med att ta bort 96 cm offsetparabolen med dubbla Quattro LNB.

Inte förrän 6 veckor senare passade det in i mitt schema att återkomma för att ta bort resten. När jag kom dit började jag med att kolla och dokumentera den utgående signalen.


Så här såg det ut överst i skåpet innan jag började demontera.

På en hylla i mitten stod det 3 st. satellitmottagare.

I den nedre avdelningen satt det 4 st. RF-modulatorer på väggen.

Till vänster ser ni att stod det en gammal 14″ tjock-TV och en massa andra prylar. På bilden till höger ser ni att allt är borta.

Längst upp skruvade jag bort Ikusi mottagarna som en gång i tiden tog emot de marksända digitala SVT1, SVT2, SVT Barnkanalen, SVT Kunskapskanalen, TV4 och TV6. Dessa konverterades sedan till analoga kanaler som distribuerades till de 20 hushållen tillsammans med analoga TV3, Kanal 5, Eurosport och Discovery. Så ett tag hade de faktiskt 10 analoga TV-kanaler.

Men det blir inte bra bild analogt så redan den 26 april 2018 installerade jag en Johansson Profiler Revolution 6700 för att skicka ut de marksända digitala muxarna i kabel-TV systemet.

Det är ju inte bara att ta bort kablar så jag kollade även att Johansson Profiler Revolution 6700 kanalomvandlaren och förstärkaren lämnade bra signal ut på nätet.


Johansson Profiler Revolution 6700 ska alltså sitta kvar för att leverera TV-signal till de hushåll som inte har TV via fiber. Sen kan det ju vara bra att ha den som backup ifall det blir avbrott på fibersignalen.


Som sagt, i nästan 30 år har jag hållit den här anläggningen i drift. Det var i mitten av 90-talet som jag fick ta över servicen på TV-centralen som försörjer 20 radhus med TV-signal.

Jag hittar dock inga bilder äldre än den 17 mars 2004, men du kan läsa mer om anläggningen här.

Kommentarer inaktiverade.