Kajsa bokade service via Boxers installatörsportal.

Kajsa hade tecknat ett abonnemang hos Boxer, men hon kunde inte kolla på TV i husvagnen så hon bokade service via Boxers installatörsportal.

Jag vet att Lumsheden är ett svårt område, för där har jag aldrig lyckats få godkänd signal till marksänd TV.

Först en koll av vad Kajsa hade för signal från husvagnsantennen.

Jag anslöt instrumentet till antennuttaget och såg att det var så gott som obefintlig signal.

En datalogg visade att ingenting var godkänt.

Men det fanns en stark 4G sändning. Signalen pendlar upp och ner så jag aktiverade max hold i instrumentet så att det blå visar hur stark signalen var.

Jag anslöt antennen direkt till instrumentet, sen aktiverade jag 12 volt drivspänning till antennens inbyggda förstärkare och då ser man att det kom en hyfsat stark signal, men fortfarande usel signalkvalitet.

En datalogg direkt från husvagnsantenn visade att ingen mux hade godkända värden. Det var långt ifrån kvalitetskraven på minst 25 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.

Jag kopplade en logperiodisk antenn till instrumentet och gick runt på lite olika ställen ute, men det var så dåligt att jag trodde att den nya antennen var trasig.

Det enda sättet att få in TV är via satellit eller 4G-nätet sa jag till Kajsa som såg att det är fri satellitsikt.

Jag gick in i husvagnen igen för att kolla om jag skulle kunna byta förstärkare. Signalen pendlade ganska kraftigt så jag aktiverade min hold, dvs. det gröna fältet visar hur låg signalen blev ibland och som synes kom störningarna när signalen kom på minus LM.

Det blå fältet visar max signal som även den var långt under godkänd signalkvalitet.

När jag berättade för Kajsa att det är helt kört att få in TV kanaler via marknätet blev hon trött.

Som jag skrev tidigare var det så dålig signal att jag trodde att det var fel på min nya antenn. Därför kopplade jag in den till instrumentet när jag kom hem och fick bra signal. Så ännu en gång kan jag konstatera att det är väldigt dålig marksänd TV-signal i Lumsheden.

Boxer ärende 113248

Kommentarer inaktiverade.