Dexter beställde montering av parabol och antenn efter takrenovering.

De började bli klara med takrenoveringen så nu ville Dexter, som fyllde 17 år i april, ha den nya parabolen och en TV-antenn monterad på skorstenen.

Ställningen ska snart rivas så Dexter ville att jag skulle göra jobbet ganska omgående.

Dexters husse tyckte att parabolen och antennen skulle monteras på skorstenen längst ut, så snickarna hade byggt en ställning runt den för att jag skulle ha lättare att montera.

Men om parabolen eller antennen måste servas i framtiden är det bättre att montera på den andra skorstenen, tyckte jag.

De hade fått en ny parabol provisoriskt monterad av någon från Allente.

Men även om man monterar en parabol provisoriskt kan man väl göra det ordentligt, som att montera mikrovågshuvudet i den optimala fokuspunkten samt att dra ner vattenskyddet runt kabelanslutningen.

Dexter kollade noga så att jag inte missade något.

Lite problem blev det när toppen på skorstenen stack ut så långt att det inte gick att montera ett vanligt rakt maströr. Men i bilen hade jag en specialare så jag lyckades få dit både parabol och en Logperiodisk TV-antenn.


Efter justering av parabolen gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalkvaliteten.

När jag började justera den Logperiodiska antennen såg jag att det var en grymt stark inkommande 4G-signal. Detta trots att antennen har ett LTE-filter inbyggt.

Det blev perfekta muxar, eller perfekta Simpsons.

Jag gjorde även en datalogg av signalen från den Logperiodiska antennen.

I TV-rummet kollade jag signalen ur kabeln som skulle anslutas till OnePlace-mottagaren. Jag såg att signalstyrkan hade sjunkit ungefär 11 dB från mätningen vid parabolen på taket, men att signalkvaliteten var ungefär densamma, så allt var OK.

Dexter ville även kunna se de fria marksända kanalerna i sovrummen och efter en hel del letande efter rätt kabel fixade jag signal till sovrum 5 och 4.


Men signalen var dock lite för svag i sovrummen så jag kollade den inkommande signalen.


Dexters husse hade en gammal förstärkare som jag monterade. Jag kollade lite snabbt att det blev 20 dB högre signalstyrka på mux 1, men när jag granskar dataloggen lite noggrannare (hemma på kontoret) ser jag att mux 6 och mux 7 inte förstärktes lika mycket. Så det kan faktiskt vara ett begynnande eller kommande fel på förstärkaren, men vid installationen var signalkvaliteten helt OK.

Jag kollade signalen ur antennuttaget i TV-rummet.

Jag kollade även hur mycket kundens 8 meter långa antennsladd dämpade signalen.

Sen gjorde jag en koll i rum 4 och rum 5.


– Nu ska jag gå in och kolla hundarna på Animal Planet, sa Dexter när jag var klar.

Kommentarer inaktiverade.