Arbete med ett gammalt multisatellitsystem.

En kund ringde och undrade om jag kunde få fart på en gammal parabolanläggning som inte hade varit igång på många år. Visst kan jag det sa jag och bokade in en tid.

Idag när jag kom dit såg jag parabolen med 4 st. Nokia universal mikrovågshuvuden.


Jag klättrade upp på taket för att justera parabolen, men då upptäckte jag att den var för klent fastsatt. Det är alltid noga att paraboler sitter stabilt, för om den vrids en enda grad missas satelliten med 7 mil. Men för att kunna justera en parabol som tar in fler satellitpositioner är det ännu noggrannare att den sitter otroligt stabilt.

Jag började i alla fall justera och fick in Astra på 4,8° öst.

Men det var svårt att nå ut till mikrovågshuvudet för att justera polarisationsinställningen.

Jag lossade parabolen och vred in allt för att kunna lossa skruvar. Men då såg jag att plasten var torr och spräckt så det måste monteras nya LNB.Jag fortsatte att justera men det var svårt, för det var helt enkelt omöjligt att skjuta LNB’t sidledes utan att hela parabolen rörde sig.

Jag fick i alla fall skaplig signal från Hotbird på 13° öst, men jag nådde inte ut för att justera polarisationen och se om det gick att få ytterligare nån dB i MER-värde.

Tillslut var jag tvungen att ge upp multisatellitsystemet eftersom det var i stort sett omöjligt att justera när parabolen inte satt på ett stabilt fäste. Så jag kopplade in LNB’t i mitten av parabolen och justerade in signal till Astra på 19,2° öst.

Sen gick jag ner till vardagsrummet där jag kollade signalen.

Sen startade jag kanalsökningen och såg att den gamla Nokia 9802S Mediamaster faktiskt funkade.

Men om den här anläggningen ska vara driftsäker och användas fullt ut krävs det en ganska omfattande renovering. Till att börja med ett nytt stabilt väggfäste, ett stabilt 50 mm maströr, nya LNB och en ny DiSEqC-switch. Eventuellt även en ny satellitmottagare som klarar att leverera HD-TV.

Kommentarer inaktiverade.