Problem med Kanal 9 från Mux 6.

En kund kunde inte se Kanal 9 så han kontaktade mig, men när han sa adressen förstod jag att huset är i ett signalmässigt mycket svårt område. I det området har jag vid flera tillfällen tvingats att ge upp marksänd TV och monterat paraboler istället.

– Men Kanal 9 har ju funkat förut, sa kunden.
– Det var säkert innan de flyttade om kanalerna tisdagen den 5 oktober 2021, svarade jag.

Bara för det letade jag reda på en koll av Mux 2 som jag gjorde den 4 oktober 2021 och som ni ser fanns Kanal 9 i den muxen då.

För övrigt är det mycket lättare att ta emot kanaler som sänds från 498 MHz än vad det är från 674 MHz dit Kanal 9 flyttade.

Jag bokade i alla fall in ett besök och när jag kom dit såg jag att de hade 2 antenner. En mindre Logperiodisk kombiantenn och en Wisi UHF-antenn.


Jag började med att kolla signalen till TV’n på övervåningen och som synes saknades signal till Mux 6 som numera sänder Kanal 9.

Det var så svag signal att instrumentet inte ens kunde tala om vad det var för Mux.

Mux 5 på 546 MHz var inte så bra den heller.

Jag gick ut och kopplade in antenninstrumentet direkt till UHF-antennen. När jag kollade dataloggen såg jag den inte hittade Mux 6.

Jag gjorde en koll av signalen till Mux 7 från den befintliga Logperiodiska antennen.

Jag justerade UHF antennen något och fick faktiskt bättre signal till Mux 6. Sen kopplade jag in en Anttron A318 förstärkare och då blev det riktigt bra.


Mux 7 funkade däremot inte från Wisi UHF-antennen eftersom den muxen sänds från 205,5 MHz på VHF-området.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera och komma ihåg alla värden.

Det blev ganska bra värden från UHF-antennen med Anttron A318 förstärkaren.


Jag hämtade en antenn i bilen och gjorde en kontrollmätning, men det blev inte bättre, så jag kopplade in den befintliga Logperiodiska antennen till förstärkaren, sen gjorde jag en datalogg. Jag konstaterade då att den Logperiodiska antennen levererade sämre signal på mux 5 och mux 6 än vad UHF-antennen gjorde.

Tyvärr hade jag inte rätt förstärkare i bilen så jag kunde bara koppla in UHF-antennen.

En koll av signalen till TV’n på övervåningen.

I vardagsrummet satt det fel antennuttag så det tog jag bort och mätte signalen direkt från kabeln.

Jag fick hem förstärkare med 2 ingångar, dvs. en VHF-ingång och en UHF-ingång så nu kunde jag besöka kunden igen. Dessutom har Johansson 7460L2 förstärkarna lite högre förstärkning.


Jag kopplade in förstärkaren och kollade in spektrumet på Mux 7 från VHF-antennen.

Sen kollade jag spektrumet på Mux 6 från UHF-antennen.

Jag gjorde en datalogg av signalen ut från Johansson 7460L2 förstärkaren.

Sen kollade jag vad det blev för signal till TV apparaten på övervåningen.

I vardagsrummet monterade jag ett nytt antennuttag, sen kollade jag signalen.

Jag observerade även att signalen på framförallt Mux 6 varierade kraftigt. Här var det 27,4 dB i MER-värde.

Men några sekunder senare dök signalen till 19,3 dB i MER-värde. Vid det läget var det bara 1,2 dB i Link Margin, dvs. bara 1,2 dB i marginal till störningarna. Nedan ser ni även vilka kanaler som drabbas av pixlar om LM hamnar på 0 dB eller lägre.

Huset är som sagt i ett signalmässigt mycket svårt område. I fler andra hus i närheten har jag gett upp hoppet om marksänd TV och installerat paraboler istället. Men nu är det så att kunden har Boxers kanaler i sommarstugan så han vill gärna ta med programkortet dit, för där är det mycket bra signal från TV-masten i Gävle.

Om ni vill veta vilka muxar de olika kanalerna sänds ifrån kan ni kolla här och det är ingen gammal information, för den senaste uppdateringen gjorde jag den 16 augusti 2023.

Kommentarer inaktiverade.