Riskebo vindkraftområde förstör TV-signalen till Engelsfors.

En kund som har ett fritidshus i Engelsfors hade problem med signalen från TV-antennen så han kontaktade Elon i Hofors, men de har ingen anställd antenntekniker så de hänvisade till mig.

När jag pratade med kunden i telefonen sa jag att orsaken till antennproblemet med stor sannolikhet beror på vindkraftverken i närheten. Men han ville ändå få det bekräftat så vi bokade in ett besök.

Vid infarten till området finns det en skylt där det står Ängelsfors och 75 meter senare finns det en annan skylt där det står Engelsfors, så vad heter stället egentligen?


Jag hittade i alla fall till kunden och såg att Riskebo vindkraftområde ligger precis i riktningen till TV-masten på Idkerberget sydväst om Borlänge.

De hade en rejäl UHF-antenn och det behövs inget annat, för TV-masten på Idkerberget sänder alla Muxarna på UHF-området. Dessutom har det funkat med den här antennen innan de startade vindkraftverken.

Men jag befarade att vingarna på vindkraftverken slår sönder radiovågorna.
Jag började med att göra en datalogg men frågan var vilken signalkvalitet antenninstrumentet skulle visa när signalen pendlade på det viset. För att visa hur signalen pulserar filmade jag antenninstrumentet.

Precis som jag befarade hade inte en enda Mux godkänd signal.

Som tur är finns det fiber indraget i fritidshuset, men eftersom det är just ett fritidshus vill de inte abonnera helårsvis på TV-kanaler när de bara vill kolla på TV när de är där, oftast på sommaren. Så därför ville de kunna se de fria SVT-kanalerna och den okodade TV4 med hjälp av en vanlig TV-antenn. Men nu har alltså DalaVind förstört den möjligheten för alla i området som vill se TV via marknätet.

Eftersom vindkraftverkens vingar slår sönder radiovågor tycker jag att vindkraftsbolagen ska vara tvingade att betala en viss ersättning till drabbade hushåll. Kanske inte fullt ut, men ett visst bidrag bör de kunna ge när fastighetsägare tvingas att abonnera på TV-kanaler via fiber eller satellit.


Det är nog dags att Post- och telestyrelsen gör en utredning av vindkraftverkens störningar.

PTS radiotillsyn utreder störningar på licensfria radiofrekvenser endast när störningarna har stor omfattning, exempelvis när sådana störningar pågår dagligen hos flera användare i ett bostadsområde eller köpcentrum.
Läs mer här.

Kommentarer inaktiverade.