Ett omfattande Boxer ärende.

Hos den här kunden förekom det störningar ibland så jag fick ett uppdrag via Installatörsportalen att felsöka och åtgärda. Det skulle visa sig att det blev ett ganska, eller faktiskt väldigt komplicerat Boxer-ärende.

När jag kom hem till kunden började jag med att kolla vilken sorts antenn de hade och såg att det satt en liten aktiv Goobay-antenn ute på en takkupa.

Jag kollade vad Goobay antennen med inbyggd förstärkare gav för signal och allt var faktiskt OK, förutom att Mux 7 som sänds på VHF-området hade väldigt dålig signal. Jag visade kunden informationen på min webbsida vilka kanaler det finns i Mux 7, men det var ingenting han ville ha, så alltså skulle antennsignalen duga.

Jag visade kunden hur värdelös Mux 7 såg ut på spektrumet.

Sen hade kunden ytterligare en förstärkare som förstörde signalen totalt.

Att seriekoppla 2 förstärkare är verkligen inte “bara”. För att fixa kaskadkoppling av förstärkare måste man gå en avancerad kurs som vi CANT-auktoriserade tekniker har gjort.

Jag gjorde en visuell koll i huset och såg att det fanns 5 st. antennuttag kopplade på 2 olika slingor. Alltså 4 antennuttag på den ena slingan och ett på den andra. Men fördelaren till de 2 slingorna lyckades jag aldrig hitta.

Tillslut kopplade jag bort den extra förstärkaren och gick ner en våning för att kolla signalen ur antennuttaget i sovrummet, vilken faktisk blev helt OK, förutom Mux 7, som de ändå inte ville ha.

Sen gick jag in i vardagsrummet och mätte signalen i första, andra och tredje antennuttaget.


Signalen var godkänd även i det tredje antennuttaget där hushållets största TV var inkopplad.

En koll på spektrumet av signalen ur det tredje antennuttaget.

Ur det fjärde uttaget däremot fanns det i stort sett ingen signal alls, men det ska ändå inte användas.

Men sen kom kunden på att han ville ha signal till Mux 7 i alla fall, men då upplyste jag honom om att Boxer inte ersätter hur mycket som helst, utan att det finns en gräns. Om jag nu skulle montera en ny antenn så innebär det att jag i stort sett skulle få börja om från början. Men det var OK, så jag hämtade en Logperiodisk antenn i bilen och kollade om det var bra signalförhållande vid huset.

Signalen var helt OK, så jag skruvade dit en ny antenn.

En koll inomhus visade att en ny antenn gjorde susen, för nu blev rubbet godkänt.

Men signalen orkade inte fram till uttag nummer 3 så jag tog bort uttag nummer 1 och monterade en förstärkare där istället.

Nu blev det helt OK i uttag nummer 2.

Även i det tredje antennuttaget där huvud TV’n var ansluten hade bra signal.

Jag gjorde en sista koll i sovrummet också för att se att allt var OK.

Så nu har kunden bra signal överallt, men det blev som sagt faktiskt mera jobb än vad Boxer står för, så kunden kommer att få betala en del själv. Förhoppningsvis kan jag få maxbeloppet 3500 kronor inkl. moms av Boxer som jag naturligtvis drar av i fakturan som jag skickar till kunden.

Boxer ärende 110142

Kommentarer inaktiverade.